• Thanos Stathopoulos

Τένις | Australian Open: Ο αλύγιστος Djokovic και ο διστακτικός Thiem

Ο Novak Djokovic επικράτησε και στον όγδοο τελικό καριέρας στη Μελβούρνη ξεπερνώντας αυτήν τη φορά την αντίσταση του Dominic Thiem με 6-4, 4-6, 2-6, 6-2, 6-4, φτάνοντας στο 17ο Grand Slam, αλλά και στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης

Ο πρώτος τελικός Grand Slam της δεκαετίας και 108ος στη Μελβούρνη, ανήκει στο παρελθόν...


Ένας τελικός των πέντε σετ (ο τρίτος major τελικός στη σειρά), που είχε συνολικά 22 άσους, 10 διπλά λάθη, 101 winners, 114 αβίαστα λάθη, αλλά και 24 break-points.


Για να είμαι ειλικρινής, μέχρι το τέταρτο σετ, μέχρι δηλαδή που ξεκίνησε η πρώτη ανατροπή του Djokovic- σε τελικό Grand Slam- από 1-2 σετ, ήταν σαν να έβλεπα ένα παιχνίδι τρίτου γύρου της ATP...


Από τη μία η κατάρρευση του Djokovic (δεύτερο και τρίτο σετ) και από την άλλη ο δισταγμός του Thiem δεν βοηθούσαν από πλευρά θεάματος την αναμέτρηση, η οποία πήρε χρώμα και απέκτησε κάποιο ενδιαφέρον όταν ο Σέρβος ξεκίνησε την τελική αντεπίθεση οδηγώντας σε υπερβολές τον Thiem, οι οποίες όμως όταν έβγαιναν ήταν άκρως εντυπωσιακές.


Κοινός παρονομαστής στα τρία σετ που κέρδισε ο Djokovic, ήταν η αδυναμία του Thiem στο δεύτερο σερβίς, αλλά και τα αβίαστα λάθη.


Στο πρώτο σετ οι κερδισμένοι πόντοι του Αυστριακού στο δεύτερο σερβίς έφτασαν μόλις το 23% (3/13), στο τέταρτο ήταν μόλις 22% (2/9), ενώ στο πέμπτο αν και το ποσοστό ανέβηκε στο 55% (6/11), εκεί του κόστισαν τα 16 αβίαστα λάθη, τα περισσότερα που έκανε απ' όλα τ' άλλα σετ.


Ο ίδιος, σε δηλώσεις του, στάθηκε στα δύο break-points του πέμπτου σετ, όταν μετά το break του Djokovic (2-1), είχε δυο ευκαιρίες μπροστά του για να πάρει πίσω το χαμένο του σερβίς.


"Τα έδωσα όλα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ίσως τα break back points που είχα στο τελευταίο σετ μου κόστισαν. Πιθανώς, αν έκανα εκεί το break μπορεί να βρισκόμουν στη θέση του νικητή τώρα.", θα πει.


Ωστόσο, προσωπική εκτίμηση είναι ότι ο τελικός είχε χαθεί από την απώλεια του τέταρτου σετ. Αφού σ' εκείνο το σημείο δεν κατάφερε να αυξήσει την πίεση πάνω στον καταρρακωμένο Djokovic και να ρισκάρει, άφησε χώρο για ανάσες στον Σέρβο και το πλήρωσε.


Έτσι όπως το πλήρωσε και ο Roger Federer, στο πρώτο σετ του ημιτελικού. Κι όταν δίνεις χώρο για... ανάκαμψη στον Djokovic θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα...


“Δεν είχα ενέργεια στο τρίτο σετ κάτι το οποίο δεν μπορώ να εξηγήσω. Ο φυσιοθεραπευτής μου είπε ότι ήμουν αφυδατωμένος, ωστόσο είχα κάνει τις σωστές ενέργειες που κάνω πριν από κάθε ματς. Ήμουν στα πρόθυρα της ήττας. Ευτυχώς, μπόρεσα να βρω τον εαυτό μου στο τέταρτο σετ και να μπω στο ματς.", δήλωσε ο Νο 1 πλέον στον κόσμο.


Εκεί ήταν και η κρίσιμη στιγμή για τον Thiem. Με τον Σέρβο να μην βρίσκει λύσεις από το σερβίς και το κυριότερο να είναι επιρρεπής στο λάθος, ο Αυστριακός ίσως έπρεπε να πιέσει, ακόμα πιο πολύ.


Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος του τρίτου σετ ο Djokovic είχε φτάσει τα 40 αβίαστα λάθη, όταν μέχρι πριν από τον τελικό είχε συνολικά 131 και 21,8 μέσο όρο, κάτι που όμως ο έτερος φιναλίστ δεν συνέχισε να το εκμεταλλεύεται.
Ο τελικός

Ο Djokovic ξεκινάει τον τελικό με δύο άσους στο πρώτο game, το οποίο και κατακτά παραχωρώντας μόλις έναν πόντο στο σερβίς του.


Το σερβίς ήταν και το μεγάλο όπλο του Σέρβου στο πρώτο σετ με ποσοστά που έφτασαν το 80% (περασμένα πρώτα), 65% (πρώτο σερβίς), αλλά και 80% στο δεύτερο.


Στη φαρέτρα του κατόχου του τίτλου και οι επιστροφές. Ο κορυφαίος σε αυτό το είδος κερδίζει στο πρώτο σετ πέντε πόντους από τις επιστροφές στα σερβίς των 200χλμ./ώρα του Thiem, ενώ κατακτά τους 10 από τους 19 πόντους στα ράλι των 7+ χτυπημάτων.


Το πρώτο break έρχεται στο πρώτο service game του Thiem. Ο Αυστριακός, όπως προηγουμένως και ο Djokovic, θα βρει δύο άσους στο σερβίς του μεν, όμως ταλαιπωρείται σε μεγάλο βαθμό από τις βαθιές μπάλες του Σέρβου.


Ένα αποτυχημένο demi-volley, θα φέρει σε break-point τον Djokovic, ενώ στη συνέχεια μια ακόμη βαθιά επιστροφή θα υποχρεώσει σε λάθος forehand τον Αυστριακό.


Το 2-0 είναι γεγονός και ο Djokovic ξεκινάει εντυπωσιακά τον τελικό, καθώς μ' ένα εύκολο hold στη συνέχεια θα πάρει προβάδισμα τριών game (3-0).


O Thiem θα μπει για τα καλά στον τελικό της Rod Laver Arena, στο έβδομο game του πρώτου σετ. Το πρώτο εκπληκτικό ράλι για τον 26χρονο, ο οποίος μ' έναν κεραυνό 150χλμ./ώρα θα βρει backhand στην ευθεία φτάνοντας σε διπλό break-point (15-40).


Αμέσως μετά θα οδηγήσει σε λάθος τον Djokovic, που θα αιφνιδιαστεί με τη βαθιά επιστροφή του Thiem με το forehand να σταματάει στο φιλέ.


Ο Αυστριακός όχι παίρνει απλά π