• Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία | Νατάσα Τσακίρη: "Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία"

Η 29χρονη Ελληνίδα τοξότρια κάνει απολογισμό για την πρώτη συμμετοχής της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος πλέον είναι η προσωπική της βελτίωση προκειμένου να βρεθεί και πάλι ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου

 

Η Νατάσα Τσακίρη, πέρα από εξαιρετική τοξότρια, είναι ένας πρακτικός άνθρωπος. Σπάνια παρασύρεται, ενώ συνηθίζει να φιλτράρει τα όσα λέει. Προσωπικά δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό από κάποια που καλείται να δείξει απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια από τα 50μ., την ίδια ώρα που παλεύει να ρίξει-όσο μπορεί-τους παλμούς της καρδιάς. Δύσκολος συνδυασμός, ειδικά όταν ακριβώς δίπλα σου αγωνίζονται οι κορυφαίες του κόσμου...


Η Ελληνίδα τοξότρια, πριν από λίγες ημέρες, επέστρεψε στη βάση της μετά από το Παγκοσμίου πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Ντεν Μπος. Ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο δεν θα ξεχάσει ποτέ, καθώς ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα της που συμμετείχε στη διοργάνωση.


"Ήταν μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα απέναντι στις καλύτερες του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι η χαρά και η ικανοποίηση ήταν μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα είχα πολύ άγχος", δήλωσε η Τσακίρη.


Απόλυτα αληθές. Τσακίρη και...άγχος πάνε μαζί. Ωστόσο μ' ένα "μαγικό" τρόπο συνηθίζει να το μετατρέπει σε ενέργεια γεγονός που της φέρνει (συνήθως) τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Γι' αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στη χώρα μας στο σύνθετο τόξο.


Ο γύρος κατάταξης, ήταν η πρώτη πράξη στην "παρθενική" της συμμετοχή στη διοργάνωση. Τα νούμερα που ήθελε όμως δεν της βγήκαν, βάσει της εξαιρετικής επίδοσης που είχε κάνει νωρίτερα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, με την οποία είχε ουσιαστικά κατάφερε να σφραγίσει το εισιτήριο για το Ντεν Μπος.


"Η κατάταξη ξεκίνησε καλά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, ωστόσο δεν κατάφερα να φέρω το σκορ που είχα βάλει ως στόχο. Το 672 δεν ήταν η καλύτερη φετινή μου επίδοση όπως γράφτηκε, καθώς τον περασμένο Απρίλιο, σ' έναν αγώνα Α' κατηγορίας, είχα κάνει 689 (επίδοση που αποτελεί Πανελλήνιο ρεκόρ)".


"Εξάλλου η συγκεκριμένη επίδοση ήταν ουσιαστικά και το "εισιτήριό" μου για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και με αυτόν τον τρόπο μπήκα κι εγώ, την τελευταία στιγμή, στην αποστολή".


"Ήξερα τι θα αντιμετωπίσω"

Η πρώτη κόντρα στο Ντεν Μπος ήταν με την νούμερο 14 του κόσμου, Danelle Wentzel. Η Νοτιοαφρικανή, που προερχόταν από το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο στην Αττάλεια, βρέθηκε αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί απέναντι στην Ελληνίδα τόξοτρια.


Ίσως η Τσακίρη θα μπορούσε να είχε μια πιο...βατή αντίπαλο στην πρώτη κόντρα. Ωστόσο, η ίδια τονίζει ότι σε τέτοιο επίπεδο δεν μπορούμε να μιλάμε για εύκολες ή δύσκολες αντιπάλους.


"Ναι, στην πρώτη κόντρα έπεσα πάνω σε μια δυνατή αντίπαλο, η οποία είναι και νούμερο 14 στον κόσμο. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν άτυχη. Εξάλλου μιλάμε για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου το επίπεδο είναι πολύ ψηλό και από την αρχή ήξερα τι θα αντιμετωπίσω".


Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες προσπάθησε να απειλήσει την Wentzel. Μπορεί να πει κανείς ότι μέχρι σε ένα σημείο το έκανε. Έδειξε από τι στόφα είναι φτιαγμένη και πως κάτω από άλλες καταστάσεις θα μπορούσε να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα...


"Σε αντίθεση με την κατάταξη, όταν ήρθε η ώρα για την κόντρα οι ουρανοί άνοιξαν! Έβρεχε τόσο πολύ που ήταν αδύνατο να ξεχωρίσω τα χρώματα του στόχου μέσα από το σκοπευτικό μου. Παρά το γεγονός αυτό οι καιρικές συνθήκες ήταν ίδιες για όλες και έπρεπε να αγωνιστώ".


"Μπορώ να πω ότι το προσπάθησα κόντρα στην Wentzel. Έριξα σχετικά στα νούμερά μου. Εξάλλου αν δει κανείς τα σκορ απ' όλες τις κόντρες που παιζόντουσαν εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσε να παρατηρήσει πως ήταν χαμηλά. Μάλιστα κάποιες αθλήτριες προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο έχοντας μικρότερο σκορ από το δικό μου".


"Στόχος η βελτίωση"

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντεν Μπος αποτελεί παρελθόν. Αυτό που κρατάει η Νατάσα Τσακίρη είναι η "δίψα" για να δώσει ακόμα περισσότερα. Είναι οι αγώνες, είναι η τριβή που θα την κάνει ακόμα καλύτερη, αλλά και η προσωπική βελτίωση.


"Τελειώνοντας τον αγώνα με την Wentzel, ένιωσα ότι έχω να δώσω πολλά ακόμα. Επομένως ο στόχος μου από εδώ και πέρα είναι η προσωπική μου βελτίωση για να βρεθώ και πάλι σε παρόμοιες διοργανώσεις και να πλασαριστώ σε καλύτερες θέσεις".


"Φυσικά, η προσωπική προσπάθεια του καθενός δεν φτάνει. Για να μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να αντιμετωπίσουμε στα ίσια, τοξότες από άλλες χώρες, χρειαζόμαστε κι άλλα εφόδια. Εύχομαι το μέλλον να είναι καλύτερο..."