• Thanos Stathopoulos

ΑμεΑ (Κολύμβηση) | Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Από την Ιταλία στο...Τόκιο

Οι εξαιρετικές και απαιτητικές εμφανίσεις της Ελληνίδας πρωταθλήτριας στο World Series του Λινιάνο Σαμπαντόρο, της σφράγισαν το εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (2020), αλλά κυρίως της έδωσαν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για τη δύσκολη συνέχεια

Αυταπάρνηση: Το να ενεργεί κάποιος χωρίς να υπολογίζει τον εαυτό του...Μια λέξη, ένας ορισμός, μια πρωταθλήτρια. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου. Μια πολύ καλή φίλη, με την οποία χαίρομαι να συζητάω...Πάντα έχει κάτι να πει και τα λέει με τον δικό της μοναδικό τρόπο...


Προσφάτως αγωνίστηκε στο Para Swimming World Series που διεξήχθη στην ιταλική πόλη Λινιάνο Σαμπαντόρο (30 Μαΐου-2 Ιουνίου). Πρόκειται για την προτελευταία σειρά της φετινής περιόδου, από τις συνολικά επτά διοργανώσεις.


Στο Λινιάνο Σαμπαντόρο, το οποίο φιλοξένησε για δεύτερη σερί χρονιά αγώνες του World Series, μετά το πετυχημένο ντεμπούτο του 2018, βρέθηκαν 260 αθλητές και αθλήτριες από 31 χώρες.


Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, όπως θα εξηγήσει και η ίδια πιο κάτω, αγωνίστηκε στη νέα γι' αυτήν (από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν) κατηγορία S4. Ωστόσο, οι διοργανωτές ένωσαν τις κατηγορίες S1 ως S3 και S4 ως S14 γεγονός που έκανε την αποστολή της πρωταθλήτριας Ευρώπης του Δουβλίνου, ακόμα δυσκολότερη...


"Αρχικά θέλω να διευκρινίσω κάτι που για πολλούς αναγνώστες δεν θα είναι γνωστό. Στην Ιταλία στο World Series, έγινε ενοποίηση των κατηγοριών από S1 έως S3 και από S4 έως S14. Αυτομάτως αυτό κάποιους ευνόησε και άλλους τους αδίκησε σημαντικά", θα πει.


"Πονούσα από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό"

Η Σταματοπούλου όμως έκανε, για μια ακόμη φορά, το απίστευτο. Αφού βγήκε πρώτη στα 50μ. ελεύθερο της κατηγορία της (S4), ο χρόνος της, ο οποίος αποτελεί και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ (48.30), της χάρισε την 4η θέση. Τονίζω ότι οι διοργανωτές ένωσαν τις κατηγορίες από S4 ως S14!


"Ο Έλληνας θεωρώ ότι αν δεν δει μετάλλιο δεν αξιολογεί σωστά την προσπάθεια, αλλά και την επιτυχία ενός αθλητή. Μ' αυτό θέλω να σημειωθεί ότι στην κατηγορία μου (S4) κατέλαβα την πρώτη θέση στο ύπτιο, καθώς ο χρόνος μου ήταν ο ίδιος με το Δουβλίνο που, αν θυμόμαστε, είχα πάρει το χρυσό μετάλλιο".


"Επίσης στα 50μ. ελεύθερο σημείωσα Πανελλήνιο ρεκόρ, κάτι που δείχνει πλέον να είναι...αδιάφορο, καταλαμβάνοντας την 4η θέση".


Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου είχε κάνει ακόμη δύο Πανελλήνια ρεκόρ τόσο στο πρόσθιο, όσο και στο ελεύθερο...


Πονούσα από την εκκίνηση μέχρι το τερματισμό, αλλά το πάλεψα και έτσι κατάφερα να κατεβάσω τους χρόνους μου και να τους "κλειδώσω" για την Παραολυμπιάδα στο Τόκιο. Κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα".

Με την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου επικοινωνήσαμε πριν από περίπου μια εβδομάδα, όπου για να είμαι ειλικρινής δεν την βρήκα και στην καλύτερη κατάσταση "Είμαι Ιταλία, δυστυχώς με πυρετό", μου είχε πει. Ωστόσο, ο πυρετός ήταν το λιγότερο...


"Ναι η κατάσταση της υγείας μου, λόγω της πάθησης μου και λόγω έντονων σπασμών των μυών, δεν μου έδωσε την απόλυτη ελευθερία των κινήσεων. Παρά το γεγονός αυτό πάλεψα και κατάφερα να "κλειδώσω" τους χρόνους μου για το Τόκιο".


"Το όπεν στην Ιταλία μου έδωσε αυτοπεποίθηση"

Όπως ανέφερα και παραπάνω, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου έκανε δύο Πανελλήνια ρεκόρ.


Αυτό σε συνδυασμό με τις εμφανίσεις της στην Ιταλία, αλλά και η εξασφάλιση του παραολυμπιακού εισιτηρίου της έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια.


"Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, έκανα δυο νέα Πανελλήνια ρεκόρ. Λόγω του ότι στην κατηγορία S4 πλέον οι χρόνοι έχουν αλλάξει και δεν είχαν καταγραφεί παλαιότερα οι συγκεκριμένοι χρόνοι, αυτό τελικά έγινε φέτος. Άρα κάπως έτσι ανέβασα κατά κάποιο τρόπο τον πήχη των προσδοκιών στη χώρα μας".

Στους διεθνείς αγώνες οι χρόνοι που έκανα είναι λίγα... έτη πιο πίσω απ' αυτούς του εξωτερικού. Μ' αυτό θέλω να τονίσω ότι οι απαιτήσεις πλέον στο χώρο του αθλητισμού έχουν ανέβει σε μεγάλο βαθμό και σίγουρα θα συνεχίσει να κατεβαίνει το όριο στους χρόνους.

"Το να κατεβάζουμε χρόνους που να πλησιάζουν τα όρια των αρτιμελών, ειδικά σε μεγαλύτερες κατηγορίες από εμένα, θεωρώ ότι εξηγεί το βαθμό δυσκολίας που αντιστοιχεί στην κάθε κατηγορία. Πάει λίγο σαν ντόμινο... Άρα για να είμαι ειλικρινής, το opening στην Ιταλία μου έδωσε την απαραίτητη ώθηση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο".


"Το θετικό είναι η σίγουρη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ωστόσο, κάθε αγώνας είτε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα , είτε κάποιο opening όπως στο World Series στην Ιταλία, είναι ένα έναυσμα να βελτιώνουμε τους χρόνους μας. Ευτυχώς η παρουσία μου σε αυτούς τους αγώνες ήταν ακριβώς το ίδιο με το Πανελλήνιο, με το Πανευρωπαϊκό και με το opening".

Η προετοιμασία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Η πρόκριση για το Τόκιο εξασφαλίστηκε. Από εδώ και πέρα στο μυαλό υπάρχει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λονδίνο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει.


Αναμφίβολα η προετοιμασία είναι σκληρή. Χρειάζεται δουλειά, κόπος και σωστή διαχείριση, πόσο μάλλον όταν αγωνίζεσαι σε μια νέα κατηγορία.


"Αγωνιστικά η ίδια πλέον έχω φτάσει σε ένα σημείο να γνωρίζω τις τεχνικές προδιαγραφές που θα συμμετέχω σε κάθε αγώνα, όπως η σωματική άσκηση και η πνευματική διαύγεια που θα πρέπει να έχω χτίσει μήνες πριν την κάθε διοργάνωση.

"Στην ουσία ένας αθλητής, σκοπός του σε κάθε αγώνα είναι η αυτοβελτίωση, να κατεβάσει χρόνους, να πάρει ένα μετάλλιο κι αν δύναται να κάνει υπερήφανη τη χώρα του και προπάντων τον ίδιο του τον εαυτό"

"Θα έλεγα ότι, έχω την κατάλληλη διαχείριση του άγχους και της αντίστασης σε κάθε αρνητικό ερέθισμα που ίσως να με εμπόδιζε υπό άλλες συνθήκες".


"Σίγουρα λόγω της πρόσφατης αλλαγής της κατηγορίας μου , χρειάζεται να προσαρμοστώ σε λίγο χρονικό διάστημα, στα νέα δεδομένα και για να αντεπεξέλθω επάξια στα αγωνίσματα. Αυτό το διάστημα κάνω εντατικό πρόγραμμα προπονήσεων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι θα πάει καλά".


"Πιστεύω ότι πήγα καλά από τα αποτελέσματα μέχρι τώρα και είμαι αισιόδοξη για τους επόμενους αγώνες. Σίγουρα ένα καλό αποτέλεσμα θα φέρει μεγαλύτερη χαρά".