• Thanos Stathopoulos

Μπάντμιντον | Σταμάτης Τσιγκιρδάκης: "Έχουμε ανάγκη την οποιαδήποτε επιτυχία"

Ο "χάλκινος" στο Cyprus International, στο διπλό ανδρών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόδοσή του στα τουρνουά του περασμένου μήνα σε Σόφια και Λευκωσία, τονίζοντας τη σημασία που έχουν αυτές οι επιτυχίες για το ελληνικό μπάντμιντον

Στο τουρνουά της Λευκωσίας κατέκτησε το τρίτο μετάλλιο καριέρας σε διεθνείς διοργανώσεις. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί το τουρνουά της Σόφιας, εκεί όπου αγωνίστηκε στο κυρίως ταμπλό βάζοντας δύσκολα στον κάτοχο του τίτλου. Δύο τουρνουά, που όπως λέει και ο ίδιος πιο κάτω, του άφησαν γλυκιά γεύση.


Η αλήθεια είναι ότι ο "Σταμ" αρχίζει να ωριμάζει αγωνιστικά. Μια πραγματική "μηχανή" εντός κόρτ και με σαφώς βελτιωμένα στοιχεία στο παιχνίδι του, "σκάει" του αντιπάλους του, έχοντας γίνει πλέον πιο ανταγωνιστικός.


Φυσικά, όπως εξηγεί και ο ίδιος παρακάτω, αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Με την υπάρχουσα δύσκολη (οικονομική) κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό, οι συμμετοχές στα τουρνουά συρρικνώνονται γεγονός που δεν βοηθάει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των αθλητών.


Παρά το γεγονός αυτό τα μετάλλια έρχονται και δίνουν την έξτρα ώθηση που χρειάζεται για τη δύσκολη συνέχεια. Το "πιτ-μπουλ" του ελληνικού μπάντμιντον κάνει τον δικό του απολογισμό για τα τουρνουά του Οκτωβρίου, αλλά και τη δική του αυτοκριτική....


"Οφείλω να είμαι ευχαριστημένος"

Πρώτη στάση Σόφια. Ο Σταμάτης Τσιγκιρδάκης συμμετέχει στο Bulgarian International, όπου αρχικά τοποθετείται στο Νο 1 του ταμπλό των προκριματικών. Μια αποχώρηση θα τον στείλει στο κυρίως ταμπλό, αλλά και απέναντι στον κάτοχο του τίτλου, τον Σουηδό Albin Carl Hjelm.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τύχη του γύρισε την πλάτη, καθώς σε περίπτωση που έφτανε στο κυρίως ταμπλό μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών, αρχικά θα είχε αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια, ενώ η πρώτη του δοκιμασία του στο κυρίως ταμπλό θα ήταν πιο βατή...


Ωστόσο ο ίδιος δεν μπαίνει στη διαδικασία των υποθέσεων και των δικαιολογιών, καθώς έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνισή του στη Σόφια, τονίζοντας ότι πλέον δείχνει έτοιμος για τέτοιες αναμετρήσεις.


"Γενικά και τα δύο τουρνουά σε Σόφια και Λευκωσία μου άφησαν μια γλυκιά γεύση. Θεωρώ ότι οφείλω να είμαι ευχαριστημένος, πάντα βάσει των δικών μας δεδομένων και δυνατοτήτων."


"Πώς θα μπορούσα να αισθανθώ διαφορετικά όταν παίρνεις ένα μετάλλιο και παίζεις σε δύο κυρίως ταμπλό στο απλό και μάλιστα με καλές εμφανίσεις; Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και κάθε μέρα για έναν Έλληνα παίκτη μπάντμιντον."


"Στη Σόφια γνώριζα εξ' αρχής ότι το τουρνουά θα ήταν δύσκολο. Κάθε παιχνίδι σε τέτοια τουρνουά είναι δύσκολο κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Παρά το γεγονός αυτό ένιωσα πολύ καλά και πιστεύω ότι στάθηκα όπως θα έπρεπε κάνοντας ένα καλό παιχνίδι."


"Δεν σου κρύβω ότι αν και αποκλείστηκα από τον πρώτο γύρο κατάλαβα ότι έχω ωριμάσει αγωνιστικά και πλέον μπορώ να μπω απευθείας σε ρυθμό υψηλού επιπέδου, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να αγωνιστώ στα προκριματικά."


"Δεν πιστεύω ότι θα άλλαζε τίποτα, όσο αφορά την αγωνιστική μου εικόνα, αν αγωνιζόμουν στους προκριματικούς αγώνες. Το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν το γεγονός ότι πιθανόν να κέρδιζα 1-2 αγώνες. Τίποτα παραπάνω."


"Επομένως το ότι αποκλείστηκα πρόωρα στο κυρίως ταμπλό δεν οφείλεται ότι δεν είχα αγώνες στα πόδια μου από τα προκριματικά. Ίσως τα πράγματα να ήταν λίγο διαφορετικά στην κλήρωση. Ότι δηλαδή δεν θα έπεφτα πάνω στον κάτοχο του τίτλου. Μόνο αυτό."


"Τα μετάλλια και οι επιτυχίες μας δίνουν ώθηση"

Στη Λευκωσία (Cyprus International) η χώρα μας πανηγύρισε δύο μετάλλια. Το ένα στο διπλό ανδρών (Τσιγκιρδάκης/Τέντας) και το άλλο στο διπλό μικτό (Τέντας/Μουτεβελίδου).


Δύο επιτυχίες που όπως λέει και ο Τσιγκιρδάκης δίνουν ώθηση για τη συνέχεια, εξηγώντας παράλληλα το μέγεθος της επιτυχίας το οποίο είναι τεράστιο, αν δει κανείς κάτω από ποιες συνθήκες σημειώνονται.


"Εκτιμώ, ότι το ελληνικό μπάντμιντον έχει ανάγκη οποιαδήποτε επιτυχία. Από τη στιγμή που η κάθε συμμετοχή από μόνη της είναι επιτυχία, φαντάσου τι συμβαίνει όταν αυτή συνδυαστεί και από δύο μετάλλια."


"Από την πλευρά μου μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που συμβάλλω σ' αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσω να το κάνω ακόμα όσο καλύτερα γίνεται."


"Τα δύο μετάλλια στην Κύπρο μας δίνουν ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια. Τα διεθνή τουρνουά είναι ο ένας βασικός λόγος που συνεχίζουμε να παίζουμε. Ουσιαστικά κρατάει ζωντανή τη σπίθα μέσα μας και παράλληλα μεγαλώνει την αγάπη μας για το άθλημα."


"Η αξία των επιτυχιών αυτών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη για εμάς, καθώς κανείς μας δεν είναι επαγγελματίας παίκτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε όσα τουρνουά θέλουμε."


"Πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας που μας συντηρούν οικονομικά και γενικά να σκεφτούμε πολλά πράγματα εκτός του μπάντμιντον, σε αντίθεση με πολλούς από τους παίκτες του εξωτερικού που δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες ανησυχίες."


"Δουλεύουμε τουλάχιστον τριπλάσιες ώρες, εβδομαδιαίως, από αυτές που προπονούμαστε κι αυτό πιστεύω ότι λέει πολλά. Ωστόσο, αυτή είναι η πραγματικότητα και την έχουμε αποδεχθεί."


Όσο για τους προσωπικούς αγωνιστικούς του στόχους στο μέλλον, ο Σταμάτης Τσιγκιρδάκης δήλωσε: "Αυτό που θέλω βασικά είναι να είμαι υγιής, έτσι ώστε να συνεχίζω να προπονούμαι, να βελτιώνομαι και να συνεχίσω να γίνομαι ανταγωνιστικός."


"Με το επόμενο διεθνές τουρνουά να αργεί χρονικά, ωστόσο προετοιμάζομαι εντατικά για τις εγχώριες υποχρεώσεις που ξεκινούν σιγά-σιγά και στις οποίες ανυπομονώ να αγωνιστώ."