top of page
  • Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία | Λήδα Νάνου: Γεννημένη για να πρωταγωνιστεί...

Τα 13 Πανελλήνια ρεκόρ, τα δύο πρωταθλήματα Ελλάδος, η σημαντική υποτροφία στη σχολή Μωραΐτη, οι στόχοι και τα όνειρα μιας εξαιρετικής τοξότριας μόλις 15 ετών...

 

Για να πάω την αλήθεια στην αρχή της συνάντησης μπερδεύτηκα. Όταν βλέπεις μπροστά σου μια τοξότρια 176 εκατοστών και μάλιστα 15 ετών, νομίζεις ότι θα μιλήσεις για μπάσκετ ή για βόλεϊ. Πάντως όχι για τοξοβολία.


Αφού με... καθησύχασε χαμογελώντας άρχισε η συζήτηση για το άθλημα το οποίο λατρεύει και αγαπάει όσο τίποτε άλλο.


Συμμετοχές σε πέντε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει στην κατοχή της 13 Πανελλήνια ρεκόρ σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, έχει στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος στους αγώνες ανοιχτού και κλειστού χώρου, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε ως καλύτερη Νεάνιδα για το 2018.


Ένα μίνι βιογραφικό, το οποίο όμως μόνο μίνι δεν είναι (δύο σελίδες), για να πάρετε μια γεύση για το ταλέντο, αλλά και για το που μπορεί να φτάσει αυτό το κορίτσι.


Η ίδια δεν θυμάται τον εαυτό της χωρίς να έχει τόξο στα χέρια. "Ηθικός αυτουργός" ο Απόστολος Νάνος.


Τοξότης, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στους Αγώνες του 2004, πλέον ένας εξαιρετικός προπονητής, αλλά και σοβαρός γνώστης του αθλήματος. Αναμφίβολα η Λήδα Νάνου δεν θα μπορούσε να έχει πιο κατάλληλο άνθρωπο δίπλα της για να μάθει τα μυστικά του αθλήματος.


Η...μύηση δεν έγινε με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Πίεση δεν υπήρχε. Εξάλλου η ταξοβολία υπήρχε στο DNA της Νάνου, η οποία λίγο αργότερα θα την λάτρευε σημειώνοντας τη μία μεγάλη επιτυχία μετά την άλλη...


"Από πολύ μικρή είχα ένα τόξο στο χέρι μου. Μεγαλώνοντας άρχισε να γίνεται πιο οικείο σε μένα. Σιγά-σιγά ξεκίνησαν οι προπονήσεις, οι πρώτοι αγώνες, οι πρώτες διακρίσεις. Από εκεί και πέρα μπορώ να πω ότι "κόλλησα" με την τοξοβολία και συνεχίζω μέχρι σήμερα".


"Στην τοξοβολία παίζεις κόντρα στον εαυτό σου"

Η συζήτηση με τη Λήδα Νάνου έχει βρει έναν ρυθμό. Μπορεί να μιλάει για την τοξοβολία για ώρες. Φυσικά μπορεί να αγωνίζεται και να προπονείται με τις ώρες. Η ερώτηση θεωρώ ότι ήταν εύλογη: Γιατί Ολυμπιακό τόξο;


"Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την τοξοβολία έκανα Ολυμπιακό τόξο επομένως έμεινα εκεί. Σίγουρα το γεγονός ότι είναι ολυμπιακό άθλημα, ισχυροποίησε τη θέλησή μου σε αντίθεση με το σύνθετο. Αλλά πιστεύω ότι ακόμα κι αν το σύνθετο ήταν επίσης στην ατζέντα των Ολυμπιακών Αγώνων, πάλι το Ολυμπιακό τόξο θα επέλεγα".

"Κάνω τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα, οι οποίες έχουν διάρκεια 3-4 ώρες η κάθε μία, συμπεριλαμβανομένου και το γυμναστήριο, λόγω φυσικής κατάστασης"

Σιγά-σιγά αντιλαμβάνομαι ότι όλα μοιάζουν οικεία στην τοξοβολία, παρά το γεγονός ότι συνηθίζει να έχει απέναντί της ή και δίπλα της μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως για παράδειγμα το "φαινόμενο", Χρήστο Αερικό με τον οποίον βρέθηκαν μαζί το διπλό μικτό, η ίδια, αν και μόλις 15 ετών, έχει την αγωνιστική ωριμότητα για να μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.


Άψογο στιλ στους αγώνες στο Βέλο Κορινθίας. Η πορεία για την κορυφή έχει ήδη ξεκινήσει...

"Ένα από τα πράγματα που ακούω από τον προπονητή μου είναι ότι στην τοξοβολία δεν παίζεις ενάντια σε κάποιον άλλον παρά μόνο κόντρα στον εαυτό σου. Οπότε όποιος και να είναι όποιος και να είναι απέναντί μου, ακόμα και ο Παγκόσμιος πρωταθλητής, θα εστιάσω σε μένα. Θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ εγώ, παρά θα με απασχολήσει τι θα κάνει ο αντίπαλός μου".


"Από την άλλη όμως, αυτό δεν γίνεται να το τηρείς πάντα. Επειδή από μικρή είμαι μέσα στο χώρο και έχω ζήσει από κοντά, σε αγωνιστικά πλαίσια, τα μεγάλα ονόματα της χώρας μας, όπως ο Χρήστος Αερικός και η Ευαγγελία Ψάρρα, δεν μου είναι πρωτόγνωρο για το πως να διαχειριστώ μια τέτοια κατάσταση".


"Σίγουρα από τις πρώτες κόντρες δεν μπορείς να διαχειριστείς κατάλληλα μια τέτοια συνθήκη. Δεν ξέρεις πως να συμπεριφερθείς αγωνιστικά και γενικά μέσα στο χώρο. Ωστόσο, όσο η τριβή συνεχίζεται με αυτούς τους αθλητές τόσο πιο οικείο γίνεται για σένα και από εκεί και πέρα ξέρεις τι να περιμένεις".


Χρήστος Αερικός: "Η Λήδα είναι μια εξαιρετική αθλήτρια"

Από την πλευρά του ο Χρήστος Αερικός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την 15χρονη Ελληνίδα τοξότρια.


"Η Λήδα είναι μια εξαιρετική αθλήτρια και πιστεύω ότι αν συνεχίσει να δουλεύει το ίδιο σκληρά θα πάει αρκετά ψηλά στην καριέρα της και συνδυασμό με τον πολύ καλό χαρακτήρα της νομίζω ότι αξίζει να προχωρήσει, καθώς ελάχιστες στην ηλικία της έχουν καταφέρει όσα εκείνη", δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής.


Λήδα Νάνου και Χρήστος Αερικός, μαζί στο διπλό μικτό του Ολυμπιακού τόξου

Όσο προχωράει η συνέντευξη παρατηρώ το ανήσυχο πνεύμα της Νάνου. Οι πολλές επιτυχίες και η γρήγορη άνοδος ναι μεν την ικανοποιούν και την καθησυχάζουν, μέχρι σε ένα σημείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την χαλαρώνουν...


"Ναι, από τη μία πλευρά με καθησυχάζει και με ικανοποιεί, καθώς διαπιστώνω ότι οι κόποι και οι θυσίες αξίζουν και μου δείχνουν ότι μπορώ να προχωρήσω αγωνιστικά, αλλά από την άλλη μετά από κάθε επιτυχία υπάρχει μπροστά μου η δυνατότητα μιας ακόμη. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να δουλέψω πιο σκληρά για να μπορέσω να ξεπερνώ τις προκλήσεις που βάζω στον εαυτό μου".

"Ο πατέρας μου, ο οποίος είναι και προπονητής μου, με βοηθάει όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά και του οφείλω πολλά. Εξάλλου χάρη σ' αυτόν έμαθα και γνώρισα τον κόσμο της τοξοβολίας"

"Θέλω ένα μετάλλιο το Παγκόσμιο Νέων"

Όνειρό της οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Το θέλει πολύ. Αυτό όμως που στοχεύει είναι και μια καλή εμφάνιση, στο πιο...κοντινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων, η οποία -γιατί όχι;- επιθυμεί να συνδυαστεί με ένα μετάλλιο.


"Έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων στην Ισπανία (19-25 Αυγούστου). Εκεί ελπίζω να μπορέσω να φτάσω όσο ψηλότερα γίνεται και γιατί όχι να μπορέσω να μπω στα μετάλλια".

"Έχω φτάσει μέχρι την 8άδα στο παρελθόν και είναι ένας από τους στόχους μου να μπορέσω να κατακτήσω ένα μετάλλιο. Από εκεί και πέρα στην ατζέντα υπάρχουν και μερικά σημαντικά τουρνουά στην Ευρώπη, όπου κι εκεί ελπίζω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να προχωρήσω".


Η ελληνική τοξοβολία που εξελίσσεται...

Η ερώτηση αφορά το κατά πόσο πιστεύει ότι η ελληνική τοξοβολία κάνει βήματα μπροστά. Απάντησε χωρίς να το σκεφτεί και πολύ.


Θα τονίσει την πολύ καλή δουλειά που κάνουν όλα τα παιδιά στο άθλημα, αλλά παράλληλα θα υπογραμμίσει τη μεγάλη βοήθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Τ).


"Για την ώρα πιστεύω ότι όλα πηγαίνουν καλά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί στην ελληνική τοξοβολία. Όλα τα παιδιά δουλεύουν πολύ και έχουν πολύ καλές επιδόσεις στους αγώνες τους. Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι αυτή τη στιγμή υπάρχει εξέλιξη στο άθλημα μας και όπως ανέφερα και πιο πάνω, θεωρώ ότι αυτό θα συνεχιστεί".


Η Λήδα Νάνου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων (Πάτρα, 2018)

"Αρκετή δουλειά, κόπος, θυσίες, αλλά και να υπάρχει και η φιλοδοξία ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Γενικά, χρειάζεται να πιστεύεις αυτό που κάνεις. Αν δεν υπάρχει η πίστη μέσα σου όλα γίνονται δύσκολα".


"Η στήριξη πιστεύω ότι υπάρχει. Η Ελληνική Ομοσπονδία κάνει τη δική της προσπάθεια, πάντα στα πλαίσια του δυνατού. Μας στέλνει σε αγώνες στο εξωτερικό, μας παρέχει σημαντική βοήθεια όπως είναι η συνεργασία με το Perfomance 22, ένα φυσιοθεραπευτήριο-γυμναστήριο το οποίο μας βοηθάει στο μέγιστο βαθμό συν την ψυχολογική βοήθεια που μας παρέχεται, από τον αθλητικό ψυχολόγο κ. Νεκτάριο Σταύρου, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά".


"Επομένως πιστεύω ότι υπάρχει η απαραίτητη στήριξη, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα...σκαλοπάτι για τη δική μας εξέλιξη".


Τα Μ.Μ.Ε και η "πρώτη" με την γαλανόλευκη

Σχεδόν σε κάθε συνέντευξη αναφέρω τα Μ.Μ.Ε και την προβολή που έχει το κάθε άθλημα. Ουσιαστικά η ερώτηση είναι ρητορική. Ασφαλώς και γνωρίζω την απάντηση. Ασφαλώς και (ανά)γνωρίζω ότι ο Τύπος δεν ασχολείται με την εξέλιξη των αθλημάτων αυτών κι ας είναι Ολυμπιακά.


Θα ασχοληθεί μόνο όταν υπάρξει κανένα μετάλλιο ή κάθε τέσσερα χρόνια (Ολυμπιακοί Αγώνες) μπας και έρθει κανένα like παραπάνω (κάτι δικά μου...). Η απάντηση των αθλητών ήταν σχεδόν πάντα η ίδια. "Θέλουμε να ασχοληθούν με το άθλημά μας και τα χρειαζόμαστε για χορηγούς, αναγνώριση κλπ".


Η Λήδα Νάνουν έχει μια διαφορετική τοποθέτηση στο θέμα, η οποία είναι πραγματικά τροφή για σκέψη...


Μάιος 2016, Σαλαμίνα. Το πρώτο Πανελλήνιο ρεκόρ είναι γεγονός, με επίδοση 698/720 (25μ.) στην κατηγορία Πανκορασίδων

"Όχι, σίγουρα δεν υπάρχει κάποια προβολή-προώθηση στο άθλημά μας από τα Μ.Μ.Ε, σε γενικό βαθμό. Αλλά από την άλλη ακόμα και να υπήρχε δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι θα άλλαζε κάτι".


"Προφανώς η τοξοβολία θα μπορούσε να φανεί περισσότερο και πιθανώς αυτό θα κέντριζε το ενδιαφέρον κάποιον χορηγών για την Ομοσπονδία ή για εμάς τους ίδιους, αλλά και πάλι δεν ξέρω αν κάτι θα άλλαζε ουσιαστικά, όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι".


"Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι είναι θέμα διαχείρισης. Δηλαδή το πως θα μπορούσε κανείς να διαχειριστεί την προβολή. Επομένως, από τη μία ναι ίσως να μπορεί να έκανε καλό για έναν αθλητή, αλλά από την άλλη υπάρχει και μια πιθανότητα (μικρή, μεγάλη) να είχε και αρνητικές επιπτώσεις".

"Μια πιθανότητα προβολής, η οποία θα είχε συνέπεια και συνέχεια, αναμφίβολα θα την εκτιμούσα και ίσως να μπορούσε να με βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Αλλά κι αυτό να μην γίνει θα συνεχίσω να προσπαθώ και να αγωνίζομαι για το καλύτερο"

Κέρδισε τη συμμετοχή της στο Youth Cup σε ηλικία 13 ετών και 5 μηνών. Μέσα από τους αγώνες πρόκρισης σημείωσε και το πρώτο της Πανελλήνιο ρεκόρ (621/720). Οι αγώνες έγιναν περίπου δύο εβδομάδες πριν μπει στα 14. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το καλύτερο δώρο γενεθλίων της ζωής της...


"Αν θυμάμαι καλά τον Νοέμβριο του 2016 είχαν πραγματοποιηθεί οι αγώνες που εξασφάλιζαν τη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα για τη διοργάνωση του Youth Cup που θα γινόταν στον Μαραθώνα. Όταν μου ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα φορέσω το εθνόσημο δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί".


"Όταν πήρα τη φόρμα της εθνική μας ομάδας με το εθνόσημο πάνω, είχα ανατριχιάσει ολόκληρη. Ήταν ένα όνειρο που είχε γίνει πραγματικότητα. Όταν μπήκα μέσα στο στάδιο και είδα πάνω από 200 αθλητές είχα κοκαλώσει"


Η στιγμή που θα μείνει χαραγμένη...

Όλοι οι αθλητές και όλες οι αθλήτριες έχουν τις δικές τους έντονες στιγμές. Η Λήδα Νάνου την έζησε στο ντεμπούτο της σε Ευρωπαϊκό τουρνουά. Θα την χαρακτήριζα ως ένα σκωτέζικο ντους. Το ίδιο και η Νάνου. Ένας αγώνας, αλλά με πολλές ανατροπές και συγκινήσεις.


"Ήταν στην πρώτη μου συμμετοχή σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση (Μαραθώνας). Είχα περάσει την πρώτη κόντρα στους Ολυμπιακούς γύρους. Ήμουν πολύ χαρούμενη. Οι επόμενοι γύροι έγιναν την δεύτερη ημέρα".


"Στην δεύτερη κόντρα αντιμετώπισα μια τοξότρια από τη Ρωσία. Είχα κάνει ένα κακό ξεκίνημα και βρέθηκα να χάνω με 4-0. Η αλήθεια είναι ότι είχα απογοητευτεί με την εξέλιξη της αναμέτρησης. Λίγο έλειψε να με πιάσουν τα κλάματα. Την ώρα που γύριζα από το στόχο, είπα από μέσα μου ότι "Ξέρεις κάτι; Έχεις παλέψει σκληρά γι' αυτό. Αυτή είναι η στιγμή σου. Δεν μπορείς να χάσεις, θα το παλέψεις μέχρι το τέλος!".


Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νέων 2017 (Μαραθώνας). Το ντεμπούτο με την εθνική ομάδα, το οποίο έμελλε να μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη της...

"Η επόμενη κόντρα ήταν ισόπαλη (5-1). Επομένως από εκεί και πέρα χρειαζόμουν νίκη στις επόμενες δύο κόντρες για να πάμε σε shoot-off, καθώς ακόμα και η ισοπαλία θα με πετούσε εκτός. Πραγματικά εκείνη τη στιγμή πίστεψα ότι θα τα καταφέρω. Το πίστευα πολύ. Τα ξέχασα όλα και συγκεντρώθηκα απόλυτα".


"Δεν νομίζω να έχω ρίξει καλύτερα στη ζωή μου, απ' ότι στις επόμενες δύο κόντρες. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνω το 5-5 και να πάμε στο shoot-off. Άνοιξα το τόξο και αμέσως το έκλεισα. Δεν μπορούσα να ρίξω από το άγχος".


"Μάλιστα είχαν μείνει (αν θυμάμαι καλά) 20 δευτερόλεπτα μέχρι να ρίξω. Τελικά έριξα με το βέλος να βρίσκει κεντρικό 10άρι! Ωστόσο και της αντιπάλου μου είχε την ίδια κατάληξη κι έχασα την πρόκριση για λιγότερο από τρία χιλιοστά!"


"Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη εμπειρία από διεθνείς αγώνες. Απίστευτα συναισθήματα, τα οποία δεν νομίζω να φύγουν από μέσα μου ποτέ. Μπορεί να έχασα το shoot-off και να μην πέρασα στην επόμενη κόντρα, αλλά το γεγονός ότι κατάφερα να ξεπεράσω τον εαυτό μου σήμαινε πολλά για μένα".


Η υποτροφία...

Η Λήδα Νάνου είναι ένα από τα πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγάλα ακαδημαϊκά προβλήματα.


Η έλλειψή παιδείας και από τους ίδιους του καθηγητές, στάθηκε εμπόδιο στην Νάνου. Δεν θα ήταν άξιο να αναφέρω τι ακριβώς συνέβη και τι ειπώθηκε στο σχολείο της 15χρονης.


Καθηγητές χωρίς ήθος και αξίες υπήρχαν πάντα. Το κακό είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια αυτό το είδος πληθαίνει επικίνδυνα...Αυτά και πάω παρακάτω.


Η ιστορία αυτή είχε ένα happy end για την Νάνου, η οποία βρήκε λύση με μια τριετής υποτροφία της σχολής Μωραΐτη.


Μια εκπληκτική κίνηση από το συγκεκριμένο σχολείο το οποίο εύχομαι να βρει μιμητές για τα παιδιά που θέλουν να συνδυάσουν το αθλητικό και ακαδημαϊκό κομμάτι.


Σχολή Μωραΐτη

Πραγματικά μια αξιέπαινη κίνηση που φέρνει στο προσκήνιο υγιείς ανθρώπους με ανοιχτά κι όχι "σκονισμένα" και επικίνδυνα μυαλά.


"Όπως όλα τα όμορφα πράγματα, έτσι κι αυτό ξεκίνησε από καθαρή σύμπτωση. Μια φίλη της μητέρας μου και δασκάλα μου, ο γιος της οποίας σπουδάζει στη σχολή Μωραΐτη, ουσιαστικά με παρότρυνε για να αρχίσω να ψάχνω τη δυνατότητα υποτροφίας".


"Η ίδια γνώριζε τα προβλήματα που είχα στο σχολείο μου, οπότε μου είπε ότι θα ήταν μια ιδανική ευκαιρία για μένα, τόσο για το αθλητικό, όσο και για το ακαδημαϊκό κομμάτι. Όσο περνούσε ο καιρός τόσο η ιδέα το να δώσω εξετάσεις, μεγάλωνε".

"Θέλω να ευχαριστήσω τη σχολή Μωραΐτη για την υποτροφία αυτή. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη από αυτήν την εξέλιξη και πιστεύω ότι η ζωή μου, τόσο αθλητικά, όσο και ακαδημαϊκά θα γίνει πιο εύκολη"

"Έτσι κι έγινε. Το...κακό ήταν ότι οι εξετάσεις για την υποτροφία έπεσαν πάνω στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να αγωνιστώ. Κατάφερα να περάσω στην δεύτερη φάση των εξετάσεων, που ήταν ουσιαστικά για τις υποτροφίες".


"Τελικά τα κατάφερα, παίρνοντας την υποτροφία (για τρία χρόνια) και μπορώ να πω σε αυτό το σημείο ότι η τοξοβολία με βοήθησε πάρα πολύ, κι αυτό γιατί μου έχει μάθει να διαχειρίζομαι σε μικρό χρόνο, πολλά πράγματα".


Η Ξένια Μπαρούνη και η...Ki Bo-Bae

Όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες έχουν τα δικά τους πρότυπα. Αυτά που θαυμάζουν από την αρχή της καριέρας τους και θέλουν να τους μοιάσουν. Η Λήδα Νάνου μου εκμυστηρεύτηκε τα δικά της τόσο από τον ελλαδικό χώρο, όσο και από το εξωτερικό...


"Από μικρή θαύμαζα πάρα πολύ την Ξένια Μπαρούνη. Την έβλεπα που έβγαινε στους αγώνες του εξωτερικού και πραγματικά ενθουσιαζόμουν! Δεν σας κρύβω ότι όταν μπήκαν κι εγώ στην Εθνική ομάδα ήταν πολλές φορές που ρωτούσα: "θα έρθει και η Ξένια;", ήθελα να αγωνιστούμε μαζί. Όταν αυτό συνέβη δεν το πίστευα. Ήμουν πολύ χαρούμενη! Δεν της το έχω πει ποτέ, αλλά πραγματικά την θαύμαζα πολύ!".


"Από το εξωτερικό μου αρέσει πολύ η Ki Bo-Bae. Εξαιρετική αθλήτρια με αμέτρητα Παγκόσμια πρωταθλήματα και φυσικά "χρυσή" Ολυμπιονίκης το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Την παρακολουθούσα από μικρή και ήθελα πολύ να της μοιάσω. Πραγματικά μεγάλη τοξότρια".


Ξένια Μπαρούνη: "Η Λήδα είναι ικανή να φτάσει όσο ψηλά μπορεί"

Γεγονός είναι ότι η Ξένια Μπαρούνη αιφνιδιάστηκε ευχάριστα με την "εξομολόγηση" της Λήδας Νάνου. Δεν κρύβω ότι συγκινήθηκε από την αναφορά στο πρόσωπό της, από τη...μικρή της αδελφή, όπως χαρακτήρισε την 15χρονη.


"Γνωρίζω την Λήδα πολύ πριν αγωνιστεί. Ερχόταν και παρακολουθούσε του αγώνες και ήμασταν πολύ κοντά", δήλωσε η τοξότρια του Α.Ο. Στόχος.


"Σιγά-σιγά άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες και να γίνεται όλο και καλύτερη. Τα νούμερά της ανέβηκαν απίστευτα γρήγορα, δείγμα του μεγάλου ταλέντου που διαθέτει. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί που δουλεύει σκληρά".


Ξένια Μπαρούνη και Λήδα Νάνου μαζί σε αγώνες στο Μαρκόπουλο. "Ήταν σαν τη μικρή μου αδελφή", δήλωσε η πολυνίκης τοξότρια για την Νάνου

"Πιστεύω ότι αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς είναι ικανή να κυνηγήσει όποιον στόχο θελήσει. Είναι ικανή να φτάσει πολύ ψηλά".


Για το τέλος η Λήδα Νάνου κάνει τη δική της ευχή για την τοξοβολία, αλλά και για όλα τα παιδιά του χώρου που προσπαθούν, με όσα μέσα διαθέτουν, προκειμένου να ανεβάσουν ένα εξαιρετικό άθλημα ακόμη πιο ψηλά.


"Εύχομαι να συνεχίσουν να έρχονται οι επιτυχίες και οι διακρίσεις και οι Έλληνες αθλητές να καταφέρουν να ανέβουν ακόμη ψηλότερα και φυσικά να μπορέσουμε να στείλουμε μια Ολυμπιακή ομάδα στους Αγώνες του Τόκιο".

bottom of page