• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Διονύσης Ξένος: "Οι μαχητές δεν λυγίζουν"

Ο Έλληνας καρατέκα μίλησε για το δεύτερο σκέλος της καραντίνας, για αν και πως επηρεάζει την προετοιμασία του, αλλά και για το... Cobra Κai

Διονύσης Ξένος. Κωδικό όνομα DX-67. Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Αζερμπαϊτζάν, πέντε βάθρα στα σημαντικά τουρνουά του Καράτε-1. Με τον καρατέκα του "Α.Σ. Οδυσσέας" μιλήσαμε για πολλά.


Κυρίως για την αστάθεια που επικρατεί στον παγκόσμιο αθλητισμό ελέω πανδημίας, για το αν και πόσο τον επηρεάζει η αγωνιστική αδράνεια, αλλά κι αυτό το δεύτερο κύμα καραντίνας, ενώ για το τέλος αφήσαμε τη γνωστή σειρά του Netflix: "Kobra Kai".

"Μέσα στο τατάμι έχω μάθει να είμαι μαχητής. Και οι μαχητές δεν λυγίζουν. Μπορεί να πέσουν, αλλά σηκώνονται ξανά και πορεύονται με οδηγό την ελπίδα και συνοδοιπόρο το όραμα τους."

Ο Διονύσης Ξένος, όπως πάντα, μίλησε όπως ακριβώς ξέρει. Χωρίς να κρύβεται. Όσο τον γνωρίζω έτσι μιλάει. Με πάθος και συγκρότηση. Δύο στοιχεία που τον καθορίζουν και στους αγώνες του και τον κάνουν να ξεχωρίζει... Πραγματικά απολαυστικός.


"Η κατάσταση με επηρεάζει, αλλά δεν με καθορίζει"


Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι το πως μπορεί να διαχειριστεί μια εξαιρετικά μακρά περίοδο αγωνιστικής απραξίας. Ο ίδιος δεν αρνείται ότι επηρεάζεται από την παρούσα συνθήκη, αλλά όπως θα τονίσει ούτε τον καθορίζει, αλλά ούτε και τον περιορίζει...


"Σαφέστατα, για κάθε αθλητή είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει μακριά απ' όλα αυτά που αγαπάει. Είναι σαν να μας στερούν το επάγγελμα μας, τον έρωτα μας, την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας ολόκληρη", θα πει.


"Πρόκειται για μια αναμφίβολα επώδυνη περίοδο της ζωής μας και μια αρνητική κατάσταση, ωστόσο προσπαθώ να αντιμετωπίζω με θετικότητα τις όποιες συνθήκες. Μέσα στο τατάμι έχω μάθει να είμαι μαχητής. Και οι μαχητές δεν λυγίζουν. Μπορεί να πέσουν, αλλά σηκώνονται ξανά και πορεύονται με οδηγό την ελπίδα και συνοδοιπόρο το όραμα τους."

"Τίποτα δεν μπορεί να του στερήσει αυτό για το οποίο μάχονται. Ίσως οι συγκυρίες να μην είναι ευνοϊκές, ίσως οι αντιξοότητες να πολλαπλασιάζουν τον συντελεστή δυσκολίας αλλά οποίος επιθυμεί μένει εδώ και πολεμάει με ό,τι έχει. Σαφώς με επηρεάζει η κατάσταση. Αλλά δεν με καθορίζει. Κανένας ιός δεν μπορεί να καθορίσει τον άνθρωπο που αρνείται να σταματήσει να παλεύει."


"Όπου υπάρχει "θέλω" υπάρχει κι ένας δρόμος"


Η πανδημία, η έλλειψη αγωνιστικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως το δεύτερο κύμα καραντίνας έρχεται σε μια αρκετά κρίσιμη συγκυρία, ειδικά για το άθλημα του καράτε, το οποίο θα μπει για πρώτη φορά στην ολυμπιακή ατζέντα στους Αγώνες του Τόκιο.


Με το lockdown όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά με τα μέτρα να γίνονται όλο και πιο αυστηρά, είναι πολύ λογικό η προετοιμασία για τα κρίσιμα "ραντεβού" που θα δώσουν τα ολυμπιακά εισιτήρια, να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

"Προπονούμαστε! Δεν σταματάμε. Σίγουρα η προετοιμασία είναι ελλιπέστατη, όμως υπάρχει προετοιμασία κι αυτό μου δίνει δύναμη."

Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει αν οι διοργανώσεις "κλειδιά" θα πραγματοποιηθούν. Κανείς δεν γνωρίζει, πως και με ποιον τελικά τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Παρά το γεγονός αυτό οι αθλητές οφείλουν να προετοιμάζονται με όποια μέσα κι αν διαθέτουν, όπως ανέφερε και ο Διονύσης Ξένος.


"Οι παροχές της προπόνησης είναι απαράδεκτες. Όμως είμαι φανατικός υποστηρικτής του όπου υπάρχει «θέλω» υπάρχει και ένας δρόμος, όπως είπε ο Αριστοτελης. Προπονούμαστε με ό,τι παροχές διαθέτουμε και με τα πολύ αποπνικτικά μέτρα που ισχύουν."


"Όμως η... μαγική λέξη στην παραπάνω πρόταση είναι η πρώτη. Προπονούμαστε! Δεν σταματάμε. Σίγουρα η προετοιμασία είναι ελλιπέστατη, όμως υπάρχει προετοιμασία κι αυτό μου δίνει δύναμη. Σαφώς ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές. Υπάρχει η απαισιόδοξη οπτική, αλλά και η αισιόδοξη. Εγώ προσωπικά επιλέγω την δεύτερη."

"Το πρόβλημα με το δεύτερο κύμα καραντίνας είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στους επερχόμενους σημαντικούς αγώνες (αν και εφόσον πραγματοποιηθούν). Στο προηγούμενο lockdown σκεφτόμασταν ότι έχουμε χρόνο. Ότι δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι δυσκολότερα."


"Όμως όπως συνηθίζω να λέω, ο χρόνος είναι πάντοτε ένας συντελεστής και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν φίλο, να τον έχουμε με το μέρος μας αν θέλουμε να βγούμε νικητές."


"Έτσι, στέκομαι απλώς στο ότι μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο αγωνιστικής αδράνειας, έχω "χτίσει" πολλά αγωνιστικά στοιχεία που μειονεκτούσαν στο παιχνίδι μου και πλέον είμαι πολύ πιο έτοιμος να αγωνιστώ. Σταδιακά, η προπόνηση μπαίνει σε πιο αγωνιστικό στάδιο, ευελπιστώντας ότι ο ιός θα επιτρέψει αυτή τη φορά την πραγματοποίηση των σημαντικών διοργανώσεων."


Καράτε και... "Cobra Kai"


Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να αναφέρω τη δημοφιλή σειρά, η οποία βασίζεται στην τριλογία του "Karate Kid" που η γενιά των 40+ αγαπήσαμε. Και δεν ήθελα να αναφερθώ γιατί αναμφίβολα η συγκεκριμένη σειρά δεν έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι του καράτε, το οποίο απέχει από την πραγματικότητα ελέω τηλεοπτικής... τέρψης.


Ωστόσο, δεν μπορώ να ξεχάσω και να παραλείψω το πόσο είχε επηρεάσει το ελληνικό κοινό τη δεκαετία του '80 το "Karate Kid" με τα ντότζο να γεμίζουν από παιδιά. Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και σε αυτήν την περίπτωση και είμαι-περίπου-σίγουρος ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία πολλά νέα παιδιά θα είχαν ακολουθήσει το δρόμο προς τις σχολές.

Με λίγα λόγια το "Kobra Kai" εκτιμώ ότι μπορεί να μην έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος και τις σκηνές "δράσεις", αλλά από την άλλη καταφέρνει να προβάλλει το άθλημα, αλλά και τη φιλοσοφία του.


Στο τελευταίο κομμάτι των σκέψεών μου στάθηκε και ο Ξένος, ο οποίος αν και δεν έχει δει τη σειρά, όπως είπε, συμφώνησε ότι προβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις μαχητικές τέχνες.


"Αν και δεν έχω δει τη συγκεκριμένη σειρά, γνωρίζω αρκετά, καθώς μέλη της οικογένειας και του στενού κύκλου μου την έχουν παρακολουθήσει. Πράγματι, υπάρχουν ομοιότητες με τον χώρο των μαχητικών τεχνών."


"Πιο πολύ όμως πρόκειται περί μαχητικής νοοτροπίας και στοιχείων που συνυπάρχουν αρμονικά στην ιδιοσυγκρασία του μαχητή. Δεν πρόκειται περί ομοιοτήτων στην τεχνική κατάρτιση και την αγωνιστική φύση του καράτε. Απέχει από την πραγματικότητα."


"Θεωρώ όμως ότι προβάλει ένα εξαιρετικό προφίλ του πολεμιστή των μαχητικών τεχνών και ότι έχει να μεταδώσει πολλά καλά χαρακτηριστικά."