• Thanos Stathopoulos

Καράτε-Διονύσης Ξένος: Από το χαμένο μετάλλιο του Βερολίνου στο βάθρο του Σαντιάγκο

Ο μικρός τελικός του Βερολίνου, το χάλκινο μετάλλιο στο Σαντιάγκο, η "βεντέτα" με τον Figueira και η αφιέρωση στον μικρό του αδερφό Στέφανο

 

Είναι από τις λίγες φορές που μου συμβαίνει. Πραγματικά θα ήθελα να μην σχολιάσω τίποτα από τις δηλώσεις αυτού του αθλητή. Να μην συμπληρώσω απολύτως τίποτα. Απλά να τις γράψω.


Η πνευματική ισορροπία του 23χρονου Διονύση, καθηλώνει. Θα πει κάποιος ότι το καράτε (όπως σχεδόν όλα τα αθλήματα) εκεί βασίζεται. Ναι, αλλά ο συγκεκριμένος καρατέκα το έχει σε αυξημένο βαθμό...

"Θεωρητικά, δεν άλλαξε κάτι ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Σαντιάγκο. Ήταν πολύ κοντά οι δύο διοργανώσεις για να προλάβω να προπονηθώ ή να ξεκουραστώ. Ούτε να γίνω πιο έμπειρος προλάβαινα, ούτε πιο έξυπνος", Διονύσης Ξένος

Οι δηλώσεις πάρθηκαν ενώ ο ίδιος επέστρεφε από τη Χιλή. Συγκεκριμένα βρισκόταν στο Λονδίνο και περίμενε την πτήση για Αθήνα. Κι όμως ήταν σαν να τις είχε έτοιμες...Τόσο ετοιμόλογος, όπως και στις απαντήσεις του πάνω στο τατάμι.

Τον ξεκινάω από το χαμένο μετάλλιο στο Βερολίνο. Σαφέστατος και χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Πίκρα, αλλά και δίψα. Έτσι συνήθως πάει...


"Ο χαμένος μικρός τελικός του Βερολίνου, με άφησε με μια πίκρα αλλά παράλληλα με μία ακόμη μεγαλύτερη δίψα για το μετάλλιο. Παρ' όλα αυτά είμαι ευγνώμων που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα γιατί η εμφάνιση μου και το αποτέλεσμα του Βερολίνου, ήταν μια καλή αρχή, δίνοντας μου ψυχολογία για τη συνέχεια, χωρίς όμως να με κάνει να επαναπαυτώ, αλλά αντιθέτως να διεκδικήσω μια θέση στο βάθρο με όλη μου την ψυχή..."


Βερολίνο, Σαντιάγκο. Από την πίκρα του χαμένου ημιτελικού, μπροστά σε μια νέα μεγάλη πρόκληση. Την περίμενε πως και πως. Ναι, πικράθηκε, αλλά δεν απογοητεύτηκε.


Άλλαξε σελίδα όπως αλλάζει κανείς φωτογραφίες στο...τάμπλετ και απλά προχώρησε. Που; Μα στο βάθρο του Series A. Αγωνιστικά δεν άλλαξε τίποτα. Εξάλλου που να προλάβει; Ψυχολογικά όμως; Τα πάντα...


"Θεωρητικά, δεν άλλαξε κάτι ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Σαντιάγκο. Ήταν πολύ κοντά οι δύο διοργανώσεις για να προλάβω να προπονηθώ ή να ξεκουραστώ. Ούτε να γίνω πιο έμπειρος προλάβαινα, ούτε πιο έξυπνος".


"Ουσιαστικά όμως άλλαξαν πολλά, στην ψυχολογία μου. Κι όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου, μερικές φορές η ψυχοσύνθεση του αθλητή από μόνη της είναι αρκετή για να τα ανατρέψει όλα! Σε αυτό το καράτε 1 ένιωθα πολύ πιο σίγουρος για τον εαυτό μου. Πολύ πιο οικείος με την κάθε αγωνιστική κατάσταση και πολύ πιο έτοιμος να συναντήσω την επιτυχία".


Το μετάλλιο ήρθε. Εκπληκτικές εμφανίσεις. Το διορθώνω. Ώριμες εμφανίσεις. Ουσιαστικές. Έτσι όπως ακριβώς το θέλει. Ωστόσο, έμεινε ένα "αγκάθι" μέσα του. Οι αναμετρήσεις με τον (πλέον φορμαρισμένο) Βραζιλιάνο καρατέκα στην κατηγορία των -67κ., Vinicius Figueira.


Δύο αναμετρήσεις σε Βερολίνο και Σαντιάγκο, ισάριθμες ήττες. Και στις δύο περιπτώσεις τον σταμάτησε από το να ανέβει πιο ψηλά. Στην πρώτη του κόστισε (τουλάχιστον) το ασημένιο μετάλλιο.

"Και τις δύο φορές σκόραρα τον πρώτο πόντο, αλλά μετά η διαχείριση δεν ήταν η κατάλληλη και πέρασε μπροστά στο σκορ. Ωστόσο, την επόμενη φορά θα είναι η δική μου σειρά..." Διονύσης Ξένος για Vinicus Figueira

Το έκανε και τη δεύτερη. Κατά το ήμισυ. Αλλά το πείσμα και η θέληση του Διονύση κυριάρχησαν. Την τρίτη φορά που θα συναντηθούν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σε αυτή την μικρή...βεντέτα.


"Ο Vinicius Figueira, είναι πραγματικά ένας απίστευτος αθλητής. Πανάξια νούμερο δύο στην παγκόσμια κατάταξη. Στην δεδομένη χρονική περίοδο, θεωρώ ότι ήταν ο μόνος στην κατηγορία που μπορούσε να σταματήσει την πορεία μου μέχρι τον τελικό, και δυστυχώς για μένα το έκανε και στο Βερολίνο και στο Σαντιάγκο".

"Το μετάλλιο αυτό είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου (Στέφανο), που αν δεν ήταν εκεί δεν ξέρω αν θα έφτανα τόσο μακριά. Με βοήθησε στο weight cutting πριν τη ζύγιση, στο ζέσταμα, στους αγώνες μου φώναζε από τις κερκίδες, ενώ μετά το κάθε ματς ερχόταν να μου επισημάνει τα λάθη μου για να μην επαναληφθούν στο επόμενο". Διονύσης Ξένος

"Είναι πολύ φορμαρισμένος και σε εξαιρετική κατάσταση! Ήθελα πάρα πολύ να τον κερδίσω και τις δύο φορές, και ειδικά την δεύτερη σαν μια ρεβάνς. Και τις δύο φορές σκόραρα τον πρώτο πόντο, αλλά μετά η διαχείριση δεν ήταν η κατάλληλη και πέρασε μπροστά στο σκορ. Ωστόσο, την επόμενη φορά θα είναι η δική μου σειρά..."


Για το τέλος δεν χρειάζεται να γράψω κάτι. Τα λόγια του Διονύση είναι αρκετά. Απολαύστε τον...


"Το μετάλλιο αυτό είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου, που αν δεν ήταν εκεί δεν ξέρω αν θα έφτανα τόσο μακριά. Με βοήθησε στο weight cutting πριν τη ζύγιση, στο ζέσταμα, στους αγώνες μου φώναζε από τις κερκίδες, ενώ μετά το κάθε ματς ερχόταν να μου επισημάνει τα λάθη μου για να μην επαναληφθούν στο επόμενο".


"Ένιωθα ασφάλεια που ήταν εκεί, και πολύ πιο σίγουρος ότι θα τα καταφέρω.. Όπως προείπα η ψυχολογία είναι το Α και το Ω, και με τον Στέφανο κοντά μου, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτός που θα με κέρδιζε θα έπρεπε να είναι σε τρομερή κατάσταση..."