top of page
  • Thanos Stathopoulos

Διπλή νίκη για Τσιτσιπά (Vids)

Η ανάλυση της πρώτης φετινής νίκης του Στέφανου Τσιτσιπά στη χωμάτινη επιφάνεια κόντρα στον Ασλάν Καράτσεφ, αλλά και η ιστορική νίκη στο διπλό, μαζί με τον αδελφό του Πέτρο.

 

Δύο νίκες μέσα σε περίπου 5 ώρες. Αρχικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς φρόντισε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ασλάν Καράτσεφ με 6-3, 6-4 μέσα σε 84 λεπτά και στη συνέχεια μπήκε και πάλι στο κορτ όπου μαζί με τον αδελφό του Πέτρο ολοκλήρωσαν αυτό που είχαν αφήσει στη μέση το μεσημέρι της Δευτέρας (12/4) στον αγώνα διπλού κόντρα στους Κέβιν Κράβιτς και Χορία Τεκάου επικρατώντας στο σούπερ τάι-μπρέικ με 7-6(4), 3-6, 11-9.


Εν αρχή Καράτσεφ...


Το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς στη χωμάτινη επιφάνεια έκρυβε πολλές "παγίδες" για τον Νο. 5 του κόσμου, ο οποίος είχε μπροστά του έναν παίκτη με τον οποίον δεν είχε συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν.


Η διαφορά είναι ότι ο συγκεκριμένο παίκτης έχει κάνει... άνω-κάτω το τουρ με τα επιτεύγματα του πρώτα με την εξωπραγματική πορεία του στο αυστραλιανό όπεν, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και στη συνέχεια με την κατάκτηση του πρώτου τίτλου καριέρας στο Ντουμπάι.


Αναφέρομαι σε έναν παίκτη που από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και σήμερα κατάφερε να κερδίσει 111 (!) θέσεις στην κατάταξη και να βρεθεί από το Νο. 140 στο 29!


Φυσικά, κανείς δεν είχε δει τη συμπεριφορά του 27χρονου στη χωμάτινη επιφάνεια, εκτός από το παιχνίδι του πρώτου γύρου απέναντι στον Λορέντζο Μουζέτι, γεγονός που ενίσχυε την προσοχή που έπρεπε να δείξει ο Τσιτσιπάς.


Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το παιχνίδι του Τσιτσιπά με τον Καράτσεφ ως ένα παιχνίδι σκληρής επιφάνειας σε... χωμάτινο κορτ. Παρά το γεγονός ότι οι δύο παίκτες βρισκόντουσαν σε ένα βαρύ κορτ με αρκετή υγρασία, οι συνολικοί πόντοι που παίχτηκαν στα μικρά ράλι (0-4 χτυπήματα) ήταν 48 την ίδια ώρα που τα μεσαία και μεγάλα ράλι (5+ χτυπήματα) δεν ξεπερνούσαν τους 20 πόντους!


Το πλάνο του Τσιτσιπά ήταν σαφές. Προσπάθησε να κουράσει αρκετά το μπάκχαντ του αντιπάλου του κάτι που φαίνεται στο γεγονός ότι το 62% των χτυπημάτων του ήταν στο μπάκχαντ του Καράτσεφ, με τον Ρώσο να κάνει τέσσερα λάθη περισσότερα από το φόρχαντ.


Το δεύτερο στοιχείο στο πλάνο του Έλληνα τενίστα ήταν το μεγάλο βάθος που έπαιρνε στα σερβίς του Ρώσου. Τα kick-serve του Καράτσεφ, μπορεί να μην ξεπέρασαν ποτέ τα 200χλμ./ώρα έχοντας ένα μέσο όρο 178,7 χλμ/.ώρα (περίπου 20 χλμ/ώρα πιο αργό από του Τσιτσιπά), όμως αυτό ήταν ικανό να προβληματίσει τον Τσιτσιπά.


Για να μη συμβεί αυτό ο Τσιτσιπάς πήρε μεγάλο βάθος στα σερβίς του Ρώσου. Συγκεκριμένα στο πρώτο σετ είχε βάθος 2,91μ., ενώ στο δεύτερο 2,68, όσον αφορά το πρώτο σερβίς του Καράτσεφ. Στο δεύτερο σερβίς του 27χρονου ο Τσιτσιπάς έπαιρνε μεγαλύτερο βάθος με 3,82 και 3,66μ. αντίστοιχα.


Αυτό τον βοήθησε στο σχετικά χαμηλό πάρσιμο της μπάλας (1,36μ.) στο πρώτο σερβίς το οποίο ήταν λίγο ψηλότερο από το μέσο όρο του ύψους των επιστροφών του (1,25μ.).


Ειδικά στο δεύτερο σερβίς του Ρώσου οι επιστροφές του Τσιτσιπά ήταν πολύ καλές φτάνοντας το 52% (14/27), ενώ και στο πρώτο σερβίς το ποσοστό του κινήθηκε λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο του (28%) ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 24% (6/25). Γενικά οι επιστροφές του Τσιτσιπά λειτούργησαν αρκετά καλά έχοντας 38% (20/52), με τον μέσο όρο του να είναι στο 36%.


Ένα τρίτο στοιχείο που λειτούργησε θετικά για τον Τσιτσιπά ήταν τα πολλά αβίαστα του Καράτσεφ. Ο Ρώσος είναι ένας παίκτης που ρισκάρει αρκετά στο παιχνίδι του. Δίνει δύναμη σχεδόν σε όλα του τα χτυπήματα, με αρκετό τοπ σπιν μεν (ξεπέρασε τις 3.000 χιλιάδες στροφές/λεπτό), αλλά πολλά από αυτά ήταν άτσαλα.


Ουσιαστικά τα χτυπήματα του Καράτσεφ ήταν ένας... τζόγος. Αν μπουν μέσα στο κορτ δυσκολεύουν την επιστροφή του αντιπάλου, αν όχι δυσκολεύουν τη ζωή του... θεατή (όταν υπάρχει) στις εξέδρες.


Το αποτέλεσμα ήταν ο Καράτσεφ να ολοκληρώσει μεν με τους διπλάσιους winners από τον Τσιτσιπά (18-9), αλλά από την άλλη είχε και διπλάσια αβίαστα λάθη (16-32).

Ένα μπρέικ ήταν αρκετό στο πρώτο σετ


Το πρώτο σετ θα ξεκινήσει αρκετά πιεστικά για τον Τσιτσιπά. Θα βρεθεί με το "καλημέρα" με την απειλή ενός διπλού μπρέικ-πόιντ (15/40). Θα βρει λύσεις μέσα από το σερβίς, αλλά και από τα αβίαστα λάθη του Καράτσεφ φτάνοντας σε ένα πολύ κρίσιμο (αν και νωρίς) χολντ.


Ό,τι δεν έκανε όμως ο Καράτσεφ στο πρώτο σέρβις-γκέιμ το αγώνα θα το κάνει ο Τσιτσιπάς στο δεύτερο σέρβις-γκέιμ του Ρώσου. Αποτελεσματικός, εκμεταλλεύεται το πρώτο του μπρέικ-πόιντ παίρνοντας προβάδισμα με 3-1 και με ένα εύκολα χολντ στη συνέχεια κάνει το 4-2.


Ο Τσιτσιπάς θα κλείσει το πρώτου του σετ στη φετινή χωμάτινη σεζόν μ' ένα σχετικό εύκολο χολντ με 6-3. Ένα σετ πάντως στο οποίο το δεύτερο σερβίς του Έλληνα τενίστα λειτούργησε εξαιρετικά φτάνοντας το 76% (13/17) κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα περασμένα πρώτα σερβίς πέρασαν μετά βίας το 40% (41%).


Το κρίσιμο χολντ...


Το δεύτερο σετ ξεκινάει με τον Τσιτσιπά να πιέζει αφόρητα το σερβίς του Καράτσεφ. Τρεις γρήγοροι πόντοι στο πρώτο σέρβις-γκέιμ του Ρώσου θα τον φέρουν σε τριπλό μπρέικ-πόιντ (0/40). Ωστόσο, ο Νο. 27 του κόσμου θα βρει πέντε σερί πόντους φτάνοντας σε ένα μεγάλο χολντ.


Από τη θέση του σερβίς ο Τσιτσιπάς θα μετατρέψει το 41% του πρώτου σετ, όσον αφορά το πρώτο σερβίς, σε 70% ενώ αντίστοιχα το ποσοστό του Καράτσεφ από το 57% θα υποχωρήσει στο 42%, κάτι που σημαίνει ότι σε όλο το δεύτερο σετ ο 27χρονος χρειάστηκε το δεύτερο σερβίς το το οποίο δεν ξεπέρασε το 48%...


Ο Τσιτσιπάς θα ισοφαρίσει σε 1-1 και αμέσως μετά θα πιέσει και πάλι το σερβίς του Καράρτσεφ φτάνοντας αυτήν τη φορά σε διπλό μπρέικ-πόιντ (15/40).


Το νέο αβίαστο λάθος του Καράτσεφ θα δώσει το μπρέικ στον Τσιτσιπά και το προβάδισμα με 2-1 το οποίο όμως για να "εξαργυρώσει" χρειάστηκε να σβήσει δύο μπρέικ-πόιντ του Ρώσου.


Ο Καράτσεφ βρέθηκε μπροστά με 15/40, όμως ο Έλληνας τενίστας θα βρει πρώτο σερβίς και μαζί την ευκαιρία να σβήσει τις... απειλές του Ρώσου κάνοντας το 3-1. Ένα σημαντικό και κρίσιμο χολντ το οποίο (προσωπική άποψη) ήταν και το εισιτήριο του Τστισιπά για την επόμενη φάση.


Τα πέντε από τα υπόλοιπα έξι γκέιμ, "γέμισαν" μέχρι το... 30 χωρίς όμως κανένας από τους δύο παίκτες να μπορέσει να απειλήσει με μπρέικ, με τον Τσιτσιπά να φτάνει στην πρώτη του νίκη στην "παρθενική" του αναμέτρηση με τον Καράτσεφ, αλλά και στην πρόκριση γιια τη φάση των "16" όπου θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Τζον Μίλμαν (Αυστραλία) και Κριστιάν Γκαρίν (Χιλή) μια αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (14/4).


Ιστορική νίκη στο διπλό


Η πρώτη "δουλειά" είχε γίνει για τον Τσιτσιπά και μάλιστα σε σχετικά μικρή διάρκεια (84 λεπτά). Σειρά είχε το διπλό όπου μετά από περίπου 1,5 ώρα μπήκε και πάλι στο κορτ όπου μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, αντιμετώπισαν το δίδυμο Κέβιν Κράβιτς (Γερμανία) και Χορία Τεκάου (Ρουμανία).


Μια αναμέτρηση η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι (12:00) της Δευτέρας ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω βροχής. Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς στεκόντουσαν εξαιρετικά απέναντι σε δύο παίκτες αποκλειστικά του διπλού έχοντας από δύο γκραν σλαμ ο καθένας, με το ελληνικό δίδυμο να προηγείται με 5-4 πριν τη διακοπή.


Με την επιστροφή στο κορτ οι Έλληνες παίκτες συνέχιζαν να κρατούν άνετα το σερβίς τους, ενώ παράλληλα έφτασαν σε σετ-πόιντ, το οποίο όμως σβήστηκε με το τάι-μπρέικ να λύνει τις διαφορές τους όσον αφορά το πρώτο σετ.


Με το ξεκίνημα του τάι-μπρέικ το παιχνίδι λίγο έλειψε να... τιναχτεί στον αέρα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θεώρησε ότι μπάλα ήταν άουτ στο πρώτο σερβίς του Τεκάου, ο διαιτητής καρέκλας, Αρνούντ Γκαμπάς, επέμενε στην απόφασή του ότι η μπάλα ήταν μέσα, αρνούμενος να κατέβει από την καρέκλα του να δει το σημάδι και από εκεί και πέρα η κατάσταση, κυρίως από την πλευρά του Στέφανου Τσιτσιπά, ξέφυγε...

Ο 22χρονος επιτέθηκε λεκτικά στον Γάλλο, με τον οποίον είχε μια ακόμη έντονη λογομαχία για παρόμοια περίπτωση και την Δευτέρα, με αποτέλεσμα ο Έλληνας τενίστας να επιμένει ότι δεν θα συνεχίσει τον αγώνα αν δεν μιλήσει με τον court supervisor.


Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά στη συνέχεια τα αδέλφια Τσιτσιπά κατέκτησαν το τάι-μπρέικ και το σετ μετατρέποντας το 1/4 σε 7/4!

Στο δεύτερο σετ οι Κράβιτς/Τεκάου βρήκαν μπρέικ από νωρίς (2/0) και το κράτησαν μέχρι το τέλος επικρατώντας με 6/3 με την πρόκριση να παίζεται στο σούπερ τάι-μπρέικ.


Εκεί το ελληνικό δίδυμο ήταν εξαιρετικό στο ξεκίνημα, αλλά και στο φινάλε. Τρία μίνι-μπρέικ και προβάδισμα με 5/2, με έναν εκπληκτικό πόντο του Πέτρου Τσιτσιπά που απάντησε με winner στο σμας του Κράβατς! Κράβιτς και Τεκάου μείωσαν σε 5/4, αλλά ένα διπλό λάθος του πρώτου αύξησε και πάλι τη διαφορά (6/4).

Από εκεί και πέρα Κράβιτς και Τεκάου θα κάνουν ένα επιμέρους σκορ 5/1 φτάνοντας σε διπλό ματς-πόιντ (9-7). Το πρώτο το έσβησε με άσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ενώ το δεύτερο από ένα αβίαστο λάθος του Τεκάου (9/9).


Μάλιστα τα αδέλφια Τσιτσιπά έφτασαν σε δικό του ματς-πόιντ λίγο αργότερα (10/9) για να κλείσουν τον αγώνα με ένα ακόμη λάθος, αυτήν τη φορά από τον Κράβιτς, φτάνοντας σε μια σπουδαία και σημαντική νίκη την πρώτη τους σε 1000άρι τουρνουά, αλλά και κόντρα σε δύο μεγάλους και έμπειρους αντιπάλους.


bottom of page