• Thanos Stathopoulos

Τρίαθλο | Γρηγόρης Σουβατζόγλου: "Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθουμε"

Η περσινή χαμένη χρονιά, οι δυσκολίες της προπόνησης, η αστάθεια, οι στόχοι, αλλά και η... διαφορετική παγκόσμια επανάσταση

Αν και η συγκεκριμένη συνέντευξη ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, προτίμησα να την γράψω ανήμερα των γενεθλίων του (27/2). Έτσι για το καλό και με την ευκαιρία να του ευχηθώ δημόσια τα χρόνια καλά.


Με τον Γρηγόρη Σουβατζόγλου γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Πολλές φορές χανόμαστε, αλλά πάντα βρίσκουμε χρόνο να τα πούμε. Ωστόσο, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει δεν έχει αλλάξει καθόλου.


Πάντα ταπεινός, πάνα προσπαθεί να βελτιώνεται, πάντα παλεύει για το τρίαθλο, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συναθλητές του με κύριο γνώμονα το άθλημα. Αυτός είναι. Αν στις φλέβες του κυλούσε μεγάλη ποσότητα ματαιοδοξίας ναι, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά για εκείνον, αλλά πότε δεν διάλεξε αυτόν το δρόμο και γι' αυτό ξεχωρίζει...


Ο πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδος στο τρίαθλο, μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός από την πανδημία, για το πόσο τον έχει επηρεάσει, για την αγωνιστική αστάθεια, αλλά και για την... παγκόσμια επανάσταση που υποστηρίζει ότι θα επέλθει όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα.


"Η πανδημία μας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό"


Καραντίνα, δυσκολία μετακίνησης, κλειστά κολυμβητήρια, γυμναστήρια. Στόχοι που συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά και προπονήσεις που δυσκολεύουν όλο και περισσότερο.


Ο Σουβατζόγλου κάνει μια μίνι αποτίμηση για την πρωτόγνωρη περσινή σεζόν, αλλά και για τους στόχους τους που δεν είναι άλλοι από τη συμμετοχή στον αγώνα ironman του Αμβούργου, αλλά και φυσικά στον τελικό των τελικών που θα γίνει στη Χαβάη.


Μια τεράστια και σημαντική πρόκριση για Έλληνα τριαθλητή την οποία ο Σουβατζόγλου εξασφάλισε στον αγώνα του Λανγκάβι (Μαλαισία) κατακτώντας την πρώτη θέση στην ηλικιακή του κατηγορία (30-34 ετών), αλλά και την 14η συνολικά!


"Ναι, η αλήθεια είναι ότι όπως όλος ο κόσμος έτσι κι εμείς οι αθλητές έχουμε επηρεαστεί αρκε΄τα από την πανδημία. Φυσικά οι προπονήσεις συνεχίζονται έστω και με δυσκολία, καθώς τα στάδια, τα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια είναι κλειστά."

"Την ίδια ώρα που οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ορίζουν τη φυσική άσκηση ως βασικό "σύμμαχο" για την καταπολέμηση το ιού, από την άλλη η πολιτεία κλείνει τα γυμναστήρια."

"Η περσινή χρονιά χάθηκε για μένα, όσον αφορά τις διεθνείς διοργανώσεις. Ωστόσο, οι εντός συνόρων αγώνες θα μπορούσα να πω ότι έσωσαν την παρτίδα έστω και προσωρινά κι αυτό γιατί μου αρκεί να προπονούμαι μόνο για τις εγχώριες διοργανώσεις."


"Ευελπιστώ τους επόμενους μήνες να συμμετάσχω στους αγώνες στους οποίους έχω εξασφαλίσει την πρόκριση σε Γερμανία και Χαβάη (ironman). Αυτοί εξάλλου είναι και οι μεγάλοι μου στόχοι που με διατηρούν καλά ψυχολογικά, όπως και οι προπονήσεις που καταφέρνουν να με κρατούν σωματικά και πνευματικά υγιή."


"Το σπίτι μου μοιάζει με γυμναστήριο"


Μπορεί η Γερμανία, αλλά και η Χαβάη να αποτελούν σημαντικούς στόχους-κορωνοϊού επιτρέποντος-από την άλλη όμως για να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο στις εν λόγω διοργανώσεις χρειάζεται η απαραίτητη προετοιμασία κάτι που για την ώρα φαντάζει αρκετά δύσκολο.


"Το βασικό πρόβλημα ήταν μεγάλο διάστημα αποχής από την πισίνα, που κατά την προσωπική μου άποψη ήταν χωρίς λόγο. Για σχεδόν τέσσερις μήνες η μοναδική λύση ήταν η θάλασσα και μάλιστα μέσα στην καρδιά του χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από κρύο μέχρι και... τσούχτρες!"

"Όλη η αθλητική κοινότητα έχει μάθει να ακολουθεί κανόνες και μέτρα και όλοι μας έχουμε ως πρωτεύον αγαθό την υγεία μας και πως να την προστατεύουμε. Απορώ γιατί βάζουν εμπόδια σε αυτό και δεν προκρίνουν τη φυσική άσκηση ως λύση έναντι του καναπέ και του... delivery."

"Παράλληλα όλα αυτά φυσικά απαιτούσαν ένα μικρό "ταξίδι", πάντα στα όρια του επιτρεπτού χώρου και χρόνου, για να μπορέσω να κολυμπήσω. Πρόσεξε, μιλάω καθαρά για μια απλή συντήρηση και επαφή με το νερό..."


"Αρκετές από τις προπονήσεις μου έγιναν μέσα στο σπίτι, το οποίο πλέον μοιάζει περισσότερο με γυμναστήριο-ποδηλατάδικο παρά με φυσιολογική κατοικία."


"Γενικά έχασα αρκετές προπονήσεις γιατί δεν γνώριζα τι ισχύει, όσον αφορά τα μέτρα, πόσα sms (6) μπορούσα να στείλω, για πόση διάρκεια, για πόση απόσταση κι αν έκανα προπόνηση με το ποδήλατο θα ρίσκαρα κάποιο πρόστιμο."


"Την ίδια ώρα που οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ορίζουν τη φυσική άσκηση ως βασικό "σύμμαχο" για την καταπολέμηση το ιού, από την άλλη η πολιτεία κλείνει τα γυμναστήρια."


"Όλη η αθλητική κοινότητα έχει μάθει να ακολουθεί κανόνες και μέτρα και όλοι μας έχουμε ως πρωτεύον αγαθό την υγεία μας και πως να την προστατεύουμε. Απορώ γιατί βάζουν εμπόδια σε αυτό και δεν προκρίνουν τη φυσική άσκηση ως λύση έναντι του καναπέ και του... delivery."


"Θα δούμε μεγάλες αλλαγές όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα"


Εδώ κι ένα χρόνο ζούμε στην εποχή του κορωνοϊού. Αυτό είναι κάτι που έχει μπει πλέον βαθιά μέσα μας. Το κρίσιμο χρονικό σημείο, όπως λέει και ο Σουβατζόγλου, είναι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Μια "κανονικότητα" η οποία όμως ουσιαστικά θα είναι μια νέα εποχή μια νέα σελίδα...


"Ναι, πιστεύω ότι θα δούμε και θα βιώσουμε μεγάλες αλλαγές όταν με το καλό επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς. Είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πότε."

"Σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να επανέλθει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ο οποίος είναι η βάση του πρωταθλητισμού, στα πρότερα επίπεδα. Ειλικρινά με στεναχωρεί το γεγονός ειδικά για τη νέα γενιά αθλητών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ευαίσθητη φάση της γνωριμίας εξοικείωσης και κοινωνικοποίησης στα αθλητικά πλαίσια."


"Αυτά τα παιδιά... συνήθισαν να είναι κλεισμένα σε ένα σπίτι εδώ και περίπου ένα χρόνο, αποκομμένα από τους συναθλητές, τους προπονητές και τους αγωνιστικούς χώρους. Ναι, κάποια θα επιστρέψουν με μεγαλύτερο ζήλο, αλλά πολλά δεν θα επιστρέψουν ποτέ..."


"Μια διαφορετική παγκόσμια επανάσταση"


Βρισκόμενος σε μια μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Έχοντας προβλήματα όσον αφορά τις προπονήσεις κλπ, έχοντας μια αστάθεια και ανασφάλεια για τις μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού αν και πότε θα γίνουν, ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου παραμένει αισιόδοξος. Έτσι όπως τον γνώρισα. Ρομαντικός και πάντα αισιόδοξος...


"Δεν μπορώ να κρύψω ότι υπάρχει αβεβαιότητα από την πλευρά των χορηγών. Αυτό είναι και το μεγάλο πλήγμα. Εξάλλου αυτή είναι και η μοναδική στήριξη που έχω τα τελευταία χρόνια, οι χορηγοί και οι υποστηρικτές μου."

"Ωστόσο, η δυνατότητα ανανέωσης συνεργασίας μας μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζω να αγωνίζομαι σε διεθνές επίπεδο εκπροσωπώντας τη χώρα μου, αλλά και τους ίδιους. Είμαι αισιόδοξος κάθε μέρα που περνάει."


"Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται παγκοσμίως και όσο τα κρούσματα θα μειώνονται τόσο θα αποκτούμε πάλι-σταδιακά-την ελευθερία μας... Όταν ολοκληρωθεί η επιστροφή στην κανονικότητα εκτιμώ ότι θα συμβεί μια "έκρηξη" σε όλους τους τομείς."


"Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια διαφορετική παγκόσμια επανάσταση."