top of page
  • Thanos Stathopoulos

Καράτε | Τζωρτζίνα Ξένου: "Ήθελα τόσο πολύ αυτό το μετάλλιο"

  • Η Ελληνίδα καρατέκα μίλησε για τη μεγάλη της επιτυχία στο Ζάγκρεμπ και το πρώτο μετάλλιο, μετά από το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας το 2017

  • Το κρίσιμο tie-match που άνοιξε το δρόμο για το μετάλλιο. Το μεγάλο ρίσκο και ο ρόλος που έπαιξε η προπονήτρια και μητέρα της Τζωρτζίνας Ξένου, Μαρίζα Σουμπασάκη

 

Η Τζωρτζίνα Ξένου επέστρεψε στο βάθρο, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά από 18 μήνες αλλά έχοντας πραγματοποιήσει, στο διάστημα που μεσολάβησε, σπουδαίες εμφανίσεις.

Στο Ζάγκρεμπ, όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πανεπιστημίων, η Ελληνίδα καρατέκα έγραψε τη δική της ιστορία...


Έγινε η πρώτη αθλήτρια που έφερε μετάλλιο στη χώρα μας, στη συγκεκριμένη διοργάνωση και μάλιστα στα kata. Ουσιαστικά ήταν μια εκπληκτική εμφάνιση κι ένα πολύ δύσκολο μετάλλιο.


Μέχρι να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου χρειάστηκε να περάσει από πολλά και δύσβατα μονοπάτια. Όταν μιλάμε όμως για την Τζωρτζίνα Ξένου αυτό είναι μια συνθήκη που πλέον δεν την τρομάζει. Απλά τη διαχειρίζεται όσο καλύτερα μπορεί...


Μπορεί η αναμέτρηση, η οποία της χάρισε το χάλκινο μετάλλιο να ήταν αυτή κόντρα στη Σλοβάκα Ema Brazdova, όμως αυτή που θα θυμάται, ήταν λίγο νωρίτερα κόντρα στην Ισπανίδα κι ένα εκ των φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, Vega Lentamenti.


Ξένου και Lentamendi είχαν ισοβαθμήσει στον τρίτο γύρο, κερδίζοντας ωστόσο και οι δύο το εισιτήριο για τους δύο τελικούς των ρεπεσάζ.


Αυτό που απέμενε ήταν να μάθουν με ποια αντίπαλο θα διασταυρωνόντουσαν στον τελικό. Γι' αυτόν το λόγο οδηγήθηκαν σε tie-match, το οποίο άγχωσε-και δικαίως-την αθλήτρια του Α.Σ. Καράτε "Οδυσσέα".


"Όταν είδα ότι ισοβάθμησα με την Ισπανίδα αγχώθηκα γιατί σκέφτηκα ότι η-μέχρι εκείνη τη στιγμή-καλή μου απόδοση θα πήγαινε χαμένη παρουσιάζοντας ένα kata το οποίο δεν δουλεύω σχεδόν ποτέ στην προπόνηση", δήλωσε η Ξένου.


"Έτσι λοιπόν μπήκα σ' ένα μεγάλο δίλημμα. Θα χρησιμοποιούσα το kata που μου είχε μείνει για τον τελικό του ρεπεσάζ (chatanyara kushanku) ή θα έπαιρνα το ρίσκο να κάνω ένα Kata (nipaipo) το οποίο δεν είναι στο πρόγραμμα των προπονήσεών μου;"


"Η δεύτερη περίπτωση ήταν όντως ένα μεγάλο ρίσκο για μένα, καθώς μια όχι και τόσο καλή εμφάνιση, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους κριτές για την επόμενη αναμέτρηση, η οποία θα έκρινε και το μετάλλιο".


Το...τηλεφώνημα που έδωσε τη λύση

Δίλημμα. Ρίσκο. Μια σχετικά "άβολη" κατάσταση για την Τζωρτζίνα Ξένου, η οποία δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Είχε εξαντλήσει τα τρία από τα τέσσερα kata που είχε ετοιμάσει για τη διοργάνωση, όμως της προέκυψε κι ένα πέμπτο...


Τη λύση έδωσε η μητέρα και προπονήτρια της Ξένου, Μαρίζα Σουμπασάκη, που με τις κατάλληλες οδηγίες έβγαλε από τη δύσκολη θέση τη νεαρή αθλήτρια. Μια λύση που ελλόχευε κινδύνους, αλλά στην εξέλιξή της αποδείχθηκε σοφή...


"Αποφασίσαμε, μέσω τηλεφώνου να αφήσω το kata, που είχα προετοιμάσει, για τον τελικό του ρεπεσάζ. Όταν είδα ότι κέρδισα τη Lentamendi δεν πίστευα στα μάτια μου! Θεωρούσα εξ' αρχής ότι η Ισπανίδα θα ήταν στον τελικό της κατηγορίας και φυσικά χάρηκα πολύ για τη νίκη μου".


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ξένου εκτέλεσε με εξαιρετικό τρόπο το Nipaipo, το kata που μπορεί να μην είχε προετοιμάσει, αλλά ήταν αυτό που της είχε χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2017 στη Σόφια.


"Ήμουν αποφασισμένη να κερδίσω"

Το tie-match με την Letamendi ήταν ουσιαστικά το ψυχολογικό "σκαλοπάτι" για τη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου. Η νίκη αυτή έδωσε την απαραίτητη ώθηση που ήθελε η Ξένου για να φτάσει στο βάθρο.


"Ο αγώνας αυτός, απ' όλες τις απόψεις, μου δημιούργησε περισσότερο άγχος παρά χαρά τη στιγμή εκείνη. Από την άλλη όμως μ' έκανε να μπω στο τατάμι και να τα δώσω όλα, καθώς ήθελα τόσο πολύ αυτό το μετάλλιο και δεν είχα το περιθώριο να σκεφτώ κάτι άλλο".


"Ήξερα ότι η αντίπαλος μου, στον τελικό ρεπασαζ, ήταν πολύ δυνατή. Τα τέσσερα ευρωπαϊκά μετάλλια (ατομικό), αλλά και το γεγονός ότι είναι το νούμερο 30 στην παγκόσμια κατάταξη, μιλούν από μονά τους".


"Από τη μεριά μου αποφάσισα να μπω μέσα να κάνω το καλύτερο που μπορώ ανεξάρτητα από το τι θα έκανε η αντίπαλός μου. Ήμουν αποφασισμένη να κερδίσω!".


"Όταν ήρθε η ώρα των βαθμολογιών και συνειδητοποίησα ότι κέρδισαν αισθάνθηκα απίστευτη χαρά και ικανοποίηση. Ένιωσα ότι όλες οι θυσίες και η δουλειά, αλλά και η αφοσίωσή μου αποδίδουν και βήμα βήμα τα καταφέρνω".


"Δεν είναι μόνο το μετάλλιο αλλά το ότι κατάφερα να ξεπεράσω αθλήτριες που δεν πίστευα ότι μπορούσα! Από εδώ και πέρα σκοπεύω να συνεχίσω την σκληρή δουλειά και να μην σταματήσω μέχρι να φτάσω να πετύχω αυτό που θέλω".


"Έχω υπομονή και αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Μου αρέσει να βλέπω βελτίωση και πρόοδο στην απόδοσή μου και κάνοντας αυτό εκτιμώ ότι θα έρχονται και τα ανάλογα αποτελέσματα".

bottom of page