• Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία | ARKTOS 2019: Τρισδιάστατο...πάρτι στη Φλώρινα

Η Φλώρινα φιλοξένησε την πρώτη επίσημη διοργάνωση τρισδιάστατου στόχου (3D) με όλα τα μεγάλα ονόματα της χώρας να δίνουν το παρών αγωνιζόμενοι στις οκτώ κατηγορίες. Βασίλης Μαστρόκαλος (Instinctive Bow), Νίκος Παπαδημητρίου (Bare Bow), Ναταλία Καλλίτση (Bare Bow) και Σάκης Κωστόπουλος (Σύνθετο Τόξο) ήταν μερικοί από τους πρωταγωνιστές ενός εξαιρετικού αγώνα

 

Περίπου 100 τοξότες συγκεντρώθηκαν το διήμερο στα δάση της Φλώρινας, η οποία την περασμένη Κυριακή φιλοξένησε τον πρώτο επίσημο αγώνα τοξοβολίας πεδίου με τριδιάσατους στόχους που είχε την ονομασία "ARKTOS 2019".


Μία ημέρα νωρίτερα (Σάββατο) διεξήχθη το διεθνές μίτινγκ παραδοσιακής τοξοβολίας στο οποίο πήραν μέρος μεγάλα και σημαντικά ονόματα του εξωτερικού.


Αναμφίβολα ήταν μια ιστορική ημέρα για τον τοξοβολία "3D", η οποία έκανε και το επίσημο διεθνές ντεμπούτο στη χώρα μας, καθώς εκτός από τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής Τοξοβολίας, στη Φλώρινα βρέθηκαν και αρκετοί τοξότες από το εξωτερικό.


Συνολικά το διήμερο πήραν μέρος 18 σύλλογοι, 45 τοξότες και τοξότριες απ' όλη την Ελλάδα την Κύπρο, αλλά και τη Λετονία. Επίσης στον ιστορικό αυτό αγώνα συμμετείχαν τοξότες από την Τουρκία τη Ν. Κορέα, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία.


Τι είναι η Τοξοβολία τρισδιάστατου στόχου

Η κατηγορία αγώνων τρισδιάστατου στόχου (3D) είναι είδος της τοξοβολίας αναγνωρισμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τοξοβολίας ( World Archery ) με τεράστια απήχηση στο εξωτερικό.


Οι κλασικοί στόχοι της τοξοβολίας αντικαθίστανται από τρισδιάστατα ομοιωμάτων ζώων κατασκευασμένων από ειδικό ασφαλές σπογγώδες υλικό, τοποθετημένοι σε ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές στο φυσικό τοπίο.


Οι διαδρομές οι οποίες είναι συνήθως σε δάση και φυσικά πεδία, λαμβάνουν υπόψιν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, ενώ ο αγώνας συνδυάζει άθληση, περιπατητική διασκέδαση, και αναψυχή.


Ξεχώρισαν οι Κορυβάντες...

Το αγωνιστικό κομμάτι ήταν συναρπαστικό. Ένα πραγματικό σεμινάριο τοξοβολίας πεδίου τρισδιάστατου στόχου, από τους κορυφαίους τοξότες της χώρας μας.


Ο σύλλογος που κυριάρχησε στους αγώνες ήταν οι Κορυβάντες. Ο σύλλογος που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να προβάλει όσο καλύτερα μπορεί την παραδοσιακή τοξοβολία, έχοντας στο ρόστερ του ανθρώπους που πραγματικά λατρεύουν την τοξοβολία πεδίου, αλλά και παράλληλα παρακολουθούν τα δρώμενα της συγκεκριμένης κατηγορίας, ανά τον κόσμο.


Εκτός όμως από τους...πρωτοπόρους Κορυβάντες από κοντά ακολουθούν πλέον κι άλλοι σύλλογοι και αθλητές που προσπαθούν με τη σειράς τους να συμβάλλει δυναμικά στην τοξοβολία πεδίου το οποίο αυξάνεται ραγδαία στη χώρα μας.


Κορυφή για Μαστρόκαλο

Στην κατηγορία Instinctive Bow, ο Βασίλης Μαστρόκαλος (ΑΒΑΡΙΣ) κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση κόντρα σε δύο εξαιρετικούς τοξότες των Κορυβαντών, του Ιάσονα Γαβάκη και του Θεοδόση Πανταζόπουλου.


Μετά από μια συγκλονιστική μάχη, ειδικά στο δεύτερο γύρο των βολών, ο Μαστρόκαλος με 147 (δεύτερος γύρος) κατάφερε να λυγίσει τον Γαβάκη, με τον οποίον ήταν ισόπαλοι μετά το κλείσιμο του πρώτου γύρου (69-69).


Το τελικό 216 του Μαστρόκαλου του χάρισε και την πρωτιά, αφήνοντας πίσω του τον Γαβάκη με 210, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Πανταζόπουλος με 176.


Στις γυναίκες είχαμε δύο συμμετοχές, με την κορυφαία Ευγενία Μεταξά (Κορυβάντες) να κατακτά την πρώτη θέση με σκορ 128 απέναντι στην Αλεξάνδρα Πετσίνη (Ακαδημία Πέλοπος Πατρών) που είχε επίδοση 36.


Εκπληκτικός Παπαδημητρίου

Στην κατηγορία Bare Bow στους άνδρες νικητής αναδείχθηκε ο Νίκος Παπαδημητρίου (Τοξόκλυτοι) μετά από έναν αγώνα θρίλερ. Άξιοι διεκδικητές του χρυσού μεταλλίου οι Νίκος Μαλλιαρουδάκης (Κορυβάντες) και Δημήτρης Νάκος (Πρωτοπόρος), οι οποίοι προσπάθησαν μέχρι το τέλος για την κορυφή του βάθρου.


Μετά από τον πρώτο γύρο τίποτα δεν είχε ξεκαθαρίσει για την πρωτιά. Ο Παπαδημητρίου είχε ένα ελαφρύ προβάδισμα (157), με τους Μαλλιαρουδάκη και Νάκο να ακολουθούν στην απόλυτη ισορροπία έχοντας και οι δύο 156.


Από πίσω τους και ο πάντα υπολογίσιμος αντίπαλος Μανώλης Παπαλεξανδράκης (Κορυβάντες) που με 147 ήταν κοντά στα μετάλλια. Ο δεύτερος γύρος αναμενόταν συναρπαστικός...


Εκεί ξεχώρισε ο Παπαδημητρίου. Ψύχραιμος και υπομονετικός και με καλύτερη επίδοση από αυτή του πρώτου γύρου (159) κατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη θέση με σύνολο 316 και 10 10άρια (5 κεντρικά).


Πίσω του έγινε μια τρομερή μάχη με τον Μαλλιαρούδη να βγαίνει νικητής με σκορ 307, έναντι 300 του Νάκου, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Άρης Κορμπέτης (Κορυβάντες), ο οποίος μ' έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο κατάφερε να πάρει τη θέση του Παπαλεξανδράκη με συνολική επίδοση 285 έναντι 280 του συναθλητή του στους Κορυβάντες.


Εξέλιξη θρίλερ είχαμε όμως και στις γυναίκες με τη Ναταλία Καλλίτση (Αβάρις) να επικρατεί της Ερασμίας Σμυρόγλου (Κορυβάντες) με διαφορά τεσσάρων πόντων.


Κι όμως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου καμία από τις δύο τοξότριες δεν βρισκόταν στην πρώτη θέση. Εκεί ήταν η Εβίνα Κουντούρη (Κορυβάντες), η οποία είχε επίδοση 115, με την Καλλίτση να έχει 114 και την Σμυρόγλου 113!


Το ίδιο δραματικό σκηνικό συνεχίστηκε και στο δεύτερο γύρο με την Καλλίτση να έχει σκορ 95 έναντι 92 της Σμυρόγλου και με σύνολο 209 να ανεβαίνει και πάλι στο πρώτο σκαλί του βάθρου, μετά τον αγώνα TFG στη Ναύπακτο, αφήνοντας τη δεύτερη θέση την άκρως ανταγωνιστική Σμυρόγλου που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 205.


Από την πλευρά της η Κουντούρη με συνολική επίδοση 184 (69 στο δεύτερο γύρο) κατέλαβε την τρίτη θέση σε μια μεγάλη μονομαχία ανάμεσα σε τρεις ικανότατες τοξότριες.


Μεγάλη νίκη για Καλοσακά...

Στο Long Bow ανδρών νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Καλοσακάς (Ηλιούπολη), ο οποίος φρόντισε να πάρει μια αρκετά μεγάλη διαφορά από τον πρώτο γύρο, διατηρώντας την πρωτιά και στο δεύτερο παρά το γεγονός ότι δεν είχε την καλύτερη επίδοση.


Ο Καλοσακάς με 138 άνοιξε τη διαφορά κόντρα στον Κρίτωνα Μακρυγιάννη (Κορυβάντες), έναν εκ των κορυφαίων τοξοτών στο Long Bow στη χώρα μας, που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 104, αν και στο δεύτερο σκέλος του αγώνα είχε καλύτερες βολές (123) σε αντίθεση με τον Καλοσακά (116), όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να πάρει τη νίκη. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Θεμιστοκλής Κατσαρός (Αχαιοί), με συνολική επίδοση 199.


Στις γυναίκες είχαμε μια μονομαχία μεταξύ δύο συναθλητριών της Φλώρινας. Οι "οικοδέσποινες" Ελένη Τσώτσου και Νικολέτα Βόγλη, ήταν αυτές που ξεχώρισαν στο Long Bow γυναικών με την πρώτη να παίρνει το χρυσό μετάλλιο με συνολική επίδοση 181 έναντι 160 της Τσώτσου.


Πολύ καλή προσπάθεια και από τη Λετονή, Ilze Gromule, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση με επίδοση 120, αφήνοντας εκτός βάθρου την επίσης εξαιρετική Φωτεινή Ζούρου (Οδυσσέας) με 101.


Κυριαρχία Κωστόπουλου

Στο σύνθετο Τόξο ανδρών ο "χάλκινος" στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, Σάκης Κωστόπουλος (ΣΟΑ-ΑΣΟΕΕ), κατέκτησε την πρώτη θέση έχοντας απέναντί τους εξαιρετικούς και πάντα ανταγωνιστικούς τοξότες όπως τον Κυπελλούχο Ελλάδος (Ανοιχτού Χώρου), Δημήτρη Λαμπράκη (Χολαργό), τον Θανάση Ρίζο (Κορυβάντες), αλλά και τον Κυριάκο Κροαζιέ (Πρμηθέας).


Ο Κωστόπουλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους αντιπάλους τους από τον πρώτο γύρο (217) με του Λαμπράκη και Ρίζο να ακολουθούν με 211 και 210 αντίστοιχα και τον Κροαζιέ να χάνει έδαφος έχοντας 193.


Στο δεύτερο σκέλος του αγώνα ο Κωστόπουλος σφράγισε την κυριαρχία του και με σύνολο 444 (27 10άρια, 18 κεντρικά) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ο Λαμπράκης με 393 (21 10άρια, 11 κεντρικά) ήταν δεύτερος, ενώ ο Ρίζος άντεξε στην πίεση του Κροαζιέ και με 365 (20 10άρια, 8 κεντρικά) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.


Από την πλευρά της η Μαρία Τσαβαχίδου (Αθλητικός Όμιλος Πατρών), η οποία ήταν η μοναδική γυναικεία εκπροσώπηση στην κατηγορία του Σύνθετου Τόξου, ολοκλήρωσε την προσπάθειά της με συνολική επίδοση 338 (21 10άρια, 8 κεντρικά).


Αποτελέσματα (Μετάλλια)


Instinctive Bow | Άνδρες

 1. Βασίλης Μαστρόκαλος (Αβαρις) 216

 2. Ιάσων Γαβράκης (Κορυβάντες) 210

 3. Θεοδόσης Πανταζόπουλος (Κορυβάντες) 176

Instinctive Bow | Γυναίκες

 1. Ευγενία Μεταξά (Κορυβάντες) 128

 2. Αλεξάνδρα Πετσίνη (Ακαδημία Πέλοπος Πατρών) 36

Bare Bow | Άνδρες

 1. Νίκος Παπαδημητρίου (Τοξόκλυτοι) 316

 2. Νίκος Μαλλιαρουδάκης (Κορυβάντες) 307

 3. Δημήτρης Νάκος (Πρωτοπόρος) 300

Bare Bow | Γυναίκες

 1. Ναταλία Καλλίτση (Αβαρις) 209

 2. Ερασμία Σμυρόγλου (Κορυβάντες) 205

 3. Εβίνα Κουντούρη (Κορυβάντες) 184

Long Bow | Άνδρες

 1. Γιώργος Καλοσακάς (ΑΟΤΚ Ηλιούπολης) 254

 2. Κρίτων Μακρυγιάννης (Κορυβάντες) 227

 3. Θέμης Κατσαρός (Αχαιοί) 199

Long Bow | Γυναίκες

 1. Ελένη Τσώτσου (Σ.Α.Λ Φλώρινας) 181

 2. Νικολέτα Βόγλη (Σ.Α.Λ Φώρινας) 160

 3. Ilze Gromule (Λετονία) 120

Σύνθετο Τόξο | Άνδρες

 1. Σάκης Κωστόπουλος (ΣΟΑ-ΑΣΟΕΕ) 444

 2. Δημήτρης Λαμπράκης (Χολαργός) 393

 3. Θανάσης Ρίζος (Κορυβάντες) 365

Σύνθετο Τόξο | Γυναίκες

 1. Μαρία Τσαβαχίδου (Αθλητικός Όμιλος Πατρών) 338