• Thanos Stathopoulos

Καράτε | European Universities Championships: "Χρυσός" στο Ζάγκρεμπ ο Σ. Ξένος

  • Ο Στέφανος Ξένος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πανεπιστημίων, επικρατώντας στον τελικό του Τούρκου Fuat Demirel με 5-4

  • Ο Έλληνας καρατέκα ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην κατηγορία των -60κ. σημειώνοντας πέντε νίκες χαρίζοντας στη χώρα μας το δεύτερο μετάλλιο στη διοργάνωση

  • Εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό με τον Ξένο να προηγείται με 5-1 μέχρι τα τελευταία 11 δευτερόλεπτα

  • Σε οικογενειακή υπόθεση εξελίχθηκε, για την ελληνική αποστολή, η διοργάνωση, καθώς μετά το χάλκινο μετάλλιο της Τζωρτζίνας Ξένου ακολούθησε η τεράστια επιτυχία του αδελφού της Στέφανου

  • Για τον Ξένο αυτό ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση μέσα στη σεζόν, μετά από εκείνο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαλμποργκ (U21) τον περασμένο Φεβρουάριο

Ο Στέφανος Ξένος το έκανε και πάλι. Κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Αυτή τη φορά εκτός από την Ελλάδα και τον Α.Σ Καράτε "Οδυσσέας" εκπροσωπούσε και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Απόλυτα συγκεντρωμένος όπως πάντα, με εκπληκτικό παλμό πάνω στο τατάμι, έδωσε πέντε αγώνες και τους κέρδισε όλους. Μπορεί ο Ξένος να το κάνει να φαίνεται εύκολο, αλλά πάνω στο τατάμι τίποτα δεν είναι.


Οι αντίπαλοί του ένας κι ένας. Αρχή με τον Σλοβάκο Dominik Imrich, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα. Το 2017 ο Imrich είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας.


Πριν από αυτό όμως είχαν προηγηθεί ακόμη δύο σε Κύπρο και Ελβετία, αλλά σε μικρότερες κατηγορίες, χωρίς αυτό όμως να μειώνει την αξία του Σλοβάκου καρατέκα.


Ο Ξένος ξεκίνησε δυνατά. Κυριάρχησε πάνω στο τατάμι και χωρίς να αφήσει πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Imrich επικράτησε με 5-2. Μια νίκη που θορύβησε αρκετά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Και όχι άδικα...


Στο δεύτερο γύρο ήταν η σειρά του Βρετανού Cuba Parris, που εκπροσωπούσε το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Ο Ξένος ανεβαίνει στο τατάμι και κλείνει τον Βρετανό στις γωνίες.


Η νίκη ήταν θέμα χρόνου. Ο πρωταθλητής Ευρώπης (U21) αφήνει και πάλι τη σφραγίδα του. Θα ξεφύγει στο σκορ και θα φτάσει στη νίκη με 4-1. Ο τελικός ήταν δύο νίκες μακριά.


Επόμενη πρόκληση ο Σέρβος Milos Dzakovic. Ένας ακόμη πρώην κάτοχος μεταλλίου σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά κι ένας καρατέκα με πολλές εικόνες από διοργανώσεις K1 (Premier League, Series A).


Ήταν ίσως το μοναδικό παιχνίδι που κράτησε την αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το yuko του Ξένου θα δώσει τη λύση (1-0) και θα τον οδηγήσει στον τελικό του pool, αλλά και στα ημιτελικά της διοργάνωσης.


Εκεί βρήκε τον φοιτητή του Πανεπιστήμιου της Λισσαβώνας, τον Πορτογάλο Joao Xavier. Ένα ακόμα δωρεάν....σεμινάριο από τον Ξένο. "Καρφωμένος" στο κέντρο του τατάμι, δεν άφησε τον Πορτογάλο να πάρει ανάσα. Νίκη με 4-0 και ραντεβού στον τελικό.


Έχοντας εξασφαλίσει το μετάλλιο, μετά από τις τέσσερις νίκες της Παρασκευής, ο Ξένος αντιμετώπισε το απόγευμα του Σαββάτου τον Τούρκο Fuat Demirel που εκπροσωπούσε το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.


Η κυριαρχία της Παρασκευής του Ξένου, είχε φέρει άγχος στον Demirel κάτι που μπορούσε κανείς να διακρίνει από την είσοδο των δύο φιναλίστ.


Ο Ξένος ξεκινάει τον τελικό με το ίδιο τέμπο. Με εξαιρετικό παλμό και πάντα προσπαθώντας να ελέγξει από την αρχή την αναμέτρηση. Με 58 δευτερόλεπτα να απομένουν ο τελικός "ανάβει".


Ο Demirel θα πάρει το yuko, με δύο σημαίες των κριτών να ανεβαίνουν, όμως την ίδια στιγμή σηκώθηκε και η σημαία από τον Κώστα Δήμου που βρισκόταν στη γωνία του Στέφανου Ξένου. Οι κριτές θα δώσουν από ένα πόντο στο κάθε καρατέκα με το σκορ να γίνεται 1-1.


Ο Ξένος αποφασίζει να κάνει την τελική του επίθεση 35 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε. Το πόδι του Έλληνα καρατέκα θα "προσγειωθεί" στο πρόσωπο του Τούρκου. Ένα άρτια εκτελεσμένο Ura Mawashi θα δώσει στον Ξένο το ippon και τους τρεις πόντους (4-1).


Σαν να μην έφτανε αυτό ο Νο 1 του κόσμου στα -60κ. (U21) θα βρει ένα ακόμα yuko, 18 δευτερόλεπτα αργότερα, κάνοντας το 5-1.


Τα πάντα είχαν κριθεί. Ακόμα και το Mawashi Jodan του Demirel, με 11 δευτερόλεπτα να απομένουν, δεν άγχωσε σε καμία περίπτωση τον Ξένο, ο οποίος είχε εξασφαλίσει το senshu κάτι που σήμαινε ότι ο Τούρκος χρειαζόταν πάνω από τέσσερις πόντους για να πάρει τη νίκη.


Το τελικό 5-4 χάρισε στον Ξένο ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο μέσα στη σεζόν, μετά από εκείνο τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαλμποργκ (U21), αλλά και το δεύτερο στη χώρα μας στη συγκεκριμένη διοργάνωση έπειτα από εκείνο που κατέκτησε την Πέμπτη η αδελφή του Τζωρτζίνα.


Never Miss a Post. Subscribe Now!

© 2023 by Kathy Schulders. Proudly created with Wix.com  

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon