• Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία-Σάκης Κωστόπουλος: “Αισθάνομαι δικαιωμένος”

Updated: Aug 18, 2018

Πρώτο μετάλλιο καριέρας, σε διεθνή διοργάνωση. Προσγειωμένος και συγκεντρωμένος όσο ποτέ με τον πήχη να ανεβαίνει για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πολωνία στο τέλος του Αυγούστου. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον “ασημένιο” στο πρόσφατο Grand Prix της Σόφιας, Σάκη Κωστόπουλο

Έπιασε τόξο στα χέρια του το 2007. Το 2008 μπήκε στην Εθνική μας ομάδα στο σύνθετο τόξο. Μέλος της γνωστής τρόικας (με την καλή έννοια) Αερικός-Κουμερτάς-Κωστόπουλος. Σεσημασμένοι τοξότες. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να ανέβει σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης. Το ευχαριστήθηκε πολύ και δικαίως.


Το ασημένιο μετάλλιο στο Grand Prix της Σόφιας όμως μόνο τυχαίο δεν ήταν. Από την αρχή της σεζόν έχει βάλει δυο στόχους. Ο πρώτος ήταν η Σόφια και ο δεύτερος μία ανάλογη επιτυχία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας που κοντοζυγώνει.


“Σίγουρα αισθάνομαι δικαιωμένος. Όταν η προσπάθειά σου υλοποιείται είναι λογικό να αισθάνεσαι ικανοποίηση. Φέτος είχα βάλει δύο στόχους. Τον αγώνα στη Βουλγαρία και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πολωνία. Ο πρώτος επετεύχθη, ο δεύτερος θα δούμε”, είπε ο τοξότης του Σκοπευτικού Σύλλογου Αποφοίτων Α.Σ.Ο.Ε.Ε.


“Η αλήθεια είναι ότι με 1-2 αγώνες το χρόνο είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις. Θα έλεγα κατόρθωμα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πολυδάπανα και οι βοήθειες ελάχιστες. Επομένως προσπαθούμε με αυτά που έχουμε να κάνουμε την υπέρβαση”.

Η συζήτηση με τον 47χρονο Έλληνα τοξότη μεταφέρθηκε στις δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός (ειδικά ο ερασιτεχνικός) αθλητισμός αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως.


Βάλτε στη σούμα και την άσχημη γεωγραφική μας θέση και το γλυκό έδεσε. Με τις περισσότερες διοργανώσεις να διεξάγονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη το κόστος για μια ελληνική συμμετοχή (για οποιοδήποτε άθλημα) αυξάνεται δραματικά.


“Η αλήθεια είναι ότι με 1-2 αγώνες το χρόνο είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις. Θα έλεγα κατόρθωμα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πολυδάπανα και οι βοήθειες ελάχιστες. Επομένως προσπαθούμε με αυτά που έχουμε να κάνουμε την υπέρβαση”.


“Όσο καλά και να έχεις προετοιμαστεί χρειάζεται να έχεις παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα σου δώσουν την εμπειρία που χρειάζεται για να αντιμετωπίζεις μεγάλους αθλητές”.


Ο Έλληνας πρωταθλητής στο σύνθετο τόξο έγραψε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας τη δική του ιστορία. Πρώτο μετάλλιο στην καριέρα του, ενώ έγινε ο δεύτερος Έλληνας τοξότης, μετά τον Χρήστο Αερικό, ο οποίος ανεβαίνει στο βάθρο ενός σημαντικού τουρνουά. Ένα μετάλλιο, το οποίο θα μπορούσε να ήταν και χρυσό.


“Από την πλευρά μου είμαι πολύ ικανοποιημένος που έφτασα στον τελικό. Ήταν ένας πολύ ωραίος τελικός και το ασημένιο μετάλλιο είναι πολύ σημαντικό για μένα”.

Ένα end πριν από το φινάλε, στον τελικό διαφήμιση με τον Ιταλό Viviano Mior, ο Κωστόπουλος ήταν μπροστά με έναν πόντο (112-111). Και για να είμαι πιο ακριβής, από το πρώτο end δεν έχει χάσει ποτέ το προβάδισμα. Χέρι αλφάδι, σταθερός, συγκεντρωμένος και έτοιμος για το χρυσό. Το μομέντουμ ήταν με το μέρος του.


Λίγο πριν από την εκκίνηση του τελευταίου end, το χρονόμετρο (από την πρώτη βολή μετράει αντίστροφα από τα δύο λεπτά) κολλάει. Περίπου πέντε λεπτά. Οι φιναλίστ επανέρχονται με τον Mior να κάνει το απόλυτο (τρία 10άρια) και τον Έλληνα πρωταθλητή 27. Το σύνολο 139-141.


Ως... κλασικός Έλληνας, θα μπορούσε να γκρινιάξει. Να μιλάει για κλοπές και όλα αυτά… Αντίθετα ο 47χρονος σε καμία περίπτωση δεν έφερε ως δικαιολογία το γεγονός αυτό. Απλά το ανέφερε για να μου εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη.


“Θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν ανάποδα. Αυτά συμβαίνουν. Δεν μπορώ να πω ότι έχασα το χρυσό μετάλλιο για αυτό τον λόγο. Σε καμία περίπτωση. Από την πλευρά μου είμαι πολύ ικανοποιημένος που έφτασα στον τελικό. Ήταν ένας πολύ ωραίος τελικός και το ασημένιο μετάλλιο είναι πολύ σημαντικό για μένα”.

Ντόρα, Κωνσταντίνος και Γιώργος. Οι άνθρωποι της ζωής του. Αυτούς αναφέρει πρώτα όταν τον ρωτάω που θέλει να αφιερώσει την πιο σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του. Ωστόσο, δεν ξεχνάει κι αυτούς που τον βοηθούν και τον στηρίζουν πρακτικά.


“Το αφιερώνω στη σύζυγό μου και στα παιδιά μου, που με ανέχονται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η οικογένειά μου η οποία είναι δίπλα μου πάντα. Από εκεί και πέρα το αφιερώνω στον σύλλογό μου (ΣΟΑ Α.Σ.Ο.Ε.Ε), αλλά και σε αυτούς που με στηρίζουν με βοηθούν όσο μπορούν”.


Αυτό ήταν. Με τον Σάκη Κωστόπουλο θα τα πούμε σε μερικές εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας. Στόχος μια νέα καλή εμφάνιση. Έχει το ρυθμό, έχει το ταλέντο, έχει το πάθος για να τα καταφέρει.