• Thanos Stathopoulos

Τένις | Abu Dhabi Open: Σάκκαρη - Γκοφ (Ανάλυση)

Η Μαρία Σάκκαρη παρά το κακό ξεκίνημα πέρασε στον τρίτο γύρο του τουρνουά κερδίζοντας για μια ακόμη φορά την 16χρονη Αμερικανίδα, βγάζοντας ωστόσο μερική αστάθεια ειδικά στο πρώτο σετ


 

Η Νο. 22 του κόσμου έκανε το 2/2 το 2021 κερδίζοντας και πάλι, μετά από μερικούς μήνες, την 16χρονη Αμερικανίδα Κόρι Γκοφ με 7-5, 6-2 μετά από μια 85 λεπτά, ένα λεπτό λιγότερο από τη νίκη του πρώτου γύρου απέναντι στην Αναστασία Ποτάποβα.


Η αστάθεια, ειδικά στο πρώτο σετ, είναι αλήθεια ότι χάλασε το παιχνίδι. Η Σάκκαρη έβγαλε αστάθεια, ενώ η Γκοφ απειρία. Φυσικά άλλοθι υπάρχει και για τις δύο.


Από τη μια το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις μερικές ημέρες μετά από την επίσημη έναρξη της σεζόν, αλλά και το ότι όλες οι παίκτριες προέρχονται από μια τόσο ιδιαίτερη χρονιά είναι αρκετά σημαντικό για να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση και στο ρυθμό.


Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Σάκκαρη έπαιξε πριν από τρεις ημέρες (ούτε σε Grand Slam δεν υπάρχει τόσο μεγάλο κενό μεταξύ των παιχνιδιών), κάτι που-θεωρητικά- δυσκόλεψε την Ελληνίδα τενίστρια να βρει ρυθμό από την αρχήΤο κακό ξεκίνημα...


Μέσα σε 14 λεπτά η Σάκκαρη είχε προλάβει να χάσει δύο service game, να μείνει πίσω στο σκορ με 3-0 και με την απειλή ενός τέταρτου χαμένου game, καθώς η Γκοφ είχε τις μπάλες στα χέρια της.


Είχε κερδίσει μόλις το 40% των πόντων από το πρώτο σερβίς και το 37,5% από το δεύτερο, ενώ δεν είχε καταφέρει να απειλήσει το σερβίς της 16χρονης η οποία με τη σειρά της είχε φτάσει σε πέντε break points!


H Γκοφ βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση, κάνοντας ένα εκρηκτικό ξεκίνημα, όμως αυτό ήταν παράλληλα κι ένα τεράστιο... μειονέκτημα. Ένα κακό service game αρκούσε για να διαλύσει εντελώς το πνευματικό παιχνίδι της 16χρονης, που από το τρίτο game και μετά άρχισε τα μπαράζ αβίαστων λαθών.


Σε όλο αυτό φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ρακέτα της Σάκκαρη, με την Ελληνίδα τενίστρια να παίζει με πιο βαθιές μπάλες με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τις επιστροφές της Αμερικανίδας. Η Σάκκαρη ουσιαστικά έκανε αυτό που έπρεπε τη χρονική στιγμή που έπρεπε.


Θα πιέσει το σερβίς της Γκοφ, η οποία κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Το πρώτο break-point της Σάκκαρη θα έρθει μετά από ένα απογοητευτικό drop-shot της Γκοφ, αλλά στη συνέχεια η Σάκκαρη θα ανταποδώσει το... δώρο μετά το τραγικό αβίαστο λάθος πάνω στο φιλέ.


Το break τελικά θα έρθει χάρη στο εντυπωσιακό backhand στην ευθεία από την Ελληνίδα τενίστρια, η οποία θα πάρει πίσω το ένα από τα δύο χαμένα σερβίς της, αλλά αυτό που θα κάνει στο αμέσως επόμενο game θα είναι αρκετά κρίσιμο.


Θα κερδίσει το πρώτο της service game στο παιχνίδι, το οποίο μάλιστα θα το κατακτήσει χωρίς να χάσει πόντο (love game) μειώνοντας ακόμη περισσότερο (3-2).


Η ψυχολογία έχει αλλάξει, η εικόνα του αγώνα έχει αλλάξει και η Νο. 22 του κόσμου θα δώσει ένα ακόμη... χτύπημα στην 16χρονη που πλέον δεν μπορεί να "διαβάσει" το παιχνίδι της Σάκκαρη. Νέο break με την Νο. 22 του κόσμου να κατακτά από το πέμπτο game και μετά τους οκτώ από τους 10 πόντους που διεκδικήθηκαν.


Η Σάκκαρη πλέον κινείται άνετα στο κορτ. Βρίσκει γωνίες με το εξαιρετικό ως συνήθως groundstroke παιχνίδι της, κατακτά το τέταρτο διαδοχικό game και παίρνει προβάδισμα με 4-3.


Όσο τα αβίαστα συνεχίζονται για την Γκοφ (13 στο πρώτο σετ) τόσο η Σάκκαρη τα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο και μέσα σε-σύνολο-15 λεπτά φτάνει στην κατάκτηση πέντε συνεχόμενων game (5-3) και με τις μπάλες στα χέρια για την κατάκτηση του σετ.


Εκεί ωστόσο φαίνεται και η δική της αστάθεια. Η πιο εμφανής είναι στο σερβίς της το οποίο απέχει πολύ σε αριθμούς από το πρώτο σετ απέναντι στην Ποτάποβα.


Το 90% των κερδισμένων πόντων, στο πρώτο σετ που έπαιξε στο Άμπου Ντάμπι, υποχώρησε στο 52,4%, ενώ αυτό που κράτησε σταθερό ήταν οι κερδισμένοι πόντοι στο δεύτερο σερβίς (47%) το οποίο από το 37,5% στο ξεκίνημα βελτιώθηκε στο 47,1% μετά τον τελευταίο πόντο του πρώτου σετ.


Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να δώσουν την ευκαιρία στην Γκοφ να ελπίζει καθώς με το τρίτο της break στο σετ ισοφάρισε σε 5-5. Όμως το σημαντικό σε αυτό το break και κάτι που φάνηκε τα επόμενα λεπτά, ήταν ότι δεν προήλθε από την αγωνιστική "ανάταση" της Αμερικανίδας, αλλά από τα λάθη της Σάκκαρη. Όταν αυτά-σχεδόν- εκμηδενίστηκαν η Γκοφ έχασε εντελώς τον έλεγχο στο κορτ.


Μετά από ένα εύκολο hold η Σάκκαρη πήρε εκ νέου το προβάδισμα με 6-5, ενώ στο 12ο game ένα αβίαστο, ένα διπλό λάθος, αλλά κι ένας down the line... κεραυνός έφεραν τη Σάκκαρη σε νέο break αλλά και στην κατάκτηση του σετ με 7-5 μετά από 51 λεπτά αλλά και τρία set-points.Βελτιωμένη Σάκκαρη, λευκή πετσέτα από Γκοφ...


Στο δεύτερο σετ η Νο. 22 του κόσμου βελτιώνει αισθητά τα νούμερα της. Το 52,4% κερδισμένοι πόντοι στο πρώτο σερβίς εκτοξεύεται στο 84,6% (έχασε μόλις δύο πόντους) στο δεύτερο σετ, ενώ και το δεύτερο σερβίς από το 47,1% έγινε 60%!


Από την άλλη η Γκοφ καταρρέει. Υποχρεώνεται σε πολλές και κρίσιμες περιπτώσεις να παίξει με δεύτερο σερβίς το οποίο όμως, σε αντίθεση με το πρώτο σετ (52,9%) την προδίδει στο δεύτερο (33,3%).


Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Σάκκαρη έχει καταφέρει να χαλάσει το πνευματικό παιχνίδι της 16χρονης που από τα 13 αβίαστα του πρώτου σετ θα φτάσει τα 18 στο δεύτερο και τα 31 στο σύνολο.


Ουσιαστικά η Γκοφ αποδέχθηκε τον αποκλεισμό από το τρίτο και τέταρτο game του δεύτερου σκέλους.


Στο τρίτο θα φτάσει σε τριπλό break-point με την Σάκκαρη να ταλαιπωρείται από τα διπλά λάθη (στα εννέα σταμάτησε σε αντίθεση με το μόλις ένα του πρώτου αγώνα), όμως ο τρόπος με τον οποίον κράτησε το σερβίς της (2-1), αλλά και το γεγονός ότι έκανε το break αμέσως μετά (3-1) ήταν και το τέλος του αγώνα ο οποίος έγειρε οριστικά προς το μέρος της με την εξαργύρωση του break (4-1).Η Σάκκαρη θα ρίξει ρυθμούς στο επόμενο game με το οποίο η Γκοφ μείωσε σε 4-2, ενώ με ένα εύκολο hold η Ελληνίδα τενίστρια θα φτάσει ένα game από την πρόκριση (5-2).


Το δεύτερο σετ θα κλείσει όπως ακριβώς το πρώτο με break από την Σάκκαρη που με ένα ασύλληπτο forehand winner θα "καθαρίσει" το σετ μέσα σε 33 λεπτά από την πρόκριση στις "16" της διοργάνωσης εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανίδα και πρώην Νο. 1 του κόσμου Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα.