• Thanos Stathopoulos

Νταρτς-Ξεχάστε τα αυτά, τώρα θα τον δείτε μπροστά σας…

Μετά την άρση του-αστείου-κανονισμού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WDF) ο Γιάννης Μιχαήλ θα συμμετάσχει κανονικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης

Τουρκία 2015. Ο Γιάννης Μιχαήλ στα ημιτελικά (στα ατομικά) του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ξαφνικά αποβάλλεται χωρίς καν να παίξει. Ως παίκτης του PDC (μίσος πολλών ετών με τις WDF και BDO) και από τη στιγμή που δεν είχε αγωνιστεί σ’ ένα ποσοστό 70% (αν δεν κάνω λάθος) των διοργανώσεων της WDF (για εκείνη τη σεζόν), δεν είχε δικαίωμα να πάρει μέρος στη διοργάνωση.


Θύελλα αντιδράσεων τότε. Εντός και εκτός Ελλάδος. Οι μισοί τα έχωναν στους δικούς μας, τονίζοντας ότι όφειλαν να γνωρίζουν τι ισχύει στην περίπτωση Μιχαήλ, οι άλλοι μισοί τα είχαν με WDF και Γερμανία. Κι αυτό διότι η γερμανική αποστολή είχε... σφυρίξει στην WDF την εν λόγω "παράβαση".


Δεν θα καθίσω να αναλύσω τι και πως. Το γεγονός ότι μετά από περίπου 12 μήνες η WDF απέσυρε τον αστείο κανονισμό και πλέον όλοι μπορούν να αγωνιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα, μιλάει από μόνο του. Η ζημιά για τη χώρα μας ήταν (ίσως) ένα μετάλλιο και μια μεγάλη παγκόσμια διάκριση.

“Ουσιαστικά μου στέρησαν ένα μετάλλιο για έναν κανονισμό που πλέον δεν ισχύει. Μετά από τρεις ημέρες και έχοντας φτάσει στα ημιτελικά, η διοργανώτρια Αρχή έκανε δεκτή την ένσταση των Γερμανών"

Μακρύς πρόλογος. Αλλά ήθελα να σας βάλω μέσα στο παιχνίδι, αλλά και στην κουβέντα που είχα με τον Γιάννη Μιχαήλ. Ο κορυφαίος Έλληνας darter όλων των εποχών, θα δώσει το παρών στη Βουδαπέστη (26-29 Σεπτεμβρίου) με την Εθνική μας ομάδα.


Λίγες ημέρες αργότερα (6 Οκτωβρίου) θα ταξιδέψει στη Ζυρίχη για ένα πολύ σημαντικό ραντεβού, να διεκδικήσει την πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα PDC του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Μου μίλησε και γι’ αυτό τo... tour του PDC που τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον έχει στείλει σε τρεις διαφορετικές χώρες!

"Στόχος μας είναι να πάρουμε την πρόκριση σημειώνοντας νίκες με Ουαλία και Καταλονία. Την τελευταία την είχαμε κερδίσει και στο Παγκόσμιο κύπελλο της Τουρκίας (2015), αν και οι διαφορές πλέον είναι μεγάλες, τόσο ως προς αυτούς, αλλά και ως προς εμάς”.

Εκρηκτικός, όπως και πάνω στο stage, αρχίζει να μιλάει για το Ευρωπαϊκό κάνοντας αναφορά στο Παγκόσμιο της Τουρκίας, το οποίο θα περάσουν αρκετά χρόνια για να το ξεχάσει.


“Ουσιαστικά μου στέρησαν ένα μετάλλιο για έναν κανονισμό που πλέον δεν ισχύει. Μετά από τρεις ημέρες και έχοντας φτάσει στα ημιτελικά, η διοργανώτρια Αρχή έκανε δεκτή την ένσταση των Γερμανών. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της BDO ένα χρόνο μετά, όλοι οι παίκτες (ακόμα και του PDC) έχουν το δικαίωμα συμμετοχής εφόσον φυσικά επιθυμούν”.


Ο “Deadly Rose” μίλησε για την δύσκολη κλήρωση των ομίλων, τονίζοντας ότι τόσο η Αγγλία, όσο και η Ουαλία είναι δύο παραδοσιακές δυνάμεις των darts, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι η υπόθεση πρόκρισης στα νοκ-άουτ μόνο εύκολη δεν θα είναι.


“Η κλήρωση για τους άνδρες είναι αρκετά δύσκολη. Η Αγγλία όπως όλοι ξέρουμε είναι μια μεγάλη δύναμη στο χώρο των darts, ενώ θα κατέβει με εξαιρετικούς παίκτες. Το ίδιο δυνατή, φυσικά είναι και η Ουαλία.


Στόχος μας είναι να πάρουμε την πρόκριση σημειώνοντας νίκες με Ουαλία και Καταλονία. Την τελευταία την είχαμε κερδίσει και στο Παγκόσμιο κύπελλο της Τουρκίας (2015), αν και οι διαφορές πλέον-από τότε- είναι μεγάλες, τόσο ως προς αυτούς, αλλά και ως προς εμάς”.


Μία φορά στην Ιταλία, τρεις στην Ισπανία και τώρα Ζυρίχη. Του χρόνου που; Αυτά είναι τα ταξίδια που έκανε ο Μιχαήλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μπορέσει να πάρει την πρόκριση στο μεγαλύτερο γεγονός darts του πλανήτη, αλλά και το μεγαλύτερο αθλητικό event των Χριστουγέννων.

“Μπορεί να ισχύουν αυτά που λες, περί ταλαιπωρίας, οικονομικής και ψυχολογικής, όμως να ξέρεις ότι η ικανοποίηση από τις προκρίσεις είναι μεγαλύτερη”,

Από αυτά πέρασε τις τρεις. Την τέταρτη, πέρσι, δεν τα κατάφερε, αλλά για σοβαρούς λόγους. Δεν τον δικαιολογώ, αλλά γνωρίζω ότι οι λόγοι ήταν αρκετά σοβαροί για να μπορέσει να παίξει από τα 2,37. Με το μυαλό που είχε εκείνες τις ημέρες, ούτε από τα 0,37 δεν μπορούσε να σημαδέψει.


Ο γέγονε, γέγονε. Πάμε για τα φρέσκα. Νέος προορισμός η Ζυρίχη! Βάζω θαυμαστικό καθώς υποτίθεται ότι οι Έλληνες darters ανήκουν στο γκρουπ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τώρα τι δουλειά έχουν Έλληνες, Κύπριοι Τούρκοι, Ιταλοί και Μαλτέζοι να σκάσουν ένα σωρό λεφτά για την Ελβετία; Μόνο το PDC γνωρίζει.


“Μπορεί να ισχύουν αυτά που λες, περί ταλαιπωρίας, οικονομικής και ψυχολογικής, όμως να ξέρεις ότι η ικανοποίηση από τις προκρίσεις είναι μεγαλύτερη”, τόνισε, χωρίς να έχει και τόσο άδικο.


"Πήγα στην Ιταλία, και πήρα το μοναδικό εισιτήριο. Το ίδιο έκανα και στην Ισπανία δύο φορές. Πέρσι είναι γεγονός ότι δεν τα κατάφερα. Φέτος με στέλνουν Ζυρίχη. Του χρόνου που θα με στείλουν; Δεν ξέρω. Όπου και να με στείλουν πάντως θα είναι δύσκολα καθώς δεν υπάρχει οικονομική στήριξη από χορηγούς.


Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Όχι μόνο για μένα, αλλά για όλα τα παιδιά από την Ελλάδα που θέλουν να βγουν στο εξωτερικό και να παίξουν.


Οι Έλληνες παίκτες δεν στηρίζονται, ενώ η χώρα μας βρίσκεται και σε δύσκολη γεωγραφική θέση (για τα darts) καθώς τα μεγαλύτερα events γίνονται στην κεντροβόρεια Ευρώπη. Και μάλιστα σε αρκετά ακριβούς προορισμούς στους οποίους πρέπει να πληρώσεις τη συμμετοχή σου, την διαμονή σου και φυσικά τα αεροπορικά εισιτήρια”.


Από φέτος το PDC παύει να δίνει προσκλήσεις για ελευθέρα συμμετοχή για το Παγκόσμιο. Με αυτό τον τρόπο όποιος επιθυμεί θα μπορέσει να συμμετάσχει στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.


“Οι προσκλήσεις δεν ισχύουν πια. Ο κάθε παίκτης θα μπορεί να πληρώνει τη συμμετοχή του προκειμένου να συμμετάσχει στα προκριματικά.


Από την Ελλάδα εκτός από εμένα θα κάνει ντεμπούτο και ο Άγγελος Μουλάγγελης, στον οποίον θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρόσφατου όπεν της Βουλγαρίας. Του εύχομαι τα καλύτερα για τη συνέχεια”.


Το διάσημο "συρτάκι" μεταφέρεται από τα stages του PDC, σε αυτά της Βουδαπέστης. Ο Μιχαήλ χρωστάει κάτι, πρώτα στον εαυτό του και μετά στους διοργανωτές για την άδικη ταλαιπωρία της Τουρκίας. Η ρεβάνς είναι όλη δική του…