- Thanos Stathopoulos
Τένις | Το νέο career high του Τσιτσιπά και τα δύσκολα που αρχίζουν
Η νίκη του Roger Federer ανέβασε τον Στέφανο Τσιτσιπά στο νούμερο οκτώ του κόσμου γράφοντας και πάλι ιστορία. Ωστόσο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον κορυφαίο Έλληνα τενίστα όλων των εποχών. Στο 50 η Μαρία Σάκκαρη, άνοδος πέντε θέσεων για την Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου
Η νίκη του Roger Federer στον τελικό του Miami Open, εκτός από τον 101ο τίτλο ATP καριέρας για τον Ελβετό, έδωσε την ευκαιρία στον Στέφανο Τσιτσιπά να σκαρφαλώσει στο νούμερο οκτώ της παγκόσμιας κατάταξης, ανεβαίνοντας δύο θέσεις έχοντας συνολικά 3.240 βαθμούς.
ATP Rankings
Με τη χωμάτινη σεζόν να ξεκινάει από τα 250άρια του Χιούστον και του Μαρακές (8 Απριλίου), ξεκινάει παράλληλα και η περίοδος όπου ο Τσιτσιπάς θα κληθεί να υπερασπιστεί τους περσινούς του θριάμβους.
Στο τέλος του μήνα ξεκινάει το 500άρι τουρνουά της Βαρκελώνης, εκεί όπου ο Τσιτσιπάς είχε φτάσει στον πρώτο τελικό ATP καριέρας κόντρα στον Rafa Nadal την περσινή σεζόν.

Αν και μπορεί να μην τους χρειαστεί καν, καθώς θα προηγηθεί το 1000άρι του Μονακό, όπου πέρσι είχε αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο (Goffin).
H σεζόν ουσιαστικά τώρα ξεκινάει. Η μάχη για τους βαθμούς θα είναι μεγάλη και δύσκολη. Αυτό που φαίνεται για την ώρα είναι ότι το τοπ 10 δεν ζάλισε σε καμία περίπτωση τον 20χρονο.
Αντίθετα τον έκανε πιο ώριμο και πιο ουσιαστικό κάτι που φάνηκε ακόμα και στην ονειρεμένη πορεία στο διπλό ανδρών με τον Wesley Koolhof.
Έχασε μια θέση η Σάκκαρη
Στο νούμερο 50 του κόσμου βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ η Μαρία Σάκκαρη, η οποία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τους βαθμούς που είχε κερδίσει πέρσι από τα δύο σημαντικά τουρνουά (Indian Wells, Miami Open) με αποτέλεσμα να υποχωρήσει μια θέση έχοντας πλέον 1.098 βαθμούς.

Αντίθετα η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου κατάφερε να ανέβει πέντε θέσεις και με 341 βαθμούς να βρεθεί στο νούμερο 169 της κατάταξης. Το καλύτερο πλασάρισμα που είχε στη καριέρα της η 22χρονη ήταν τον Νοέμβριο του 2018 φτάνοντας στο 158.
Στο νούμερο τέσσερα ο Federer
Ο 37χρονος μετά από την κατάκτηση του τίτλου στον τελικό της Κυριακής (Miami Open), απέναντι στον John Isner, κατάφερε να κερδίσει μια θέση φτάνοντας στο νούμερο τέσσερα, ρίχνοντας στην πέμπτη θέση τον Αυστριακό Dominic Thiem, ο οποίος αποχαιρέτησε νωρίς τη διοργάνωση...

Στις πρώτες τρεις θέσεις τα πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα, με τον Novak Djokovic να βρίσκεται στην κορυφή με 11.070 βαθμούς, τον Rafa Nadal να ακολουθεί με 8.725 και τον Alexander Zverev να είναι στην τρίτη θέση με 6.040 βαθμούς.
Τις περισσότερες θέσεις, στην πρώτη 100άδα, κέρδισε ο ανερχόμενος, Felix Auger-Aliassime, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ στο νούμερο 33 του κόσμου, κερδίζοντας 24 θέσεις!
Η Halep απειλεί την Osaka
Στο τοπ 10 των γυναικών συνεχίζει να υπάρχει ένας μικρός...πανικός. Μπορεί η Naomi Osaka να παραμένει στην κορυφή, ωστόσο πλέον η Simona Halep, που κέρδισε μια θέση, την απειλεί έχοντας 239 βαθμούς διαφορά.
WTA Rankings
Η Petra Kvitova υποχώρησε μια θέση και πλέον βρίσκεται στην τρίτη με 5.645 βαθμούς, ενώ η πιο εντυπωσιακή άνοδος ήταν αυτή της πρώην νούμερο ένα, Karolina Pliskova που βρίσκεται στην τέταρτη θέση (5.580), αλλά και η-αναμενόμενη-είσοδο της Αυστραλής Ashleigh Barty που μετά τον θρίαμβο του Miami Open, κέρδισε δύο θέσεις μπαίνοντας στην πρώτη 10άδα.

Η τέταρτη που κατάφερε να κερδίσει θέσεις εντός 10άδας, ήταν η Ολλανδή Kiki Bertens, με την 27χρονη να αφήνει την όγδοη θέση και να σκαρφαλώνει στην έκτη. Από εκεί και πέρα η Angelque Kerber έχασε δύο θέσεις (5η), ενώ δύο έχασε η Elina Svitolina (7η), αλλά και η Sloane Stephens (8η).