top of page
  • Thanos Stathopoulos

Τσιτσιπάς - Οζέρ Αλιασίμ (Ανάλυση)

Το εκπληκτικό πρώτο σετ, η "κοιλιά" στο δεύτερο, αλλά και η ουσία στο decider, στοιχεία που έστειλαν τον Στέφανο Τσιτσιπά στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί στα ημιτελικά του Abierto Mexicano Telcel, μετά από μια ακόμα μεγάλη νίκη αυτή τη φορά απέναντι στον Φέλιξ Οζέρ Αλιασίμ με 7-5, 4-6, 6-3 μετά από περίπου δύο ώρες.


Ποιο ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο του προημιτελικού; Το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς κατάφερε να διορθώσει το παιχνίδι του αρκετά νωρίς. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε το μπρέικ που δέχθηκε με το "καλησπέρα σας" από τον Καναδό, κάτι που ουσιαστικά... αφύπνισε τον Έλληνα παίκτη.


Το παιχνίδι του Οζέρ Αλιασίμ έδειξε να έχει κοινά στοιχεία με αυτό του Πιερ Ουγκ Ερμπέρ (Μασσαλία) με τη διαφορά ότι ο Καναδός δεν ήταν τόσο ουσιαστικός πάνω στο φιλέ.


Ο Τσιτσιπάς μετά το χαμένο σερβίς πήρε αρκετό βάθος από τη βασική γραμμή γεγονός που τον βοήθησε και στα σερβίς του Καναδού, αλλά και στα βαθιά του χτυπήματα. Αυτό είχε το ρίσκο μεν των πολλών drop-shot σε κάτι όμως που ο Οζέρ Αλιασίμ δεν φημίζεται.


Με την κίνηση αυτή ο Τσιτσιπάς βελτιώνει κατακόρυφα το ποσοστό των επιστροφών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα ο Νο. 5 του κόσμου. είχε 11% (1/9) στο σερβίς του Καναδού, τελειώνοντας το πρώτο σετ με 44% (13/30).


Ο Οζέρ Αλιασίμ θα προηγθεί με 3-2 έχοντας "σπάσει" το σερβίς του Τσιτσιπά, έχοντας εξαιρετικά ποσοστά στα service-games του. Το 78% πρώτα σερβίς, αλλά και το 86% κερδισμένοι πόντοι στο πρώτο σερβίς δεν είναι και τόσο... συνηθισμένα νούμερα για τον Νο. 18 του κόσμου.


Άλλωστε το γεγονός ότι φέτος παίζει με 64% μέσο όρο περασμένα πρώτα σερβίς, έχοντας 77% κερδισμένους πόντους, σημαίνει ότι τα ποσοστά αυτά που έβγαλε στο ξεκίνημα του αγώνα λογικά θα υποχωρούσαν κάτι που έγινε με τους κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς από 86% στο πέμπτο γκειμ να πηγαίνει στο 56% στο τέλος του πρώτου σετ.

Τα δυο ονειρεμένα μπρέικ...


Ο Οζέρ Αλιασίμ παίρνει τις μπάλες στα χέρια του σερβίροντας για το 4-2. Εκεί ο Τσιτσιπάς θα εκμεταλλευτεί τα πάντα. Δύο αβίαστα λάθη, ένα τραγικό λάθος πάνω στο φιλέ, αλλά κι ένα "μαγικό" passing-shot θα δώσουν πίσω στον Τσιτσιπά το χαμένο του σερβίς (3-3).


Ο Τσιτσιπάς με 10 σερί πόντους (συνολικά) θα φτάσει και σε χολντ παίρνοντας προβάδισμα με 4-3 περιμένοντας τη νέα ευκαιρία που θα του παρουσιαζόταν.


Πλέον έλεγχε το κορτ και παράλληλα κρατούσε σχετικά εύκολα το σερβίς του δυσκολεύοντας τις επιστροφές του Οζέρ Αλιασίμ, ο οποίος ξεκίνησε με 47% (9/19) στο πέμπτο γκέιμ, για να πάρει από εκεί και πέρα μόλις δύο πόντους στο σερβίς του Έλληνα τενίστα, πέφτοντας στο 31% (11/35).


Η δεύτερη ευκαιρία για μπρέικ "χτίστηκε" και... εκτελέστηκε με πολύ εντυπωσιακό τρόπο από τη ρακέτα του Τσιτσιπά. Το footwork του Νο. 1 του ταμπλό έχει "ξεμπλοκάρει". Καλύπτει όλο το κορτ, αλλά και τη βασική γραμμή, θέλει το μπρέικ και το παίρνει.


Δύο σεμιναριακά-κολλητά-passing shot τον φέρνουν στο 0/30, τρεις εξαιρετικές άμυνες σε ισάριθμα... σμας (!) του Καναδού θα τον φέρουν σε τριπλό μπρέικ-πόιντ, ενώ δύο εξίσου απίστευτες άμυνες στις δύο άκρες της βασικής γραμμής θα οδηγήσουν τον Οζέρ Αλιασίμ σε λάθος υπό πίεση και τον Τσιτσιπά με τις μπάλες τα χέρια για να κλείσει το σετ σε 47 λεπτά.


Το αρνητικό ρεκό του δεύτερου σετ


Όπως και στο πρώτο σετ έτσι και στο δεύτερο ο Οζέρ Αλιασίμ θα ξεκινήσει με μπρέικ. Ένα από τα χειρότερα service-games του Τσιτσιπά (τρία σερί αβίαστα λάθη) θα δώσει την ευκαιρία στον 20χρονο να πάρει προβάδισμα με 2-1 και στη συνεχεία-κρατώντας το σερβίς του-να φτάνει στο 3-1.


Το οξύμωρο είναι ότι μέχρι τα μισά του δεύτερου σετ, ο Καναδός παίζει ουσιαστικά με δεύτερο σερβίς ξεκινώντας από το 17% στα περασμένα πρώτα, για να φτάσει μετά από το τέλος του έβδομου γκέιμ στο 53%.


Ο Τσιτσιπάς φαίνεται να έχει χάσει αρκετή ενέργεια από το καταπληκτικό πρώτο σετ. Μάλιστα μετά το τέλος του σετ θα έχει καταφέρει να σημειώσει ένα αρνητικό ρεκόρ, ολοκληρώνοντας το σετ χωρίς winner είτε από μπάκχαντ είτε από φόρχαντ! Οι δύο μοναδικοί winners με τους οποίους τελείωσε το σετ προήλθαν από τους δύο άσους!


Αντίθετα ο Οζέρ Αλιασίμ-αν εξαιρέσουμε τα περασμένα πρώτα σερβίς- κάνει ένα σχεδόν τέλειο σετ στο οποίο θα σημειώσει 12 winners με μόλις τέσσερα αβίαστα λάθη παραχωρώντας μόλις έξι πόντους στο σερβίς του, κλείνοντας το σετ σε 40 λεπτά.


Ουσία και... πρόκριση


Στο decider set ο Τσιτσιπά μπαίνει πιο... φρέσκος. Παραμένει περίπου 2 μέτρα πίσω από τη βασική γραμμή, ενώ παράλληλα "θωρακίζει" το σερβίς του.


Σε αυτό το κομμάτι άλλωστε θα περάσει τα περισσότερα πρώτα σερβίς-στο παιχνίδι- με το ποσοστό να ξεκινάει από το απόλυτο 100% (10/10) να υποχωρεί ελάχιστα στο πέμπτο γκέιμ (93%) για να φτάσει τελικά στο 78% την ίδια ώρα που ο Οζέρ Αλισίμ συνέχιζε να έχει το ίδιο πρόβλημα, όπως και στο δεύτερο σετ (44%).


Παρά το γεγονός ότι ο Καναδός παίζει και πάλι με δεύτερο σερβίς καταφέρνει να κρατάει το σερβίς του καταστρέφοντας μάλιστα αρκετά τις επιστροφές του Τσιτσιπά που μέχρι το έβδομο γκείμ ήταν στο 14% (2/14) για να ανέβει στο 33% (6/18) στο τέλος του σετ.


Ο Τσιτσιπάς ναι μεν γεμίζει τα service game του Οζέρ Αλιαζί, αλλά δεν μπορεί να "πληγώσει" τον Καναδό. Από την άλλη όμως πράττει ορθά ακολουθώντας το πλάνο του όσον αφορά τα χολν στο δικό του σερβίς.


Το πιο κρίσιμο ίσως σημείο του σετ και αρκετά καθοριστικό ήταν το έβδομο τη στιγμή δηλαδή που ο Τσιτσιπάς θα βρεθεί πίσω με 0/30, σε ένα πολύ κομβικό σημείο του αγώνα. Εκεί όμως με τέσσερις σερί πόντους θα φτάσει στο πιο σημαντικό χολντ του αγώνα παίρνοντας και πάλι προβάδισμα με 4-3.


Κι όταν δεν κάνει μπρέικ, ο άγραφος... κανόνας του τένις λέει ότι θα δεχθείς στο αμέσως επόμενο service game. Έτσι κι έγινε. Βέβαια χρειάστηκε και λίγο η... συνδρομή του Καναδού, ο οποίος με ένα αβίαστο λάθος και δύο διπλά λάθη (!) θα φέρει τον Τσιτσιπά πιο κοντά στο τρίτο μπρέικ, που ουσιαστικά ήταν ματς-πόιντ (5-3).


Το παιχνίδι θα κλείσει με ένα ακόμη λάθος υπό πίεση του Οζέρ Αλιασίμ, με την μπάλα να σταματάει στο φιλέ και τον Στέφανο Τσιτσιπά να παίρνει την πρόκριση σε ημιτελικά διοργάνωσης για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά-μετά το αυστραλιανό όπεν-αλλά και 25η φορά στην καριέρα του.


Επόμενος αντίπαλος είναι η ευχάριστη έκπληξη του θεσμού, ο προερχόμενος από τα προκριματικά, Λορέντζο Μουζέτι (Νο. 120), με τον Ιταλό να έχει αγωνιστεί μόλις σε 11 παιχνίδια στο ATP Tour και μετά από τους Ερνάντεζ (Προκριματικά), Βελότι (Προκριματικά), Φερέιρα Σίλβα (Προκριματικά), Σβάρτσμαν και Τιάφο κατάφερε να αποκλείσει και τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ με 6-4, 7-6(3).


Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά κόντρα στον Οζέρ Αλιασίμ (3-2) με τον Καναδό να έχει ξεκινήσει με 2-0 νίκες, κάτι ανάλογο που είχε συμβεί και στο Η2Η με τον Τσιτσιπά και τον Τζον Ισνερ.


bottom of page