• Thanos Stathopoulos

Τσιτσιπάς - Ρούουντ (Ανάλυση)

Η απίστευτη συνέπεια που έδειξε στο σερβίς του ο Κάσπερ Ρούουντ, τα καθοριστικά λάθη του Στέφανου Τσιτσιπά και μια ήττα που ήρθε σε ακατάλληλο χρονικά σημείο.

 

Ο Κάσπερ Ρούουντ σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του (μέχρι τώρα) επικρατώντας του Νο. 5 του κόσμου Στέφανου Τσιτσιπά, με 7-6(4), 6-4 παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά του όπεν της Μαδρίτης.


Είναι η πρώτη φορά, τη φετινή σεζόν, όπου ο Τσιτσιπάς μένει εκτός προημιτελικών (σε σύνολο οκτώ τουρνουά), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον αγώνα κόντρα στον Νο. 22 του κόσμου ο Έλληνας τενίστας μετρούσε 34-0 σετ (πλην των Β3).


Το παιχνίδι του Τσιτσιπά με τον Ρούουντ ήταν από αυτά όπου τα στατιστικά δεν έχουν καμία λογική. Ο 22χρονος ήταν καλύτερος στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες κι όμως δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη, απέναντι σε ένα τενίστα που κατέβηκε στο κορτ περισσότερο για να "καταστρέψει" το παιχνίδι του Τσιτσιπά, παρά να δημιουργήσει δικές του ευκαιρίες.

Σερβίς και πίεση στο μπάκχαντ


Το πλάνο του Νορβηγού ήταν ξεκάθαρο. Εστίασε αποκλειστικά στο δικό του σερβίς χωρίς να δείχνει κάποιο.... ενδιαφέρον για το σερβίς του Τσιτσιπά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου μέσα σε αυτές ήταν και το καταστροφικό σέρβις γκέιμ του Έλληνα τενίστα απ' όπου προήλθε και το μοναδικό μπρέικ στο παιχνίδι.


Το δεύτερο στοιχείο του σχεδίου του ήταν να κουράσει το μπάκχαντ του Τσιτσιπά το οποίο δέχθηκε μεγάλη πίεση ειδικά στο σερβίς με τον Νορβηγό να τον σημαδεύει διαρκώς τόσο στο Deuce Court, όσο και στο AD Court.


Ωστόσο, αυτό που έκανε την τεράστια διαφορά ήταν το σερβίς του Νορβηγού, ο οποίος σε όλο το πρώτο σετ έπαιζε σχεδόν με πρώτο σερβίς με το ποσοστό των περασμένων πρώτων να φτάνει το 77%(!) για να... υποχωρήσει στο τέλος στο 75% την ίδια ώρα που ο μέσος όρος της φετινής σεζόν είναι στο 66%, ενώ σε κανένα από τα φετινά του παιχνίδια δεν έχει ξεπεράσει το 70%!

Να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Τσιτσιπάς υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει 7/10 πρώτα σερβίς με ταχύτητα 190χλμ/ώρα, κάτι στο οποίο ο Έλληνας τενίστας δεν κατάφερε να βρει τη λύση παρά τις όποιες του προσπάθειες.


Δηλαδή φανταστείτε πόσο διαφορετικές θα ήταν οι επιστροφές του αν ο Τσιτσιπάς υποδέχονταν σερβίς με 156χλμ./ώρα (ταχύτητα δεύτερου σερβίς του Ρούουντ) αντί για περίπου 200χλμ/ώρα.


Αξίζει να δείτε τα ποσοστά επιστροφής που είχε ο Τσιτσιπάς στο πρώτο σερβίς του Ρούουντ, όπου δεν ξεπέρασε το 20% (10/51), ενώ στο δεύτερο το ποσοστό ήταν πάνω από το διπλάσιο φτάνοντας το 47% (8/17) και με το 80% των σερβίς να είναι στο μπάκχαντ του.

Όφειλε να βρει λύση; Φυσικά και όφειλε, αλλά δεν μπόρεσε να τη βρει ποτέ. Ξεκίνησε με βάθος 4,54μ. στο πρώτο σερβίς του Ρούουντ, τα οποία γινόντουσαν 3,78μ. στο δεύτερο σερβίς, ενώ στο δεύτερο σετ προσπάθησε να γίνει πιο επιθετικός στην υποδοχή περιμένοντας το πρώτο σερβίς του Νορβηγού στα 2,15μ., ενώ το δεύτερο στα 1,18μ.


Ναι, προσπάθησε να μειώσει το βάθος που είχε πάρει στο πρώτο σετ, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το γεγονός ότι ο Ρούουντ κατάφερνε (για πρώτη φορά φέτος στη σεζόν) να περάσει τα 7/10 (και πλέον) σερβίς του σερβίροντας με μέσο όρο 190χλμ/ώρα.


Καλύτερος στους αριθμούς, χειρότερος στο κορτ


Ναι, ο Τσιτσιπάς ήταν καλύτερος σε όλες σχεδόν τις στατιστικές κατηγορίες, αλλά αυτό δεν επαληθεύτηκε στο κορτ. Είχε μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι του, αλλά και στα χτυπήματά του, ήταν καλύτερος πάνω στο φιλέ, ήταν πιο επιθετικός σημειώνοντας 30 winners έναντι 17 του Ρούουντ.


Οι κερδισμένοι πόντοι στο πρώτο σερβίς έφτασε το 82% (32/39), με τον Ρούουντ να έχει 80% (41/51) κι όμως ο Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να κερδίσει.

Αρκεί να αναφέρω ότι η τελευταία φορά που ο Τσιτσιπάς είχε πάνω από 80% σε παιχνίδι κι έχασε, ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 στο ATP Cup (φάση ομίλων) όπου παρά το 88%(!) κερδισμένων πόντων (75/85) στο πρώτο σερβίς και παρά το γεγονός ότι ο Νίκ Κύργιος έπαιζε με 81% (67/83).


Από εκεί και μετά και μέχρι την Μαδρίτη, ο Τσιτσιπάς έχει ολοκληρώσει με ποσοστό πάνω από 80% στο πρώτο σερβίς σε 27 αναμετρήσεις σημειώνοντας ισάριθμες νίκες!


Στο κορτ τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το "κλειστό" παιχνίδι (όπως εξελίχθηκε) ήταν αναμενόμενο να κριθεί στα λάθη που θα γινόντουσαν στα κρίσιμα σημεία του αγώνα. Τα περισσότερα τα έκανε ο Τσιτσιπάς ειδικά στο τάι-μπρέικ του πρώτου σετ.


Το πιο... καθοριστικό ήταν εκείνο πάνω στο φιλέ με το απίστευτα άστοχο σλάις-βολέ με την μπάλα να καταλήγει μακριά από τις γραμμές με το οποίο έγινε το 4/3 υπέρ του Ρούουντ, αλλά και το πολύ άστοχο φόρχαντ στο σετ-πόιντ του Νορβηγού (7/4).


Απλά να αναφέρω ότι το λάθος του Τσιτσιπά, πάνω στο φιλέ, ήταν και μοναδικό που έκανε σε ολόκληρο το παιχνίδι, με τον Έλληνα τενίστα να τελειώνει το ματς με 13/14 κερδισμένους πόντους! Απλά όλα έγιναν τη στιγμή που δεν έπρεπε να γίνουν...


Μπρέικ-δώρο και τέλος


Στο δεύτερο σετ δεν αλλάζει τίποτα. Ο Ρούουντ συνεχίζει να σερβίρει με υψηλά ποσοστά στα περασμένα πρώτα σερβίς (72%), με τον Τσιτσιπά να προσπαθεί να "γεμίσει" το σερβίς του χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Σε τρεις περιπτώσεις έφτασε μέχρι το 30, αλλά χωρίς να απειλήσει ουσιαστικά το σερβίς του Νορβηγού, ο ποιος από την άλλη δεν έδειχνε καμία διάθεση (ή απλά δεν μπορούσε) να πιέσει το σερβίς του Έλληνα τενίστα.


Το μοναδικό μπρέικ του αγώνα, ήρθε από τα συνεχόμενα "δώρα" που έκανε ο Νο. 5 του κόσμου στο σερβίς του στο έβδομο γκέιμ του δεύτερου σετ. Δύο διπλά λάθη, ένα τραγικό αβίαστο λάθος με το μπάκχαντ, μετά από ένα ράλι 19 χτυπημάτων κι ένα ακόμη με το μπάκχαντ στο τέλος.

Τέσσερις πόντοι-δώρο στον Νορβηγό, ο οποίος το μόνο που έκανε σε αυτό το σέρβις-γκέιμ ήταν να περνάει την μπάλα στο απέναντι κορτ με βαθιά χτυπήματα και απλά περίμενε το λάθος του Τσιτσιπά.


Γεγονός είναι ότι οι πόντοι που πήρε στο συγκεκριμένο γκέιμ ο Ρούουντ ήταν περισσότεροι απ' όλο το σετ καθώς μέχρι εκείνο το σημείο είχε πάρει μόλις έναν πόντο από το σερβίς του Τσιτσιπά, ενώ συνολικά στο σετ κατέκτησε μόλις έξι!


Όσο κυλάει ο χρόνος το άγχος μεταφέρεται στον Τσιτσιπά, ο οποίος δεν μπορεί να φτάσει καν σε μπρέικ-πόιντ κάτι που είχε να συμβεί από το Paris Masters του 2019 απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς.


Το 7-6(4), 6-4 σε 93 λεπτά χάρισε στον Ρούουντ μια τεράστια νίκη, ενώ από την άλλη ο Τσιτσιπάς θα πρέπει να ανασυνταχθεί μέχρι το επόμενο ραντεβού στην Ρώμη, το οποίο θα είναι και το τελευταίο μέχρι το γαλλικό όπεν.

Προσωπικά η ήττα αυτή ήρθε σε ένα αρκετά άσχημο σημείο. Η Μαδρίτη μπορεί να ήταν κάλλιστα το... αντίδοτο από την πικρή ήττα στον τελικό της Βαρκελώνης. Βάσει αντιπάλων ο Τσιτσιπάς είχε μια μεγάλη ευκαιρία να φτάσει στον τρίτο σερί τελικό.


Σαφώς, δεν ήρθε η καταστροφή. Απλά χάνονται ευκαιρίες και ο Τσιτσιπάς έχασε ακόμη μία. Στην Ρώμη θα αντιμετωπίσει ένα σαφώς πιο βαρύ τερέν με τα συνηθισμένα προβλήματα που έχει το κορτ...


Ήταν ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να το κερδίσει ακόμη κι έτσι. Απέναντι σ΄ έναν τενίστα που προσωπικά δεν μου έδειξε κάτι. "Δειλός" επιθετικά, περιμένοντας το λάθος του αντιπάλου κι έχοντας ως μοναδικό "όπλο" το σερβίς του. Μπορεί, όπως είπε, να θεωρεί ότι τα χωμάτινα κορτ στην Ευρώπη τον ευνοούν, όμως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τον δω να παίζει (και) με το δεύτερο σερβίς.


Κι όπως έχω τονίσει και σημειώσει για τον Ρούουντ, είναι απλά ένας "ρολίστας" του Τουρ που όταν κι αν βρεθεί στην ημέρα του μπορεί ίσως να κάνει "ζημιά". Ένας παίκτης που θα τον ακούμε σε 3-4 τουρνουά το χρόνο...


Από την άλλη ο Τσιτσιπάς θα πρέπει αρχικά να μάθει να εκμεταλλεύεται το μομέντουμ που έχει την εκάστοτε περίοδο και να πιέζει όσο μπορεί τον εαυτό του χωρίς να "επιλέγει" τουρνουά. Όντας ως μέλος μιας... άτολμης γενιάς έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει.


Είναι σε μια ηλικία που πραγματικά μπορεί να χτίσει μια αγωνιστική προσωπικότητα που θα τρομάζει τον κάθε αντίπαλο. Είναι η ευκαιρία του και οφείλει (για τον εαυτό του) να την αδράξει...