top of page
  • Thanos Stathopoulos

Καράτε | Μαρία Στόλη: Από το τατάμι στο...γρασίδι

Η αγάπη για το καράτε, το πάθος για το ποδόσφαιρο, η αντίδραση που αργότερα έγινε...έρωτας για τη διαιτησία. Η Μαρία Στόλη εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στη σφυρίχτρα, αλλά και τα κοινά στοιχεία του πρωταθλητισμού με τη διαιτησία

 

Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση με τη Μαρία Στόλη προέκυψε εντελώς τυχαία. Μάλιστα, στην αρχή δεν πίστεψα ότι ήταν η ίδια στη φωτογραφία που είχε αναρτήσει, στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απ' έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Αφού με...διαβεβαίωσε ότι ήταν όντως η ίδια τότε αποφασίσαμε να κάνουμε τη συνέντευξη...


Βέβαια όσο προχωρούσε η κουβέντα μας η ερώτηση που προέκυπτε ήταν πως ασχολήθηκε με το...καράτε και όχι με το ποδόσφαιρο, καθώς όπως λέει και η ίδια παρακάτω, θυμάται τον εαυτό της με μια μπάλα στα πόδια και όχι με τα γάντια στα χέρια...


Διαιτησία λόγω αντίδρασης...

Η Μαρία Στόλη πρώτα "πάτησε" το πράσινο τερέν και μετά ανέβηκε στο τατάμι. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι και στα δύο είχε τις προδιαγραφές να πετύχει. Στο καράτε ήδη το έχει κάνει και συνεχίζει να το κάνει.


Στο ποδόσφαιρο όμως τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Όχι φυσικά λόγω ικανοτήτων, αλλά λόγω άλλων παραγόντων εκτός γραμμών γηπέδου...


"Ναι, η αλήθεια είναι ότι η διαιτησία προέκυψε εντελώς ξαφνικά και μπορώ να πω και τυχαία. Ο λόγος-αρχικά-ήταν "αντιδραστικός. Στο παρελθόν έχω παίξει ποδόσφαιρο και για να είμαι ειλικρινής όλες μου οι αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια, ήταν με μια μπάλα στα πόδια και όχι με γάντια καράτε", θα πει χαμογελώντας."Ασχολούμαι με τη διαιτησία τρία χρόνια. Ανήκω στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας, με αρχιδιαιτητή τον Σπύρο Τσιάκο (ανέλαβε φέτος) τον οποίον, μέσα από αυτή τη συνέντευξη, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει στα νέα παιδιά."


"Έχω διαιτητεύσει Α' και Β' κατηγορία τοπικό και από τη φετινή σεζόν (2019-2020) μπήκα στους πίνακες ως βοηθός διαιτητή στη Γ' εθνική ανδρών και σε όλες τις εθνικές κατηγορίες γυναικών."


"Δυστυχώς για μένα το γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν (αλλά και ακόμα είναι) έτη φωτός πίσω σε σχέση με άλλα αθλήματα. Αυτό από μόνο του οδηγεί τις ομάδες πολλές φορές σε αδιέξοδα, αλλά και σε διάλυση, όπως συνέβη με την ομάδα μου τότε, τον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας, με την οποία παίξαμε στη Γ' και Β' εθνική κατηγορία".


Το μεγάλο εμπόδιο και η απειλή...

Παρά τη διάλυση του Θεσπρωτού, η Στόλη δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να προσπαθεί να συνεχίσει να έχει (αγωνιστική) επαφή με το ποδόσφαιρο.


Προσωπικά αυτό δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι από τις αθλήτριες που δεν τα παρατάει εύκολα. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, στην περίπτωση της Στόλη είναι πέρα για πέρα πραγματικό.

Μου στοίχησε πολύ αυτή η διάλυση διότι ήμασταν μια πάρα πολύ δεμένη "οικογένεια" με μεγάλη αγάπη για την ομάδα μας και το άθλημα που υπηρετούσαμε

Εκεί όμως άρχισαν τα εμπόδια. Τα δικαιολογημένα εμπόδια, όπως λέει και η ίδια. Ο πατέρας της και πολύ καλός μου φίλος, Κυριάκος Στολής, θα έχει τις ενστάσεις του αλλά η Μαρία Στόλη θα βρει και πάλι τη λύση...


"Την επόμενη χρονιά είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ σε μια ομάδα της Α' εθνικής. Εκεί ο πατέρας μου και προπονητής μου στο καράτε, στάθηκε εμπόδιο. Πλέον μπορώ να πω δικαιολογημένα. Τόσο η ηλικία (ήμουν μόλις 16 ετών), όσο και η απόσταση ήταν σοβαροί λόγοι για να έχει τις αντιρρήσεις του."


"Από την πλευρά μου, ως "απειλή" του ανακοίνωσα ότι θα ασχοληθώ με τη διαιτησία. Μπορεί να μην κατάφερα να τότε το στόχο μου, σαν παίκτρια, αλλά τουλάχιστον θα βρισκόμουν μέσα στο ποδόσφαιρο από άλλο πόστο."


Διαιτησία και καράτε...

Αν και δεν είναι κάτι συνηθισμένο, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ένα κορίτσι 16 ετών να πει ξαφνικά στους γονείς του ότι θέλει να ασχοληθεί με τη διαιτησία, η Στόλη όχι μόνο κατάφερε να μπει μέσα σ' αυτόν το χώρο, αλλά μπόρεσε να αγνοήσει αυτό του είδους το "ταμπού" και να προχωρήσει δυναμικά.


Και μάλιστα την ίδια στιγμή που σημειώνει τη μία διάκριση μετά την άλλη και στο καράτε. Δύο πράγματα τα οποία καταφέρνει να τα διαχειριστεί με εξαιρετικό τρόπο, ενώ παράλληλα καταφέρνει να τα συνδυάσει και πνευματικά..."Θα συμφωνήσω ότι δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στη χώρα μας να ασχολείται μια γυναίκα με τη διαιτησία αν και εκτιμώ ότι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν παίζουν πολλές γυναίκες. Οπότε το ένα φέρνει το άλλο. Αυτό όμως προσωπικά δεν με πτοεί."


"Πιστεύω ότι η διαιτησία με τον πρωταθλητισμό και όχι απαραίτητα μόνο με το καράτε, έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Η διαιτησία θέλει επαγγελματισμό, αφοσίωση, ταπεινότητα, υπευθυνότητα και προσωπικότητα. Αλλά το πιο βασικό και κοινό σημείο είναι η υπομονή που απαιτείται και στους δύο τομείς. Νομίζω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο."


"Το καράτε έχει προτεραιότητα"

Καθώς μου μιλάει για το πόσο αγαπάει το ποδόσφαιρο, τη διαιτησία κλπ, δεν μπορώ να μην ρωτήσω. Τελικά, διαιτησία ή καράτε;


"Εντάξει, το καράτε δεν το συζητώ καν. Είναι η προτεραιότητα της ζωής μου. Η αθλητική μου καριέρα και εξέλιξη (ως προς το αγωνιστικό κομμάτι) με ενδιαφέρει πάρα πολύ και η καθημερινότητά μου είναι καθαρά προσαρμοσμένη στους στόχους και τα όνειρά μου. Όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες φυσικά..."


"Έχω διαιτητεύσει Α' και Β' κατηγορία τοπικό και από τη φετινή σεζόν (2019-2020) μπήκα στους πίνακες ως βοηθός διαιτητή σε όλες τις εθνικές κατηγορίες."αριέρα και σε αυτόν το χώρο. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να μπορέσω να εκπληρώσω και τους δύο στόχους μου."

bottom of page