• Thanos Stathopoulos

Porsche Tennis GP: Σάκκαρη - Κβίτοβα (Ανάλυση-vids)

Τα χαμηλά ποσοστά στο σερβίς, το κακό πρώτο σετ, αλλά και οι πολλές χαμένες ευκαιρίες για μπρέικ ήταν μερικά από τα στοιχεία που έφεραν τον αποκλεισμό για την Μαρία Σάκκαρη κόντρα στην κάτοχο του τίτλου, Πέτρα Κβίτοβα με 6-3, 3-6, 6-3.

 

Μαρία Σάκκαρη και Πέτρα Κβίτοβα διατήρησαν την παράδοση, η οποία έχει προκύψει στα τέσσερα από τα συνολικά πέντε παιχνίδια στα οποία έχουν βρεθεί αντίπαλες. Τι θέλει αυτή η παράδοση; Παιχνίδια-θρίλερ και μεγάλης διάρκειας.

Γεγονός είναι ότι οι τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις έχουν κριθεί στο τρίτο σετ, ενώ ένας κοινός παρονομαστής είναι ότι και τα τέσσερα παιχνίδια ολοκληρώθηκαν μετά από δύο ώρες. Ακόμα κι εκείνο στη Ρώμη, τον Μάιο του 2019, όπου η Τσέχα είχε εγκαταλείψει μετά το τέλος του 4ου γκέιμ στο τρίτο σετ.

 

Χρονική διάρκεια των αναμετρήσεων Σάκκαρη - Κβίτοβα


  • 2021 Στουτγκάρδη - 2:28 (3 σετ)

  • 2020 Αυστραλιανό όπεν - 2:12 (3 σετ)

  • 2019 Σινσινάτι - 2:08 (3 σετ)

  • 2019 Ρώμη - 2:15 (3 σετ-εγκατάλειψη Κβίτοβα)

  • 2019 Μαϊάμι - 1:09 (2 σετ)

 

Το παιχνίδι δεν μπορώ να πω ότι ήταν εξαιρετικό από πλευράς ποιότητας, με την Κβίτοβα να σταματάει στα 48 αβίαστα, αλλά ήταν από πλευρά εξέλιξης με τον κάθε πόντο να παίζει τη δική του σημασία, ειδικά από το δεύτερο σετ.


Ένα παιχνίδι στο οποίο η Κβίτοβα ήταν καλύτερη σε όλα τα στατιστικά στοιχεία, εκτός των άσων (3-8) και τα αβίαστα λάθη (48-24), ενώ από την άλλη η Σάκκαρη μπορεί να πέρασε το 70% των πρώτων σερβίς, όμως είχε μόλις 58,5% (48/82) κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς, πολύ μακριά από τον φετινό μέσο όρο της (70%), ενώ στο δεύτερο είχε 44,1% (15/34).


Αυτό όμως που της κόστισε περισσότερο ήταν οι χαμένες ευκαιρίες για μπρέικ με την Νο. 19 του κόσμου να ολοκληρώνει τη συνάντηση με 3/16.

Ο "εγκλωβισμός" του πρώτου σετ και η ανάκαμψη


Σάκκαρη και Κβίτοβα ξεκίνησαν ιδανικά στο σερβίς τους. Από τη μία η Τσέχα ολοκλήρωσε το πρώτο της σέρβις γκέιμ με λαβ (το μοναδικό στο σερβίς της), ενώ από την άλλη η Σάκκαρη απάντησε χάνοντας μόλις έναν πόντο, κάτι που έγινε μόνο μία φορά ακόμη στο τρίτο σετ.


Η αλήθεια είναι ότι η Κβίτοβα μέχρι τα μισά του έκτου γκέιμ του πρώτου σετ, κάνει καταπληκτικό παιχνίδι. Βγάζει στο κορτ μια απίστευτη υπομονή, συγκέντρωση, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία χτυπημάτων.


Το σερβίς της είναι σχεδόν ανίκητο. Αν και χωμάτινη επιφάνεια η αναπήδηση της μπάλας επιτρέπει τα σερβίς-βολέ τα οποία η Νο. 10 του κόσμου επιχειρεί συνεχώς. Φροντίζει να βγάζει την Σάκκαρη εκτός κορτ και με συχνές προσεγγίσεις να τελειώνει εύκολα τους πόντους.


Οι βαθιές μπάλες δυσκολεύουν την Σάκκαρη, η οποία επιμένει να μην παίρνει βάθος στα χτυπήματα της Κβίτοβα, ενώ η αριστερόχειρας Τσέχα παίζει πολύ στην αδύναμη πλευρά της Ελληνίδας τενίστριας.


Παρά το γεγονός αυτό η Κβίτοβα θα φτάσει σε μπρέικ στο 4ο γκέιμ χάρη στο... δώρο της Σάκκαρη, η οποία θα κάνει διπλό λάθος την πλέον ακατάλληλη στιγμή με την Τσέχα να παίρνει προβάδισμα με 3-1.

Από εκεί και πέρα όμως βλέπουμε ένα άλλο ματς. Η Σάκκαρη βελτιώνει τα ποσοστά της την ίδια ώρα που η Κβίτοβα αρχίζει τα πολλά αβίαστα λάθη. Μάλιστα η Ελληνίδα τενίστρια θα έχει τρεις χαμένες ευκαιρίες για μπρέικ στο 5ο και 8ο γκέιμ, με την Κβίτοβα να αντέχει κρατώντας το σερβίς της, κλείνοντας το σετ (6-3).


Η Κβίτοβα παίρνει προβάδισμα στα σετ, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στις τελευταίες μεταξύ τους συναντήσεις, όμως το ευχάριστο νέο είναι ότι η Σάκκαρη αναμένεται καλύτερη με βάση αυτών που έχει βελτιώσει στο κορτ από τα μέσα του πρώτου σετ και μετά. Κι αυτά που χρειάζεται να διορθώσει είναι πολλά...


Προσωπικά εκτιμώ ότι τα κρίσιμα και καθοριστικά γκέιμ, στα δύο σετ που ακολούθησαν, ήταν τέσσερα. Τα τρία από αυτά τα κέρδισε η Σάκκαρη, όμως το ένα (το τελευταίο) ήταν αυτό που την άφησε εκτός διοργάνωσης, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται.


3ο γκέιμ (2ο σετ): Πριν από λίγα λεπτά η Σάκκαρη έχει ένα τεράστιο "ευχαριστώ" στο τραγικό αβίαστο λάθος της Κβίτοβα, η οποία σέρβιρε εξαιρετικά στο "Τ" η Σάκκαρη επέστρεψε την μπάλα στο μιντ κορτ, με την Κβίτοβα να κάνει την προσέγγιση με το φόρχαντ έχοντας δικό της όλο το κορτ, στέλνοντας όμως την μπάλα εκτός βασικής γραμμής. Το πρώτο μπρέικ για την Σάκκαρη, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω με 40/15.


Η Σάκκαρη παίρνει τις μπάλες στα χέρια της για το 3-0. Θα προηγηθεί 40/15, αλλά η Κβίτοβα όχι μόνο θα ισοφαρίσει σε 40/40, αλλά θα έχει την ευκαιρία της να πάρει πίσω το χαμένο της σερβίς, την οποία η Ελληνίδα τενίστρια θα την σβήσει χάρη στο σερβίς της που στο δεύτερο σετ είχε τα καλύτερα ποσοστά απ' ότι στα υπόλοιπα δύο. Ένα πραγματικό τεράστιο χολντ.


8ο γκέιμ (2ο σετ): Η Κβίτοβα από το 1-4 θα πάρει δύο σερί γκέιμ μειώνοντας σε 4-3 και έχει την ευκαιρία από τη θέση του σερβίς για να ισοφαρίσει σε 4-4. Η Σάκκαρη θα προηγηθεί με 15/40 φτάνοντας σε διπλό μπρέικ-πόιντ.


Ένα από τα δύο... μαραθώνια γκέιμ του αγώνα θα καταλήξει στα χέρια της Ελληνίδας τενίστριας, η οποία αφού θα χάσει πρώτα επτά(!) ευκαιρίες για μπρέικ τελικά θα καταφέρει να πάρει πίσω το μπρέικ με ένα εξαιρετικό ντροπ-σοτ κάνοντας το 5-3 για να κλείσει αμέσως μετά το σετ ισοφαρίζοντας σε 1-1.

2ο γκέιμ (3ο σετ): Το μεγαλύτερο γκέιμ της αναμέτρησης το οποίο κράτησε 17 λεπτά! Θύμισε λίγο τον ημιτελικό του Μαϊάμι κόντρα στην Μπιάνκα Αντρεέσκου. Ένα γκέιμ το οποίο είχε 11 ισοπαλίες, την Κβίτοβα να αφήνει το γκέιμ με 0/4 μπρέικ-πόιντ, τις δύο τενίστριες να κάνουν πολλά λάθη, αλλά και πάλι την Σάκκαρη να κάνει ένα μεγάλο χολντ φέρνοντας στα ίδια τα γκέιμ (1-1).

8ο γκέιμ (3ο σετ): Είναι η στιγμή που η Σάκκαρη σερβίρει σχετικά καλά. Έχει ανεβάσει τα περάσματα στα πρώτα σερβίς από το 65% στο 77,4%, αλλά αυτό όμως δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί καθώς την ίδια ώρα το ποσοστό των κερδισμένων πόντων στο πρώτο σερβίς έχει υποχωρήσει από το 61,5% στο 56,1%.


Η Ελληνίδα τενίστρια έχει κάνει το 1-3, 3-3 και σε αυτό το γκέιμ θέλει να ισοφαρίσει εκ νέου (4-4). Οι επιστροφές της Κβίτοβα είναι υποδειγματικές. Η Τσέχα επιμένει και δικαιώνεται στο να παίζει στο wrong-foot της Σάκκαρη.

Μετά από τέσσερα μπρέικ-πόιντ η κάτοχος του τίτλου καταφέρνει να σπάσει το σερβίς της Σάκκαρη βγαίνοντας νικήτρια για πρώτη φορά μετά από ένα μακρύ και κρίσιμο γκέιμ. Ωστόσο, αυτή η φορά ήταν η πιο καθοριστική, καθώς αμέσως μετά θα κλείσει το παιχνίδι με ένα ακόμη δύσκολο χολντ φτάνοντας στην πρόκριση (6-3, 3-6, 6-3) για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.