• Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία-Τα παιδιά που αντιστέκονται και παλεύουν…

Οι “11” της Σόφιας απέδειξαν ότι η ελληνική τοξοβολία συνεχίζει να προσπαθεί για ένα καλύτερο μέλλον

 

Την γουστάρω την τοξοβολία. Δεν είμαι γκουρού του αθλήματος, αλλά προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Γουστάρω και τους Έλληνες τοξότες. Γενικά μου αρέσουν οι άνθρωποι που δίνουν τα πάντα σε αυτό που αγαπούν.


Έτσι είναι τα παιδιά της ελληνικής τοξοβολίας. Σίγουρα όλα τα παιδιά, όλων των αθλημάτων αγαπούν αυτό που κάνουν. Από την πλευρά μου θα μιλήσω γι’ αυτά της τοξοβολίας.


Πιο συγκεκριμένα για εκείνα που αγωνίστηκαν στο Grand Prix της Σόφιας στις αρχές του Αυγούστου. Με 11 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχε η χώρα μας. Όλοι έδωσαν τα πάντα. Ακόμα κι αυτοί που βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις.

Ο Κωστόπουλος ήταν ο μοναδικός που πήρε μετάλλιο στη Σόφια. Οι υπόλοιποι τον αποθέωσαν. Πραγματικά. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα ποσταρίσματα των υπολοίπων παιδιών και θα καταλάβει το απίστευτο κλίμα. Το ίδιο θα έκανε και ο ίδιος ο Κωστόπουλος, αν έπαιρνε κάποιος άλλος μετάλλιο. Για τέτοια παιδιά μιλάμε.

Προσπάθησαν πολύ για το εθνόσημο. Δεν θα γίνουν πηγαίος τίτλος στα ΜΜΕ, ούτε πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων. Δεν τους νοιάζει. Συνεχίζουν. Προπόνηση, όνειρα, ελπίδες για διάκριση. Πρώτα για την πάρτη τους και μετά ό,τι ακολουθήσει…


Λίγες ημέρες μετά το τουρνουά μίλησα με τον Σάκη Κωστόσπουλο. Ασημένιο στο σύνθετο τόξο. Το πρώτο στην καριέρα του. Πολύ ωραίος τύπος. Χωρίς πολλές φανφάρες. “Έχω βάλει δύο στόχους για φέτος. Τη Σόφια και το Ευρωπαϊκό”. Λίγα λόγια, πολλά έργα. Προσγειωμένος και συγκεντρωμένος στον στόχο του.


Ο Κωστόπουλος ήταν ο μοναδικός που πήρε μετάλλιο στη Σόφια. Οι υπόλοιποι τον αποθέωσαν. Πραγματικά. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα ποσταρίσματα των υπολοίπων παιδιών και θα καταλάβει το απίστευτο κλίμα. Το ίδιο θα έκανε και ο ίδιος ο Κωστόπουλος, αν έπαιρνε κάποιος άλλος μετάλλιο. Για τέτοια παιδιά μιλάμε.


Από τον Δημήτρη Αναστασάκη (Ολυμπιακό τόξο), μέχρι την Γεωργία Τσουκνάκη (σύνθετο τόξο), όλοι ήταν εξαιρετικοί. Δεν με νοιάζει αν πήραν μετάλλια ή όχι. Αυτό που βλέπω είναι ό,τι προσπαθούν με το τίποτα να φέρουν μετάλλια.


Το να βλέπεις, για παράδειγμα τον Αναστασάκη να παλεύει στα ίσια έναν Ιάπωνα (Tabata Shungo) χάνοντας στις λεπτομέρειες (6-4), είναι νίκη. Και μάλιστα μεγάλη. Ο Shungo δεν έχει τίποτα άλλο στο μυαλό του εκτός από την προπόνησή του και την εξέλιξή του.


Ο Ανάστασάκης-και ο κάθε Αναστασάκης-είναι πρώτα προπονητής, χορηγός, γιατρός κι αν βρει χρόνο και τοξότης. Δεν ρίχνω σε κανέναν ευθύνη. Απλά έτσι είναι τα πράγματα. Και αφού δεν αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά.


Η μοναδική νίκη στο Ολυμπιακό τόξο στο ατομικό ανδρών, ήρθε από τον Αλεξανδρο Καραγεωργίου. Νίκη με 7-1 κόντρα στον Τσέχο Jan Vozech. Στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον Βρετανό, Tom Hall, που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά (6-0).


Θανάσης Μπέλλος, Παναγιώτης Κατσαΐτης και Βασίλης Καλογιάννης δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στον δεύτερο γύρο. Ο Μπέλλος ηττήθηκε από τον Ιάπωνα Masya Yamamoto (6-0), ενώ ο Κατσαΐτης αντιμετώπισε τον Ιταλό, Amedeo Tonelli, ο οποίος έπαιξε μικρό τελικό. Έχασε με 6-2, αλλά δεν μάσησε. Κι αυτοί έχει σημασία. Την ίδια συμπεριφορά είχε και ο Καλογιάννης που ηττήθηκε με 7-3 από τον Τούρκο Dragomir Dimitrov.


Στις γυναίκες η Στέλα Αναστασιάδη ηττήθηκε στο πρώτο νοκ-άουτ από την Πολωνή Milena Baraskonska (6-2) και έμεινε εκτός συνέχειας.


Στο σύνθετο ανδρών, εκτός του Κωστόπουλου που έφτασε στον τελικό, Ανδρέας Κουκουζέλης και Κυριάκος Κροαζιέ, πέρασαν bye από τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο έχασαν στις λεπτομέρειες.

Τι να πει κανείς για την Γεωργία Τσουκνάκη; Κόντρα σε Ιταλίδα, ο πρώτος αγώνας. Δεν την κοίταξε απλά στα μάτια, αλλά της έβγαλε και δόντια. Ήττα με 141-140. Απογοήτευση για λίγα λεπτά και μετά στο τρέξιμο για να υποστηρίξει τα άλλα παιδιά.

Ο πρώτος ηττήθηκε από τον Ουκρανό Roman Hoviadovskyi (143-140) και ο δεύτερος από τον Σέρβο Stefan Zikic.


Στις γυναίκες τη χώρα μας εκπροσώπησαν η Αναστασία Τσακίρη και η Γεωργία Τσουκνάκη. Εξαιρετική εμφάνιση στο πρώτο νοκ-άουτ, από την Τσακίρη. Νίκησε την Εσθονή Emily Hoim με 139-138 σε αγώνα θρίλερ.


Στη συνέχεια έχασε από την μετέπειτα “χρυσή” νικήτρια την Βελγίδα Sarah Prieels. Το πάλεψε. Έχασε με 149-140, αλλά πραγματικά το πάλεψε. Τι να πει κανείς για την Γεωργία Τσουκνάκη; Κόντρα σε Ιταλίδα, ο πρώτος αγώνας.


Δεν την κοίταξε απλά στα μάτια, αλλά της έβγαλε και δόντια. Ήττα με 141-140. Απογοήτευση για λίγα λεπτά και μετά στο τρέξιμο για να υποστηρίξει τα άλλα παιδιά.

Ατομικά πάνω-κάτω αυτά ήταν τα επιτεύγματα της ελληνικής αποστολής.


Φυσικά δεν θέλω να παραλείψω τη συμμετοχή των παιδιών που κατέβηκαν με τους συλλόγους τους, όπως τους Θανάση Οικονόμου, Παναγιώτη Θέμελη, Σταυρούλα Λιούτα, Στέλλα Μαρονίτη, Ευγενία Σκαρτσιαρή και Χριστιάνα Τσιάκα (Ολυμπιακό τόξο), αλλά και τον Γιώργο Φουντζουλά (σύνθετο τόξο), οι οποίοι έκαναν κι αυτοί με τη σειρά τους μια τεράστια προσπάθεια για διάκριση και εμπειρίες.