• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Μαρία Στόλη: "Ευθύνομαι 100% για τον αποκλεισμό"

  • Τα λάθη της Χιλής, ο πρόωρος αποκλεισμός, η βελτίωση και οι επόμενοι αγωνιστικοί στόχοι

  • Η Θεσπρωτή καρατέκα κάνει το δικό της απολογισμό για την παρουσία της στην τελευταία σειρά του Series A στο Σαντιάγκο

 

Έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές για τη Μαρία Στόλη. Προσωπικά τη θεωρώ τίμια αθλήτρια. Ειλικρινή. Ξέρει πότε έχει δώσει τα πάντα και πότε όχι. Γνωρίζει τα λάθη της και τα παραδέχεται ανοικτά. Χωρίς συμπλέγματα...


Το ίδιο έκανε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Για να είμαι δίκαιος, το έκανε αμέσως μετά τον αποκλεισμό της από την έμπειρη Σκωτσέζα, Amy Connell, η οποία τον περασμένο Μάρτιο στη Γουαδαλαχάρα είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.


"Έκανα λάθη στο παιχνίδι. Δεν είχα την ενέργεια που έπρεπε", μου είπε στην επικοινωνία που είχαμε κατά την παραμονή της στη Χιλή. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς τους αθλητές αμέσως μετά τα παιχνίδια τους.


Έστω λίγες λέξεις. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνεις πολλά στο πως προσέγγισαν τον αγώνα πνευματικά.


Αυτά που είπε η Στόλη μετά την αναμέτρηση με την Connell, τα είπε και τέσσερις ημέρες αργότερα, 10 λεπτά πριν "πετάξει" για την επιστροφή στην Ελλάδα.


Έγιναν λάθη και αναλαμβάνει τις ευθύνες. "Λάθη", "ευθύνες". Δύο λέξεις, δύο...μετάλλια, ταπεινότητας και αυτογνωσίας. Τα πρώτα βήματα για μια "γεμάτη" καριέρα είναι κάτι περισσότερο από θετικά για την Ελληνίδα καρατέκα...


"Πράγματι το παιχνίδι με τη Σκωτσέζα δεν πήγε καλά. Για την ακρίβεια δεν το πήγα εγώ καλά, καθώς τα λάθη που έγιναν ήταν καθαρά δικά μου, από δικές μου λανθασμένες ενέργειες, χωρίς να τα προκαλέσει η αντίπαλός μου", δήλωσε.


"Από εκεί και πέρα ήταν λογικό να τα εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία, όμως κι εγώ από την πλευρά μου της έκανα τη ζωή εύκολη. Θεωρώ ότι ευθύνομαι 100% για τον αποκλεισμό μου".


"Πρέπει να προσθέσω πράγματα στο παιχνίδι μου"

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση μετά από μία ήττα. Επόμενο βήμα είναι το τι φταίει ή τι χρειάζεται (αν χρειάζεται) να διορθωθεί για τη συνέχεια.


"Σίγουρα για να εκπληρώσω τους στόχους μου πρέπει να προσθέσω πράγματα στο παιχνίδι μου και παράλληλα να βελτιώσω τα ήδη υπάρχοντα".


"Επιμένω όμως να λέω ότι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση στο Σαντιάγκο ευθύνεται καθαρά το πνευματικό μου παιχνίδι. Σωματικά, για τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα, μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ καλά".


Οι ήττες συχνά, είναι "μαθήματα". Ήταν μια ήττα η οποία θα την πεισμώσει για να επιστρέψει στο τατάμι ακόμα καλύτερη; Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη...


"Το τουρνουά στο Σαντιάγκο ήταν ένας μεγάλος στόχος για μένα. Κι όταν ένας αγώνας είναι "στόχος" και δεν εξελίσσεται όπως περιμένεις τότε τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα".


"Η αλήθεια είναι ότι αν μου έκανες την ίδια ερώτηση λίγο μετά τον αγώνα θα δυσκολευόμουν να σου απαντήσω. Τώρα όμως με 'καθαρό' μυαλό μπορώ να πω με σιγουριά ότι έτσι ακριβώς θα γίνει. Θα συνεχίσω με μεγαλύτερο ζήλο και δίψα για καλές εμφανίσεις που θα έχουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα".


Και τώρα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα...

Η επόμενη ημέρα θα βρει τη Στόλη έτοιμη για τη συνέχεια όσον αφορά το αγωνιστικό της πρόγραμμα. Ο πρόωρος αποκλεισμός στη Χιλή αναδιαμόρφωσε το καλεντάρι της.


Απομένουν δύο τουρνουά Κ1, αλλά και τα δύο αφορούν την Premier League, εκεί όπου δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής (βρίσκεται κάτω από την 100άδα της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία των -55κ).


Το plan B, ωστόσο είναι ήδη έτοιμο, ενώ στο βάθος υπάρχει και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο αποτελεί πλέον το βασικό της στόχο...


"Ο σχεδιασμός της σεζόν στηριζόταν κατά κάποιον τρόπο από την πορεία μου στη Χιλή. Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να αγωνιστώ, τουλάχιστον για το επόμενο 6μηνο, στα K1 Premier League, λόγω της θέσης μου στην παγκόσμια κατάταξη".


"Ήδη όμως από την επόμενη ημέρα των αγώνων έφτιαξα εκ νέου το αγωνιστικό μου πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τουρνουά μικρότερη εμβέλειας, αλλά εξίσου χρήσιμα προκειμένου να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου και να βγάλω κάποια συμπεράσματα".


"Φυσικά στόχος μου για φέτος είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο δίνει και την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς και θα κάνω τα πάντα για να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερη μπορώ!".


"Αυτό που επίσης θα αλλάξει, από την επόμενη συμμετοχή μου σε αγώνες, είναι το αγωνιστικό μου...θράσος ενώ παράλληλα θα προσπαθήσω να αφήσω τη φαντασία μου να δουλέψει περισσότερο μέσα στα παιχνίδια μου".