• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου: "Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει"

Τα δάκρυα μετά από την εξασφάλιση του μεταλλίου, το πλάνο που τελικά δεν βγήκε στον τελικό κόντρα στη Μαροκινή Aya Ouhra, αλλά και το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η "ασημένια" Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου μιλάει για τον...άθλο της Χιλής

 

Μιλήσαμε λίγες ώρες μετά από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Η αλήθεια είναι δεν ήθελα να τις πάρω δηλώσεις εκείνη τη στιγμή. Μπορούσα να περιμένω...


Ήταν η δική της στιγμή. Η στιγμή που θα έβλεπε μέσα της, ξανά και ξανά την πορεία μέχρι το μετάλλιο. Η στιγμή που θα προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε κάνει στο τατάμι. Αν κι αυτό αργεί λιγάκι...


Η Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου έγραψε τη δική της ιστορία στη Χιλή. Ανέβηκε στο βάθρο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και χάρισε πρώτα στην ίδια και μετά στη χώρα της μια τεράστια επιτυχία. Μια επιτυχία που ήρθε γα το ελληνικό καράτε μετά από οκτώ χρόνια (σε ατομικό επίπεδο).


"Κυλούσαν δάκρυα χαράς από τα μάτια μου"

Πρώτα συναισθήματα. Η κρίση, στον αγώνα με τη Καζακστανή, Zhaxybayeva Venera θα της χαρίσει το μετάλλιο. Τα έχει καταφέρει! Ξεσπάει και μετά περιμένει για την επόμενη (μεγαλύτερη) πρόκληση στην καριέρα της. Τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει...


"Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει. Μου είναι αρκετά δύσκολο να συνειδητοποιήσω πως κατάφερα να ανέβω στο δεύτερο σκαλί του βάθρου σ' ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα."


"Βέβαια μπορώ να πω ότι μετά τη νίκη μου στον ημιτελικό, όταν δηλαδή εξασφάλισα το μετάλλιο, κυλούσαν μόνο δάκρυα χαράς από το μάτια μου. Ειλικρινά δεν μπορούσα να σταματήσω."


"Το χρονικό διάστημα με επηρέασε"

Σε αντίθεση με τις μεγάλες ηλικιακές κατηγορίες που οι τελικοί γίνονται πάντα την τελευταία ημέρα των αγώνων, στις μικρότερες οι ημιτελικοί από τους τελικούς απέχουν μερικές ώρες.


Το διάστημα αυτό μπορεί να γίνει καθοριστικός παράγοντας. Μπορεί και όχι. Στην περίπτωση της Χρυσοπούλου όμως έπαιξε το δικό του ρόλο, χωρίς ωστόσο να το χρησιμοποιεί ως ασπίδα ή ως δικαιολογία για την ήττα της. Δεν το έχει ανάγκη. Ποτέ δεν το είχε...


Η "ασημένια" των +54κ., τονίζει ότι η εξασφάλιση του μεταλλίου δεν έπαιξε ρόλο στον τελικό, όσο το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε μέχρι τον αγώνα του χρυσού μεταλλίου.


"Σε καμία περίπτωση δεν επαναπαύτηκα ή δεν υποτίμησα την αθλήτρια που είχα απέναντί μου. Αυτό όμως που με επηρέασε ήταν το χρονικό διάστημα μεταξύ του ημιτελικού και του τελικού."


"Κι αυτό γιατί πρόλαβα να "κρυώσω" με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αρχίσω το ζέσταμα ξανά από την αρχή. Όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν είχα το ρυθμό που είχα από τα σερί προηγούμενα παιχνίδια."


Η τακτική...

Παρακολουθώντας τη Χρυσοπούλου τους τελευταίους 12 μήνες μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι μια άκρως επιθετική καρατέκα. 'Τιμωρεί" το κάθε λάθος που θα κάνει η εκάστοτε αντίπαλος, ενώ συνηθίζει να μπαίνει επιθετικά στο τατάμι.


Ωστόσο, στη Χιλή η Χρυσοπούλου, είχε ένα πιο ευέλικτο στιλ στο παιχνίδι της. Άλλοι αγώνες άνοιξαν από την αρχή, άλλοι καθόλου, άλλοι κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Το παιχνίδι της έδειχνε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της αναμέτρησης. Ένα πλάνο που της βγήκε 100%.


"Σίγουρα όταν πηγαίνεις σ' ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο τρόπος παιχνιδιού σου γίνεται πιο κλειστός. Έπαιξα με συγκεκριμένη τακτική, την οποία διαφοροποιούσα σε κάθε παιχνίδι."


"Παρά το γεγονός ότι είμαι συνηθισμένη σε ψηλά σκορ αυτό έφτασε στο σημείο να με κουράζει στις προηγούμενες διοργανώσεις. Επομένως στη Χιλή άρχισα να κρατάω χαμηλά το σκορ και να πηγαίνω σε πιο κλειστά παιχνίδια χωρίς να έχω μεγάλη κινητικότητα στο τατάμι."


Ο τελικός...

Στον τελικό αντιμετώπισε τη Μαροκινή Aya Ouhra. Μια εκρηκτική καρατέκα, η οποία φρόντιζε να ανοίγει τα παιχνίδια της και να φέρνει μεγάλα σκορ. Μια καρατέκα την οποία η Χρυσοπούλου είχε "διαβάσει", αλλά το πλάνο δεν της βγήκε όπως περίμενε...


"Είναι γεγονός ότι είχα αφιερώσει πολλές ώρες από την προπόνηση πάνω στο παιχνίδι της. Αλλά αυτό, όπως φάνηκε και από το σκορ, δεν μου βγήκε όπως το ήθελα."


"Είναι μια πολύ επιθετική αθλήτρια, όπως άλλωστε έδειξε και στα προηγούμενα παιχνίδια της, όπου το σκορ της δεν κατέβηκε από τους πέντε πόντους. Μόνο σε μια περίπτωση, στον προημιτελικό με την Τουρκάλα Askoy Sudenour. Αυτό λέει πολλά."


Όσο για το που αφιερώνει το μετάλλιο της, η Ελληνίδα καρατέκα δήλωσε: "Πίσω από αυτό το μετάλλιο δεν υπάρχει ένας, αλλά πολλοί άνθρωποι που συνέβαλαν."


"Οικογένεια, προπονητής, φίλοι και συναθλητές (εντός και εκτός Ελλάδας), ήταν αυτοί που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι γι' αυτήν την επιτυχία."


"Αλλά όπως ανέφερα και στη δημοσίευσή μου, αυτό το μετάλλιο θέλω να το αφιερώσω σ' έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο που "έφυγε" πριν από ένα χρόνο."


"Ήταν κάτι που είχα πει ότι θα κάνω και πραγματικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που επιτέλους κατάφερα να του αφιερώσω ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα."