• Thanos Stathopoulos

Αφιερώματα-Χρόνια πολλά Αλεξάνδρα!

Σαν σήμερα, χαράματα (6:00) ήρθε στον κόσμο μια καλή μου φίλη, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου. Ένας πανέξυπνος άνθρωπος με πείσμα, θέληση και αγάπη σε ό,τι κι αν κάνει

 

Αν δεν έχει πρόβλημα να πει την ηλικία της, εμένα δεν μου επιτρέπεται (Savoir vivre) να την αποκαλύψω…Πριν από περίπου ένα μήνα είχα την τύχη (μάλλον την τιμή) να την γνωρίσω λίγο καλύτερα.


Την έβλεπα μέσα από συνεντεύξεις και φυσικά μέσα από τις πισίνες να καταπίνει το ένα μετάλλιο μετά το άλλο, αλλά όταν της μίλησα, κατάλαβα ότι όλα αυτά που έχει καταφέρει μόνο τυχαία δεν είναι.


Πεισματάρα και τσαμπουκάς όποτε χρειάζεται. Στην κουβέντα που είχαμε κάνει, μου είχε πει την ιστορία για τον Ουκρανό παράγοντα λίγο πριν τον τελικό στα 50μ ύπτιο (S4) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Δουβλίνου. Τον έπιασε από τα μούτρα, τον έβαλε στη θέση του και του πήρε το…δεδομένο (κατά εκείνον) χρυσό μετάλλιο. Αυτή κι αν ήταν πληρωμένη απάντηση…

Γράφει κάπου η ίδια, “Ποιος είπε ότι αυτό που έχεις σήμερα σου ανήκει; Σήμερα υπάρχει…Αύριο; Σκέψου την κάθε ημέρα που ζεις και να εκτιμάς ό,τι έχεις, όπως κι αν τα έχεις”. Όσο περνούσε η ώρα της συζήτησής μας, τόσο καταλάβαινα τι ακριβώς εννοούσε. Από τότε προσπαθώ να κάνω το ίδιο κι εγώ.

Η σημερινή μέρα, είναι μέρα χαράς για εκείνη και για όσους την αγαπούν και είναι πλάι της. Επομένως δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τις καθημερινές της δυσκολίες. Αυτά μια άλλη φορά. Σήμερα θα πω λίγα λόγια για την υπέροχη (αθλητική) ιστορία της.

Από το 2012, όταν αποφάσισε να αγωνιστεί σε Πανελλήνια πρωταθλήματα, άρχισε να “φλερτάρει” διαρκώς με το βάθρο. Ένα “φλερτ” το οποίο εξελίχθηκε σε…μόνιμη σχέση.


Τρία μετάλλια το 2016 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Funshal (Πορτογαλία). Δύο ασημένια κι ένα χάλκινο. Εξαιρετική παρουσία στους Παραολυμπιακούς του Ρίο.

Ούτε εκεί άφησε ήσυχα τα ρεκόρ. Ήρθε 3η στην τρίτη προκριματική σειρά των 100μ. ελεύθερο, με 1:44.34. Πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ το πρώτο 50άρι ήταν στα 46.21, μια επίδοση που αποτέλεσε ρεκόρ Ευρώπης.


Την επόμενη χρονιά αρχίζουν τα καλά. Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μεξικό. Δύο ασημένια και δύο χάλκινα! Τέσσερα μετάλλια στο λαιμό της κι ένα (ακόμη) πανελλήνιο ρεκόρ αυτή τη φορά στα 50μ. ύπτιο (56.26). Προσφάτως στο Δουβλίνο, έφτασε μέχρι την κορυφή. Πρωταθλήτρια Ευρώπης.Η αλήθεια είναι ότι δεν ζαλίζεται στα ψηλά. Το διασκεδάζει και συνεχίζει να προσπαθεί με την ίδια αγάπη και με ακόμα μεγαλύτερο πάθος. Η συζήτηση που είχα με την Αλεξάνδρα, τον περασμένο μήνα, ομολογώ ότι με έκανε καλύτερο άνθρωπο.


Γράφει κάπου η ίδια, “Ποιος είπε ότι αυτό που έχεις σήμερα σου ανήκει; Σήμερα υπάρχει…Αύριο; Σκέψου την κάθε ημέρα που ζεις και να εκτιμάς ό,τι έχεις, όπως κι αν τα έχεις”. Όσο περνούσε η ώρα της συζήτησής μας, τόσο καταλάβαινα τι ακριβώς εννοούσε. Από τότε προσπαθώ να κάνω το ίδιο κι εγώ.


Εξάλλου και η ίδια όχι μόνο το γράφει, αλλά και το κάνει. Σύγχρονος χορός, λάτιν, θέατρο, διάβασμα, είναι μερικές από τις καθημερινές της αναζητήσεις. Ζει την κάθε στιγμή με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Ζει!


Γι’ αυτό και λόγω της ημέρας, της εύχομαι να ζήσει όσο καλύτερα μπορεί, να μας γεμίζει χαρές, επιτυχίες και να συνεχίζει να μας κακομαθαίνει μέσα από τα αμέτρητα χαμόγελά της. Χρόνια πολλά!