• Thanos Stathopoulos

Νταρτς | Κώστας Σακελλαρίου: Επέστρεψε για να μείνει...

Η κόντρα του 1993 (Winmau World Masters) απέναντι στον τότε Νο 1 του κόσμου, Steve Beaton, το νόσημα που τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει τα βελάκια, αλλά και το κίνητρο χάρη στο οποίο επέστρεψε στη δράση μετά από 15 χρονιά, φτάνοντας μάλιστα στον τελικό των Διασυλλογικών. Αυτή είναι η ιστορία του Κώστα Σακελλαρίου

 

Την εποχή που άφηνε (προσωρινά) τα βελάκια από τα χέρια του (2003) η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προλάβει να ασχοληθώ με τα ελληνικά δρώμενα των darts.


Επομένως, το γεγονός ότι έφτασε μέχρι τον τελικό των Διασυλλογικών την περασμένη περίοδο, αλλά και η συμμετοχή του (τέταρτη παρακαλώ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο μου έκανε μεγάλη εντύπωση.


Ο κόσμος των ελληνικών darts μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κώστα Σακελλαρίου. Ένας "προσγειωμένος" παίκτης κι ένα πολύ καλό βελάκι. Αυτό το διαπίστωσα κι εγώ ο ίδιος στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κλουζ.


Από τους πλέον σταθερούς παίκτες της Εθνικής ομάδας των ανδρών, το βελάκι του οποίου οδήγησε τη ομάδα στους "32" (στα ομαδικά), στην αναμέτρηση με το Τζέρσεϊ, για να ηττηθεί λίγο αργότερα από την πανίσχυρη Αγγλία.


Ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που κατάφερε να φτάσει στους "32" στα ατομικά στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ένας παίκτης ηλικίας 57 ετών που κανείς δεν ξέρει τι θα συνέβαινε αν στα 41 δεν υποχρεωνόταν να παρατήσει κάτι το οποίο αγαπούσε τόσο πολύ...

Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο Κώστας Σακελλαρίου...


Η μάχη με τον Νο 1 του κόσμου!

Στη...δύση του 1990 ο Κώστας Σακελλαρίου ξεκινάει το δικό του "ταξίδι" στον κόσμο των darts. Τρία περίπου χρόνια αργότερα (1993) θα βρεθεί στο Earls Court του Λονδίνου, ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου, για το Winmau World Masters.


Τι εστί Winmau World Masters; Πρόκειται για το πιο ιστορικό και μεγαλύτερο επαγγελματικό τουρνουά της BDO, το οποίο προηγήθηκε (χρονικά) και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της BDO που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια αργότερα.


"Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμουν στην καλύτερη αγωνιστική μου κατάσταση", θα πει ο Σακελλαρίου. "Στον τελικό του ομίλου (32 όμιλοι/16 παίκτες το κάθε γκρουπ), αντιμετώπισα τον τότε Νο 1 του κόσμου, Steve Beaton."


"Ηττήθηκα με 2-0 σετ (3-2, 3-2), αν και στα τελευταία leg και των δύο σετ έριχνα πρώτος. Όμως εκείνη την εποχή ο Beaton ήταν πραγματικά εξαιρετικός. Έκλεισε το πρώτο σετ με 11 βελάκια, ενώ το δεύτερο έκλεισε με 12 τσεκάροντας το 125 (Bull-25-Bull)."


Για τη ιστορία, ο Steve Beaton στη συνέχεια θα κατακτήσει το τουρνουά, επικρατώντας στον τελικό του Σκωτσέζου Les Wallace με 3-1 (πρώτος και μοναδικός τίτλος για τον Άγγλο), ενώ την επόμενη σεζόν θα φτάσει και πάλι στον τελικό, όπου θα ηττηθεί από τον Ουαλό Richie Burnett με 3-2.


Μάλιστα ο Έλληνας darter θα πετύχει το "κακό παιδί" των darts, Les Wallace στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996 τον οποίον και θα κερδίσει με 4-1, λίγους μήνες νωρίτερα πριν ο Σκωτσέζος κατακτήσει το μοναδικό του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1997).


Η ουσία όμως ήταν ότι ο Σακελλαρίου έπεσε στα...βαθιά και όχι μόνο κολύμπησε, αλλά κατάφερε να βγει και στην ακτή. Η αντίληψή του στο παιχνίδι ήταν σε υψηλό επίπεδο, τα βελάκια εξαιρετικά, αλλά η συνέχεια δεν θα ήταν ανάλογη...


Το νόσημα και η (προσωρινή) εγκατάληψη...

Ο Σακελλαρίου φροντίζει να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στους καλύτερους στις εγχώριες διοργανώσεις. Ένας πολύ καλός παίκτης κι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας.


"Όπως ανέφερα και πριν η αλήθεια είναι ότι βρισκόμουν στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Ωστόσο υποχρεώθηκα να εγκαταλείψω τα βελάκια το 2003. Ένα αυτοάνοσο νόσημα (ψωριασική αρθρίτιδα) μ' έκανε να αποσυρθώ από το χώρο".


Μετά από 13 γεμάτα χρόνια στα βελάκια υποχρεώνεται να σταματήσει. Δεν ήξερε για πόσο, αλλά και κυρίως αν θα καταφέρει να επιστρέψει.


Η ηλικία του δεν ήταν απαγορευτική για τα βελάκια, όμως από την άλλη όταν σταματάς στα 41 και όσο η επιστροφή σου καθυστερεί είναι λογικό να απογοητεύεσαι...


Η επιστροφή 15 χρόνια μετά...

Ο...διακόπτης του Κώστα Σακελλαρίου χρειάστηκε 15 χρόνια για να γυρίσει...Αφορμή; Ένα ουσιαστικά reunion παλιών παικτών στη Νέα Μάκρη, το οποίο όμως ήταν και καθοριστικό για την επιστροφή του πλέον 55χρονου (τότε) darter.


"Το καλοκαίρι του 2017 ο πολύ καλός μου φίλος και "θρύλος" των ελληνικών darts, Διονύσης Πηλιχός, με ενημέρωσε ότι θα γίνουν κάποιες απονομές για να τιμήσει παλιούς Πρωταθλητές."


"Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Μάκρη. Εκεί η αγάπη για τα βελάκια και η φλόγα του πρωταθλητισμού με έκαναν να επιστρέψω."


"Ένα μήνα μετά, ξεκινώντας από το μηδέν και έχοντας ως "αγκάθι" την αρθρίτιδα, η οποία με υποχρέωσε να αλλάξω στιλ και να δουλέψω διαφορετικά, κατάφερα να κατακτήσω το πρώτο μου τουρνουά μετά από 15 χρόνια."


"Αυτό ήταν! Αυτό μου έδωσε να καταλάβω ότι μπορώ να είμαι και πάλι ανταγωνιστικός, παρά τα 57 μου χρόνια, παρά την αρθρίτιδα και παρά την απουσία των 15 ετών".


"Το επίπεδο στα βελάκια έχει ανέβει πολύ"

Κλουζ 2019. Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Κώστας Σακελλαρίου ετοιμάζεται για την τέταρτη παρουσία του στη διοργάνωση. Μια θέση την οποία κέρδισε επάξια φτάνοντας μέχρι τον τελικό των Διασυλλογικών.


"Ήταν το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο που συμμετείχα, αλλά μπορώ να πω ότι ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα τρία κι αυτό γιατί το επίπεδο στα βελάκια έχει ανέβει πολύ από τις υπόλοιπες χώρες".


Το Κλουζ του άφησε μια θετική γεύση. Αλλά η στιγμή που θα κρατήσει είναι το τελευταίο (δικό του) βελάκι χάρη στο οποίο η Ελλάδα προχώρησε στη φάση των "32" στα ομαδικά.


"Ναι, πιστεύω ότι η αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή για μένα και γι' αυτό την πανηγύρισα τόσο έντονα. Είναι μια στιγμή, σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, την οποία θα θυμάμαι για πάντα."


"Θέλω ένα πρωτάθλημα ακόμα"

Αν και γνωρίζω ότι η σύγκριση της δική του εποχής με την τωρινή ίσως είναι και λίγο άδικη, εν τέλει των ρωτώ για τις διαφορές που έχει παρατηρήσει ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές.


"Σαφώς και μιλάμε για διαφορετικές εποχές. Άλλη εποχή η δική μου, άλλα βελάκια τώρα. Τότε ξεχώριζαν καμιά 10αριά παίκτες με γνώση στα τελειώματα. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν να μετράνε. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει και το διαδίκτυο, το οποίο σε βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό".


Η τελευταία ερώτηση αφορά τους αγωνιστικούς του στόχους. Μπορώ να πω ότι η απάντηση του με εκπλήσσει, καθώς περίμενα κάτι πιο...συντηρητικό. Ωστόσο, ο Κώστας Σακελλαρίου ήρθε για να μείνει στα βελάκια, αλλά και γιατί όχι να πάρει κι αυτό που στερήθηκε τόσο χρόνια...


"Θέλω και προσπαθώ να είμαι σε συνεχή επαφή με τα βελάκια και να βελτιώνομαι σε όλους τους τομείς. Δεν σου κρύβω ότι θέλω να πάρω ένα πρωτάθλημα ακόμα."


"Φέτος έφτασα πολύ κοντά, καθώς έχασα στον τελικό από τον Κώστα Παντελίδη (6-3), αν και ήμουν μπροστά στα leg με 3-0 και σε όλα έφτανα πρώτος στα διπλά. Φυσικά ο Κώστας είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες darter όλων των εποχών και άξιος πρωταθλητής κάτι που το έδειξε και στον μεταξύ μας τελικό."


"Ωστόσο, πιστεύω ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υλοποιήσω το στόχο μου και να φτάσω σ' ένα ακόμα πρωτάθλημα."