• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Μαρίζα Σουμπασάκη: "Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως πάρθηκε μια τέτοια απόφαση"

Η καταξιωμένη Ελληνίδα προπονήτρια τοποθετείται για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει στο άθλημα του καράτε μετά την πρόταση της Γαλλικής Οργανωτικής Επιτροπής να μην το συμπεριλάβει στην ολυμπιακή ατζέντα του 2024

Ο περασμένος Φεβρουάριος έκλεισε με μια πικρή γεύση για το άθλημα του καράτε. Η ανακοίνωση της πρότασης από τη Γαλλική Οργανωτική Επιτροπή στο να αφήσει το καράτε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, "πάγωσε" την Παγκόσμια κοινότητα του αθλήματος.


Έκτοτε έχει ξεκινήσει μια τεράστια καμπάνια #karate2024, με όλους τους φορείς του αθλήματος να προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την πρόταση (τελική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2020), προκειμένου το καράτε να παραμείνει εντός ατζέντας. Το άθλημα πάντως θα κάνει το ολυμπιακό...ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.


Για το σημαντικό θέμα που προέκυψε προτίμησα να μιλήσω με έναν άνθρωπο, ο οποίος θα είχε μια μεγάλη πορεία στο χώρο. Ένας άνθρωπος ο οποίος να ζει για το καράτε και να το αγαπάει όπως τη ζωή του.


Θωρώ ότι η Μαρίζα Σουμπασάκη είναι ένας τέτοιος άνθρωπος.

Kαταξιωμένη προπονήτρια σ' έναν σύλλογο (Α.Σ. Καράτε "Οδυσσέας"), ο οποίος πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά το πιο σημαντικό, μητέρα τεσσάρων παιδιών, όλοι πρωταθλητές, μέλη της εθνικής ομάδας επί σειρά ετών και με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.


Με την Ελληνίδα προπονήτρια μίλησα για το μεγάλο αυτό ζήτημα στο κατά πόσο μπορεί μία αρνητική εξέλιξη να επηρεάσει το άθλημα τη χώρα μας, αλλά και γενικά την παγκόσμια κοινότητα, ενώ η ίδια έδωσε τη δική της εκτίμηση για το αν τελικά το καράτε θα καταφέρει να βρεθεί στο Παρίσι το 2024.


"Πως μπορεί λοιπόν να εξαιρείται ένα άθλημα με ιστορία τόσων χιλιετιών, που εντυπωσιάζει με τον δυναμισμό, την τεχνική και το θέαμα που προσφέρει;"

Ως καρατέκα με 35χρονη εμπειρία στο χώρο η είδηση για την είσοδο του καράτε στην ατζέντα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ήταν για την ίδια ένα είδος δικαίωσης για το άθλημα που εκπροσωπεί για πάνω από τρεις δεκαετίες. Θα έπρεπε όμως το Ολυμπιακό ντεμπούτο του καράτε να είχε γίνει πολύ πιο πριν;


"Το Καράτε βρίσκεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα τουλάχιστον για δύο δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι έχει όλα τα προνόμια των Ολυμπιακών αθλημάτων, μοριοδοτήσεις κλπ. Ωστόσο, ως Ολυμπιακό άθλημα θα το δούμε στο αγωνιστικό πρόγραμμα του 2020 στο Τοκίο".


"Η προσωπική μου άποψη είναι πως ασφαλώς και θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα εδώ και πολλά χρόνια, από τη στιγμή που βλέπουμε ως Ολυμπιακά αθλήματα ένα σωρό άλλα, που δεν θα τα αποκαλούσα καν αθλήματα".


Όπως αρκετοί αθλητές, προπονητές και παράγοντες, σε ολόκληρο τον κόσμο, έτσι και η Μαρίζα Σουμπασάκη δεν μπορεί να κατανοήσει τη συγκεκριμένη πρόταση-απόφαση της Γαλλικής Οργανωτικής Επιτροπής, τη στιγμή μάλιστα που το καράτε στη Γαλλία έχει πάνω από 250.000 ενεργούς καρατέκα.


"Ακόμα και στην περίπτωση που δεν ενταχθεί στην Ολυμπιάδα του 2024, όπως είπα και παραπάνω είναι εδώ και χρόνια στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και θα το δούμε και ως Ολυμπιακό άθλημα το 2020. Άρα δε νομίζω ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερες επιπτώσεις"

"Αυτό είναι πραγματικά άξιο απορίας. Όπως επίσης το γεγονός του ότι συνήθως τα νέα αθλήματα που συμπεριλαμβάνονται στην κάθε Ολυμπιάδα ανακοινώνονται στο τέλος της προηγούμενης. Έτσι έγινε και με την ένταξη του Καράτε. Ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2016 δηλαδή με την λήξη της προηγούμενης".


"Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να καταλάβει πως πάρθηκε μία τέτοια απόφαση ενώ δεν έχει δοθεί καν η δυνατότητα ακόμα στο άθλημά μας να αποδείξει το πόσο αγαπητό, εντυπωσιακό και δημοφιλές είναι σε κάθε επίπεδο".


Η Μαρίζα Σουμπασάκη παραδέχεται ότι υπάρχουν "σύμμαχοι" στην προσπάθεια για να διατηρηθεί το καράτε και στην Ολυμπιακή ατζέντα του 2024, ωστόσο το ζητούμενο είναι, για την Ελληνίδα προπονήτρια, να βρεθούν οι ισχυροί παράγοντες οι οποίοι θα μπορέσουν να πιέσουν για μια δεύτερη Ολυμπιάδα.


"Σύμμαχοι υπάρχουν πολλοί παντού. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι σε ισχυρές θέσεις, οι οποίοι να έχουν την διάθεση να επανεξετάσουν τα στοιχεία και να μπορέσουν να δώσουν την δυνατότητα στο άθλημα του Καράτε να αποδείξει και σε μία δεύτερη Ολυμπιάδα την αξία του και αυτή την φορά με περισσότερους αθλητές και όχι μόνο 80 συνολικά απ’ όλο τον κόσμο και στα δύο αγωνίσματα".


"Για να μιλήσουμε με νούμερα αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 194 ομοσπονδίες καράτε με εκατομμύρια ενεργούς αθλητές ανά τον κόσμο"

Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι οι μεγάλοι φορείς του αθλήματος στρέφονται από τώρα στο Λος Άντζελες προκειμένου να ξεκινήσουν από τώρα τις πιέσεις για την ατζέντα του 2028.


Ουσιαστικά πρόκειται για ένα plan Β. Ένα πλάνο το οποίο δύσκολα θα επιτευχθεί δεδομένου ότι η δημοφιλία του καράτε είναι μεγαλύτερη στη Γαλλία παρά στις ΗΠΑ. Αν και όσο αφορά το τελευταίο η Μαρίζα Σουμπασάκη έχει τη δική της άποψη.


"Δεν γνωρίζω αν ισχύει ένα τέτοιο σχέδιο. Από την άλλη όμως, όπως ξέρουμε όλοι, ευκαιρίες δίνονται όχι μόνο όταν ένα άθλημα είναι διαδεδομένο στην χώρα που το αναλαμβάνει αλλά όταν υπάρχει η θέληση από την οργανωτική επιτροπή και φυσικά η κατάλληλη προβολή από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει αυτό το έργο. Αν όλα τα παραπάνω γίνουν σωστά μπορεί στο Λος Άντζελες να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του καράτε το 2028".


"Συχνά μέσα στις ερωτήσεις των γονιών που μπαίνουν να γράψουν τα παιδιά τους σ' έναν σύλλογο είναι και το αν είναι Ολυμπιακό άθλημα. Ωστόσο, δε νομίζω ότι από αυτή την απάντηση θα παρθεί η τελική τους απόφαση για το αν θα φέρουν το παιδί τους ή όχι".

Τον Ιούνιο του 2020 θα υπάρξει η πρώτη έγκριση από την ΔΟΕ , ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους θα έχουμε την τελική απόφαση. Είναι εύλογο το ερώτημα για το αν μια αρνητική εξέλιξη θα επηρεάσει το άθλημα...


"Όχι δεν νομίζω. Ακόμα και εκτός ΟΑ (2024) να μείνουν δεν πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει για παράδειγμα τον γονιό που θα φέρει το παιδί του σ' έναν σύλλογο".


"Πιστεύω πως αν δουν ότι γίνεται σωστή δουλειά μέσα στον σύλλογο, ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε ένα ολοκληρωμένο άθλημα που εκτός από την καλή προπόνηση και την πολύτιμη γνώση της αυτοάμυνας, τους διδάσκει ένα σωρό άλλα πράγματα τότε το σίγουρο είναι πως θα μείνουν στο άθλημά μας".


"Εξάλλου τα παιδιά μέσα από το καράτε διαμορφώνουν έναν ευγενικό χαρακτήρα, γεμάτο αυτοπεποίθηση, αυτοέλεγχο, πειθαρχία και σεβασμό, στοιχεία που εκτιμούν οι γονείς ιδιαίτερα".


Για το τέλος άφησα την Μαρίζα Σουμπασάκη να κάνει τη δική της εκτίμηση για το αν το καράτε θα βρεθεί τελικά στο Παρίσι το 2024.


"Βλέπω μία μεγάλη κινητοποίηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, τόσο μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις με την Οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων, όσο μέσα από τις καμπάνιες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτείνουν σε όλους όσους ανήκουμε στον χώρο, με σκοπό να αναγκάσουν την επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα".


"Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα εξασφαλίσει την ένταξη του Καράτε στους Ολυμπιακούς του 2024, το σίγουρο όμως είναι πως γίνεται μία γενναία προσπάθεια να αναγκάσει τους ειδικούς να δουν το θέμα πιο σοβαρά".