• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Διονύσης Ξένος: "Ετοιμάζω εκπλήξεις για τους αντιπάλους μου"

Ο τελικός ρεπεσάζ στο Τόκιο, τα λάθη και τα θετικά στοιχεία, αλλά και η προσαρμογή που απαιτείται για τα τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά που προσθέτει στο παιχνίδι του. Ο Διονύσης Ξένος αναλύει την πορεία του στο τελευταίο τουρνουά της Ιαπωνίας, μιλάει για τους στόχους του για το K1 Series A στη Χιλή, αλλά και για τις...εκπλήξεις που ετοιμάζει για τους αντιπάλους του

Μερικές ώρες πριν από την αναμέτρηση κόντρα στον Βραζιλιάνο (Νο 2 του κόσμου), Vinicius Figueira, είχα επικοινωνήσει με τον Διονύση Ξένο, ο οποίος "προσγειωμένος" όπως πάντα, μου έκανε μια μίνι ανάλυση για τα παιχνίδια του μέχρι και τον ημιτελικό του Σαββάτου.


"Υπήρξαν κάποια λάθη τα οποία πρέπει να προσέξω να μην συμβούν ξανά". Αν και βρισκόταν μια ανάσα από ένα ακόμη μετάλλιο, σε τουρνουά Κ1, ο Ξένος είχε στο μυαλό του στα λάθη.


Δεν μπορώ να πω αν αυτό είναι σωστό ή λάθος, πριν από έναν μεγάλο αγώνα, όμως το σίγουρο είναι ότι ο Ξένος επιθυμεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του. Επιθυμεί την τελειότητα.


Σ' αυτό συμφωνώ. Το επίπεδο πλέον είναι πολύ υψηλό και τα λάθη είναι σχεδόν απαγορευτικά. Η καρδία, η ψυχή, το πάθος, είναι όλα καλά και αναγκαία, σε κάποιο βαθμό, όμως η τελειότητα σ' ένα τόσο απαιτητικό άθλημα είναι ένας πολύτιμος παράγοντας. Αυτό ως μια προσωπική εκτίμηση και πάμε παρακάτω.


Το...μενού της συζήτησης (που πάντα απολαμβάνω με τον Ξένο) είχε πολύ Τοκίο και αρκετό Σαντιάγκο, εκεί όπου τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί η τελευταία σειρά του K1 Series A.


"Στο Τόκιο όντως υπήρξαν λάθη, τα οποία δεν συνηθίζω να κάνω στους αγώνες μου. Δυστυχώς τα λάθη συνεχίστηκαν και στον τελικό των ρεπεσάζ", είπε ο Ξένος.

"Όλοι κάνουμε λάθη. Άλλες φορές προέρχονται από το ίδιο το παιχνίδι μας, κι άλλες επειδή ο αντίπαλος μας οδηγεί σε αυτά. Ο κάθε αθλητής πρέπει να διαχωρίζει στο μυαλό του αυτές τις δύο διαφορετικές περιπτώσεις...".

"Εγώ στο Τόκιο έκανα και τις δυο κατηγορίες λαθών. Το παρήγορο είναι πως τα λάθη αυτά δεν ήταν πολλά, με την έννοια της ποσότητας, κάτι που σημαίνει ότι προλαβαίνω να διορθώσω άμεσα, αλλά από την άλλη ήταν σημαντικά".


"Ήταν λάθη που δεν συγχωρούνται συνήθως σε τέτοιο επίπεδο. Ακούγομαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου όπως άλλωστε συνηθίζω να είμαι. Όπως λέω πάντα ένας πρωταθλητής οφείλει να είναι αυστηρός με τον εαυτό του αλλά παράλληλα και δίκαιος...".


"Για να είμαι και δίκαιος λοιπόν με τον εαυτό μου, πρέπει να αναφέρω ότι πέρα από τα λάθη, υπήρξαν και στοιχεία στο παιχνίδι μου που για πρώτη φορά χρησιμοποίησα σε αγώνες υψηλού επιπέδου και μάλιστα ήταν και αρκετά πετυχημένα".


"Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο προσαρμογής"

Τον παρακολουθώ έναν "γεμάτο" χρόνο. Προσπαθώ να μάθω το παιχνίδι του, αν και μου είναι (ακόμα) αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, στο Τόκιο δεν μπορούσα να παραβλέψω τα μεγάλα σκορ σε ορισμένους από τους αγώνες του.


Το να ανοίξει ένα σκορ σε αγώνα του Διονύση Ξένου είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Ο ίδιος πάντως είχε τις απαντήσεις...

"Όλο το καλοκαίρι καταπιάστηκα με το να προσθέσω κάποια τεχνικά και τακτικά στοιχεία στο παιχνίδι μου που θα ευνοήσουν την εξέλιξη, χωρίς όμως να χαλάσω τίποτα από τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν ως αθλητή"

"Η αλήθεια είναι πως ετοιμάζω "εκπλήξεις" για τους αντιπάλους μου όσον αφορά το παικτικό κομμάτι. Εξού και τα πολλά λάθη, αλλά και τα πολλά σκορ που έκανα. Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο προσαρμογής για να μπορέσει να ενσωματωθεί στο έπακρο στο παιχνίδι του κάθε αθλητή".


"Ωστόσο, ήδη είμαι ικανοποιημένος, σε πρώτη φάση, με την επιλογή μου να αλλάξω κάποια πράγματα καθώς και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό κάνοντας πολλά σκορ, κάτι που συνέβαινε σπάνια στους αγώνες μου. Είχα συνηθίσει να κερδίζω με μικρά σκορ του τύπου 2-1, ενώ τώρα για παράδειγμα κέρδιζα με 4-4 ( με σένσου)".

"Αν όλα πάνε βάσει πλάνου, τα πολλά σκορ που κάνω θα παραμείνουν και με τον καιρό θα περιορίσω τα λάθη μου όσο μπορώ, ώστε να επανέλθει και το πολύ καλό αμυντικό παιχνίδι με το οποίο με έχετε συνηθίσει"

"Αυτός είναι και ο λόγος που επιτρέπω τα λάθη προς το παρόν, γιατί ο στόχος μου είναι σε επτά μήνες από τώρα να φτάσω στο επίπεδο που θέλω".


"Η καλή εμφάνιση πλέον δεν αρκεί"

Επιστρέφω στο Τόκιο. Το μετάλλιο αυτή τη φορά δεν ήρθε. Όμως ο Διονύσης Ξένος πλέον έχει βρει τον τρόπο να προχωράει στις μεγάλες διοργανώσεις και να φτάνει ψηλά.


Για τον ίδιο πάντως το γεγονός αυτό από τη μία τον ικανοποιεί, αλλά από την άλλη δεν του είναι αρκετό. Πλέον σε όλα τα σημαντικά event κυνηγάει τη νίκη. Την απαιτεί. Θέλει την τελειότητα, θέλει το βάθρο...


"Αναμφίβολα στο Τόκιο κέρδισα πολύ καλούς αθλητές κι αυτό με χαροποιεί. Το να κερδίζεις τέσσερις καρατέκα της πρώτης 20άδας στην παγκόσμια κατάταξη δεν το λες και λίγο".


"Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, όταν φτάνεις σε σημείο να κερδίζεις μετάλλια σε τέτοιες διοργανώσεις, πλέον δεν μπορείς να αρκείσαι σε μια απλά καλή εμφάνιση ή σε ένα μέτριο ή απλά καλό αποτέλεσμα".

"Κυνηγάς το τέλειο και χαρούμενος είσαι μόνο με το βάθρο. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, μπορεί να δώσει καλές ή ακόμα και κακές ενδείξεις, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σε γεμίσει...".

"Από την άλλη πλευρά, το να παίζεις συνέχεια σε τελικούς είναι αναμφίβολα σημάδι σταθερότητας. Το 2019 έχουν γίνει οκτώ Καράτε 1 κι απ' αυτά, στα τέσσερα έχω παίξει τελικό ή τελικό ρεπασαζ. Μπορώ να πω πως είναι πολύ καλά, αλλά πρέπει να πω επίσης ότι σίγουρα δεν μου αρκεί..."


Και τώρα Σαντιάγκο...

Πριν από 12 μήνες είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, το ίδιο είχε κάνει και η καλή του φίλη, Βίκυ Πανετσίδου. Μετά από ένα χρόνο ο "χάλκινος" Ξένος επιστρέφει στον τόπο του...μεταλλίου. Αυτή τη φορά όμως το...χρώμα θέλει να είναι διαφορετικό, παρά τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί από το Τόκιο.


"Κάθε διοργάνωση είναι διαφορετική. Διαφορετική από την προηγούμενη και διαφορετική με την επόμενη. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η ίδια προσέγγιση από πλευράς μου".


"Θέλω να αποδείξω κάθε φορά πως είμαι ένας από τους καλύτερους, να δείξω στον εαυτό μου ότι είμαι μαχητής και να δώσω το 100% σαν να είναι η τελευταία φορά που αγωνίζομαι".


"Στη Χιλή πάω μ' έναν τραυματισμό που με ταλαιπωρεί από τον τρίτο αγώνα στο Τόκιο. Στην πραγματικότητα άρχισα να πατάω το πόδι μου πριν δύο ημέρες, κι έκανα την πρώτη προπόνηση χθες".

"Δεν ανέφερα τίποτα νωρίτερα για τον τραυματισμό μου καθώς δεν θέλω να δικαιολογώ τον εαυτό μου και δεν ήθελα να υπονοήσω ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν έφτασα στο μετάλλιο στο Τόκιο. Σαφώς και δεν ήταν αυτός ο λόγος"

"Παρά τον τραυματισμό μου λοιπόν, είμαι πανέτοιμος να δώσω τα πάντα και πάλι στο τατάμι και ανυπομονώ να αγωνιστώ για τα όνειρα μου... Θα προσπαθήσω να φέρω όχι παρόμοιο αποτέλεσμα με πέρσι, αλλά πολύ καλύτερο!".

Never Miss a Post. Subscribe Now!

© 2023 by Kathy Schulders. Proudly created with Wix.com  

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon