• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Διονύσης Ξένος: "Είναι η σειρά μου να κάνω περήφανο τον αδελφό μου"

Ο Έλληνας καρατέκα που βρίσκεται ήδη στο Ντουμπάι, μίλησε για τη δεύτερη σειρά της Premier League, για τους στόχους του από εδώ και πέρα και φυσικά για το χρυσό μετάλλιο του αδελφού του στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαλμποργκ

Αυτό που πραγματικά με εξιτάρει όταν μιλάω με τον Διονύση Ξένο είναι το πάθος που βγάζει ακόμα και σε μια απλή συζήτηση. Η αισιοδοξία ξεχειλίζει όταν αναχωρεί για τους μεγάλους αγώνες κι αυτό σημαίνει υγεία (τουλάχιστον πνευματική) για έναν αθλητή.


Ο Ξένος βρίσκεται ήδη στο Ντουμπάι για τη δεύτερη σειρά του Karate 1 Premier League, όπου θα συναντήσει (για μια ακόμη φορά) τους καλύτερους του κόσμου. Ο ίδιος πάντως δηλώνει έτοιμος, παρά τα συνεχόμενα τουρνουά, στοχεύοντας-τι άλλο-το βάθρο.


"Σωματικά είμαι λίγο κουρασμένος διότι είναι το τρίτο συνεχόμενο τουρνουά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Από την άλλη αδιαφορώ για το σωματικό κομμάτι γιατί στο σημερινό καράτε είναι το τελευταίο που μετράει. Έτσι κι αλλιώς το δυνατό μου σημείο ως αθλητής είναι η τακτική που έχει να κάνει με το εγκεφαλικό κομμάτι..."

"Αυτή τη στιγμή τόσο ψυχολογικά, όσο και πνευματικά είμαι εξαιρετικά. Νιώθω πανέτοιμος και διψασμένος για τη νίκη όσο ποτέ. Νιώθω πραγματικά ότι θα κερδίσω τους καλύτερους και μπορώ να φτάσω στο μετάλλιο. Μετά το Παρίσι επένδυσα πάρα πολύ στην πνευματική προπονηση και εκπαίδευσα τον εαυτό μου έτσι ώστε να πιστέψω στις δυνάμεις μου στο μέγιστο βαθμό. Και πιστεύω ότι πέτυχε".


"Στόχος πάντα το βάθρο"

Στην πρεμιέρα της Premier League (Παρίσι) ο Ξένος έσπασε την...κατάρα κερδίζοντας τον νούμερο ένα στον κόσμο στα -67κ. Vinicius Figueira, ωστόσο λίγο αργότερα ηττήθηκε μένοντας εκτός συνέχειας. Στο μυαλό του όμως έμεινε ότι βρέθηκε εκτός βάθρου παρά το ότι κέρδισε τον καλύτερο καρατέκα στον κόσμο στην κατηγορία του...


Στο Ντουμπάι θέλει το μετάλλιο. Όχι άδικα. Εξάλλου το έχει ξανακάνει. Το 2017 είχε φτάσει στον τελικό κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, το παρθενικό του σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση.


"Στόχος μου πάντα είναι το μετάλλιο. Δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο. Ακόμα και να κερδίσω τους καλύτερους, αν τελικά δεν έρθει το μετάλλιο το θεωρώ μέτριο αποτέλεσμα. Όποτε ναι, στόχος μου είναι ο τελικός... Ζω για αυτή την στιγμή που θα κερδίσω τον ημιτελικό... Αλλά ξέρω ότι και να μην γίνει στο Ντουμπάι, θα γίνει στο επόμενο. Είμαι πραγματικά προετοιμασμένος και ξέρω ότι θα γίνει"


"Πιο εφικτοί πλέον οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες"

Το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του στέρησε σημαντικούς βαθμούς στο δρόμο για το Τόκιο.


Ο Ξένος είναι ένας καραρτέκα που κυνηγάει πάντα ρεαλιστικούς στόχους. Η διαδρομή αλλάζει και πλέον ο δρόμος για το Μινσκ (Ευρωπαϊκοί Αγώνες) φαίνεται επίσης δύσκολος, αλλά και πιο σύντομος...


"Το Τόκιο είναι πραγματικά πολύ δύσκολος στόχος. Είναι το μεγάλο όνειρο, αλλά δεν θέλω να θέτω στόχους που έχουν λίγες πιθανότητες να υλοποιηθούν. Μου αρέσει ο ρεαλισμός και θέλω ότι βάζω στο μυαλό μου να το κάνω".


"Από την αρχή του 2019 ο στόχος μου είναι οι Ευρωπαϊκοί αγώνες στο Μινσκ. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολος στόχος αν σκεφτεί κανείς ότι συμμετέχουν σε κάθε κατηγορία οι οκτώ καλύτεροι αθλητές της Ευρώπης".


"Όμως, θεωρώ ότι στην -67 είμαι ένας από αυτούς, και θέλω να διεκδικήσω το καλύτερο δυνατό. Βέβαια οι συνθήκες για εμένα είναι πολύ δύσκολες αφού η Ελληνική ομοσπονδία (ΕΛΟΚ) έστειλε κάποιον άλλον αθλητή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε μια διοργάνωση η οποία δίνει πολλούς βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη. Δεν πτοούμαι όμως και συνεχίζω να προσπαθώ για τον στόχο μου!"


"Ο αδελφός μου είναι η δύναμή μου"

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για τον πρόσφατο θρίαμβο του αδελφού του (Στέφανος Ξένος) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (U21) στο Άαλμποργκ. Ο Διονύσης Ξένος δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Δανία, όμως έζησε κάθε λεπτό (μπορώ να το επιβεβαιώσω) σαν να ήταν εκεί. Ειδικά την ώρα του τελικού...


"Το χρυσό πανευρωπαϊκό του Στέφανου νιώθω σαν να το πήρα εγώ. Η μάλλον, ίσως αν το έπαιρνα εγώ να χαιρόμουν λιγότερο. Και το εννοώ. Ένα όνειρο μου μόλις έγινε πραγματικότητα και του είμαι ευγνώμων για αυτά τα απίστευτα συναισθήματα που έζησα εξαιτίας του. Αν και το περίμενα γιατί ο Στέφανος είναι πραγματικά απίστευτος αθλητής".


"Η ψυχολογία μου τώρα είναι στα ύψη! Ο αδερφός μου είναι η δύναμη μου και ακριβώς γι' αυτό τώρα έχω μέσα μου διπλάσια ώθηση για το τουρνουά στο Ντουμπάι. Είναι η σειρά μου να τον κάνω περήφανο..."