top of page
  • Thanos Stathopoulos

Φοίβος Μιχαλόπουλος: "Πολύ σημαντικός τίτλος για την Μιχαέλα"

Ο προπονητής της Μιχαέλας Λάκη μίλησε για την κατάκτηση του τίτλου στην Φιλιππούπολη, για τη φετινή σεζόν που αναμένεται να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, αλλά και τις προπονήσεις της 16χρονης στις εγκαταστάσεις του Πάτρικ Μουράτογλου.

 

Το περασμένο Σάββατο (17/4) η Μιχαέλα Λάκη κράτησε στα χέρια της το δεύτερο τρόπαιο της σεζόν και το πρώτο (κατηγορίας 1) επικρατώντας στον τελικό της ελληνικής καταγωγής Βελγίδας, Σοφίας Κωστούλα.


Άρχισα να παρακολουθώ την Λάκη από εκείνον τον Ιούλιο του 2019, λίγο πριν κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Κ14) στο Μοστ (Τσεχία) επικρατώντας στον τελικό της Τουρκάλας Μελίσα Ερκάν με 6-3, 6-2.

 

Plovdiv Cup: Στον τελικό η Λάκη

 

Η νεαρή τενίστρια έγινε η πρώτη Ελληνίδα-στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία-που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με πιο... κοντινή ελληνική προσπάθεια να είναι εκείνη του 1996 της Ελένης Δανηιλίδου η οποία είχε ηττηθεί στον τελικό από την-μετέπειτα Νο. 1 του κόσμου-Ζαστίν Ενάν.

Από εκεί και πέρα την παρακολουθώ με μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσοχή. Αυτή και ο προπονητής της επιλέγουν πολύ προσεκτικά σε ποια τουρνουά θα αγωνιστεί, έχοντας στόχο όχι μόνο την καλή εμφάνιση, αλλά και την κατάκτηση των τίτλων όπου και να παίζει.


Πέρα από την ίδια τη Λάκη, ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για εκείνη είναι ο προπονητής που ουσιαστικά είναι κάτι παραπάνω από προπονητής για την 16χρονη τενίστρια, Φοίβος Μιχαλόπουλος.


Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις επιτυχίες της Λάκη, πίσω από τη σωστή προετοιμασία της, αλλά και από το ώριμο-για την ηλικία της-παιχνίδι της. Ένας άνθρωπος που, εκτός από τους γονείς της Ελληνίδας τενίστριας, της έχει μεταλαμπαδεύσει τη δική του ηρεμία και ψυχραιμία μέσα στο κορτ.


"Μεγάλη ψυχική και σωματική δύναμη"


Η αλήθεια είναι ότι το "ένστικτο" του Φοίβου Μιχαλόπουλου δεν λάθεψε όσον αφορά την Μιχαέλα Λάκη. Ξεχώρισε σχεδόν αμέσως το ταλέντο της, αλλά και τη ψυχική και σωματική δύναμη που είχε παράλληλα με τις κινητικές της ικανότητες μέσα στο κορτ.


"Η Μιχαέλα ήρθε στα γήπεδά μου σε ηλικία 5,5 ετών μαζί με ένα άλλο κορίτσι που ήταν επίσης από τον Τύρναβο. Οι γονείς των δύο κοριτσιών ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι γι΄ αυτό που ήθελαν να κάνουν τα παιδιά τους, δηλαδή πρωταθλητισμό."

Έτσι είναι ο πρωταθλητισμός. Είσαι πετυχημένος από τη στιγμή που κατακτάς κάτι και την επόμενη ημέρα ξεκινάς και πάλι τη δουλειά.
Αρχίζεις να δουλεύεις πάνω σε έναν νέο στόχο. Αν αφήσεις το μυαλό σου να προβάλλει εικόνες από το παρελθόν ή το μέλλον συνήθως χάνεις το δρόμο προς κάτι σπουδαίο."

"Μπορώ να πω ότι και τα δύο παιδιά ήταν από την αρχή πολύ συγκεντρωμένα σε αυτό που έκαναν, είχαν πολύ καλές κινητικές ικανότητες, όμως η Μιχαέλα είχε μεγαλύτερη ψυχική και σωματική δύναμη και παράλληλα μπορούσε να εστιάσει και να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις τη σωστή στιγμή από πολύ μικρή ηλικία."


"Οι γονείς όπως και οι προπονητές της ήμασταν σίγουροι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση αθλήτριας. Ο τίτλος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν απλά μια επιβεβαίωση για αυτό που πιστεύαμε."


"Ο ευρωπαϊκός τίτλος έδωσε ώθηση"


Η Λάκη συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ικανότητές της. Λίγο πριν γίνει 14 έρχεται ο κορυφαίος-μέχρι τώρα-τίτλος στην πορεία της. Ένας τίτλος ο οποίος έχει κατακτηθεί στο παρελθόν από μεγάλες τενίστριες όπως την Στέφι Γκραφ και την Ζαστίν Ενάν (και οι δύο έφτασαν στο Νο. 1), αλλά και την πρώην Νο. 1 στα διπλά, Κριστίνα Μλαντένοβιτς.


Αναμφίβολα μια τεράστια επιτυχία, η οποία παράλληλα ήταν κι ένα μεγάλο... στοίχημα τόσο για τον Φοίβο Μιχαλόπουλο, όσο και για την Λάκη, καθώς η διαχείριση ενός 13χρονου κοριτσιού μετά από έναν τέτοιο τίτλο είναι αρκετά δύσκολη.


"Θα έλεγα ότι ο ευρωπαϊκός τίτλος περισσότερο άνοιξε τις πόρτες γύρω της έτσι ώστε να την προσελκύσουν χορηγοί και να αποκτήσει και η ίδια την προβολή που θα έπρεπε ήδη να έχει.", θα πει ο προπονητής της Μιχαέλας Λάκη.

"Όσο για το πώς έμεινε ταπεινή; Μα έτσι είναι ο πρωταθλητισμός. Είσαι πετυχημένος από τη στιγμή που κατακτάς κάτι και την επόμενη ημέρα ξεκινάς και πάλι τη δουλειά. Αρχίζεις να δουλεύεις πάνω σε έναν νέο στόχο. Αν αφήσεις το μυαλό σου να προβάλλει εικόνες από το παρελθόν ή το μέλλον συνήθως χάνεις το δρόμο προς κάτι σπουδαίο."


"Το βασικότερο για την Μιχαέλα είναι να παραμείνει υγιής προσγειωμένη και διψασμένη για διάκριση και περαιτέρω επιτυχίες. Φέτος η προετοιμασία της έχει ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση για να πραγματοποιήσει την καλύτερη χρονιά στη μέχρι τώρα πορεία της."


Η παρουσία στις ακαδημίες Μουράτογλου


Πριν από δύο εβδομάδες η Λάκη βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Πάτρικ Μουράτογλου, ο οποίος ασχολήθηκε προσωπικά αρκετή ώρα με την Ελληνίδα τενίστρια δίνοντας τις συμβουλές του πάνω στην προπόνηση.

Αναμφίβολα μια σημαντική εξέλιξη για την 16χρονη τενίστρια, η οποία όπως θα πει και πιο κάτω ο Φοίβος Μιχαλόπουλος, μεγαλώνοντας χρειάζεται ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον προπόνησης κάτι το οποίο της προσφέρεται στις ακαδημίες του έμπειρου προπονητή.


"Η Μιχαέλα μεγαλώνοντας χρειάζεται ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον προπόνησης με αντίστοιχους αθλητές και κορυφαίες εγκαταστάσεις έτσι ώστε οι ώρες που περνάει στο γήπεδο να είναι ωφέλιμες στο ακέραιο."


"Ένα τέτοιο περιβάλλον μας προσφέρει η ακαδημία Μουράτογλου και γι αυτό οι επισκέψεις μας εκεί θα γίνονται όλο και πιο συχνές."


"Αναμφίβολα οι επιτυχίες του Στέφανου (σ.σ. Τσιτσιπά) και της Μαρίας (σ.σ. Σάκκαρη), βοηθούν όλα τα νέα παιδιά που κάνουν τη δική τους προσπάθεια έτσι ώστε να παίξουν επαγγελματικό τένις κι αυτό γιατί έβαλαν-μετά από αρκετό καιρό-και πάλι το ελληνικό τένις μέσα στον παγκόσμιο χάρτη."


"Το ελληνικό τένις έχει μια χρυσή ευκαιρία"


Το ελληνικό τένις βιώνει μεγάλες στιγμές. Από την πλευρά μου θα τις χαρακτήριζα ιστορικές. Είναι σαν να βλέπεις να χτίζεται ένα εντυπωσιακό κτήριο από τα θεμέλια του και απλά να περιμένεις αν απλά θα ολοκληρωθεί και τι εικόνα θα έχει.


Ο Φοίβος Μιχαλόπουλος κάνει λόγο για μια "χρυσή" ευκαιρία που έχει μπροστά του το ελληνικό τένις αρκεί φυσικά να υπάρχει η ανάλογη οργάνωση, αλλά και προβολή (και) στο αγωνιστικό κομμάτι.

Η Μιχαέλα μεγαλώνοντας, χρειάζεται ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον προπόνησης με αντίστοιχους αθλητές και κορυφαίες εγκαταστάσεις έτσι ώστε οι ώρες που περνάει στο γήπεδο να είναι ωφέλιμες στο ακέραιο.
Ένα τέτοιο περιβάλλον μας προσφέρει η ακαδημία Μουράτογλου και γι αυτό οι επισκέψεις μας εκεί θα γίνονται όλο και πιο συχνές.

"Όλες οι συγκυρίες έχουν βοηθήσει έτσι ώστε το άθλημά μας να εξελιχθεί ραγδαία. Όπως είπα και πιο πάνω οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά και η φύση της πανδημίας που περνάμε έχουν μεγαλώσει το ερασιτεχνικό κομμάτι της αντισφαίρισης."


"Εκτιμώ ότι είναι καιρός με την ανάλογη οργάνωση, αλλά και με τη βοήθεια της προβολής και στο αγωνιστικό κομμάτι, το τένις να φτάσει εκεί που μπορεί βάσει του αθλητικού ταλέντου που έχει η χώρα μας. Είναι μια πραγματικά "χρυσή" ευκαιρία."


"Τώρα το πως μπορεί να γίνει; Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λύσουν οι άνθρωποι που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι από τους φορείς."

Η Φιλιππούπολη και το... γαλλικό όπεν


Κλείνουμε τη συζήτηση με τον τίτλο στο πρόσφατο τουρνουά τζούνιορ (κατηγορίας 1) στην Φιλιππούπολη. Μια μεγάλη εμφάνιση, ένα δεύτερος τίτλος κι ένας μεγάλος στόχος που η Λάκη πλησιάζει όλο και περισσότερο.


Ένας τίτλος και μια εξαιρετική συνολικά εμφάνιση (παραχώρησε μόλις ένα σετ κι αυτό στον τελικό), η οποία ήταν απόρροια της εξαιρετικής προετοιμασία που έχει γίνει για τη φετινή σεζόν.


"Ναι, είναι ακριβώς αυτό που ανέφερα πιο πάνω. Η κατάκτηση του τουρνουά της Φιλιππούπολης είναι αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας που έχει γίνει, από την οποία περιμένουμε μια πολύ καλή σεζόν."


"Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι πολύ σημαντικός τόσο πνευματικά, όσο και βαθμολογικά. Υπολογίζω ότι από την Τρίτη (20/4) η Μιχαέλα να βρίσκεται μέσα στις 25 καλύτερες τενίστριες στον κόσμο (Κ18) και μην ξεχνάμε ότι μόλις 16..."


"Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να συμμετάσχει στο Ρολάν Γκαρός και εκτός από αυτό θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο στο στόχο που έχουμε βάλει από την αρχη΄της σεζόν για τα τζούνιορ, να μπει στις 10-15 καλύτερες του κόσμου.".


bottom of page