• Thanos Stathopoulos

Double fault από Djokovic...

Το άσχημο χρονικά σημείο των όσων είπε ο Σέρβος περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, η "επικίνδυνη" δήλωση, η ανάρτηση-γκάφα της συζύγου του Jelena, για τις "θεωρίες συνωμοσίας", αλλά και η σύσταση τους ενός εκ των κορυφαίων επιδημιολόγων της Σερβίας, στον Νο 1 του κόσμου


 

Συνήθως δεν αρέσκομαι να παίρνω θέση σε δηλώσεις/τοποθετήσεις αθλητών. Δεν είμαι κριτής των πάντων, ο κάθε αθλητής μπορεί (και πρέπει) να εκφράζεται όπως επιθυμεί.


Ωστόσο, όταν ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο μου έστειλε τα όσα είπε ο Djokovic την Κυριακή του Πάσχα (20/4), ομολογώ ότι αρχικά ξαφνιάστηκα και εν συνεχεία ενοχλήθηκα.


Θεώρησα τις (ουσιαστικά) δηλώσεις, που όλοι γνωρίζετε (θα σας τις παραθέσω και πιο κάτω) του Νο 1 του κόσμου ότι ειπώθηκαν σε πολύ άσχημο χρονικά σημείο, ενώ σε δεύτερη ανάγνωση τις χαρακτήρισα άστοχες και επικίνδυνες.Οι αντιδράσεις πολλές, αρκετές και διαφορετικές. Αρκετές δεν είχαν να κάνουν απαραίτητα με το βασικό θέμα των δηλώσεων, αλλά είχαν περισσότερο "οπαδικό" χαρακτήρα. Τι θα γινόταν αν έλεγαν κάτι παρόμοιο οι Roger Federer και Rafa Nadal κλπ.
Ωστόσο, όλες τις (τεκμηριωμένες) απαντήσεις θα τις δημοσιεύω. Όλες τις σέβομαι και απ' όλες παίρνω σημαντικά πράγματα, ασχέτως αν δεν συμφωνώ.


Για να το ξεκαθαρίσω: Οι "οπαδικές" απόψεις με αφήνουν εντελώς αδιάφορο και δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι ή να απαντήσω.


Εξάλλου πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, ότι το τένις και γενικά η τενιστική κοινότητα-παγκοσμίως όχι μόνο εγχώρια-είναι σε θέση να (ξε)καθαρίσει τα τενιστικά φόρουμ από τέτοιου είδους αντιλήψεις...Προσωπική εκτίμηση.


"Προσωπικά είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό και δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να το κάνω προκειμένου να ταξιδέψω", είπε ο Djokovic εν μέσω live συνομιλίας με Σέρβους συναδέλφους του.


"Ωστόσο, θα χρειαστεί να αποφασίσω στο ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Έχω τις προσωπικές απόψεις μου για το συγκεκριμένο θέμα και δεν γνωρίζω αν θα αλλάξουν στο μέλλον."


Ουσιαστικά τα όσα μοιράστηκε ο Djokovic με τους Σέρβους τενίστες ήταν ένα είδος απάντησης σε αυτά που είχε αναρτήσει η πρώτη Νο 1 του κόσμου και δύο φορές κάτοχος Grand Slam, Amelie Mauresmo, η οποία είχε καταλήξει γράφοντας: Χωρίς εμβόλιο=χωρίς τένις.Το πρώτο και βασικό κατ' εμέ "φάουλ" του Djokovic ήταν το χρονικό σημείο. Από τη στιγμή που όλα τα περί εμβολίου είναι στη θεωρεία και από τη στιγμή που 186 χώρες ταλαιπωρούνται από τον κορονοϊό και η καραντίνα παγκοσμίως γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση στην ψυχοσύνθεσή μας, οι συγκεκριμένες (δημόσιες) δηλώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν.


Εκτιμώ ότι είναι άστοχες, αχρείαστες και φυσικά θεωρητικές καθώς το εμβόλιο για την καταπολέμηση της μεταδοτικής ασθένειας είναι πολύ πιθανό να πάρει αρκετό χρόνο ακόμα.


Σε δεύτερη σκέψη, εντελώς προσωπική, ο Djokovic προέβη σε ένα ακόμη λάθος. Σαφώς και η άποψη περί εμβολιασμού, είναι δική του και σεβαστή. Αυτό όμως που πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα είναι ότι ο Σέρβος είναι ένα δημόσιο και άκρως αγαπητό πρόσωπο με πολλούς οπαδούς και ακολούθους. Γεγονός που κάνει την άποψη του ιδιαίτερα...μεταδοτική και λίγο προκλητική.


Όταν κάνεις λόγο για επιλογές, τη στιγμή που σχεδόν 200.000 άνθρωποι στον πλανήτη δεν την είχαν ποτέ, όπως και να το κάνεις είναι λίγο προκλητικό...


"Πρωταθλητή απέφυγε τις ερωτήσεις περί εμβολιασμού"


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Σέρβος επιδημιολόγος, Predrag Kon, ο οποίος συνέστησε στον Νο 1 του κόσμου να αποφεύγει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις για τον εμβολιασμό."Ως ένας από τους θαυμαστές του Djokovic θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία και την τεράστια συμβολή των εμβολιασμών για έναν υγιή πληθυσμό. Πρωταθλητή, σου εύχομαι τα καλύτερα. Στο μέλλον ωστόσο προσπάθησε να αποφύγεις απαντήσεις σε ερωτήσεις για τους εμβολιασμούς κι αυτό γιατί έχεις τεράστιο αντίκτυπο.", ανάρτησε στο λογαριασμό του στο facebook ο Kon.


Η διόρθωση του Nole και η γκάφα της Jelena


Μετά από τις (λογικές) αντιδράσεις που είχε η συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο κάτοχος 17 Grand Slam έσπευσε να διορθώσει τα όσα είπε με μια συνέντευξη που παρέθεσε στους New York Times.


"Για να είμαι ειλικρινής, όπως και υπόλοιπος κόσμος, έτσι κι εγώ είμαι λίγο μπερδεμένος. Θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία προτού λάβω τις σωστές αποφάσεις. Δεν είμαι ειδικός, αλλά θέλω να έχω την επιλογή για το τι είναι καλύτερο για το σώμα μου. Θα συνεχίσω να συλλέγω πληροφορίες γιατί αυτό το θέμα είναι σημαντικό και θα επηρεάσει όλους μας.", ήταν μερικές από τις δηλώσεις του Djokovic.


Ο Djokovic κλήθηκε να απαντήσει και στην ερώτηση για την ανάρτηση της συζύγου του, Jelena, η οποία ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο ένας άνδρας (που ούτε η ίδια γνωρίζει, όπως αναφέρει και στα σχόλια της ανάρτησης) κάνει αναφορά στον κορονοϊό.Ο άνδρας αυτός αποδίδει την παρουσία του ιού στα τεχνολογικά δίκτυα 5G (είναι μια από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας) καταρρίπτοντας τη θεωρεία ότι είναι ένας ιός.


Το συγκεκριμένο βίντεο ωστόσο κρίθηκε ως "ψευδής πληροφόρηση" από το instagram αν και η Jelena το διατήρησε στο λογαριασμό της.


"Δεν γνωρίζω αν αυτά που αναφέρει το βίντεο είναι αληθή ή όχι. Θα ήθελα όμως να μάθω περισσότερα γι' αυτό.", απάντησε ο Djokovic.


Για μένα είναι δεδομένο ότι ο Djokovic είναι ενάντια στον εμβολιασμό και όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και η σύζυγος του. Το θέμα είναι στο κατά πόσο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να ανοίγει εν μέσω της (ελπίζω) κορύφωσης του κορονοϊού και από έναν αθλητή η άποψη του οποίου μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο ακόμα και σε έναν συνάνθρωπο μας.