• Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία-Δημήτρης Λαμπράκης: "Απολαμβάνω αυτό που κάνω"

Updated: Feb 24, 2019

Μάλιστα το κάνει και πολύ καλά. Κυπελλούχος στο σύνθετο ενώ από σήμερα ξεκινάει το τελευταίο έτος του στη φυσική. Ο πολυπράγμων Δημήτρης Λαμπράκης μιλάει για τον μοναδικό τίτλο που έλειπε από το...παλμαρέ του

Την ώρα που έγραφα τις παρακάτω γραμμές ο Δημήτρης Λαμπράκης θα ξεκινούσε την τελευταία του χρονιά για το πτυχίο. Πριν από αυτό όμως... φρόντισε να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδος στο σύνθετο τόξο. Ήδη πρωταθλητής στο Πανελλήνιο κλειστού χώρου συν αμέτρητες νίκες και βάθρα στη μέχρι τώρα πορεία του.


Ο συγκεκριμένος όμως τίτλος ήταν ιδιαίτερος καθώς έλειπε από την πλούσια (εγχώρια) συλλογή του και μάλιστα αγωνιζόμενος ανάμεσα στους κορυφαίους (όπως είναι και ο ίδιος) τοξότες, Σάκη Κωστόπουλο, Σταύρο Κουμερτά, συμπεριλαμβανομένου και του Χρήστου Αερικού, ο οποίος (πριν μεταπηδήσει στο Ολυμπιακό Τόξο) συνήθιζε να μονοπωλεί την κορυφή.

"Με τον Χρήστο είμαστε φίλοι τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ποτέ δεν τον έβλεπα ανταγωνιστικά και πάντα θεωρούσα ότι έχει να μας μάθει πράγματα για την τοξοβολία και ειδικά για το σύνθετο τόξο. Οπότε θα σου πω ότι ένιωσα πολύ ωραία και οικεία που (ξανά) έριχνα και πάλι μαζί με τον φίλο μου στον ίδιο στόχο"

Η συμμετοχή του στο Κύπελλο σύνθετου, είχε καθαρά χαρακτήρα...guest κάτι όμως που έδωσε μεγάλη χαρά σε όλους τους συμμετέχοντες, όπως φυσικά και στον πολύ καλό του φίλο, Δημήτρη Λαμπράκη.


"Η ικανοποίηση ήταν μεγάλη. Ήταν η μοναδική διοργάνωση που μου είχε "ξεφύγει", επομένως χάρηκα ιδιαίτερα. Τα παιδιά που ανέφερες είναι αντίπαλοί μου σε κάθε αγώνα και τις περισσότερες φορές βρισκόμαστε στο βάθρο. Είτε θα είμαστε οι τρεις μας, είτε την τριάδα θα συμπληρώνει και ο Κυριάκος Κροαζιέ (ειδικά τον τελευταίο χρόνο). Όσο αφορά τον Χρήστο (Αερικό) η συμμετοχή του ήταν κάτι το ιδιαίτερο".


"Είμαστε φίλοι τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ποτέ δεν τον έβλεπα ανταγωνιστικά και πάντα θεωρούσα ότι έχει να μας μάθει πράγματα για την τοξοβολία και ειδικά για το σύνθετο τόξο. Οπότε θα σου πω ότι ένιωσα πολύ ωραία και οικεία που (ξανά) έριχνα και πάλι μαζί με τον φίλο μου στον ίδιο στόχο".


Όσο για το αν άλλαξε κάτι τεχνικά ή ακόμα και σε πνευματικό επίπεδο, ο Δημήτρης τόνισε: "Δεν μπορώ να εντοπίσω κάποια αλλαγή, όλα μου φαίνονται φυσιολογικά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο μετατόπισα τη συγκέντρωσή μου περισσότερο στη σχολή και λιγότερο στην τοξοβολία καθώς πλησιάζω στο τέλος των σπουδών μου".

"Ναι, ο πατέρας μου με μύησε στον κόσμο της τοξοβολίας. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου δεν μου έδωσε κάποια ιδιαίτερη συμβουλή και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν. Ουσιαστικά μου τα είχε πει όλα όταν ξεκίνησα την τοξοβολία: "Να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις", οπότε 7 χρόνια μετά ακόμα "απολαμβάνω αυτό που κάνω".

Εμπειρία. Μεγάλο κεφάλαιο για κάθε αθλητή (και όχι μόνο). Οι εικόνες από μεγάλες διοργανώσεις υπάρχουν για τον τοξότη του Χολαργού, αλλά όπως σημειώνει εύστοχα και ο ίδιος "ποτέ δεν είναι αρκετές". Ο Δημήτρης έχει τη δική του-τεκμηριωμένη-άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.


"Οι εικόνες πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι "αρκετές". Δηλαδή δεν θεωρώ ότι μπορείς κάποια στιγμή να φτάσεις να πεις "τώρα έχω όσο εμπειρία χρειάζεται". Πάντα θα ύπαρχε κάτι νέο και μια κατάσταση η οποία θα έχει να σου διδάξει πράγματα. Προφανώς οι εμπειρίες από διεθνείς αγώνες είναι σημαντικές για κάθε αθλητή (όχι μόνο στην τοξοβολία)".


"Με το να συμμετέχεις σε μεγάλες διοργανώσεις, ακόμα κι αν-αγωνιστικά-δεν κερδίσεις κάτι, θα αποκομίσεις εμπειρίες. Παράδειγμα για το πως δουλεύουν οι αθλητές από άλλες χώρες. Αποκτάς μια πιο σφαιρική άποψη για το άθλημα που κάνεις. Πολλές φορές γνωρίζεις καινούρια άτομα με τα οποία ανταλλάσσεις απόψεις και γενικά κάνεις παρέα. Εν ολίγοις δεν γίνεται να φύγεις "χαμένος" από έναν διεθνή αγώνα".


Προπονητής του είναι ο Αλέξανδρος Παμβουξόγλου. Μέντορά του, όμως είναι ο πατέρας του, ο οποίος και τον έβαλε μέσα στο υπέροχο κόσμο της τοξοβολίας. Μέσα σε όλα που έχει πάρει από εκείνον, αυτό που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα συγκεκριμένο...μότο.


"Ναι, εκείνος με μύησε στον κόσμο της τοξοβολίας. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου δεν μου έδωσε κάποια ιδιαίτερη συμβουλή και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν. Ουσιαστικά μου τα είχε πει όλα όταν ξεκίνησα την τοξοβολία: "Να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις", οπότε 7 χρόνια μετά ακόμα "απολαμβάνω αυτό που κάνω".


Στην (τελευταία όπως πάντα) ερώτηση για το που αφιερώνει το Κύπελλο, αρκέστηκε να πει: "Σε όλους όσους χάρηκαν μαζί μου γι΄ αυτήν την κατάκτηση".

Never Miss a Post. Subscribe Now!

© 2023 by Kathy Schulders. Proudly created with Wix.com  

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon