• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Βίκυ Πανετσίδου: "Ανυπομονώ να μπω στο τατάμι"

Το τουρνουά στην Κωνσταντινούπολη που δεν...χόρτασε, το πείσμα από τον πρόωρο αποκλεισμό, αλλά και η αγωνία για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Βίκυ Πανετίδου μιλάει λίγο πριν την αναχώρησή της για το κρίσιμο τουρνουά K1 Premier League, στη Σαγκάη

 

Μιλήσαμε λίγο μετά τον αποκλεισμό της από το τουρνουά της Κωνσταντινούπολης. Έναν άδικο αποκλεισμό... Ήταν περισσότερο πεισμωμένη παρά θυμωμένη. Τόσο που περίμενε πως και πως να έρθουν οι αγώνες στη Σαγκάη (7-9 Ιουνίου).


Οι ημέρες έφτασαν και μετά από την αρκετά μεγάλη ταλαιπωρία με τη βίζα, η Βίκυ Πανετσίδου ετοιμάζεται για μεγάλες μάχες, δίχως αύριο, προκειμένου να παραμείνει "ζωντανή" στην προπάθειά της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.


"Η αλήθεια είναι ότι την Τουρκία δεν τη χόρτασα...Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Ήταν σαν να πήγα για προπόνηση και επέστεψα πίσω, έτσι απλά", θα πει η Βεριώτισσα καρατέκα.


"Όλο αυτό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη μ' έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο και πραγματικά ανυπομονώ να μπω το τατάμι. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Δούλεψα πάνω σ' αυτά και περιμένω την κατάλληλη στιγμή".


Πριν από το ταξίδι στην Τουρκία, η Πανετσίδου είχε κάνει ένα ακόμα, στο Ραμπάτ, όπου έφυγε με το χάλκινο μετάλλιο στο λαιμό της. Ακόμα όμως και λίγο πιο πριν έδειχνε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που τονίζει και λίγο πριν τη Σαγκάη.


"Γενικά νιώθω πολύ καλά φέτος. Έχω εστιάσει στα δυνατά μου σημεία χωρίς να κάνω περιττά πράγματα στην προπόνηση. Από εκεί και πέρα ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Δεν θέλω να λέω πολλά. Πιστεύω ότι με υγεία και τόλμη όλα θα έρθουν".


Όλα για το Τόκιο...

Πλέον η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της, ένα χρόνο πριν από το προ-ολυμπιακό τουρνουά στο Παρίσι (8-10 Μαΐου).


Με βάση τους πρόσφατους ανανεωμένους πίνακες της Ολυμπιακής κατάταξης, η Βίκυ Πανετίδου βρίσκεται στην 36η θέση.


Μία κατάσταση που όμως ενδέχεται να αλλάξει. Κι αυτό γιατί οι βαθμοί από το Ευρωπαϊκό και Αφρικανικό πρωτάθλημα του 2019 θα αφαιρεθούν από τη συγκεκριμένη κατάταξη.


Έπειτα από αίτημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), στο οποίο ανέφερε ότι στα κριτήρια πρόκρισης του Τοκίο, πρέπει να προσμετρηθούν και οι βαθμοί από τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε (WKF) συμφώνησε αυτό να συμβεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό και Αφρικανικό πρωτάθλημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2020).


Γι' αυτό το λόγο άλλωστε τόσο το Αφρικανικό, όσο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ορίστηκαν για τον Φεβρουάριο (7-9) και τον Μάρτιο (25-29) του 2020, λίγο πριν δηλαδή από την καταληκτική ημερομηνία της 6ης Απριλίου, όπου θα "κλείσουν" οι θέσεις της Ολυμπιακής κατάταξης που οδηγούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Αντίθετα δεν θα συμβεί το ίδιο για τα πρωταθλήματα της Ασίας, Ωκεανίας και Αμερικής, στα οποία θα προσμετρηθούν οι βαθμοί από τις διοργανώσεις του 2019. Εξάλλου και οι τρεις διοργανώσεις, στο καλεντάρι του 2020, θα διεξαχθούν πολύ αργότερα.


Πιο αναλυτικά, το Παναμερικανικό πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί στις 25-30 Μαΐου, το πρωτάθλημα Ωκεανίας στις 12-13 Ιουνίου, ενώ το Ασιατικό πρωτάθλημα το διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου.


Εκτός βαθμολογικού κριτηρίου Ολυμπιακών Αγώνων, αναμένεται να βρεθούν και οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του Ιουνίου (21-30).


Να σημειωθεί ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι κατηγορίες στα kumite θα "συρρικνωθούν" από έξι σε τρεις, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Μάλιστα στο Τόκιο θα βρεθούν μόλις 80 καρατέκα, κάτι που σημαίνει ότι η πρόκριση δεν θα είναι και τόσο εύκολο επίτευγμα.


Γενικά, όλοι οι καρατέκα βρίσκονται σε εγρήγορση σε μια πολύ δυνατή χρονιά με πολλούς και κρίσιμους αγώνες. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι και η αθλήτρια του Πανημαθιακού Α.Σ, η οποία παραδέχεται ότι θα υπάρξει μια φυσιολογική πίεση μέχρι να κλείσουν τα εισιτήρια.


"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να φαίνονται κοντά, αλλά στην ουσία για τους καρατέκα δεν είναι είναι! Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλούς αγώνες ακόμα μπροστά μας. Όλοι οι αθλητές που έχουμε στόχο την πρόκριση για το Τόκιο, είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε πίεση. Όποιος λέει το αντίθετο θεωρώ ότι δεν λέει την αλήθεια".


"Εκτός όμως από την αγωνιστική υπάρχει και η οικονομική πίεση, καθώς πρέπει να βάζουμε όλα τα έξοδα από την τσέπη μας, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο! Το ζητούμενο είναι αυτή η πίεση να μη σε ρίξει ψυχολογικά ή σωματικά κι αυτό γιατί η ισορροπία είναι το πιο σημαντικό "όπλο" στη ζωή μας".