top of page
  • Thanos Stathopoulos

Καράτε | World Championships: Μάγεψε στη Χιλή η Μωυσίδου

Έφτασε μια ανάσα από το μετάλλιο σημειώνοντας μια συγκλονιστική παρουσία στα kata (junior) παίρνοντας δύο μεγάλες προκρίσεις και αφήνοντας πίσω της μεγάλα ονόματα του χώρου, καταλαμβάνοντας τελικά την 7η θέση στον κόσμο

 

Η Αντωνία Μωυσίδου ήταν πραγματικά συγκλονιστική στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Χιλής. Σ' ένα απαιτητικό αγώνισμα η Ελληνίδα καρατέκα έφτασε πολύ κοντά στο βάθρο, όμως δεν κατάφερε να πάρει το ένα από τα τρία συνολικά εισιτήρια στη φάση των "8".


Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει την εκπληκτική προσπάθεια της Ελληνίδας αθλήτριας που στους προηγούμενους δύο γύρους έκανε απίθανα πράγματα, αποκλείοντας μερικά από τα φαβορί της διοργάνωσης.


Η Μωυσίδου πήγε στη Χιλή έχοντας ως "προίκα" το χάλκινο μετάλλιο από το πρόσφατο διεθνές τουρνουά της Κωνσταντινούπολης (Turkish Open).


Έστειλε τα πρώτα μηνύματα με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, εκεί όπου το εντυπωσιακό Anan Dai που παρουσίασε της χάρισε τη δεύτερη θέση με 23.24 βαθμούς, παρά το γεγονός ότι μπήκε τελευταία στο τατάμι.


Καλύτερη από την Ελληνίδα καρατέκα ήταν μόνο η Ινδονήσια και "χάλκινη" στους Ασιατικούς Αγώνες του 2016, Damayanti Marzella Sekar, της οποίας το Papuren βαθμολογήθηκε με 25.08.


Τι άφησε πίσω της η Μωυσίδου; Την Ιταλίδα και "ασημένια" στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και κάτοχο έξι μεταλλίων σε τουρνουά Κ1 Youth League, Sara Soldano, η οποία μάλιστα θεωρείτο κι ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη διοργάνωση.


Εκτός από τη Soldano, πίσω από την Ελληνίδα καρατέκα βρέθηκε και η σχεδόν "ισόβια" πρωταθλήτρια Αμερικής (στην κατηγορία της), Kaitlyn Shimohara, η οποία πήρε το τελευταίο εισιτήριο της τετράδας.


Τον πρόωρο αποκλεισμό γνώρισε και η Σκωτσέζα Emma Ruthven, μια πολύ έμπειρη καρατέκα, που προερχόταν από το χάλκινο μετάλλιο στο K1 Youth League του περασμένου μήνα στο Μεξικό.


Αυτό για να πάρετε μια μικρή γεύση για τη μεγάλη επιτυχία της Μωυσίδου στην πρώτη φάση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Όμως η νεαρή και ταλαντούχα Ελληνίδα αθλήτρια δεν σταμάτησε εδώ...


Στο δεύτερο γύρο (φάση "16") η Μωυσίδου επιλέγει να παρουσιάσει το Chatanyara Kushanku. Για μία ακόμη φορά θα είναι εκπληκτική. Ακρίβεια ασκήσεων, αρμονία κινήσεων, τρομερός έλεγχος αναπνοής.


Όλα τα παραπάνω δεν άφησαν ασυγκίνητους τους κριτές που τη βαθμολογήσαν με 23.58 επίδοση που την έφερε στην τρίτη θέση. Νέα πρόκριση και πλέον το μετάλλιο δεν φαντάζει τόσο απίθανο...


Και σ' αυτόν το γύρο η Sekar θα ξεχωρίσει, εκτελώντας μαεστρικά το Anan Dai γεγονός που της έδωσε ένα ακόμη 25άρι (25.52). Πίσω της και στη δεύτερη θέση βρέθηκε μια άλλη μεγάλη αθλήτρια, η Αυστριακή και "ασημένια" στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2017), Funda Celo με 24.54.


Η Μωυσίδου αφήνει και πάλι πίσω της την Αμερικανίδα, Simohara, η οποία και πάλι θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο με το 23.46, ενώ η Soldano θα αποχαιρετήσει τη διοργάνωση με το 22.5, μια εξέλιξη που αποτέλεσε και μια μικρή έκπληξη.


Εκτός συνέχειας και η Αγγλίδα Sadie Stoner, η οποία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 είχε φτάσει μέχρι τα ρεπεσάζ. Στη Χιλή όμως το 22.2 στο δεύτερο γύρο δεν ήταν αρκετό για να προχωρήσει στα προημιτελικά.


Ο τρίτος γύρος θα ξεκαθάριζε το ποιες αθλήτριες θα πήγαιναν για να διεκδικήσουν τα μετάλλια. Μέσα σε αυτές ήταν και η εκπληκτική Αντωνία Μωυσίδου, η οποία μαζί με τις Sekar, Simohara και Celo θα διεκδικούσε μια από τις τρεις θέσεις.


Η πρώτη θα την πήγαινε απευθείας στον τελικό, ενώ οι άλλες δύο στα ρεπεσάζ για την τρίτη θέση. Μια αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση για την Ελληνίδα καρατέκα, η οποία βγήκε πρώτη στο τατάμι για να εκτελέσει όσο καλύτερα μπορούσε το Suparinpei.


Οι κριτές θα της δώσουν 22.52. Από εκεί και πέρα θα περιμένει να δει και τις υπόλοιπες αθλήτριες, αν και ουσιαστικά γνώριζε ότι η συγκεκριμένη επίδοση δεν της έδινε και μεγάλες πιθανότητες...


Η Sekar θα σημειώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία με 24.4, ενώ στη δεύτερη θέση θα βρεθεί η Simohara, που θα κάνει το καλύτερό της kata την κατάλληλη στιγμή παίρνοντας 23.52.


Το τρίτο εισιτήριο θα πάει στην Celo, της οποίας το Chatanyara Kushanku θα βαθμολογηθεί με 23.08. Αυτό σημαίνει ότι η Μωυσίδου θα μείνει εκτός συνέχειας καταλαμβάνοντας την 7η θέση στον κόσμο.


Σίγουρα μια τεράστια επιτυχία για την Ελληνίδα καρατέκα, αλλά και για το ελληνικό καράτε, αν και μια μικρή πίκρα παραμένει με βάση την μαγική εμφάνιση της Μωυσίδου στους προηγούμενους δύο γύρους. Ωστόσο, με τέτοιες εμφανίσεις το μέλλον μόνο λαμπρό μπορεί να είναι για την Ελληνίδα καρατέκα.


Παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Τουρκάλα Ayse Yilmaz, η οποία μετά το χρυσό μετάλλιο στο Turkish Open, κατέκτησε κι αυτό στη Χιλή με το Ohan Dai που παρουσίασε να είναι ανώτερο (24.62) από το Suparinpei της Sekar (24.46).


Το ένα από τα δύο χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Celo, η οποία βαθμολογήθηκε με 25.46 (Pauren), με το Onso της Βλεγίδας Younmi Novo να παρουσιάζει αρκετά προβλήματα (23.48).


Στο δεύτερο τελικό των ρεπεσάζ το Kyan No Chinto της Φιλιππινέζας Sakura Alforte βαθμολογήθηκε με 25.12, ενώ το Chibana No Kushanku της Simohara με 24.68 γεγονός που την άφησε εκτός βάθρου.

bottom of page