• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Νικολέτα Ζερβού: "Το μετάλλιο μου δίνει κίνητρο για τη συνέχεια"

Τα δάκρυα χαράς, η πίστη και η επιβράβευση, αλλά και οι στόχοι της Νικολέτας Ζερβού μετά τον θρίαμβο του Άαλμποργκ

 

Αν καθίσει κανείς να μιλήσει με την Νικολέτα Ζερβού θα καταλάβει ότι τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Φωνή "καθαρή" γεμάτη αυτοπεποίθηση, έτσι όπως αρμόζει σε μια αθλήτρια που πριν από μερικές ημέρες ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Μια κοπέλα που δεν έχει κλείσει καν τα 18...


Όπως ανέφερα και στην ίδια, θεωρώ ότι αυτό το μετάλλιο ξεχωρίζει. Είναι περιττό να διασαφηνίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τις προσπάθειες και τα μετάλλια των άλλων παιδιών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαλμποργκ.


Απλά το μετάλλιο αυτό ήρθε στα kata. Ένα αγώνισμα στο οποίο το παραμικρό τεχνικό λάθος, η παραμικρή αφαίρεση του μυαλού κοστίζει θέσεις στο βάθρο. Η απόλυτη συγκέντρωση και η αρμονία δύο κόσμων (υποσυνείδητου και συνειδητού) πρέπει να συνυπάρξουν σε απόλυτη ισορροπία για μερικά λεπτά πάνω στο τατάμι, όπου αντίπαλος και παράλληλα σύμμαχος είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.


Όλα αυτά λοιπόν η αθλήτρια του Α.Σ. Καράτε "Οδυσσέας", κατάφερε να τα εναρμονίσει με τον πλέον εξαιρετικό τρόπο και για αντάλλαγμα εξασφάλισε μια θέση στο βάθρο χαρίζοντας στη χώρα μας ένα χάλκινο μετάλλιο.


"Η δουλειά μου ανταμείφθηκε"

Ο τελικός των ρεπεσάζ στα kata (Junior) έχει μόλις ολοκληρωθεί. Η Νικολέτα Ζερβού έχει συγκεντρώσει 24.28 βαθμούς. Από την άλλη μεριά η Ισπανίδα Sabrina Medero Savoy βαθμολογήθηκε με 23.94. Η Ελληνίδα καρατέκα στο βάθρο!

Πρωταρχικός στόχος ήταν να καταφέρω να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Αν μπορούσα να το κάνω αυτό ήξερα ότι η επιτυχία είναι κοντά

Η νίκη κόντρα σε μια καρατέκα από την ισπανική σχολή (μία από τις καλύτερες στον κόσμο στα kata) δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το μετάλλιο. Εν αρχή...black out, στη συνέχεια δάκρυα και πανηγυρισμοί...


"Το συναίσθημα της επιτυχίας είναι πραγματικά απερίγραπτο. Είναι λίγες οι λέξεις για να εκφράσω όσα ένιωσα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όταν συνειδητοποίησα πως κέρδισα την Ισπανίδα αντίπαλο ( κάτι απίστευτο γα τα δεδομένα της Ελλάδας) ένιωσα τεράστια ευτυχία και ικανοποίηση. Ήταν η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι η δουλειά σου ανταμείβεται!".


Τα ελληνικά μετάλλια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Άαλμποργκ, Δημήτρης Ρήγας, Νικολέτα Ζερβού, Στέφανος Ξένος και η προπονήτρια Μαρίζα Σουμπασάκη

Η πίστη γι' αυτήν την επιτυχία είχε...χωθεί μέσα στις βαλίτσες της όταν ετοιμαζόταν να "πετάξει" για τη Δανία. Πίστη και θέληση. Δύο συστατικά που την έφεραν στα ψηλότερα σκαλιά της Ευρώπης.


"Έδωσα το 100% του εαυτού μου και τα κατάφερα. Είχα την ίδια πίστη στον εαυτό μου από την αρχή του ταξιδιού μέχρι και λίγο πριν παίξω τον τελικό ρεπεσάζ και πιστεύω ότι αυτή η θέληση και η πίστη που είχα μέσα μου με οδήγησαν μέχρι το βάθρο. Σε στιγμές απερίγραπτης χαράς δεν χωρούν πολλά λόγια. Τα δάκρυα και τα χαμόγελα είναι αυτά που κυριαρχούν. Οι προπονητές μου ήταν φανερά συγκινημένοι".


"Η ατομική επιτυχία είναι πιο...γλυκιά"

Η σχέση Ζερβού και...βάθρου θα μπορούσα να πω ότι είναι επίσημη. Έχουν πλέον ξεπεράσει το στάδιο του...φλερτ και οι δυο τους πλέον προχωρούν κανονικά σε μια κανονική σχέση. Αυτή εξάλλου ήταν η τέταρτη φορά που η 17χρονη καρατέκα ανέβαινε σε ένα ευρωπαϊκό βάθρο (δύο ατομικό και δύο ομαδικό).

Βγαίνοντας από το τατάμι, ο δάσκαλός μου και κόουτς του αγώνα μου (Νεκτάριος Ξένος) μου είπε με ένα τεράστιο χαμόγελο: "Θεέ μου! Μας τρέλανες κορίτσι μου!", ενώ η δασκάλα μου (Μαρίζα Σουμπασάκη) μαζί με τις χιλιάδες αγκαλιές της μου φώναζε "Αγάπη μου, αγάπη μου μπράβο! "

"Μαζί με τις αγαπημένες μου Χριστίνα (Νίκα) και Κωνσταντίνα (Πέππα) έχουμε καταφέρει κάτι μοναδικό, να μοιραστούμε δύο φορές το βάθρο! Όμως η αλήθεια είναι ότι η ατομική επιτυχία είναι ακόμα πιο γλυκιά. Πάλεψες μόνος και κατάφερες να βγεις νικητής από αυτή τη μάχη".


"Είμαι ακόμα στην αρχή"

Ο τελικός του ρεπεσάζ, η νίκη, το μετάλλιο, η χαρά, τα δάκρυα. Όλα είναι "νωπά" μέσα στο μυαλό της, αλλά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η Ζερβού βλέπει πλέον το μέλλον. Το πολύ κοντινό. Και πιο συγκεκριμένα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Οι πιο...μακρινοί δεν είναι στο χέρι της. Θα προσπαθήσει όμως. Όπως κάνει τόσα χρόνια τώρα.


"Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πράγματι ανήκει στο παρελθόν. Ο επόμενος άμεσος στόχος είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα σε δυο εβδομάδες. Από εκεί και πέρα ελπίζω να καταφέρει η οικογένειά μου να αντεπεξέλθει οικονομικά και σε άλλα πρωταθλήματα του εξωτερικού όπως τα "Karate 1" εκεί όπου θέλω να είμαι ενεργή".


"Έχοντας κατακτήσει ήδη δυο χάλκινα ατομικά μετάλλια το μόνο που έχω να κάνω είναι να θέσω στόχο το επόμενο ευρωπαϊκό μου μετάλλιο να έχει πιο λαμπερό χρώμα.. Είμαι ακόμα στην αρχή!"


Αυτό το μετάλλιο είναι ακόμα πιο ξεχωριστό από το πρώτο, καθώς η επανάληψη μιας επιτυχίας δείχνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο αλλά και επειδή επιβραβεύτηκα για την δουλειά των δυο προηγούμενων ετών που δεν κατάφερα να διακριθώ σε ατομικό επίπεδο

Το χάλκινο μετάλλιο στο Άαλμποργκ δεν δείχνει να της προκαλεί κανένα είδος πίεσης. Εκείνη παραμένει συγκεντρωμένη στο πλάνο της. Στην σκληρή προπόνησή της τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο πνευματικό κομμάτι.


"Το να θέτεις τον πήχη ψηλά είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι έχουν απαιτήσεις και αυτό θεωρητικά φέρνει περισσότερη πίεση. Εγώ όμως θα πάρω αυτό το μετάλλιο ως κίνητρο και με περισσότερο καλή ψυχολογία, αλλά και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που πάντα έκανα. Δουλειά και πάλι δουλειά".


"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο κίνητρο"

Όταν μιλάω μ' έναν Έλληνα ή με μία Ελληνίδα καρατέκα δε μπορώ να μην ρωτήσω για την άνθιση του ελληνικού καράτε τα τελευταία χρόνια. Η ερώτηση είναι ίσως και λίγο κλισέ, αλλά είναι γεγονός ότι η ένταξη του αθλήματος στην ατζέντα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει δώσει ένα έξτρα κίνητρο σε όλους τους καρατέκα.


"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το όνειρο για κάθε αθλητή. Σαφώς και η ένταξη του καράτε στους Ολυμπιακούς δίνει μεγαλύτερο κίνητρο σε όλους εμάς να συνεχίσουμε να προσπαθούμε καθημερινά για να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά", θα τονίσει η Ζερβού.


"Είμαι δημιούργημα των δασκάλων μου"

Το τελευταίο σκέλος αυτής τη συζήτησης ανήκει ολοκληρωτικά στην Νικολέτα Ζερβού, αλλά και σε όλους αυτούς που τη στηρίζουν (ο καθένας με τον δικό του τρόπο) από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο τατάμι. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, όμως, κάνει και μια ιδιαίτερα συγκινητική μνεία στους δασκάλους της...


"Αυτό το μετάλλιο θα ήθελα να το αφιερώσω αρχικά στην οικογένειά μου για την πολύτιμη καθημερινή υποστήριξή τους, αλλά κυρίως για την οικονομική βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια διότι αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα μπορούσα καν να συμμετέχω σε κανένα πρωτάθλημα του εξωτερικού".


Από αριστερά: Μαρίζα Σουμπασάκη, Στέφανος Ξένος, Νικολέτα Ζερβού, Δημήτρης Ρήγας και Νεκτάριος Ξένος

"Αμέσως μετά το μετάλλιο αυτό ανήκει στους πολυαγαπημένους μου δασκάλους, την Μαρίζα Σουμπασάκη και τον Νεκτάριο Ξένο, καθώς είμαι δημιούργημά τους και χωρίς εκείνους δεν θα μπορούσα καν να ονειρευτώ μία τόσο μεγάλη διάκριση".


"Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την διοίκηση της Ομοσπονδίας και την Τεχνική Επιτροπή για την εμπιστοσύνη τους , τους εθνικούς μας προπονητές Γιάννη Κανέλλη, Γιάννη Σύλλα, Φώτη Λεκάκο και Νεκτάριο Ξένο για την υπέροχη συνεργασία τους με την ομάδα, αλλά και όλους τους συναθλητές και φίλους μου που ήταν εκεί να με εμψυχώσουν. Τους ευχαριστώ πραγματικά όλους!".