top of page
  • Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία | Σάκης Κωστόπουλος: "Η πρόκληση ενός τελικού είναι από μόνη της επιτυχία"

Το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σύνθετου τόξου στο ελληνικό, οι στόχοι της φετινής σεζόν, αλλά και η συμβουλή στα νέα παιδιά. Όλα αυτά από τον έμπειρο τοξότη και μέλος της εθνικής μας ομάδας, Σάκη Κωστόπουλο

 

Τον γνωρίζω αρκετό καιρό. Έχουμε μιλήσει και ανταλλάξει απόψεις για αρκετά πράγματα τα οποία αφορούν την τοξοβολία και πάντα μετράει τα λόγια του. Ο Σάκης Κωστόπουλος είναι από αυτούς που τους χαρακτηρίζω...επαγγελματίες-ερασιτέχνες αθλητές. Χρόνια τιμάει το εθνόσημο και βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή.


Το περασμένο Σαββατοκύριακο αγωνίστηκε στον τελικό (σ' έναν ακόμη στην καριέρα του) του σύνθετου τόξου Πανελλήνιο πρωτάθλημα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Δίπλα του είχε τον Σταύρο Κουμερτά. Φίλοι, συναθλητές στην εθνική ομάδα και...συνταξιδιώτες στον δύσκολο δρόμο της ελληνικής τοξοβολίας.


"Η συμμετοχή σ' έναν τελικό είναι επιτυχία"

Ο Κωστόπουλος κατέκτησε την δεύτερη θέση, μετά από έναν εξαιρετικό τελικό. Ο ίδιος (όσο τον παρακολουθώ) έχει φτάσει πολλές φορές στην πηγή, αλλά νερό δεν έχει πιει. Λίγο τον απασχολεί. Η συμμετοχή σε έναν τελικό, όπως είπε, είναι μια πρόκληση και μια επιτυχία από μόνη της.


"Η πρόκληση σ' έναν τελικό στην τοξοβολία είναι από μόνη της μια επιτυχία, άρα το...νερό το πίνεις. Το να φτάσεις στην πηγή είναι επιτυχία. Τώρα τι θα γίνει από εκεί και πέρα και ποιο θα είναι το χρώμα του μεταλλίου, να σου πω ειλικρινά, δεν είναι κάτι που με νοιάζει ιδιαίτερα. Φυσικά και θέλω και αγωνίζομαι για το χρυσό μετάλλιο, αλλά όπως καταλαβαίνεις, είναι πάρα πολλά κομμάτια που πρέπει να ενωθούν γι' αυτό".


Όσο για την αναμέτρηση κόντρα στον Σταύρο Κουμερτά, τόνισε:


"Σέβομαι τον κάθε αντίπαλο. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν τον ξέρεις ή όχι. Δεν υπάρχει ούτε εύκολος, ούτε δύσκολος και γι' αυτό η μαγεία στο άθλημά μας είναι οι ανατροπές".


"Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα"

Πάντα είχα την απορία. Όχι μόνο για την τοξοβολία, αλλά και γενικά στον αθλητισμό, όταν ένας αθλητής, παρά τα χρόνια του στο άθλημα, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί αφήνοντας πίσω του το νέο "αίμα".


Από τη μία είναι αξιέπαινο για τον ίδιο τον αθλητή, από την άλλη όμως αφήνει έναν προβληματισμό για τη γενιά που ακολουθεί. Ο Σάκης Κωστόπουλος έχει τη δική του εξήγηση, αλλά και το "άλλοθι" για τα νέα παιδιά που έρχονται...


"Δεν είναι θέμα προβληματισμού. Σαφώς και υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία είναι σε θέση να κάνουν πολλά περισσότερα από την παλιά "φουρνιά". Το θέμα είναι να το πιστέψουν τα ίδια και να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά. Φυσικά όσο μπορούν, καθώς η καθημερινότητά τους είναι ήδη αρκετά φορτωμένη από κάθε είδους υποχρεώσεις, ακαδημαϊκές ή μη".


"Επιβράβευση η εθνική ομάδα"

Μέλος της εθνικής ομάδας σύνθετου τόξου για πολλά χρόνια, με καλά πλασαρίσματα σε σημαντικές διοργανώσεις. Ένα από τα πολύ καλά "εργαλεία" για την ελληνική τοξοβολία.


Φετινός στόχος το Grand Prix της Ρουμανίας το οποίο θα μοιράσει εισιτήρια για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ, αλλά και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα indoor της Τουρκίας, που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.


"Πάντα υπάρχουν στόχοι. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Σε λίγες ημέρες φεύγουμε για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού χώρου, ενώ τον Απρίλιο υπάρχει το σημαντικό Grand Prix της Ρουμανίας, που θα είναι και αγώνας πρόκρισης για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ".


"Είναι μια μεγάλη στιγμή καθώς το σύνθετο τόξο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά μαζί με το Ολυμπιακό. Τέλος υπάρχει και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού χώρου το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Μακάρι όλα να πάνε καλά".


Ο Κωστόπουλος έχει πάντα έναν δικό του τρόπο για να αφιερώνει τις επιτυχίες του. Φυσικά η εξαίρεση δεν θα γίνει τώρα...


"Όπως σου έχω πει και στο παρελθόν το "ευχαριστώ" πάει σε αυτούς τους ανθρώπους που με ανέχονται καθημερινά για να κάνω αυτό που μου αρέσει και αγαπώ, την τοξοβολία.

Φυσικά και σε ανθρώπους όπως είσαι και εσύ που από το τίποτα προσπαθείς μαζί μας να κάνουμε γνωστό ένα άθλημα που για την Ελλάδα είναι ασήμαντο. Σε ευχαριστούμε που είσαι δίπλα μας".

bottom of page