• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Series A: Το ελληνικό καράτε ένα βήμα πιο μπροστά

Updated: May 23, 2019

Το χρυσό του Διονύση Ξένου, ο άδικος αποκλεισμός της Βίκυς Πανετσίδου, αλλά και οι...31 προσπάθειες των υπολοίπων Ελλήνων αθλητών και Ελληνίδων αθλητριών στο σημαντικό τουρνουά της Κωνσταντινούπολης

Η εβδομάδα που μας πέρασε πήγε το ελληνικό καράτε ένα βήμα πιο μπροστά. Μπροστάρης φυσικά ήταν ο Διονύσης Ξένος, ο οποίος στα -67κ. κατάφερε να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο καριέρας στο Κ1.


Προσωπική εκτίμηση είναι ότι αν οι κριτές είχαν μια πιο αντικειμενική συμπεριφορά, τότε θα ερχόταν μία ακόμη ελληνική διάκριση στα -68κ. των γυναικών από τη Βίκυ Πανετσίδου...


Ωστόσο, πέρα από τις δύο ελληνικές συμμετοχές που ανέφερα πιο πάνω, στην Πόλη αγωνίστηκαν ακόμη 30 αθλητές και αθλήτριες. Άλλοι έφτασαν κοντά στη διάκριση και άλλοι μάζεψαν σημαντικές εμπειρίες που στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν ως "οδηγός" προς το μετάλλιο (γιατί όχι;)


Πως μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στη μεγάλη προσπάθεια της Κυριακής Κυδωνάκη στα -68κ; Η Κρητικοπούλα που τον περασμένο Οκτώβριο έγραψε τη δική της ιστορία συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες.


Στην Κωνσταντινούπολη, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2018 (junior) έκανε μια εξαιρετική πορεία φτάνοντας μέχρι την 7η θέση και μάλιστα στο ντεμπούτο της στην κατηγορία των γυναικών σε τουρνουά Κ1.


Πως μπορεί κανείς να μην δώσει προσοχή στην 13η θέση που πήρε η Amilla Team στα kata (ομαδικό) ή την εξαιρετική προσπάθεια της Τζωρτζίνας Ξένου (kata) που σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση ξεδίπλωσε στο τατάμι το πλούσιο ταλέντο της.


Υπήρξαν κι άλλοι πολλοί που προσπάθησαν να κάνουν τη διαφορά στην Πόλη και μάζεψαν πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον, το οποίο πραγματικά τους ανήκει...


Kata

Τζωρτζίνα Ξένου, Νικολέτα Ζερβού, Βέρα Νοταρά, Μαρία Δέλιου και Θεοδώρα Κολινάκη. Πέντε Ελληνίδες καρατέκα που ρίχτηκαν στη μάχη από νωρίς στη διοργάνωση. Πέντε κορίτσια που τα έδωσαν όλα για τη διάκριση.


Ξεκινάω από την Ξένου. Αγωνίστηκε στο 15ο pool μαζί με άλλες 10 καρατέκα. Στον πρώτο γύρο βρέθηκε πίσω μόνο από την Keito Tano (Ιαπωνία), πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια (cadet), η οποία συγκέντρωσε 24.74 βαθμούς.


Η Ξένου, με το γνωστό πειθαρχημένο και γεμάτο ένταση στιλ, συγκέντρωσε 23.86 βαθμούς παίρνοντας την 2η θέση. Θυμίζω ότι στο Σάλτσμπουργκ, τον περασμένο Μάρτιο, η Ξένου έμεινε εκτός τετράδας έχοντας επίδοση 22.76! Τρομερή βελτίωση και η συνέχεια αναμένεται ακόμα καλύτερη.


Ποια άφησε πίσω της στον πρώτο γύρο; Τη Ρωσίδα και "χάλκινη" στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαλμποργκ, αλλά και δύο φορές "χρυσή" σε τουρνουά Κ1 Youth League, Anna Shcherbina, η οποία ολοκλήρωσε την προσπάθειά της με 22.46.


Στο δεύτερο γύρο η αθλήτρια του Α.Σ Καράτε "Οδυσσέας", έπεσε στα μεγαθήρια. Πρώτο και καλύτερο η Ισπανίδα, Jaime Sanchez.


Συστάσεις δεν χρειάζονται. Παγκόσμια πρωταθλήτρια, πρωταθλήτρια Ευρώπης, νούμερο ένα στον κόσμο, αλλά και κάτοχος έξι χρυσών μεταλλίων στις τελευταίες εννέα διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει. Στις άλλες τρεις που δεν πήρε χρυσό...βολεύτηκε με το δεύτερο σκαλί του βάθρου.


Φυσικά συστάσεις δεν χρειάζονται ούτε για τη Γερμανίδα, Jasmin Juettner, πρώην "χάλκινη" σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά ούτε και για την Ινδονήσια Mastura Kautsar, μια επίσης δυνατή καρατέκα με μετάλλια στους Ασιατικούς Αγώνες.


Κι όμως η Ξένου με σταθερότητα στις ασκήσεις της, προσπάθησε να διεκδικήσει την πρόκριση, ωστόσο το 23.66 δεν ήταν αρκετό για να τη φέρει στην επόμενη φάση, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο γκρουπ. Ωστόσο, η νεαρή καρατέκα βελτιώνεται συνεχώς και πολύ σύντομα (αν συνεχίσει έτσι) θα τη δούμε πολύ ψηλά...


Δύσκολη αποστολή στο 14ο pool είχε και η Νικολέτα Ζερβου. Η αθλήτρια που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαλμποργκ (junior) και η καρατέκα που έχασε το βάθρο στη Λεμεσό (K1 Youth League) για μόλις 0.06 του βαθμού!

Από το γκρουπ της ξεχώριζε η Τουρκάλα Dilara Eltemur, που προερχόταν από τρία σερί χάλκινα μετάλλια, στο Σάλτσμπουργκ (Series A), στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γουαδαλαχάρα, αλλά και στο Ραμπάτ (K1 Premier League).


Εκτός από την Eltemur, υπήρχε και η καρατέκα από την Ιαπωνία, Masami Seiwada, αλλά και η Ιταλίδα αστυνομικός Eva Ferracuti, αθλήτριες οι οποίες ήταν άκρως ανταγωνιστικές.

Η Ζερβού με 22.86 κατέκτησε την 7η θέση στο γκρουπ μένοντας εκτός δεύτερου γύρου, μαζεύοντας όμως σημαντικές εμπειρίες για τη συνέχεια της "γεμάτης" σεζόν που την περιμένει.


Άκρως ανταγωνιστικός ήταν ο όμιλος και για τη Βέρα Νοταρά, η οποία έπρεπε να ανταγωνιστεί αθλήτριες όπως την ανερχόμενη Ιταλίδα, Jennifer Rergis, την "ασημένια" του Άαλμποργκ, Arzu Firdevs, αλλά και την επίσης εξαιρετική Ρωσίδα Polina Kotlyarova, στην οποία οι Ρώσοι έχουν επενδύσει αρκετά πάνω της...


Η καρατέκα του "Αθλος Περιστερίου", ολοκλήρωσε τις ασκήσεις της με 22.28 καταλαμβάνοντας την 11η θέση, μένοντας εκτός δεύτερης φάσης.


Εξαιρετική ήταν και η προσπάθεια από τη Θεοδώρας Κολινάκη, τόσο στο ατομικό, όσο και στο ομαδικό, η οποία με συνολική βαθμολογία 21.94 βρέθηκε στην 5η θέση του έκτου γκρουπ, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να της χαρίσει την πρόκριση στη δεύτερη φάση.


Η Μαρία Δέλιου, μία ακόμη ταλαντούχα Ελληνίδα αθλήτρια στα kata, αγωνίστηκε στο δεύτερο pool, καταλαμβάνοντας την 7η θέση με 20.38 μαζεύοντας με τη σειρά της σημαντικές εμπειρίες που θα τη βοηθήσουν στο μέλλον.


Στο ομαδικό, η Amilla Team, με τις Μαργαρίτα και Θεοδώρα Κολινάκη, αλλά και την Αλεξάνδρα Παππά κατέλαβε την 13η θέση, μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση η οποία έφερε τις τρεις καρατέκα στην 7η θέση του δεύτερου γκρουπ, ολοκληρώνοντας την παρουσία τους με 21.4.


Kumite -50κ.

Μια κατηγορία στην οποία μας εκπροσώπησαν δύο καρατέκα, η Μαρία Δέλιου και η Ναταλία Νεστούρη, οι οποίες έκαναν το ντεμπούτο τους σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση.


Η Δέλιου έπεσε από τον πρώτο γύρο στα...βαθιά αντιμετωπίζοντας τη Ρωσίδα και "χάλκινη" στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαλμποργκ (U21), Valeriya Sergeeva από την οποία ηττήθηκε με 7-0 μένοντας εκτός συνέχειας.


Εκτός από τον πρώτο γύρο έμεινε και η Νεστούρη, η οποία προσπάθησε να διεκδικήσει την πρόκριση απέναντι στην Ουζμπέκα Bakhriniso Babaeva, ωστόσο ηττήθηκε με 2-0 χάνοντας την ευκαιρία να προχωρήσει στο τουρνουά.


Kumite -55κ.

Στο τέταρτο pool είχαμε τη συμμετοχή της Αλεξάνδρας Παππά, που στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε την "χάλκινη" στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γουδαλαχάρα, Ivet Goranova (Βουλγαρία), η οποία στην πρεμιέρα του φετινού Κ1 Series A είχε ανέβει στο βάθρο κατακτώντας την 3η θέση.


Η Παππά ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική απέναντι σε ένα εκ των φαβορί για τα μετάλλια, ωστόσο ηττήθηκε με 3-0, ενώ λίγο αργότερα έμεινε οριστικά εκτός διοργάνωσης μετά την ήττα της Goranva στον τελικό του γκρουπ, από την Tzu-Yun Wen με hantei (0-0).


Η δεύτερη Ελληνίδα εκπρόσωπος στην κατηγορία, ήταν η Μαρία Στόλη. Για τη Στόλη έχω αναφερθεί και παλιότερα. Για να την κερδίσεις πρέπει να είσαι έτοιμος να χάσεις...


Σκληρή καρατέκα, δεν της παίρνεις εύκολα πόντο κι αν αυτό συμβεί, κάτι δεν θα έχει πάει καλά...Πρώτη αντίπαλος για την Θεσπρωτή, η Syarulniza Abdul Jamil (Μαλαισία). Μετά από μια αμφίρροπη μάχη η Στόλη θα πάρει το παιχνίδι με hantei (0-0) και παράλληλα το εισιτήριο για την επόμενη φάση.


Εκεί θα αντιμετωπίσει την Ιταλίδα Alessandra Mangiacapra. Ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Φεβρουαρίου στο Άαλμποργκ (U21).

Σε εκείνη τη διοργάνωση η πορεία της Ελληνίδας καρατέκα είχε σταματήσει από Ιταλίδα και μάλιστα τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτή τη φορά όχι...


Τρομερό παιχνίδι από τη Στόλη, η οποία από καθαρή...σύμπτωση δεν πήρε σημαία. Αυτό όμως που εξασφάλισε ήταν η πρόκριση (και πάλι με hantei), σημειώνοντας μια μεγάλη νίκη.


Στον τρίτο γύρο αντιμετώπισε ένα ακόμη μεγάλο όνομα στο γυναικείο kumite. Την Alesandra Hasani. Το 2018 γεμάτο μετάλλια. Δεύτερη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Νόβι Σαντ (Σερβία), πρωτιές σε Κ1 κλπ.


Η κούραση που βγήκε στη Στόλη, αλλά και το ασφυκτικά επιθετικό στιλ της καρατέκα από την Κροατία λύγισαν την Ελληνίδα αθλήτρια, η οποία γνώρισε την ήττα με 6-0.


Η Στόλη περίμενε να δει την πορεία της Hasani, η οποία όμως δεν της έδωσε την ευκαιρία για συμμετοχή στα ρεπεσάζ, καθώς ηττήθηκε στα προημιτελικά από την μετέπειτα νικήτρια, Fatemeh Chalaki (Ιράν).


Kumite -61κ.

Κωνσταντίνα Πέππα, Ελευθερία-Ιωάννα Λιάσκου και Ελευθερία Κουδουνάκου, ήταν οι τρεις ελληνικές συμμετοχές στην κατηγορία. Η Πέππα μπορεί να προέρχεται από πολλές διακρίσεις στα kata, είναι όμως εξίσου ικανή καρατέκα και στο kumite.


Η κλήρωση την έφερε απέναντι σε μια έμπειρη αθλήτρια, την Ιταλίδα Laura Pasqua, η οποία μπορεί το τελευταίο της μετάλλιο (χρυσό) στα K1 να ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όμως στο παρελθόν ήταν ένα από τα τεράστια ονόματα των -61κ. και ειδικά στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.


Η Πέππα ηττήθηκε με 4-0, ενώ στη συνέχεια η Pasqua έχασε στον τελικό του δεύτερου ομίλου, από την Ουκρανή Diana Shostak, αφήνοντας την αθλήτρια του Α.Σ. "Οδυσσέας" οριστικά εκτός διοργάνωσης.


Κόντρα σε Ιταλίδα αγωνίστηκε και η Ελευθερία-Ιωάννα Λιάσκου. Η Sara Brogneri δεν έχει τη βαρύτητα του ονόματος της Pasqua, όμως προέρχεται από τη δυνατή ιταλική σχολή.


Η Λιάσκου προσπάθησε να περιορίσει την επιθετικότητα της Brogneri, ωστόσο γνώρισε την ήττα με 2-0 και σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της Ιταλίδας στον επόμενο γύρο, έμεινε εκτός ρεπεσάζ.


Ελληνοιταλική μονομαχία νούμερο 3...Ελευθερία Κουδουνάκου, κόντρα στην Daria Pitta. Πολύ ωραίος αγώνας. Η νίκη με 6-2 της Pitta περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Κουδουνάκου φρόντισε να κοιτάξει στα μάτια την Ιταλίδα.


Ωστόσο, η Pitta δεν μπόρεσε να προχωρήσει αρκετά, έτσι ώστε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελληνίδα καρατέκα, η οποία έμεινε εκτός συνέχειας.


Kumite -68κ.

Μια κατηγορία που άφησε στην ελληνική αποστολή ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια ο αποκλεισμός...με το έτσι θέλω, της Βίκυς Πανετσίδου και από την άλλη η εξαιρετική εμφάνιση της Κυριακής Κυδωνάκη.


Η πρωταθλήτρια Ευρώπης (junior) στο Σότσι, αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο τη Σλοβένα, Kiti Smiljan. Από την αρχή της αναμέτρησης η Κυδωνάκη είχε τον απόλυτο έλεγχο. "Χτύπησε" την κατάλληλη στιγμή φτάνοντας στη νίκη με 3-0 και στην πρόκριση στην επόμενη φάση.


Εκεί βρήκε τη Μεξικανή, Paulina Ramos Akita. "Χάλκινη" στην πρεμιέρα του K1 Premier League στο Παρίσι, ενώ την περσινή σεζόν είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς Αγώνες.


Από τα "παράσημα" των δύο αθλητριών καταλάβαινε κανείς ότι η αναμέτρηση θα ήταν αρκετά σκληρή και αμφίρροπη. Έτσι κι έγινε.


Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της κατηγορίας με τις Κυδωνάκη και Ramos Akita να ολοκληρώνουν το τρίλεπτο με 2-2, αλλά την Ελληνίδα να παίρνει την πρόκριση με senshu.


H πορεία της Κρητικιάς καρατέκα θα συνεχιστεί και μάλιστα με μια εμφατική νίκη. Απέναντί της μια ακόμη έμπειρη αθλήτρια η Σουηδή Lisa Rasmusson. Η Κυδωνάκη θα κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση και χωρίς να αφήσει περιθώρια θα πάρει την πρόκριση με το επιβλητικό 6-0.


Στον τελικό του γκρουπ αντιμετώπισε τη μεγάλη Irina Zaretska από το Αζερμπαϊτζάν. Αμέτρητα μετάλλια σε Κ1, πρωταθλήτρια Ευρώπης σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, νούμερο δύο στον κόσμο.


Μεγάλη πρόκληση για την Κυδωνάκη, η οποία λύγισε με 4-0, χωρίς όμως αυτό να την αφήνει εκτός συνέχειας, καθώς η Zaretska έφτασε μέχρι τον τελικό, δίνοντας τη δυνατότητα στην Κυδωνάκη να αγωνιστεί στα ρεπεσάζ.


Πρώτη αντίπαλος η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια των Παναμερικανικών Αγώνων του περασμένου Μαρτίου, Cheryl Murphy. Η Κυδωνάκη απέναντι σε μια αρκετά "σφιχτή" καρατέκα.


Ωστόσο η Ελληνίδα αθλήτρια θα βρει λύσεις για να "ξεκλειδώσει" την αμυντική συμπεριφορά της Αμερικανίδας, φτάνοντας στη νίκη με 2-0 και στην πρόκριση στα ημιτελικά των ρεπεσάζ.


Το δύσκολο μονοπάτι για τη Κυδωνάκη συνεχίστηκε. Η νέα πρόκληση αυτή τη φορά ήταν από τη Σλοβακία και συγκεκριμένα η "χάλκινη" του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μαδρίτης, Mirolsava Kopunova.


Η Ελληνίδα καρατέκα πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει κι αυτό το εμπόδιο γνωρίζοντας την ήττα με 3-1 φεύγοντας από το τουρνουά με εντυπωσιακές νίκες, αλλά και με την 9η θέση.


Kumite -60κ.

Η χώρας μας εκπροσωπήθηκε από τέσσερις καρατέκα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο λόγος για τους Στέφανο Ξένο, Γιώργο Καραλή, Λέοναρντ Σότα και Βαγγέλη Μπόκα.


Θα ξεκινήσω με τον πρωταθλητή Ευρώπης (U21), Στέφανο Ξένο, ο οποίος έφτασε μια ανάσα από το μετάλλιο. Ένας "τρελός" καρατέκα (με την καλή έννοια). Ο καρατέκα, που όταν ανεβαίνει στο τατάμι γίνεται ένα πραγματικό θηρίο...


Αυτό το ένιωσε από πρώτο χέρι ο Ιταλός Giovanni Marino, ο οποίος ήταν ο πρώτος αντίπαλος του Ξένου, στο δεύτερο γύρο. Μεγάλη αναμέτρηση, νίκη για Ξένο με senshu (3-3).


Στον τρίτο γύρο αντιμετώπισε τον Ιρανό Javad Monasebastaneh. Ακόμα μια δύσκολη αναμέτρηση. Ένα yuko έκανε τη διαφορά, με τον Ξένο να σφραγίζει την πρόκριση για τον τελικό του ομίλου.


Αυτή τη φορά απέναντί του ήταν ο Τούρκος, Tahla Inanc. Ο Ξένος είχε βρει ρυθμό κι όταν το καταφέρει, δύσκολα σταματάει. Ο αθλητής του Α.Σ. Καράτε "Οδυσσέας" δεν έδωσε απολύτως τίποτα στον Τούρκο, ο οποίος παράλληλα υπέφερε αρκετά από τη στρατηγική του Ξένου.


Νίκη με 2-0 και φουλ για τον προημιτελικό. Δύο αγώνες πριν από το βάθρο. Όπως τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σαντιάγκο (ντεμπούτο στo Κ1 Series A), όπως και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γουαδαλάχαρα έτσι και τώρα ο Ξένος φτάνει μια ανάσα από το βάθρο.


Στους "8" θα αντιμετωπίσει τον νούμερο τέσσερα στον κόσμο. Το Ουζμπέκο Sadriddin Saymatov των εννέα μεταλλίων σε K1 διοργανώσεις, ενώ προερχόταν από το χάλκινο στο Ραμπάτ.


Ο Ξένος μπορεί να έχασε, αλλά και πάλι ήταν συγκλονιστικός. Η ήττα με 2-1 μπορεί σε δεύτερη ανάγνωση να διαβαστεί και ως νίκη, καθώς ο Έλληνας καρατέκα δείχνει ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να καθιερωθεί ανάμέσα στους "μεγάλους".


Η δυναμική του Saymatov έδινε στον Ξένο ελπίδες για τα ρεπεσάζ. Ωστόσο ο Ουζμπέκος δεν του έδωσε την ευκαιρία. Ηττήθηκε με senshu στον ημιτελικό από τον Καζάκο, Yerkinbek Baituereyev (1-1) αφήνοντας τον Ξένο εκτός διοργάνωσης.


Έτσι μετά από το Σαντιάγκο και τη Γουδαλαχάρα, με τον Τούρκο Eray Samdan να του στερεί την είσοδο στα ρεπεσάζ, ακολούθησε ο Saymatov στην Κωνσταντινούπολη.


Συνέχεια με τον Γιώργο Καραλή. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν είναι ένας αξιόλογος καρατέκα και εξαιρετικός άνθρωπος ,ο οποίος είναι ικανός να κάνει μεγάλα πράγματα στο μέλλον. Αν κι έχει ήδη αρχίσει να τα κάνει κι εξηγούμαι...


Στο Σάλτσμπουργκ είχε σταματήσει από τον πρώτο γύρο χάνοντας από τον Ολλανδό, Omar Laaatar. Δεν το έβαλε κάτω. Σκληρή δουλειά και πίστη ότι η επόμενη φορά θα είναι καλύτερη. Και πραγματικά ήταν.


Συγκεντρωμένος και με πλάνο στο παιχνίδι του. Του έβγαινε ή όχι ο Καραλής θα το εκτελούσε 100%. Ο ορισμός της πειθαρχίας. Απευθείας πρόκριση στο δεύτερο γύρο (bye).

Πρώτος αντίπαλος ο Γεωργιανός, Ilia Akhalaia. Ο Καραλής θα επικρατήσει με 2-0 και θα περάσει στον τρίτο γύρο. Πολύ καλύτερο ξεκίνημα απ' ότι στο Σάλτσμπουργκ.


Στο δεύτερο παιχνίδι του θα βρει μπροστά του τον Abdibek Apsatarov (Κιργιστάν). Ακόμα καλύτερη εμφάνιση. Ο Καραλής θα "διαβάσει" άψογα το παιχνίδι του αντιπάλου του και θα επικρατήσει με 3-0.


Ο Έλληνας καρατέκα θα σταματήσει μόνο πάνω στον νούμερο 44 του κόσμου και σαφώς πιο έμπειρο, Abdallah Kraik (Ιορδανία), ο οποίος θα κερδίσει με 6-0 ανοίγοντας από τη αρχή το παιχνίδι με τον Καραλή να μην μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό του Ιορδανού.

Οι ελπίδες για συμμετοχή στα ρεπεσάζ εξανεμίστηκαν αμέσως μετά για τον Καραλή με τον Kraik να χάνει στον τελικό του ομίλου από τον Καζάκο, Kaisar Alpysbay.


Εξαιρετική παρουσία από ελληνικής πλευράς είχε και ο Λέοναρντ Σότα. Ένας συνδυασμός δύναμης και τεχνικής με διάθεση για φουλ επίθεση.


Αυτό έδειξε και στους δύο αγώνες του. Αφού πέρασε bye από τον πρώτο γύρο, στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Βραζιλιάνο, Gabriel Stakunas τον οποίον και κέρδισε με 5-3.


Στη συνέχεια βρήκε απέναντί του ένα πιο έμπειρο καρατέκα, τον Sina Jalilian (Ιράν). Από τους πιο θεαματικούς αγώνες της κατηγορίας. Ρεσιτάλ επιθετικότητας και από τους δύο. Νικητής ο Ιρανός με 8-5, με τον Σότα όμως να αφήνει πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.


Ο Eray Samdan, αφού... άφησε τον Στέφανο Ξένο, έπιασε τον Σότα καθώς επικράτησε του Jalilian στον τελικό του γκρουπ αφήνοντας τον Έλληνα καρατέκα εκτός τουρνουά.

Για το τέλος άφησα έναν ανερχόμενο καρατέκα, φιλότιμο και δουλευταρά πάνω στο τατάμι. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Μπόκα, ο οποίος μπορεί να ηττήθηκε από τον Σκοπιανό Goran Nikolovski με 3-0, όμως έκανε τη δική του μεγάλη προσπάθεια και αξίζει το χειροκρότημα.


Kumite -67κ.

Η κατηγορία που μας χάρισε το μοναδικό, αλλά από "χρυσάφι", μετάλλιο. Και σε αυτήν την κατηγορία είχαμε τέσσερις συμμετοχές με τον Διονύση Ξένο να ξεχωρίζει γράφοντας τη δική του ιστορία στην Πόλη.


Αυτός που ξεχώρισε μετά από τον Ξένο, ήταν ο Νίκος Γιδάκος. Ο πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία, έκανε μια εξαιρετική πορεία και μάλιστα βρέθηκε μια ανάσα από τα ρεπεσάζ για να διεκδικήσει το βάθρο.


Ο Έλληνας καρατέκα μπήκε στο τουρνουά αρκετά "αγριεμένος". Από τον πρώτο κιόλας γύρο, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον "χάλκινο" του Ραμπάτ και νούμερο 22 στον κόσμο, τον Ιάπωνα, Funahashi Masamichi.


O Έλληνας πρωταθλητής ήταν απλά εντυπωσιακός. Νίκη με 3-1 και πρόκριση στο δεύτερο γύρο στην κατηγορία (όπως λέγεται) του "θανάτου" με 195 συμμετοχές.


Μετά τον Masamichi, ακολούθησε ο Τούρκος, Emihran Korkamz, τον οποίον ο Γιδάκος κέρδισε με 2-0 εξασφαλίζοντας μια ακόμη πρόκριση. Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη. Η ασφυκτική πίεση πάω στον Αιγύπτιο, Moamen Mohamed θα αποδώσει 100% και η νίκη είναι θέμα χρόνου (3-0).


Στον ημιτελικό του γκρουπ ο αθλητής των Spartans Warriors, βρέθηκε απέναντι με τον Ουκρανό, Oleksandr Khakhula, ο οποίος θα βάλει τέλος στο τρελό ρυθμό του Γιδάκου επικρατώντας με 6-0.


Η συνέχεια θα είναι ένα πραγματικό θρίλερ για τον Γιδάκο, καθώς ο Khakhula θα κερδίσει στον τελικό του γκρουπ, ενώ αμέσως μετά θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη επικρατώντας και του Τούρκου και νούμερο τρία του κόσμου, Burak Uygur.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και για τον μετέπειτα φιναλίστ και αντίπαλο του Διονύση Ξένου στον τελικό, τον Ιάπωνα Hiroto Shinohara, αφήνοντας τον Γιδάκο εκτός ρεπεσάζ.


Από την πλευρά του ο Διονύσης Καρωτός απέδειξε στην Κωνσταντινούπολη ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις του.


Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο το 2017, όσο και στο 2018 στο K1 Series A, ο Καρωτός είχε κάνει μόλις μια νίκη. Τη φετινή σεζόν και σε μόλις δύο τουρνουά έχει σημειώσει ήδη δύο.


Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και η αγωνιστική του παρουσία. Στο Σάλτσμπουργκ είχε αποκλειστεί πολύ δύσκολα με hantei (0-0) από τον Ιρανό και δις Παγκόσμιο πρωταθλητή Amir Mehdizaeh.


Στην Κωνσταντινούπολη, αφού πέρασε bye στο δεύτερο γύρο, επικράτησε με εξαιρετική εμφάνιση του Ρώσου Nikita Minaev (3-0). Να σημειωθεί ότι ο Minaev ερχόταν με φουλ ψυχολογία, καθώς στον πρώτο γύρο είχε συντρίψει τον Ιρανό Siavash Karimi με 8-1!


Στη συνέχεια έπεσε πάνω στον νούμερο 15 του κόσμου κι έναν πολύ δυνατό καρατέκα, τον Καζάκο Assylbek Muratov, που ξεκίνησε τη φετινή σεζόν κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι (Premier League) τον περασμένο Ιανουάριο.


Ακόμα κι έτσι ο Καρωτός προσπάθησε για να κάνει μια ακόμα μεγάλη νίκη. Αυτή όμως δεν ήρθε με τον Muratov να επικρατεί με 3-1, για να αποκλειστεί στη συνέχεια από τον Ιάπωνα Hiroto Gomyo αφήνοντας οριστικά εκτός διοργάνωσης τον Έλληνα καρατέκα.


Η τέταρτη ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία ήταν αυτή του Διονύση Λιβέρη. Ο καρατέκα των Spartan Warriors, ο οποίος αν και δεν έχει εικόνες από αρκετούς αγώνες στο εξωτερικό, είναι ένας αξιόλογος αθλητής με πολύ μέλλον.


Εξάλλου το χάλκινο μετάλλιο στο Estonia Open τον Ιανουάριο του 2018, στη μόλις δεύτερη συμμετοχή του σε αγώνες του εξωτερικού μιλάει από μόνο του.


Ωστόσο, στην Κωνσταντινούπολη έπεσε με το.. καλημέρα πάνω σε ένα πολύ έμπειρο καρατέκα, τον Ισπανό Angel Medina, o οποίος επέστρεψε στην ενεργό δράση, μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, λόγω τραυματισμού.


Ο Ισπανός κατάφερε να πάρει τη νίκη με 8-0, αλλά και ο Λιβέρης με τη σειρά του να αποκομίσει ακόμα περισσότερες εμπειρίες. Είναι δεδομένο ότι την επόμενη φορά τα πράγματα θα είναι αλλιώς...


Ο Medina γνώρισε αμέσως μετά την ήττα από τον Ουζμπέκο Sanjar Abdukarimov βάζοντας τέλος στις οποίες ελπίδες του Λιβέρη για ρεπεσάζ.


Kumite -75κ.

Χρήστος Γκότσης, Βασίλης Γιακουμίδης και Νίκος Μπασούκος ήταν οι τρεις ελληνικές συμμετοχές στην κατηγορία των -75κ.


Ο Γκότσης κληρώθηκε στον πρώτο γύρο κόντρα στον Ινδό, Manish Manish, από τον οποίον ηττήθηκε με 9-2 και με την ήττα του Manish στη συνέχεια έμεινε οριστικά εκτός διοργάνωσης.


Από την πλευρά του ο Γιακουμίδης, αντιμετώπισε τον Βραζιλιάνο Marcos Barroso τον οποίον κέρδισε με hantei (0-0) μετά από μια αρκετά "κλειστή" αναμέτρηση. Ο Έλληνας καρατέκα στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Ολλανδό και πολύ πιο έμπειρο Dylan van Moerkerk.


Ο Γιακουμίδης έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, όμως ο Ολλανδός κατάφερε να πάρει τη νίκη και παράλληλα την πρόκριση με 2-0 για να αποκλειστεί αμέσως μετά από τον Ρώσιο Timofei Leontev, με τον Γιακουμίδη να χάνει τη δεύτερη ευκαιρία των ρεπεσάζ.


Από Ολλανδό ηττήθηκε και ο Νίκος Μπασούκος, ο οποίος πέρασε bye τον πρώτο γύρο. Η μάχη με τον Nick Gerrese, έναν από τους πλέον επιθετικούς καρατέκα της κατηγορίας και με πολλά μετάλλια στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, έβγαλε νικητή τον Ολλανδό με 8-0, αφήνοντας τον Μπασούκο εκτός συνέχειας, καθώς ο Gerrese δεν κατάφερε να προχωρήσει.

Kumite -84κ.

Ο Μιχάλης Σερεμετάκης και ο Κώστας Μαστρογιάννης ήταν οι δύο ελληνικές παρουσίες στην κατηγορία.


Ο Σερεματάκης, ο μεγάλος αδικημένος του πρόσφατου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (U21) στο Άαλμποργκ, πέρασε bye στο δεύτερο γύρο, όπου αντιμετώπισε τον Τούρκο, Samed Gok, o oποίος έχει κατακτήσει τα πάντα στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.


Για μία ακόμη φορά ο αγώνας του Σερεμετάκη, ήταν ένα πραγματικό θρίλερ. Ο Έλληνας καρατέκα, προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση στο τατάμι, ωστόσο ο Τούρκος κατάφερε να πάρει τη νίκη στις λεπτομέρειες με 2-1 αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τον Σερεμετάκη που σε ένα ακόμη τουρνουά έδειξε αρετές ικανότατου καρατέκα.


Όσο για τον Κώστα Μαστρογιάννη, ο αθλητής της Δόξας Γαλατσίου, λύγισε από την πίεση που δέχθηκε από τον Βέλγο Anouar Bougrine γνωρίζοντας την ήττα με 6-0, μένοντας εκτός συνέχειας.


Kumite +84κ.

Τελευταία φορά που ο Δημήτρης Στόλης αγωνίστηκε σε K1 Series A ήταν τον Φεβρουάριο του 2018 στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Γουαδαλαχάρα, φεύγοντας από τη διοργάνωση χωρίς νίκη.


Η επιστροφή του Έλληνα καρατέκα όμως ήταν διαφορετική. Πέρασε bye στο δεύτερο γύρο, εκεί όπου βρήκε μπροστά του τον Perman Ishanov (Τουρκμενιστάν). Απόλυτη κυριαρχία για τον Έλληνα καρατέκα και νίκη με 3-0.


Στη συνέχεια αντιμετώπισε τον Βορειοϊρλανδό και ευχάριστη έκπληξη της κατηγορίας Iman Sanchooli. Μετά από μια θεαματική αναμέτρηση, με τον Στόλη να έχει τις δικές του στιγμές κοντράροντας στα ίσια τον Sanchooli, o Βορειοϊρλανδός κατάφερε να πάρει τη νίκη με 5-2.


Μάλιστα ο Στόλης, χάρη στην τρελή πορεία του Sanchooli, λίγο έλειψε να μπει στα ρεπεσάζ, όμως ο Sanchooli αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον νούμερο τρία του κόσμου και μετέπειτα νικητή, Saleh Abazari (Ιράν).


Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία ήταν ο Θάνος Νικόπουλος. Στη φετινή πρεμιέρα του K1 Series A, ο Νικόπουλος είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα στις λεπτομέρειες και χάρη σε ένα yuko.


Στην Κωνσταντινούπολη κι αφού πέρασε bye στο δεύτερο γύρο, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Ισπανό, Sakho Seck, τον οποίον οι συμπατριώτες του τον αποκαλούν παιδί-θαύμα της κατηγορίας.


Να σημειωθεί ότι ο Seck κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών στη Μαδρίτη, τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ λίγους μήνες αργότερα ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (U21) στο Άαλμποργκ!


Κι όμως ο Νικόπουλος με σωστή στρατηγική και υπομονή προσπάθησε να περιορίσει τον Ισπανό και από την πλευρά του να επιτεθεί.


Ωστόσο, ο Ισπανός κατάφερε να βρει τις ευκαιρίες και με 2-0 πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση αφήνοντας τον Έλληνα καρατέκα εκτός συνέχει