• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Μαρία Στόλη: "Είμαι Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Κωνσταντινούπολης"

Η Ελληνίδα καρατέκα κάνει τον δικό της απολογισμό για το K1 Series A της Κωνσταντινούπολης, μιλάει για τους στόχους της, αλλά και για το ελληνικό καράτε

Παρακολουθώ τη Στόλη από το τέλος της περσινής σεζόν μέχρι σήμερα. Μπορεί το διάστημα να μην είναι μεγάλο, ωστόσο προσπάθησα να απομονώσω κάποια στοιχεία τα οποία με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Θεσπρωτή καρατέκα έχει τη στόφα, τη...μαγκιά αν θέλετε, να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί...


Σαγκάη (Κ1 Series A), Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Άαλμποργκ (Νέων) και Κωνσταντινούπολη (K1 Series A). Τρεις σταθμοί, τρία ισάριθμα βήματα για Στόλη. Βήματα ανόδου σε απόδοση, αγωνιστική συμπεριφορά και... μέταλλο δυνατής καρατέκα.


Με τη Στόλη μιλήσαμε αρχικά για το απολογισμό της στην Κωνσταντινούπολη, για τον τραυματισμό στη μέση που την ταλαιπώρησε αρκετά, αλλά δεν τη λύγισε σε καμία περίπτωση, όπως και για τους μικρούς στόχους που βάζει η ίδια καθημερινά.

"Προέρχομαι από έναν τραυματισμό στη μέση που με ταλαιπώρησε αρκετά, από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου. Το ευχάριστο για μένα είναι ότι από εκείνο το διάστημα και μετά δεν αντιμετώπισα καμία ενόχληση τόσο στην προετοιμασία μου, όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων ", θα πει η Ελληνίδα καρατέκα των -55κ.


"Όπως καταλαβαίνετε το χρονικό διάστημα για την προετοιμασία μου ήταν μικρό, γι' αυτό το λόγο έριξα το μεγαλύτερο βάρος στο κομμάτι της τακτικής. Αυτό άλλωστε φάνηκε και μέσα στο τατάμι κι έτσι κατάφερα να κερδίσω δύο αγώνες στην Κωνσταντινούπολη".


"Αμέσως μετα αντιμετώπισα την Alessandra Hasani (Κροατία) μια αθλήτρια που εκτιμώ ιδιαίτερα και που έχει καταφέρει πολλά πράγματα στο χώρο του παγκόσμιου καράτε, από την οποία και ηττήθηκα".


"Επομένως μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένη με την απόδοσή μου. Προσαρμόστηκα με τα δεδομένα του τουρνουά και πιστεύω ότι πήρα ό,τι καλύτερο μπορούσα".


"Όλα γίνονται για κάποιο λόγο"

Η περσινή σεζόν ξεκίνησε γεμάτα για τη Στόλη, η οποία με σκληρή δουλειά συνέχισε να παρουσιάζει βελτίωση, μέχρι που τη "φρέναρε" ο τραυματισμός στη μέση. Έναν τραυματισμό τον οποίον "κουβάλησε" μέχρι το Άαλμποργκ, αλλά όχι μέχρι το τατάμι...


"Η αλήθεια είναι ότι την περσινή σεζόν την εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο με πάρα πολλές ώρες προπόνησης και αρκετούς αγώνες. Μπορώ να πω ότι ήταν γεμάτη χρονιά. Πράγματι από το Δεκέμβριο που αγωνίστηκα στο Κ1 (Σαγκάη), πιστεύω ότι έδειξα θετικά στοιχεία".


"Το παιχνίδι μου ήταν αρκετό βελτιωμένο και κατάφερα σε εκείνη τη διοργάνωση να φτάσω μέχρι τον τρίτο γύρο και πάλι από καθαρά δικό μου λάθος να χάσω στα τελευταία δευτερόλεπτά του αγώνα".


"Η συνέχεια ήταν τον Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στο Άαλμποργκ. Για μένα προσωπικά οι συνθήκες δεν ήταν καλές καθώς ο πόνος στη μέση είχε φτάσει στην κορύφωση του. Παρά το γεγονός αυτό μπήκα στα ρεπεσάζ καταλαμβάνοντας την 7η θέση με δυνατά και επιθετικά παιχνίδια".


"Αν τα πράγματα ήταν λίγο πιο ευνοϊκά, όσο αφορά την προετοιμασία μου, θα μπορούσα ίσως να είχα κάνει κάτι παραπάνω εκείνη την ημέρα. Όμως αυτό δεν με απογοητεύει καθώς όλα γίνονται για κάποιο λόγο".


"Κρατάω τη σταθερότητα"

Στη συνέχεια μου μίλησε για τους στόχους της, ενώ παράλληλα έκανε μια μίνι αυτοκριτική για την πορεία της, αλλά και για το κατά πόσο είναι έτοιμη για να ανέβει στο βάθρο ενός τουρνουά Κ1.


"Αυτό που κρατάω είναι η σταθερότητα της απόδοσής μου στα παιχνίδια του εξωτερικού και η σταδιακή βελτίωσή μου. Φυσικά και περιμένω το κάτι παραπάνω γι' αυτό άλλωστε δουλεύω καθημερινά. Ο στόχος μου φέτος είναι να μπω στην 100άδα της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς πέρσι πλησίασα αρκετές φορές. Φέτος πιστεύω ότι είμαι κοντά για να τα καταφέρω".


"Θεωρώ ότι δεν είμαι έτοιμη για να ανέβω στο βάθρο σε μια διοργάνωση όπως είναι αυτή του Karate 1, αλλά στο μέλλον ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα το κάνω".


Επίλογος με τι άλλο; Με καράτε. Αυτή τη φορά όμως με μια γενική άποψη για το ελληνικό καράτε. Αφού αρχικά θα με διορθώσει (και καλά θα κάνει) τονίζοντας ότι το ελληνικό καράτε είχε στο παρελθόν πολύ μεγάλες επιτυχίες στη συνέχεια θα καταθέσει τη δική της άποψη για το παρόν, αλλά και για το μέλλον....


"Στο παρελθόν ο ελληνικό καράτε είχε πολλές και μεγάλες επιτυχίες. Πολλά μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέταμε αξιόλογους καρατέκα που έφεραν στη χώρα μας σπουδαίες διακρίσεις".


"Στη συνέχεια έκανε μια "κοιλιά", η οποία για μένα σε κάποιο βαθμό ήταν και κάπου δικαιολογημένη καθώς έπρεπε να υπάρξει μια μετάβαση από τους "παλιούς" στους "νέους". Εκτιμώ όμως ότι και πάλι οι Έλληνες καρατέκα κάνουν βήματα μπροστά".


"Αυτό εξάλλου φαίνεται το τελευταίο διάστημα από τις διακρίσεις και τα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και τα μετάλλια στα Karate 1".


"Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τα συγχαρητήριά μου στον Διονύση Ξένο, για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένας εξαιρετικός αθλητής και παράδειγμα για όλους μας".