top of page
  • Thanos Stathopoulos

Γιάννης Ζιάβας: "Είναι ευκαιρία να ενεργοποιηθεί το ελληνικό futsal"

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σάλας, μίλησε για την... υπέρβαση κόντρα στην Τουρκία, την πρόκληση της ΑΕΚ απέναντι στην ισχυρή Αράζ, αλλά και για την ευκαιρία που παρουσιάζεται στο ελληνικό futsal


 

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου σάλας βρίσκεται μια ανάσα ή για την ακρίβεια... έξι ανάσες πριν από την ιστορικότερη πρόκριση στην ιστορία της. Η ΑΕΚ το ερχόμενο Σάββατο θα αγωνιστεί κόντρα σε μια ομάδα με πολύ ισχυρό background, αλλά και παράδοση στο χώρο, στην προσπάθειά της να προκριθεί στους "32" του Champions League.


Γι' αυτά-και όχι μόνο-μίλησα με τον Γιάννη Ζιάβα, τον άνθρωπο που με τη δική του μπαγκέτα τις δικές του τακτικές, αλλά και την αμέτρητη υπομονή που διαθέτει, κατάφερε να βάλει το δικό του λιθαράκι για να επιτευχθεί αυτή η πρόκριση-υπέρβαση, όπως είπε και ο ίδιος όσον αφορά τις δύο αναμετρήσεις με την Τουρκία, αλλά κι αυτός που θα οδηγήσει την ΑΕΚ σ' ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα.
Μια πρόκριση, μια υπέρβαση...


Αν και ο φόρτος εργασίας ήταν μεγάλος, ο Γιάννης Ζιάβας είχε όλη την καλοσύνη, αλλά και την υπομονή να μου παραχωρήσει λίγο από τον χρόνο του-και τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό-για να μιλήσει για τη μεγάλη του αγάπη, που δεν είναι άλλη από το ποδόσφαιρο σάλας ένα άθλημα που υπηρετεί για πολλά χρόνια τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής.


Όπως ήταν λογικό η συζήτηση ξεκίνησε με την εθνική ομάδα και τη μεγάλη πρόκριση κόντρα στην Τουρκία, αν και ο ίδιος επιμένει να λέει (και ίσως έτσι είναι το σωστό) ότι όλα ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο και την πρόκριση από τον προκριματικό γύρο στη Μάλτα.
"Η αλήθεια είναι ότι η εθνική ομάδα παρουσιάζει μια στασιμότητα τα τελευταία χρόνια, κάτι που συμβαίνει σ' ένα γενικό φάσμα και σε ολόκληρο το άθλημα. Ναι, υπάρχει μια μικρή πρόοδος κάτι που φαίνεται από το εθνικό μας πρωτάθλημα, όπου τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουμε διαφορετικούς πρωταθλητές. Αυτό σημαίνει κάτι όσον αφορά τον ανταγωνισμό, αλλά όπως είπα είναι μια μικρή πρόοδος."


"Σαφώς η εξειδίκευση των παικτών είναι μεγαλύτερη, πιο στοχευμένη. Πλέον, διαθέτουμε παίκτες που είναι καθαρά "φουτσαλικοί" σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως όσον αφορά την εθνική ομάδα τα πράγματα δεν είναι ανάλογα."


"Στο παρελθόν η εθνική είχε τις ευκαιρίες να αγωνιστεί σε αρκετά τουρνουά προετοιμασίας, είχε περισσότερες εικόνες, έκανε περισσότερες προπονήσεις. Σαφώς και τότε υπήρχαν προβλήματα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έγιναν περισσότερα και μεγαλύτερα."


"Όλα τα ταξίδια και οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί αρχικά λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ πιο πρόσφατα λόγω υγειονομικών δεδομένων. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, έχοντας υπ' όψιν μας τα παραπάνω, ήταν να παρουσιάσουμε ένα αξιοπρεπές σύνολο, το οποίο θα αποτελείται από παίκτες που έχουν ομοιογένεια και "χημεία" μεταξύ τους."
"Γι' αυτό το λόγο ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από παίκτες που διαθέτουν έστω μια μικρή εμπειρία από παιχνίδια στο εξωτερικό, μέσω των ομάδων τους, κάτι που βοηθάει σε μέγιστο βαθμό την προσπάθεια που κάνει η εθνική ομάδα."


"Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω δεδομένα, ναι μπορώ να πω ότι οι δύο προκρίσεις, τόσο στον όμιλο της Μάλτας, τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και η πρόκριση εις βάρος της Τουρκίας, ήταν για μένα μία υπέρβαση."


"Ξεκαθαρίζω, ότι αυτή η άποψη δεν προκύπτει βάσει αγωνιστικών κριτηρίων των δύο ομάδων, αλλά από την παρούσα κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας όσον αφορά το άθλημα μας, με ελάχιστη προετοιμασία και περιορισμένες προπονήσεις."


Κόντρα στην Τουρκία παρουσιάσαμε ένα πολύ καλό πρόσωπο"


Μετά από τη Μάλτα ακολούθησαν οι αναμετρήσεις των play-offs με την Τουρκία. Δύο δυνατά παιχνίδια, άκρως ιδιαίτερα για πολλούς λόγους. Ο Γιάννης Ζιάβας προσπάθησε-και τα κατάφερε-όχι μόνο να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές σύνολο, αλλά και ανταγωνιστικό, παρά το γεγονός ότι η κατάλληλη προετοιμασία παράμενε ένα άλυτο πρόβλημα.


"Δεν μπορώ να πω ότι είδα την Τουρκία ως φόβητρο. Ναι, είναι μια ομάδα που βρίσκεται ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη από εμάς, αλλά από εκεί και πέρα το δικό μας στοίχημα ήταν να βγάλουμε στο παρκέ ένα καλό πρόσωπο, όπως και πιστεύω ότι το κάναμε και στα δύο παιχνίδια."
Όσο για το αν οι δύο αναμετρήσεις θα είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα αν και στις δύο υπήρχε κόσμος, ο Έλληνας τεχνικός τόνισε: "Σίγουρα το Ελλάδα - Τουρκία είναι πάντα ένα ιδιαίτερο ζευγάρι. Αναμφίβολα θα ήταν διαφορετική ατμόσφαιρα και στα δύο ματς. Θα υπήρχε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, αλλά και ώθηση και θα ήταν δύσκολο και για τις δύο ομάδες. Ωστόσο, δεν μπορώ να γνωρίζω αν ήταν διαφορετικό το αποτελέσματα ή θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε κόσμος στις εξέδρες."


Η αλλαγή τερματοφύλακα ήταν θέμα τακτικής"


Κάτι που μου έκανε εντύπωση στις δύο αναμετρήσεις, ήταν το γεγονός της αλλαγής τερματοφύλακα με τον Δημήτρη Θεοφίλου να αντικαθίσταται, στη ρεβάνς του "ΔΑΪΣ" από τον Δημήτρη Ζέρβα, που ήταν και MVP της συνάντησης.


Ο Γιάννης Ζιάβας ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή αυτή ήταν καθαρά θέμα τακτικής, η οποία κρίθηκε στις λεπτομέρειες με τον τερματοφύλακα του Δούκα να προτιμάται σε αυτή τη νευραλγική θέση και μάλιστα σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι.


"Ήταν καθαρά θέμα τακτικής και μάλιστα ήταν μια αλλαγή που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Δεν είχε κανένα παράπονο από τον Θεοφίλου στο πρώτο παιχνίδι στην Τουρκία. Ίσια-ίσα που θεωρώ ότι τα πήγε εξαιρετικά."
"Από την άλλη ο Ζέρβας θα αγωνιζόταν μέσα στην... έδρα του (σ.σ. ΔΑΪΣ) ήξερε το χώρο, ενώ παράλληλα παίζει εξαιρετικά με τα χέρια, γεγονός που του επιτρέπει να ανοίγει το παιχνίδι πολύ πιο εύκολα. Ουσιαστικά αυτό ήθελα να εκμεταλλευτώ και όπως είπα και πιο πριν το γεγονός ότι παίζαμε μέσα στο σπίτι του..."


Και τώρα... Αράζ


Φάκελος ΑΕΚ. Οι πρωταθλητές, το ερχόμενο Σάββατο (28/11) θα κληθεί να ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο της 10 φορές πρωταθλήτριας Αζερμπαϊτζάν και δύο φορές ημιφιναλίστ του Futsal Cup, Αράζ. Αναμφίβολα μία δύσκολη αποστολή για τους παίκτες του Ζιάβα, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος για ακόμη μια μεγάλη πρόκληση, αν και η ομάδα του αναμένεται να παραταχθεί με δύο σημαντικές απουσίες.


"Η Αράζ είναι μια ομάδα της ρώσικης σχολής με παίκτες που διαθέτουν υψηλή τεχνική. Είναι μια ομάδα με μεγάλη ομοιογένεια καθώς 7-8 παίκτες παίζουν στην εθνική ομάδα του Αζερμπαϊτζάν. Έχει μια συνεπή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αποτελεί μια δύναμη του ευρωπαϊκού Futsal."


"Θεωρώ ότι σταθήκαμε και λόγο άτυχοι με την κλήρωση, λόγω γεωγραφικής θέσης, καθώς θα αντιμετωπίζαμε είτε την πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν, είτε την πρωταθλήτρια Γεωργίας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε το αουτσάιντερ κι αυτό που θα κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σ' έναν δυνατό αντίπαλο."


"Οχι, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε άγχος για την αναμέτρηση του "ΔΑΪΣ". Ξέρουμε που βρισκόμαστε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Έχουμε ένα πλάνο το οποίο θα ακολουθήσουμε, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουμε τον περσινό πρώτο σκόρερ μας Δημήτρη Θανασάι, ενώ δύσκολα θα παίξει και ο Παναγιώτης Αρτινός."


"Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το άθλημα"


Εθνική και ΑΕΚ. Η εθνική μας ομάδα, τον ερχόμενο μήνα θα μπει στη μάχη του προκριματικού ομίλου με στόχο μια ιστορική πρόκριση, ενώ το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και η ΑΕΚ σε διασυλλογικό επίπεδο. Πως αυτά όμως μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του αθλήματος στη χώρα μας;


"Το ελληνικό futsal, κυρίως μέσα από την εθνική, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ενεργοποιηθεί. Θα γίνουν έξι παιχνίδια στα οποία θα παλέψουμε να διεκδικήσουμε μια πρόκριση η οποία, κατά την προσωπική μου άποψη, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή."


"Έχουμε ήδη μια καλή φουρνιά παικτών, ενώ από πίσω ακολουθεί μια ακόμη. Τα επόμενα χρόνια, αν όλα πάνε καλά από πολλές απόψεις και όχι μόνο αγωνιστικές, θα πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί να έχουμε παρουσία σε σοβαρά τουρνουά και να διεκδικούμε σημαντικές προκρίσεις."


"Όσον αφορά την ΑΕΚ, πρωταρχικό μας μέλημα είναι πάντα η κατάκτηση του πρωταθλήματος το οποίο θα μας φέρνει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και βήμα-βήμα να μπορέσουμε να κερδίσουμε θέσεις στο ευρωπαϊκό raking έτσι ώστε να έχουμε καλύτερες κληρώσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος θα είναι οι εμπειρίες που θα αποκτήσουν οι παίκτες έτσι ώστε αυτές να εξαργυρωθούν μέσω τη εθνικής ομάδας".


bottom of page