• Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία | Αλέξανδρος Καραγεωργίου: "Στη Ρουμανία αγωνίστηκα με δανεικό τόξο"

Δεύτερη πρόκριση σε ισάριθμους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Συγκλονιστική εμφάνιση στο Grand Prix του Βουκουρεστίου, σημειώνοντας τέσσερις νίκες κι ας έριχνε με δανεικό εξοπλισμό...

Αλέξανδρος Καραγεωργίου. Κρατήστε αυτό το όνομα. Ηλικία 32 ετών.


Φανταστείτε, μέχρι που μπορεί να φτάσει όταν (κι αν το επιτρέψουν ποτέ οι συνθήκες) θα μπορέσει να συγκεντρωθεί αποκλειστικά στην τοξοβολία και θα σταματήσει να τρέχει στις προπονήσεις, με την ψυχή στο στόμα, μετά από την 8ωρη (συνήθως) εργασία του (καμία σχέση με την τοξοβολία), που τον απασχολεί πέντε ημέρες την εβδομάδα.


Ναι, υπό αυτές τις συνθήκες το επίτευγμα στο Βουκουρέστι είναι τεράστιο γι' αυτόν τον άνθρωπο. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ τέτοιου είδους εκφράσεις στα κείμενά μου, αλλά ναι ο Καραγεωργίου είναι ο "πρώτος μάγκας".Και αθλητές ή αθλήτριες που τα βάζουν με όλους και με όλα, πετυχαίνοντας παράλληλα τους στόχους τους, με αρέσουν πολύ! Ένας τέτοιος είναι ο αθλητής του ΣΚΟΑ-ΑΠΘ.


Με το τόξο του να μην έχει ακόμη...κρυώσει από τον θρίαμβο της περασμένης Παρασκευής, με τον 32χρονο τοξοβόλο μιλήσαμε για τα συναισθήματα που ακολούθησαν της πρόκρισης, τον αγώνα-κλειδί απέναντι στον δυνατό Ελβετό, Thomas Rufer, αλλά και το...δανεικό τόξο, χάρη στο οποίο συνέβησαν όλα αυτά.


"Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί"

Ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου έχει ξεκινήσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο στο τουρνουά των τελευταίων εισιτήριων στους Ευρωπαϊκών Αγώνων. Κερδίζει τον Ισλανδό, Olafur Gislason (6-2), τον τοξοβόλο από το Σαν Μαρίνο, Jacopo Forlani (6-0) και τον 18χρονο Σλοβάκο, Ondrej Francu (6-4).


Ο αγώνας απέναντι στον Ελβετό, Thomas Rufer (7-1), ο οποίος στον Ολυμπιακό γύρο είχε κατακτήσει την δεύτερη θέση, ήταν ουσιαστικά ο "τελικός" ο οποίος χάρισε την κάρτα στον Καραγεωργίου. Ο ίδιος πάντως, όπως μου εξομολογήθηκε, καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε γίνει...


"Δεν είχα καταλάβει τι είχε γίνει. Εκεί τη στιγμή απλά ήρθε η πληροφορία. Για να είμαι ειλικρινής δεν το συνειδητοποίησα αμέσως. Την επόμενη μέρα συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί", δήλωσε ο Θεσσαλονικιός τοξοβόλος.Η είσοδος στα προημιτελικά δεν εξασφάλιζε την πρόκριση. Με επτά κάρτες για οκτώ τοξοβόλους τα πράγματα ίσως να ήταν δύσκολα για τον Καραγεωργίου, ο οποίος όμως φρόντισε να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι και να εξασφαλίσει το εισιτήριο.


"Οι κάρτες πρόκρισης ήταν επτά για οκτώ αθλητές. Επομένως αν έμπαινα στην 4άδα θα είχα εξασφαλίσει 100% το εισιτήριο για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες".


"Γνώριζα ότι ο αντίπαλός μου (Thomas Rufer) είναι σε καλή κατάσταση, βάσει των εμφανίσεων που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες. Στον συγκεκριμένο αγώνα όμως έδωσα τα πάντα, χωρίς να αφήσω στον αντίπαλό μου πολλά περιθώρια αντίδρασης".


Από εκεί και πέρα ο Καραγεωργίου θα χάσει τα επόμενα δύο παιχνίδια. Το πρώτο στα ημιτελικά κόντρα στον Σλοβάκο, Vladimir Hurban (6-2) και το δεύτερο στη μάχη του χάλκινου μεταλλίου απέναντι στον Ελβετό, Florian Faber (6-0).


Ωστόσο και οι δύο αναμετρήσεις, είχαν περισσότερο, χαρακτήρα γοήτρου, παρά διαφοράς δυναμικότητας, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο Καραγεωργίου.


"Δεν μπορώ να πω ότι το αγωνιστικό επίπεδο του κάθε αθλητή, καθόρισε την τελική κατάταξη. Είχαμε μείνει μόνο τέσσερις, όλοι μας είχαμε πετύχει το στόχο μας. Επομένως δεν είχε τόση μεγάλη σημασία η κατάταξη, ήταν απλά θέμα γοήτρου".


Δικαίωση η πρόκριση, στόχος η βελτίωση

Κόποι, θυσίες, σκληρή προπόνηση. Ο 32χρονος όμως κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία του για δεύτερη φορά, στους Ευρωπαϊκού Αγώνες.


Μία σπουδαία διάκριση, μια δικαίωση, όπως τονίζει ο ίδιος. Μία επιτυχία η οποία δεν τον καθησυχάζει. Συνεχίζει να θέλει να βελτιώνει τα νούμερά του και γενικά να βελτιώνεται ως τοξοβόλος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίας..."Βρίσκομαι στην Εθνική ομάδα από το 2001. Πιστεύω ότι έβαλα ένα ακόμη λιθαράκι στην ιστορία της ελληνικής τοξοβολίας. Κόποι και προσπάθειες δικαιώθηκαν με την δεύτερη πρόκριση στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες".


"Στόχος είναι πάντα τα υψηλά σκορ, αλλά και η συνεχής βελτίωση, που θα φέρει τη διάκριση, αλλά και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αν φυσικά αυτή δεν έρθει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ολλανδίας (10-16/6), στο οποίο θα πάρω μέρος...".


Το...δανεικό τόξο

Όπως τα περισσότερα παιδιά στο χώρο της τοξοβολίας, αλλά και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό, έτσι και ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου, παλεύει μόνος του. Στήριξη ελάχιστη, προβολή μηδαμινή, χρήματα ούτε για αστείο...Έτσι έχει η κατάσταση.


Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μου αποκάλυψε ότι στο κρίσιμο Grand Prix της Ρουμανίας, αγωνίστηκε με...δανεικό τόξο, ένα τόξο σαφώς καλύτερο από το δικό του, το οποίο τον έκανε πιο ανταγωνιστικό απέναντι στους αντιπάλους του.


Είναι ευνόητο επομένως το μεγάλο "ευχαριστώ" να πηγαίνει στον άνθρωπο που δάνεισε τον εξοπλισμό του στον Αλέξανδρο Καραγεωργίου.


"Αυτόν που θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά, είναι ο Δημήτρης Αναστασάκης, ο οποίος μου δάνεισε το καινούριο του τόξο, ώστε εγώ να γίνω πιο ανταγωνιστικός και να αντιμετωπίσω τους αντιπάλους μου επί ίσοις όροις".


Η συζήτηση με τον Αλέξανδρο Καραγεωργίου ολοκληρώνεται με μια...ιδιαίτερη ευχή του Θεσσαλονικιού τοξοβόλου.


"Ελπίζω στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει να γίνει το καλύτερο δυνατό, απ' όσους περνάει από το χέρι τους, έτσι ώστε κι εμείς να αισθανθούμε την απαραίτητη στήριξη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό...".