top of page
  • Thanos Stathopoulos

Μπάντμιντον | Πέτρος Τέντας: "Ανυπομονώ για τα τουρνουά σε Σόφια και Λευκωσία"

Ο Έλληνας αθλητής εμφανίστηκε αισιόδοξος, αλλά και ανυπόμονος για τα δύο τουρνουά που ακολουθούν σε Βουλγαρία και Κύπρο. Τι είπε για τις δύσκολες κληρώσεις σε διπλό ανδρών και διπλό μικτό για το Bulgarian International που ξεκινάει την Πέμπτη, αλλά και για τη δύσκολη απόφασή του όσον αφορά το απλό

 

Η γνωριμία μου με τον Πέτρο Τέντα ξεκίνησε το 2013 (αν δεν κάνω τόσο λάθος). Το αναφέρω γιατί ήταν και πάλι πριν από ένα τουρνουά στη Σόφια...


Τότε ήταν που μιλήσαμε για πρώτη φορά. Ένα παιδί που έγινε άντρας και όπως και τότε, έτσι και τώρα, η αγάπη του για μπαντμιντον παραμένει η ίδια. Μπορεί και μεγαλύτερη.


Αν τον αφήσεις μπορεί να μιλάει με τις ώρες για το άθλημα το οποίο έχω την εντύπωση ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί ποτέ. Ό,τι και να γίνει.


Από τους Έλληνες παίκτες ο οποίος χαρακτηρίζεται πλέον από τους έμπειρους, με πολλές εικόνες από διεθνή τουρνουά, αλλά και με παρουσία στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού το 2015.


Ένας φιλότιμος παίκτης, ένα σπουδαίο παιδί. Γιατί για μένα προσωπικά θα μείνει στο μυαλό μου σαν εκείνο το παιδί του 2013 που δίσταζε να μου μιλήσει...


"Περιμένω πως και πως τα δύο τουρνουά"

Την Τετάρτη το μεσημέρι αναχωρεί για τη Σόφια, εκεί όπου θα αγωνιστεί σε διπλό ανδρών και διπλό μικτό. Στους άνδρες θα βρεθεί πλάι στον "αδελφό" του Σταμάτη Τσιγκιρδάκη, ενώ στο μικτό μαζί με την Ελένη Μουτεβελίδου.


Αμέσως μετά το τουρνουά της Σόφιας, θα αναχωρήσει για την Κύπρο και συγκεκριμένα για τη Λευκωσία, εκεί όπου θα συμμετάσχει σε μια ακόμη διεθνή διοργάνωση. Δύο τουρνουά που όπως θα πει παρακάτω και ο ίδιος, τα περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία.


"Αυτή η περίοδος είναι για μένα τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Έχω εστιάσει κυρίως στα επαγγελματικά μου (ως γυμναστής) και πλέον οι προπονήσεις είναι λιγότερες".


"Όμως η αγάπη μου γι' αυτό το άθλημα είναι μεγάλη και παρά τις καθημερινές δυσκολίες φροντίζω να κάνω προπόνηση, είτε καθαρά αγωνιστικά, είτε ενδυνάμωση και παρά το γεγονός του δύσκολου προγράμματος θεωρώ ότι είμαι σε πολύ καλή κατάσταση".


"Περιμένω πως και πως τα δύο αυτά τουρνουά, για να δοκιμάσω όλα αυτά που δουλεύω στις προπονήσεις μου και με σωστή διαχείρισή και ηρεμία στα παιχνίδια μου πιστεύω ότι θα έρθει και το αποτέλεσμα".


Πρόβα...Κύπρου το παιχνίδι με τους Αυστριακούς

Την Παρασκευή Πέτρος Τέντας και Σταμάτης Τσιγκιρδάκης ρίχνονται στη μάχη του διπλού. Απέναντί τους ένα από τα πιο δυνατά ζευγάρια του τουρνουά, Νο 1 του ταμπλό και μεγάλο φαβορί για το χρυσό. Ο λόγος για τους Αυστριακούς Dominik Stipsits και Philip Birker.


H πρόκληση μεγάλη, κάτι που ο Τέντας το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Ωστόσο, από την πλευρά του βλέπει το συγκεκριμένο παιχνίδι ως μια δυνατή πρόβα τζενεράλε για το τουρνουά στη Λευκωσία το οποίο αποτελεί και το βασικό στόχο του Έλληνα αθλητή.


"Πράγματι παίζουμε με το Νο 1 της διοργάνωσης. Ένα δυνατό και αρκετό έμπειρο ζευγάρι. Έχω αντιμετωπίσει τον έναν εκ των δύο, στο διπλό μικτό του περσινού τουρνουά".


"Γνωρίζω ότι το παιχνίδι θα είναι αρκετά απαιτητικό. Ωστόσο, για μένα και τον "Σταμ" (Τσιγκιρδάκης) είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποια στοιχεία που δουλεύουμε στην προπόνηση".


"Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για μας προκειμένου να βρούμε αγωνιστικό ρυθμό ενόψει του επόμενου τουρνουά, την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, που αποτελεί και το βασικό στόχο μας".


"Με την Ελένη έχουμε καλή συνεργασία"

Στο μυαλό μου όταν ακούω διπλό μικτό και Πέτρος Τέντας ισοδυναμούσε πάντα με το όνομα Ειρήνη Τέντα. Δύο αδέλφια, ένα εξαιρετικό δίδυμο, το οποίο χρειάστηκε να χωριστεί λόγω ακαδημαϊκών και επαγγελματικών υποχρεώσεων της Ειρήνης.


Στο τουρνουά της Σόφιας ο Τέντας θα αγωνιστεί με την Ελένη Μουτεβελίδου. Την είχα ονομάσει παλαιότερα ως "ήρεμη δύναμη". Ένας χαρακτηρισμός που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.


Οι δυο τους μπορεί να μην έχουν πολλές ώρες μέσα στο κορτ σε διεθνείς διοργανώσεις, όμως όπως λέει και ο Τέντας παρακάτω, η συνεργασία τους είναι σε αρκετά καλό επίπεδο.

"Το διπλό μικτό είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση από το διπλό ανδρών. Με την Ελένη ξεκινήσαμε μια νέα συνεργασία μόλις τον προηγούμενο μήνα. Έχουμε λίγα παιχνίδια στα πόδια μας, αλλά παρά το γεγονός αυτό η χημεία μας είναι σε αρκετά καλό επίπεδο".


"Η Ελένη είναι νέα, με όρεξη για δουλειά και δίψα για βελτίωση, ενώ εγώ από την πλευρά μου προέρχομαι από την καλύτερή μου σεζόν σ' αυτό το αγώνισμα, οπότε θεωρώ ότι η δυναμικότητα της Ελένης, αλλά και η δική μου εμπειρία είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη της συνεργασίας μας".


"Αναμφίβολα το παιχνίδι με το δίδυμο από τη Φινλανδία δεν θα είναι εύκολο. Όμως είμαστε έτοιμοι για τα τουρνουά που έρχονται, συγκεντρωμένοι στους στόχους μας και πιστεύω ότι με την καθοδήγηση του προπονητή μας, σιγά-σιγά θα δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό ζευγάρι για τις διοργανώσεις του εξωτερικού".


"Η επιλογή μου για το απλό με δικαίωσε"

Πέρα από τα διπλά, τον Τέντα τον έχω συνηθίσει να αγωνίζεται και στο απλό ανδρών. Ωστόσο τη χρονιά που μας πέρασε αποφάσισε να ρίξει το βάρος των προπονήσεών του μόνο στα διπλά, μια απόφαση που όπως είπε, τον δικαίωσε.


"Εδώ και περίπου δύο χρόνια κάνω εξειδικευμένη προπόνηση στο διπλό μικτό και στο διπλό ανδρών. Σε κορυφαίο επίπεδο κανένας αθλητής δεν παίζει και στα τρία αγωνίσματα. Συνήθως θα παίξει ένα και πιο σπάνια δύο, όταν πρόκειται όμως μόνο για τα διπλά".


"Τη χρονιά που μας πέρασε πήρα την απόφαση να μην αγωνίζομαι στο απλό, τόσο στις εθνικές, όσο και τις διεθνείς διοργανώσεις. Στόχος μου ήταν να επικεντρωθώ στα διπλά έτσι ώστε να είμαι περισσότερο αποτελεσματικός".


"Πράγματι η επιλογή μου με δικαίωσε κατακτώντας την πρωτιά σε εθνικά πρωταθλήματα. Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά αγωνίσματα. Δεν σημαίνει ότι αν είσαι κορυφαίος στο απλό θα είσαι και στο διπλό".


"Όπως είπα είναι διαφορετικά αγωνίσματα. Ακόμα και οι προπονήσεις διαφέρουν σε θέματα έντασης, παλμών, βηματισμών κλπ. Σίγουρα ήταν μια δύσκολη απόφαση για μένα, αλλά θεωρώ παράλληλα ότι ήταν και η σωστή".


"Σημαντικός παράγοντας τα συνεχόμενα τουρνουά"

Επιστρέφω τη συζήτηση στα δύο τουρνουά που ακολουθούν σε Σόφια και Λευκωσία. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο για έναν Έλληνα παίκτη να έχει δύο σερί διοργανώσεις. Για τον Τέντα όμως τα συνεχόμενα παιχνίδια είναι ένα σημαντικό "εργαλείο" για βελτίωση.


"Ναι, δύο τουρνουά μέσα σε δύο εβδομάδες. Εκτιμώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να βρούμε αγωνιστικό ρυθμό".


"Για εμάς τους Έλληνες αθλητές, που δεν έχουμε πολλούς αγώνες, συγκριτικά πάντα με τους υπόλοιπους του circuit, τα συνεχόμενα παιχνίδια είναι ένας σημαντικός παράγοντας έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή μας".


"Εν μέρει βγαίνεις εκτός προγράμματος, με τις συνεχείς μετακινήσεις σε διαφορετικούς προορισμούς, ενώ παράλληλα χάνεις και μέρες από την προπόνηση, όμως παρά το γεγονός αυτό θεωρώ ότι τα θετικά στοιχεία είναι περισσότερα για εμάς".


Το τουρνουά της Σόφιας ξεκινάει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ενώ αυτό της Λευκωσίας θα διεξαχθεί το διάστημα 10-13 Οκτωβρίου.

bottom of page