• Thanos Stathopoulos

Καράτε | Χριστίνα Νίκα: "Κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός"

Η 17χρονη Ελληνίδα καρατέκα δεν εφησυχάζει με την 5η θέση που κατέκτησε στη Λεμεσό και πλέον στην Κροατία στοχεύει σε μια καλή εμφάνιση η οποία θα την οδηγήσει στα μετάλλια

Αξιόλογος άνθρωπος και εξαιρετική αθλήτρια. "Γεμίζει" το τατάμι με την παρουσία της. Με επιβλητικό "παλμό" και άκρως επιθετική. Όχι, δεν θα τη χαρακτήριζα ολοκληρωμένη. Ούτε η ίδια θέλει να το ακούει...


Απλά θα τόνιζα ότι η Χριστίνα Νίκα είναι μια ανερχόμενη καρατέκα, η οποία δουλεύει ακατάπαυστα και με εξαιρετικούς προπονητές, με στόχο να πάει όσο ψηλότερα μπορεί. Μια αθλήτρια που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον...


Προέρχεται από μια εντυπωσιακή πορεία στο τουρνουά της Λεμεσού, στην οποία έφτασε μια ανάσα από το μετάλλιο χάνοντας στον τελικό των ρεπεσάζ. Μια πορεία που την έκανε να πιστέψει ακόμα περισσότερο στο πλούσιο ταλέντο που διαθέτει, αλλά και στις ικανότητές της.


Αυτό όμως από την άλλη δεν την εφησυχάζει. Εξάλλου δεν είναι τέτοιου είδους αθλήτρια. Γνωρίζει ότι η καταξίωση και η επιτυχία θέλουν αρκετή δουλειά.


"Σίγουρα η 5η θέση στην Κύπρο μ' έκανε να νιώσω καλύτερα, όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και παράλληλα να πιστέψω στις δυνατότητές μου. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να εφησυχάζομαι γιατί για να πετύχω ξέρω πως χρειάζεται πολύ δουλειά και ακόμα περισσότερη προπόνηση".


Για το αν η 5η θέση στην Κύπρο της βάζει περισσότερη πίεση, η αθλήτρια του Α.Σ "Οδυσσέας" ήταν σαφής: "Κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός και κάθε τουρνουά έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Εκτιμώ ότι πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να μπορέσω να καταξιωθώ σε διεθνές επίπεδο".


Το μεγάλο δίλημμα...

Από τότε που ξεκίνησε την περιπέτειά της στο καράτε, η Νίκα ήταν πάντα χωρισμένη ανάμεσα σε δύο... κόσμους. Το απαιτητικό kata και το δυναμικό kumite. Πολλές επιτυχίες εκατέρωθεν.


Η μοναδική καρατέκα που έχει καταφέρει να κατακτήσει μετάλλιο και στα δύο και μάλιστα αυτό συνέβη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουλγαρίας. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της μεγάλης απόφασης εκείνη επέλεξε το δρόμο του kumite...


"Δύο διαφορετικά αθλήματα με διαφορετική προπόνηση. Παρά το γεγονός αυτό κατάφερα να διακριθώ και στα δύο. Τον ίδιο ρυθμό προπόνησης συνέχισα και το 2018 με αποτέλεσμα να να κατακτήσουμε με την εθνική ομάδα το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σότσι".


"Χαρακτηριστικό είναι ότι αγωνιζόμουν με διαφοράς μιας ώρας και έτσι στο ατομικό μου άθλημα (kumite) δεν κατάφερα να αντεπεξέλθω στις ανάγκες των αγώνων. Ωστόσο, το 2019 κατέληξα μαζί με τους προπονητές μου, ότι θα έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε kata και kumite για να είμαι προσηλωμένη στο στο στόχο μου. Έτσι επέλεξα το δεύτερο".


Στόχος της Νίκα στο Ούμαγκ είναι μια πολύ καλή παρουσία η οποία θα τη φέρει μέσα στα μετάλλια. Καθόλου ουτοπικό. Άκρως ρεαλιστικό και προσωπικά εκτιμώ ότι θα μπορέσει αυτή τη φορά να ανέβει στο βάθρο...


"Στόχος μου είναι να αγωνιστώ όσο καλύτερα μπορώ έτσι ώστε να βρεθώ στα μετάλλια και να μπορέσω να ανέβω ακόμα ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη και μαζί να ανεβάσω και τη χώρα μου πιο ψηλά".