• Thanos Stathopoulos

Καράτε | European Championship: Ο Ξένος στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Στέφανος Ξένος τα έβαλε με όλα τα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας του και έφτασε μέχρι την κορυφή του βάθρου, μετά από μία ονειρεμένη πορεία στα -60κ. Στον τελικό "λύγισε" και τον Ισπανό Alejandro Oritz Fernandez

Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Και οι πέντε αντίπαλοι που αντιμετώπισε στο τατάμι είχαν ήδη πολλά "παράσημα". Δεν τον ένοιαξε. Ποτέ δεν τον ενόχλησε να αγωνίζεται υπό τέτοιες συνθήκες. Γι' αυτό άλλωστε δουλεύει τόσο σκληρά χρόνια τώρα. Γι΄ αυτό προετοιμάζεται τόσο καιρό από τους καλύτερους (Νεκτάριος Ξένος, Μαρίζα Σουμπασάκη, Διονύσης Ξένος), για να αντιμετωπίζει και να κερδίζει τον οποιοδήποτε αντίπαλο.


Η πρώτη "μάχη" ήταν με τον Γάλλο Kajith Kanagasingam. Ένας σπουδαίος καρατέκα και με πολύ μέλλον. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2017 και τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό του 2018. Κερασάκι στην τούρτα, η απίστευτη εμφάνιση στο φινάλε της Premier League (Τόκιο) όπου απέναντι σε μεγάλους κι έμπειρους καρτέκα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο!


Ο Ξένος όμως φάνηκε απόλυτα συγκεντρωμένος από τη πρώτη στιγμή. Νίκη με 2-0 στα σημεία και πρόκριση στον επόμενο γύρο. Η πορεία προς τον τελικό και το χρυσό μετάλλιο είχε ήδη ξεκινήσει...


Αυτήν την πορεία δεν ήταν δυνατόν να του την κόψει ούτε ο εξαιρετικός Μαυροβούνιος Nenad Dulovic. "Ασημένιος" στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2017, αλλά και με μετάλλια τόσο στην Premier League της Κωνσταντινούπολης (Ιούνιος 2018), αλλά και στο Series A στο Σάλτσμπουργκ (Μάρτιος 2018).


Σκληρός καρατέκα. Ο αθλητής του Α.Σ.Καράτε "Οδυσσέας", όμως δεν γίνονταν να σταματήσει εκεί. Μία ακόμη μεγάλη νίκη με 2-1 και το όνειρο συνεχίζεται.


Το επίπεδο ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, καθώς στα προημιτελικά βρήκε μπροστά του τον Εσθονό Daniel Radionov. Έναν ακόμη καρατέκα που "βιάστηκε" να...μεγαλώσει και παίζει ισάξια με τους "μεγάλους" του αθλήματος. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύει και τη τρίτη θέση στη Σαγκάη (Series A) στο τέλος του 2018.


Αναμέτρηση-σκάκι. Εξαιρετική στρατηγική και από τους δύο. Πιο επιθετικός όμως ήταν ο Ξένος. Αυτός που φάνηκε να το θέλει πιο πολύ. Ο Εσθονός περιορίστηκε στο πολύ καλό (ως συνήθως) αμυντικό παιχνίδι του. Το πλήρωσε. Η πρόκριση (μέσω των κριτών) στον Ξένο.


Τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τελικό ο Πορτογάλος Diogo Moreira. Ίσως ο μοναδικός καρατέκα χωρίς περγαμηνές. Στα χαρτιά τουλάχιστον...Μέσα στο τατάμι στάθηκε πάρα πολύ καλά. Δεν ήταν τυχαίο που βρέθηκε στον ημιτελικό. Το 2017 είχε φτάσει μέχρι την έβδομη θέση. Φέτος πέμπτος. Όχι και τόσο εύκολος αντίπαλος.


Αυτό που όμως έβλεπε (ειδικά από εκείνο τον αγώνα και μετά) ο Ξένος μπροστά του ήταν η λάμψη του χρυσού μεταλλίου. Ο εθνικός ύμνος που θα ακουγόταν σε όλο το κλειστό του Άαλμποργκ. Και σίγουρα ο Moreira δεν μπορούσε και δεν ήταν σε θέση να του το στερήσει. Νίκη με 3-1 και τελικός!


Εκεί αντιμετώπισε τον Ισπανό και "χάλκινο" στο Ευρωπαϊκό του 2017, Alejandro Oritz Fernandez. Από το πρώτο δευτερόλεπτο ο Ξένος έδειχνε πιο "συμπαγής". Ήξερε που βρισκόταν σε κάθε του βήμα. Τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Σπάνια "χάθηκε" (μια δυο φορές αν δεν κάνω λάθος).


Πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ήρθε το πρώτο και μοναδικό σημείο του τελικού των -60κ. Αυτό ήταν. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν θα μπορούσε να του πάρει το χρυσό.


Ο Ισπανός προσπαθούσε (ίσως και λίγο ανορθόδοξα) να απαντήσει, αλλά ουσιαστικά ήταν σαν να είχε απέναντί του ένα τοίχος...Ο Ξένος δεν έδωσε δικαίωμα στον Fernandez, μπορώ να πω ότι ίσως ήταν πιο απειλητικός στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.


Τέλος. Νίκη με 1-0 και ο Στέφανος Ξένος στο ψηλότερο σκαλοπάτι του κόσμου. Η τούμπα, οι φωνές από την...ελληνική κερκίδα, η δική του κραυγή και λίγο αργότερα ο εθνικός μας ύμνος.


Ο Ξένος είναι ο κορυφαίος καρατέκα στα -60κ. (U-21) στην Ευρώπη. Το ασημένιο στη Βουλγαρία το 2017 (junior) ήταν η αρχή, το χρυσό στη Δανία η καταξίωση. Η κορυφή είναι δική του, γιατί πολύ απλά εκεί ανήκει...

Never Miss a Post. Subscribe Now!

© 2023 by Kathy Schulders. Proudly created with Wix.com  

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon