• Thanos Stathopoulos

Μπάντμιντον: Πέτρος Τέντας: "Αυτά τα μετάλλια κρύβουν από πίσω θυσίες"

Ο Έλληνας παίκτης κάνει το δικό του απολογισμό για τα τουρνουά σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ παράλληλα μιλάει για το δύο ιστορικά χάλκινα μετάλλια σε διπλό μικτό και διπλό ανδρών

 

Ο Πέτρος Τέντας είναι ένας παίκτης παράδειγμα προς μίμηση. Πάντα μέσα στους κορυφαίους στο ελληνικό μπάντμιντον και πάντα με χαμηλό προφίλ και όρεξη για δουλειά προκειμένου να γίνει ακόμα καλύτερος.


Στο τουρνουά της Λευκωσίας και με τη συνδρομή των Σταμάτη Τσιγκιρδάκη (διπλό ανδρών) και Ελένη Μουτεβελίδου (διπλό μικτό), κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια μέσα σε μία ημέρα γράφοντας τη δική του ιστορία.


Ο Έλληνας παίκτης του Ο.Α.Γ.Ω μίλησε τόσο για τη διοργάνωση στην Κύπρο, όσο και γι' αυτήν που προηγήθηκε (με διαφορά μιας εβδομάδας) στη Σόφια, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίον έφτασε στο βάθρο, αλλά τονίζοντας παράλληλα τους κόπους και τις θυσίες που χρειάστηκαν για να φτάσει μέχρι εκεί.


"Τα μετάλλια αυτά δεν ήρθαν τυχαία"

Ο Τέντας γνωρίζει ότι η επιτυχία στη Λευκωσία ήταν μεγάλη, αλλά από την άλλη όμως ξέρει πολύ καλά ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο απαιτητική και για να αντεπεξέλθει χρειάζεται περισσότερη δουλειά, όπως λέει και ο ίδιος.


"Δύο διεθνή μετάλλια στο ίδιο τουρνουά! Θεωρώ ότι αποτελεί ένα σπουδαίο κατόρθωμα για τα ελληνικά δεδομένα. Από τη μια μεριά με χαροποιεί ιδιαίτερα η απόδοση μου και το αποτέλεσμα, αλλά από την άλλη δεν μου αρκούν...Ξέρω ότι χρειάζομαι περισσότερη δουλειά προκείμενου να πετύχω τους στόχους μου!"


"Δεν είναι όμως μόνο δικοί μου στόχοι αλλά και των προπονητών μου και των συμπαικτών μου. Χαίρομαι που ήρθαν αυτά τα δύο μετάλλια, δεν ήρθαν τυχαία μπορεί για κάποιους να φαίνεται απλό ή να είναι όντως δύο χάλκινα μετάλλια αλλά πίσω απ' αυτά βρίσκονται αρκετές ώρες προπόνησης μέσα και έξω από το γήπεδο, αρκετές θυσίες σε προσωπικό επίπεδο, που μόνο εσύ ο ίδιος ξέρεις τι έχεις στερηθεί για να πετύχεις κάτι."


Η εμπειρία της Σόφιας και ο στόχος της Κύπρου...

Στη Βουλγαρία τα πράγματα ήταν εξ' αρχής δύσκολα. Η κλήρωση δεν στάθηκε γενναιόδωρη σε μικτό και διπλό ανδρών. Όμως ακόμα κι έτσι θα μπει στο κορτ με νοοτροπία νικητή. Έτσι όπως αρμόζει στον ίδιο.


Τα πολύ καλά παιχνίδια (παρά τους πρόωρους αποκλεισμούς) βοήθησαν έτσι ώστε να πάει στο τουρνουά της Κύπρου προετοιμασμένος. Εξάλλου όπως δηλώνει παρακάτω η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν και ο μεγάλος στόχος.


"Δύο συνεχόμενα τουρνουά το ένα μετά το άλλο. Ξεκινώντας με το διεθνές τουρνουά της Βουλγαρίας στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε και το τουρνουά της Κύπρου, ως αγώνας στόχου, όπου έπρεπε εκεί να είμαστε στο 100% της απόδοσης μας."


"Στη Βουλγαρία δεν πήγαμε για την εμπειρία παρ' όλο που τα ζευγάρια που παίξαμε στο μικτό στον πρώτο αγώνα, ήταν φιναλίστ και στο διπλό ανδρών, στο δεύτερο γύρο, ηττηθήκαμε από τους νικητές της διοργάνωσης. Μπήκαμε μέσα στο γήπεδο με την νοοτροπία ότι έχουμε έρθει για να κερδίσουμε."


"Ως ένα σημείο έβγαινε αυτή η εικόνα στο γήπεδο, αλλά οι αντίπαλοι μας ήταν πιο δυνατοί, πιο σταθεροί και εμείς εμφανώς δυσκολευτήκαμε να βρούμε το ρυθμό μας όπως θέλαμε."


"Παρ' όλα αυτά ήταν δύο παιχνίδια που μας βοήθησαν να βρούμε αγωνιστικό ρυθμό, καθώς η έλλειψη παιχνιδιών σε εθνικό επίπεδο-και η όχι κατάλληλες συνθήκες προπόνησης-δεν είναι σύμμαχος για εμάς."


"Και όντως ο στόχος επετεύχθη. Την επόμενη εβδομάδα ταξιδέψαμε στην Κύπρο. Τουρνουά που περίμενα πως και πως. Ήμασταν νούμερο 3 και 4 στα δύο διπλά (διπλό μικτό, διπλό ανδρών), θεωρούμασταν φαβορί και το μόνο που έλειπε ήταν να το δείξουμε και στο κορτ."

"Παρασκευή πρωί έρχεται η πρώτη νίκη στο διπλό μικτό απέναντι σε ζευγάρι από την Κύπρο, χωρίς να κινδυνέψουμε, προσπαθώντας βέβαια να βρούμε όσο πιο γρήγορα τον ρυθμό μας. Μετά από λίγες ώρες έρχεται και η δεύτερή νίκη μου, την ίδια μέρα, στο διπλό αντρών με τον "Σταμ" (σ.σ Τσιγκιρδάκης). Πάλι ως φαβορί στο κορτ, πάλι το αποδείξαμε!"


"Σάββατο πρώτος προημιτελικός για έμενα και την Ελένη (σ.σ Μουτεβελίδου) δεν μπορούσε να κυλήσει καλύτερα. πολύ καλό παιχνίδι από το ξεκίνημα μέχρι και τον τελευταίο πόντο μπήκαμε για να κερδίσουμε και έτσι και έγινε."


"Με ψυχολογία ανεβασμένη και τα... μυαλά στη θέση τους εγώ και ο Σταμάτης κατορθώσαμε να κερδίσουμε και τον προημιτελικό στο διπλό αντρών απέναντι σε ζευγάρι από το Ισραήλ."


"Σίγουρα όχι το καλύτερο μας παιχνίδι, αλλά αποτελεσματικό και πλέον κυνηγάμε τα αποτελέσματα! Συνολικός απολογισμός τέσσερα εξασφαλισμένα μετάλλια για τη χωρά μας, και τα τέσσερα από τη Θεσσαλονίκη και τον Ο.Α.Γ.Ω."


"Στόχος να βρεθώ σε μια μεγάλη διοργάνωση με το εθνόσημο"

Ο Πέτρος Τέντας αφού έπλεξε το εγκώμιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων, στη συνέχεια δεν παράλειψε να αναφέρει και τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται πίσω από αυτόν.


"Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να επιβραβεύσω δημόσια την Κυπριακή Ομοσπονδία Αντιπτέρισης για μια πολύ καλά στημένη διοργάνωση σε όλους τους τομείς. Έχω πάει σε αρκετές διοργανώσεις στο εξωτερικό και σε μεγάλες συναντήσεις και θα την έβαζα μέσα στις πέντε πρώτες σίγουρα."


"Υπήρχε οργάνωση σε όλα τα θέματα, η φιλοξενία τους ήταν άψογη, οι εγκαταστάσεις φοβερές, αγώνες που σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να χάσει."


"Ευχαριστώ πολύ τον προπονητή μου στο άθλημα τον Κώστα Ραφτόπουλο που μας στηρίζει με κάθε τρόπο είτε είναι πίσω από την καρέκλα είτε μας παρακολουθεί από μακριά και μας καθοδηγεί."


"Ευχαριστώ πολύ και τον προπονητή της φυσικής μου κατάστασης ( Βασίλη Τζελέττα ) που με κρατάει πρώτα απ' όλα υγιή στο γήπεδο και δεύτερον φροντίζει για να ανεβάζω το επίπεδο μου όσον αφορά την φυσική μου κατάσταση."


Φυσικά τα δύο μετάλλια δεν τον καθησυχάζουν. Θέλει να δουλέψει περισσότερο, να βρεθεί σε μεγάλες διοργανώσεις εκπροσωπώντας τη χώρα μας και να διακριθεί. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στόχος του νεαρού Έλληνα παίκτη για τη συνέχεια.


"Στόχος μου είναι να εκπροσωπήσω την χώρα μου σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση είτε στο μικτό, είτε στο διπλό ανδρών. Είμαι σίγουρος πως όταν έρθει αυτή η στιγμή θα είμαι έτοιμος να δώσω το 100%."


"Γιατί σε κάθε προπόνηση όσο άσχημα κι αν πάει η μέρα μου προσπαθώ (μαζί και οι προπονητές μου) να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, γιατί στον πρωταθλητισμό δεν υπάρχουν καλές και κακές μέρες αλλά μέρες για σκληρή δουλειά και συνεχή βελτίωση."


"Προς το παρόν συνεχίζουμε τις προπονήσεις, με όραμα, με στόχους κυρίως με θέληση και πολλή αγάπη γι' αυτό το άθλημα και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!"