top of page
  • Thanos Stathopoulos

Τοξοβολία | Σταύρος Κουμερτάς: "Αυτό το χρυσό ήταν σημαντικό για μένα"

Η...κατάρα που έσπασε μετά από πέντε χρόνια, ο τελικός με τον Σάκη Κωστόπουλο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (indoor) που έρχεται. Ο πρωταθλητής Ελλάδος στο σύνθετο τόξο, μιλάει για τη νίκη του Ελληνικού και όχι μόνο

 

Είναι από τους πρώτους τοξότες που πλησίασα όταν άρχισα να ασχολούμαι μ' αυτό το συναρπαστικό άθλημα ακριβείας, πριν από αρκετά χρόνια. Ένας από τους καλύτερους Έλληνες τοξότες κι ένα από καλά και "ντόμπρα" παιδιά του χώρου.


Πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας, δίνοντας μάλιστα σπουδαίες μάχες με το παιδί θαύμα της ελληνικής τοξοβολίας, Χρήστο Αερικό, προτού ο τελευταίος πάρει "μεταγραφή" για το Ολυμπιακό τόξο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον...διαγωνισμό Πανελληνίων ρεκόρ στον γύρο κατάταξης από τους δύο τοξότες; Τεράστιες μάχες, που θα μείνουν στην ιστορία.


Ο Αερικός μπορεί να μεταπήδησε στο Ολυμπιακό τόξο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Σταύρος Κουμερτάς κάνει...πάρτι στους αγώνες. Πάντα υπάρχουν ανταγωνιστικοί αντίπαλοι, όπως για παράδειγμα ο Σάκης Κωστόπουλος, αλλά και ο εξαιρετικός Δημήτρης Λαμπράκης που θα διεκδικούν τον τίτλο στην Ελλάδα.


Στο Ελληνικό πάντως, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Κουμερτάς κέρδισε των έναν εκ των δύο φτάνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού χώρου, για μόλις δεύτερη φορά στην καριέρα του.


Το "μόλις" κολλάει στο γεγονός ότι ο Κουμερτάς μετράει επτά βάθρα σε Πανελλήνια κλειστού χώρου, αλλά την τελευταία φορά ( πριν από το Ελληνικό) που κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος ήταν πριν από...πέντε χρόνια (2014).


"Η αλήθεια είναι ότι το indoor δεν με...πάει σε σχέση με τον ανοιχτό χώρο. Από το 2008 έχω ανέβει στο βάθρο επτά φορές, αλλά αυτή στο Ελληνικό την περασμένη εβδομάδα, ήταν η μόλις δεύτερη φορά που κατάφερα να κατακτήσω την πρώτη θέση. Οπότε όπως καταλαβαίνεις για μένα αυτό το μετάλλιο ήταν πολύ σημαντικό"


"Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζει αντιπάλους που γνωρίζεις"

Στον τελικό βρέθηκε δίπλα στον Σάκη Κωστόπουλο, έναν τοξότη που ο Κουμερτάς τον ξέρει όπως το...τόξο του. Πολλά χρόνια μαζί στην εθνική, σε όλες τις μεγάλες και σημαντικές διοργανώσεις του εξωτερικού.


Ο ίδιος προτιμάει να αγωνίζεται κόντρα σε αντιπάλους που γνωρίζει καλά, παρά με αυτούς από τους οποίους δεν ξέρει τι να περιμένει.


"Στον τελικό έπαιξα κόντρα στον Σάκη (Κωστόπουλο). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι γνωριζόμαστε χρόνια, ένας τελικός είναι πάντα ένας τελικός, "σφιχτός" και με μεγάλη πίεση".


"Από την άλλη θεωρώ ότι το να αντιμετωπίζεις αντιπάλους που γνωρίζεις είναι καλύτερο και λιγότερο πιεστικό, από το να παίζεις κόντρα σε αθλητές που δεν ξέρεις το επίπεδό τους-και το πιο σημαντικό- δεν γνωρίζεις που λειτουργούν κάτω από πίεση".


"Η νέα γενιά δεν πρέπει να τα παρατήσει"

Η ερώτηση παραμένει η ίδια για τοξότες έμπειρους και με πολλά χρόνια στην πλάτη τους, με πολλές εικόνες από σημαντικές διοργανώσεις του εξωτερικού και αρκετά "παράσημα" από τις εγχώριες διοργανώσεις.


Ωστόσο, τα παραπάνω μπορεί να αποτελέσουν παράλληλα κι έναν προβληματισμό, καθώς συνεχίζει να πρωταγωνιστεί αφήνοντας αρκετά πίσω του, τα νέα παιδιά;


"Η τοξοβολία είναι ένα από τα αθλήματα που ακόμα και σε επίπεδο πρωταθλητισμού η ηλικία δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τα μετάλλια. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλύτερους, ηλικιακά, αθλητές και παράλληλα πιο έμπειρους να πρωταγωνιστούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως".


"Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά που έρχεται πρέπει να τα παρατήσει. Αντίθετα δουλεύοντας μεθοδικά, έχοντας σωστά πρότυπα, ικανούς προπονητές, αλλά και αγάπη γι' αυτό που κάνουν είναι δεδομένο ότι οι προσπάθειές τους θα ανταμειφθούν. Όπως ακριβώς έγινε και με εμάς".


"Βασικός στόχος το Ευρωπαϊκό"

Ο Κουμερτάς, μαζί με τους Λαμπράκη και Κωστόπουλο θα αναχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, για την Τουρκία και συγκεκριμένα για την Σαμψούντα, όπου θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού χώρου, το οποίο είναι κι ένας από τους βασικούς στόχους για τον πρωταθλητή Ελλάδος.


Από εκεί και πέρα το βάρος θα πέσει στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο Ελλάδος ανοιχτού χώρου, αλλά φυσικά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του καλοκαιριού.


"Στόχοι για τη φετινή σεζόν, όσο αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις, είναι οι φυσικά οι άλλοι δύο σημαντικοί αγώνες της σεζόν το πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδος ανοιχτού χώρου. Όσο για το εξωτερικό βασικός στόχος είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σαμψούντας, για το οποίο προετοιμαζόμαστε αυτές τις ημέρες".


"Επίσης μία ακόμη σημαντική διοργάνωση στη ατζέντα της φετινής σεζόν είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ολλανδία τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου για πρώτη φορά θα διεξαχθεί αγώνας μικτών τόξων (Ολυμπιακό και σύνθετο), όπου ελπίζω να υπάρξει ελληνική συμμετοχή".


Όσο για το που αφιερώνει το χρυσό μετάλλιο του Πανελληνίου πρωταθλήματος, ο Σταύρος Κουμερτάς τόνισε: "Το μετάλλιο αυτό θα ήθελα να το αφιερώσω σε όσους πίστευαν και πιστεύουν σε μένα και φυσικά στους χορηγούς μου που με τη βοήθειά τους κρατιέμαι σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό επίπεδο".

bottom of page