top of page
  • Thanos Stathopoulos

Καράτε | Δημήτρης Τριανταφύλλης: "Το μετάλλιο ήταν μια δικαίωση για τον Βασίλη"

  • Ο προπονητής του "ασημένιου" στο Ούμαγκ, Βασίλη Παππά, μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία του 12χρονου στο K1 Youth League της Κροατίας

  • Το πλάνο που εφαρμόστηκε για να φτάσει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, αλλά και η μικρή πικρία για τον τρόπο με τον οποίον χάθηκε το χρυσό

  • Η δυνατή φιλία του Έλληνα προπονητή με τον πατέρα του Βασίλη Παππά, Δημήτρη και ο καθοριστικός του ρόλος για την πορεία του 12χρονου καρατέκα

  • Η επόμενη ημέρα και η διαχείριση της επιτυχίας στο τουρνουά του Ούμαγκ

  • "Η στήριξη στα υπόλοιπα παιδιά δεν θα πρέπει να έχει ταμπέλες συλλόγων κι εφόσον είσαι εκεί και μπορείς οφείλεις να τα βοηθήσεις ώστε να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται", Δημήτρης Τριανταφύλλης

 

Η πρώτη εντύπωση που μου έκανε ο Δημήτρης Τριανταφύλλης, ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου χωρίς συμπλέγματα. Αυτό άλλωστε θα μπορέσετε να το εξακριβώσετε στη συνέχεια της συνέντευξης.


Ακόμα κι όταν του άσκησα μια μικρή... πίεση (μία ημέρα μετά το θρίαμβο του Βασίλη Παππά) για το αν οι αποφάσεις των κριτών στον τελικό ήταν λανθασμένες ή όχι, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να μπει σ' αυτήν τη συνθήκη. Γιατί πολύ απλά είναι ένας πρωταθλητής. Γνήσιος...


Ξέρει το παιχνίδι και εντός κι εκτός τατάμι. Έχει μάθει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις και να κάνει την αυτοκριτική του όταν και όποτε πρέπει. Με λίγα λόγια δεν θριαμβολογεί στις επιτυχίες και δεν διαμαρτύρεται στις αποτυχίες. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από τον ελάχιστο χρόνο της επικοινωνίας μας...


Κι επειδή η συνέντευξη δεν αφορά τον ίδιον, αλλά τον 12χρονο Βασίλη Παππά, που πριν από μερικές εβδομάδες έφτασε μέχρι το δεύτερο σκαλί του βάθρου στο σημαντικό τουρνουά του Ούμαγκ, θα ολοκληρώσω τη μίνι αναφορά μου στον Δημήτρη Τριανταφύλλη με τα παρακάτω...


  • Παγκόσμιος Πρωταθλητής

  • Πέντε φορές Πρωταθλητής Ευρώπης

  • Πρώην νούμερο 1 του κόσμου

  • Πρωταθλητής Ελλάδος για 18 σερί χρόνια

Η λίστα φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερη και οι διακρίσεις αμέτρητες...


"Εμπειρία σταθμός για τη συνέχεια"

Πριν από το θρίαμβο του Ούμαγκ, ο Παππάς είχε φτάσει μια ανάσα από το βάθρο σε δύο διοργανώσεις Κ1 Youth League, τόσο στη Βενετία στη...δύση του 2018, όσο και τον περασμένο Μάιο στη Λεμεσό.


Η τρίτη παρουσία του όμως απέδειξε περίτρανα ότι η πορεία του 12χρονου σε Ιταλία και Κύπρο, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο ίδιος, δεν άλλαξε κάτι στο πλάνο του μέχρι το βάθρο της Κροατίας. Το μόνο που ουσιαστικά βελτιώθηκε ήταν το πνευματικό του παιχνίδι.

"Μπορώ να πω ότι αυτή η εμπειρία σταθμός για τον Βασίλη ήταν πολύ σημαντική για την μετέπειτα πορεία του στο άθλημα"

Αυτό που του έδωσε την έξτρα ώθηση για να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά του άξιζε. Ένα μετάλλιο σε μια σημαντική διοργάνωση του εξωτερικού.


"Μετά από δύο διεθνείς συμμετοχές σε Karate 1 Youth League στη Βενετία και στην Κύπρο όπου έφτασε στην προημιτελική φάση, ήρθε η δικαίωση στην Κροατία με μια αξιοθαύμαστη παρουσία και ένα τελικό", δήλωσε ο Δημήτρης Τριανταφύλλης.


"Το πλάνο μας δεν άλλαξε σε τίποτα όσο αφορά το τουρνουά στην Κροατία. Απλά ο Βασίλης δοκιμάστηκε και μετρήθηκε ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας του και κατάλαβε για τα καλά πλέον ότι είναι ένας αθλητής ισάξιος και προπονημένος έτσι ώστε να κατακτήσει οποιαδήποτε θέση στο βάθρο".


Ο σημαντικός ρόλος του Δημήτρη Παππά

Φυσικά εκτός από τον Βασίλη Παππά και τον προπονητή του, πίσω του υπάρχει-ίσως-η πιο σημαντική στήριξη. Αυτή της οικογένειας.


Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στον πατέρα του 12χρονου, Δημήτρη Παππά, ο οποίος διατηρεί μια πολύ καλή φιλία με τον Τριανταφύλλη εδώ και χρόνια.


Από τη μικρή επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Παππά μπορώ να πω ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ευγένειά του (και πιστέψτε η ευγένεια δεν είναι δεδομένη πουθενά στην εποχή μας), αλλά και απέραντη στήριξη που παρέχει όχι μόνο στον Βασίλη, αλλά και σε όλα τα παιδιά. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Δημήτρης Τριανταφύλλης.


"Ο Δημήτρης υπήρξε παλαιότερα αθλητής του καράτε και μια μέρα μπήκε στην σχολή μου και ξεκίνησε μαζί με το παιδί του Βασίλη ξανά προπόνηση".


"Έκτοτε είναι δίπλα μου καθώς και δίπλα σε όλα τα παιδιά του συλλόγου μας δίνοντας απλόχερα τη βοήθεια του σε εμένα και στους αθλητές μας σε ό,τι χρειαστεί στο όνομα της φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού που έχει στο πρόσωπο μου".


"Είναι ένας εξαιρετικός φίλος ο οποίος έχει αναγνωρίσει τις δυσκολίες που έχει ένα σωματείο καθώς και την προσπάθεια που καταβάλω, ώστε οι αθλητές να έχουν μια συνολική και αξιοπρεπή παρουσία στο χώρο".


"Θα ζήσουμε αρκετές επιτυχίες στο μέλλον"

Η συζήτηση με τον Δημήτρη Τριανταφύλλη επιστρέφει και πάλι στον Βασίλη Παππά. Αυτός άλλωστε είναι ο...πρωταγωνιστής. Ο προπονητής της Δόξας Γαλατσίου, κάνει λόγο για την πειθαρχία του νεαρού καρατέκα.


Ένα στοιχείο το οποίο είναι ίσως και το πιο σημαντικό για κάποιον αθλητή και ειδικά στο καράτε αν θέλει να ανέβει στο βάθρο, αλλά και να έχει μια συνέπεια και συνέχεια στις επιτυχίες.

"Η πειθαρχία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στον χαρακτήρα του Βασίλη που σε συνδυασμό με την τεχνική του κατάρτιση εκτιμώ ότι θα ζήσουμε αρκετές επιτυχίες του στο μέλλον"

"Γνωρίζοντας και δουλεύοντας με τον Βασίλη, που τον θεωρώ παιδί μου πλέον όπως και όλους τους αθλητές μου που τους έχω πολλά χρόνια στην καθημερινότητα μου, έχω να σας πω ότι είναι ένα παιδί με αδαμάντινο χαρακτήρα και άριστη πλέον ανταπόκριση σ' όλες τις δύσκολες συνθήκες που έχει ο πρωταθλητισμός".


"Είναι ένα παιδί που ακολουθεί πιστά αυτά που του λέω κι αυτό έχει χτιστεί μέσα από την πολύχρονη τριβή μας όπως και με τους περισσότερους αθλητές μου".


"Βεβαίως είναι είναι ένας αθλητής πολλά υποσχόμενος για το μέλλον, καθώς του αρέσει να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να βάζει στόχους μέχρι να τους πετύχει".


Ο χαμένος τελικός και η διαχείριση του ασημένιου μεταλλίου

Αναμφίβολα η επιτυχία και το ασημένιο μετάλλιο είναι αδιαμφισβήτητη και τεράστια. Εδικά όταν προέρχεται από ένα νεαρό παιδί που δουλεύει ακατάπαυστα, έχοντας φτάσει δύο φορές κοντά στο βάθρο.


Ωστόσο, από τη στιγμή που έφτασε στον τελικό και διεκδίκησε το χρυσό μετάλλιο, δεν μπορώ να μην πω στον πειρασμό να ρωτήσω, αν υπήρξε κάποια στενοχώρια για τη χαμένη ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή του βάθρου.


"Ναι, μια μικρή στεναχώρια υπήρξε που χάθηκε το χρυσό μετάλλιο, καθώς εκτιμώ ότι οι κριτές θα μπορούσαν να δώσουν την απόφαση σ' εμάς δεδομένου ότι και οι δύο αθλητές ήταν "μαζεμένοι" και δεν άνοιξαν το παιχνίδι τους στον τελικό. Απλά ο Βασίλης είχε σε όλη την διάρκεια του αγώνα το κέντρο ελέγχοντας το παιχνίδι καλύτερα από τον Ουκρανό αθλητή".


"Μπροστά όμως στη μεγάλη επιτυχία και παρουσία του Βασίλη σ' όλο το τουρνουά, στο οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν του πήραν σημείο σε κανένα αγώνα ούτε και στον τελικό (απόφαση), το ξεπεράσαμε σχετικά γρήγορα κρατώντας το σαν ένα μάθημα για τους επόμενους στόχους μας".


"Την επιτυχία του Ούμαγκ την αντιμετωπίζουμε με χαρά και θεωρώ ότι είναι η επιβράβευση της προσπάθεια μας. Όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι μια καλή αρχή, οπότε σκύβουμε το κεφάλι ξανά και συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας, ώστε να έρθουν και άλλες αντίστοιχες-και γιατί όχι-μεγαλύτερες επιτυχίες"


"Όλοι τους είναι άξιοι σεβασμού"

Θα ολοκληρώσω αυτή τη συνέντευξη όπως την ξεκίνησα. Με τον Δημήτρη Τριανταφύλλη σε πρώτο πλάνο. Το όνομά του, όπως κι αυτό του επίσης καταξιωμένου Έλληνα καρατέκα Σπύρου Μαργαριτόπουλου, το άκουσα από τα περισσότερα παιδιά που βρέθηκαν στην Κροατία, αλλά και από Έλληνες προπονητές που δεν κατάφεραν να βρεθούν στο Ούμαγκ.


Η αλήθεια είναι ότι κανείς από τους δύο δεν είχε την "υποχρέωση" να βοηθήσει (με όποιον τρόπο και όσο μπορούσε) αθλητές από άλλες σχολές ή συλλόγους.

"Όλοι οι αθλητές είναι άξιοι σεβασμού για την επιμονή τους, καθώς μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία ανεβάζουν πιο ψηλά το επίπεδο στην χώρα μας και θέλω μέσα από τη σελίδα σας να τους συγχαρώ όλους για την προσπάθεια"

Ωστόσο, υπάρχει και κάτι περισσότερο από μια απλή υποχρέωση. Η ηθική. Αυτή που (πρέπει) είναι πάνω απ' όλους και απ' όλα. Αυτή που δεν έχει δελτίο σε κανέναν σύλλογο κι αυτή που μπροστά στη θέα του εθνόσημου ενεργοποιείται αυτόματα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για νεαρούς αθλητές.


Το φινάλε της συζήτησης ανήκει στον Δημήτρη Τριανταφύλλη, με τα λόγια του οποίου ταυτίστηκα πλήρως και εκτιμώ ότι είναι ένα μάθημα ανιδιοτέλειας και "καθαρής" αγάπης (χωρίς όρους) σε αυτό που κάνει.


"Έχοντας υπάρξει ο ίδιος αθλητής για πάρα πολλά χρόνια στην εθνική ομάδα, γνωρίζω καλά πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός προπονητή σε τόσο δύσκολους αγώνες".

"Όταν μιλάμε για μικρά παιδιά και αθλητές έφηβους και νέους θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει βοήθεια ψυχολογική και αγωνιστική κατά την διάρκεια του αγώνα".

"Η στήριξη αυτή δεν θα πρέπει να έχει ταμπέλες συλλόγων και εφόσον είσαι εκεί και μπορείς πρέπει να βοηθήσεις τα ελληνόπουλα ώστε να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται"

"Τα νέα παιδιά γνωρίζουν καλά την ιστορία μου στον χώρο και έρχονται από μόνοι τους όταν δεν έχουν προπονητή (για τον οποιονδήποτε λόγο) προκειμένου να είμαι μαζί στην προσπάθεια τους. Πώς μπορεί κάποιος να αρνηθεί να είναι δίπλα τους;"


"Οφείλουμε εμείς οι παλιοί πρωταθλητές να δίνουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας στους νέους διότι αυτοί είναι το μέλλον. Έτσι έκαναν και για εμάς οι προηγούμενοι άλλωστε".


"Σ' αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω κι έναν συναθλητή (Πρωταθλητή) και συνάδελφο τον Σπύρο Μαργαριτοπουλο για την άψογη συνεργασία μας σ αυτούς τους αγώνες, καθώς με τη σειρά του βοήθησε σε μεγάλο βαθμό κι άλλα παιδιά όπου χρειάστηκε".

"Τα παιδιά αυτά κάνουν μια προσπάθεια πάνω από τις δυνάμεις τους αφιερώνοντας πολύ χρόνο για τις προπονήσεις τους, καλύπτοντας οι ίδιοι όλα τα έξοδα για να βρεθούν εκεί ανάμεσα στους καλύτερους για να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο"

"Επίσης θέλω να συγχαρώ όλους τους μαθητές μου που ήταν εκεί και με έκαναν περήφανο με την υψηλή αγωνιστικότητά τους ,καθώς και για το ήθος που τους διέκρινε.

Καλό καλοκαίρι σε όλους και καλή επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις με νέους στόχους".

bottom of page