• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Τζωρτζίνα Ξένου: "Είμαι αποφασισμένη, ξέρω ότι θα φτάσω εκεί που θέλω"

Η ικανοποίηση της Ελληνίδας καρατέκα, για την εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το πείσμα για τη συνέχεια και ο στόχος ενός ευρωπαϊκού μεταλλίου

Αναμφίβολα η Τζωρτζίνα Ξένου είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της χώρας μας στα kata και φυσικά μια "επένδυση" για το μέλλον, την οποία πρέπει να προσέξουμε και να στηρίξουμε (με όλους τους τρόπους).


Δεν θα αναφερθώ στον "Γολγοθά" που έχει περάσει μέχρι να φτάσει να αγωνίζεται και να ανταγωνίζεται τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου. Η ίδια και η οικογένειά της ξέρουν από πρώτο χέρι τι έχει περάσει αυτή η (κατά τη γνώμη μου) σπουδαία καρατέκα.


Πριν από λίγες ημέρες εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Γουδαλαχάρα (Ισπανία). Η 11η θέση και κυρίως η εμφάνιση του πρώτου γύρου, είναι μια μεγάλη επιτυχία και συνάμα ένα "σκαλοπάτι" όπως θα παραδεχθεί και η ίδια αργότερα, για το μέλλον.


Η Ξένου είναι αρκετά αυστηρή με τον εαυτό της κι αυτό της δίνει την ώθηση για να προσπαθεί να γίνει ακόμη καλύτερη. Δεν ικανοποιείται εύκολα με τις εμφανίσεις της αν και σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα κάνει μια μικρή εξαίρεση...


"Από το πρώτο μου kata είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Το έζησα σαν να ήμουν στην προπόνηση και είμαι πολύ χαρούμενη γι΄ αυτό"

"Αρχικά να πω ότι είμαι αθλήτρια της προπόνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι να αποδώσω όσο καλά θέλω στους αγώνες, όπου συνήθως δεν είμαι ικανοποιημένη. Ωστόσο, τελευταία είμαι πολύ αποφασισμένη και συγκεντρωμένη στο να το αντιμετωπίσω και πιστεύω ότι είμαι σε πολύ καλό δρόμο".


"Η αλήθεια είναι ότι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ένιωσα πολύ όμορφα μέσα στο τατάμι και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένη με την απόδοσή μου, ειδικά για το πρώτο kata".


"Στον δεύτερο γύρο οι διοργανωτές μας έβαλαν να αγωνιστούμε αμέσως, με αποτέλεσμα να μην έχω τον χρόνο να προετοιμαστώ και να συγκεντρωθώ κατάλληλα και δεν μπόρεσα να το εκτελέσω όσο καλά ήθελα. Σε γενικές γραμμές όμως ένιωσα πολύ όμορφα και θεωρώ ότι η απόδοσή μου ήταν καλή".


Βρέθηκε σ' ένα αρκετά δύσκολο γκρουπ με αθλήτριες υψηλού επιπέδου, πιο έμπειρες και με πιο "γεμάτες" χρονιές. Η Ξένου όμως φάνηκε να μην επηρεάζεται. Εκτέλεσε με...χειρουργική ακρίβεια τις ασκήσεις της παίρνοντας την πρόκριση στον επόμενο γύρο ως τρίτη.


"Δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα που με χαροποιεί, αλλά το ότι συνειδητοποίησα, ότι όταν είμαι ο εαυτός μου στο τατάμι, μπορώ να κάνω πράγματα που ούτε κι εγώ η ίδια δεν πίστευα"

Στον δεύτερο γύρο προσπάθησε, αλλά έμεινε εκτός συνέχειας στις λεπτομέρειες. Φεύγει από αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με το πλατύ της χαμόγελο, αλλά και με μια σημαντική "προίκα", ένα...σκαλοπάτι για τη συνέχεια, όπως θα πει και η ίδια.


"Ναι, πιστεύω ότι είναι ένα σκαλοπάτι. Ήμουν σ' ένα δύσκολο pool (το δυσκολότερο της κατηγορίας) και κατάφερα να περάσω τρίτη μεταξύ κορυφαίων αθλητριών. Μιλάμε για μια κατηγορία όπου τα πράγματα είναι τρομερά απαιτητικά και δύσκολα. Όμως ξέρω ότι μπορώ να το κάνω".


"Πραγματικά προπονούμαι ατελείωτες ώρες και προσπαθώ συνέχεια να βελτιώνομαι και να βλέπω αυτήν την πρόοδο στον εαυτό μου. Είμαι αποφασισμένη και πλέον ξέρω ότι θα φτάσω εκεί που θέλω και θα κάνω τα πάντα για να ξεπεράσω ό,τι με κρατάει πίσω την ημέρα των αγώνων. Οπότε ναι, θεωρώ ότι αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν ένα σκαλοπάτι για το μέλλον μου".


"Δουλεύω πάρα πολύ και από αυτούς τους αγώνες στη Γουαδαλαχάρα φεύγω κερδισμένη παίρνοντας παράλληλα τη δύναμη να συνεχίσω αυτό που κάνω με πολλή όρεξη προσπαθώντας να βελτιώνομαι κάθε μέρα και περισσότερο"

Αθλητής, αθλήτρια (και όχι μόνο) χωρίς όνειρα και στόχους δεν μπορεί να υπάρξει. Η Ξένου φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και στη δική της περίπτωση πιστεύω ότι ένα βάθρο σε μια μεγάλη διοργάνωση δεν μπορεί να θεωρηθεί "όνειρο", αλλά ένας εφικτός στόχος.


"Έχω κατακτήσει μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες μέχρι U21. Ωστόσο, στην κατηγορία των γυναικών τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά".


"Όλες οι αθλήτριες βρίσκονται σε κορυφαίο επαγγελματικό επίπεδο. Το να βρεθείς στο βάθρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο ή εύκολο καθώς έχει να αντιμετωπίσεις τις καλύτερες του κόσμου".


"Στόχος μου-προς το παρόν-είναι να φτάσω σ' ένα ευρωπαϊκό μετάλλιο και ξέρω ότι μπορώ να το κάνω και πιστέψτε με κάθε μέρα θα παλεύω για να φτάσω όσο πιο κοντά μπορώ σ' αυτόν το στόχο".