• Thanos Stathopoulos

Ζαφείρης Βολικάκης: "Προσπάθησα πολύ, είμαι χαρούμενος για το αποτέλεσμα"

Ο ποδηλάτης του Ποδηλατικού Όμιλου Βόλου μίλησε για την 6η θέση στο elimination στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας που διεξάγεται στη Φιλιππούπολη


 

Ο Ζαφείρης Βολικάκης κατέκτησε την 6η θέση στο αγώνισμα του αποκλεισμού, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες (11-15/11) στη Φιλιππούπολη. Θα σταθώ σε αυτό που μου είπε περί προσπάθειας.


Η προσπάθεια ήταν όντως μεγάλη. Μπορώ να πω ότι η 6η θέση του Βολικάκη σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι μια μεγάλη δικαίωση για τον ίδιο και γι' αυτούς που βρίσκονται δίπλα του και τον στηρίζουν.


Δεν θα αναφερθώ τόσο στο αποτέλεσμα του 31χρονου ποδηλάτη του Βόλου, αλλά στους ποδηλάτες με τους οποίους έτρεξε στο elimination . Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται η προσπάθειά του, αλλά και το πόσο σπουδαίο είναι το πλασάρισμά του στην 6η θέση.


Θα αναφέρω μερικά από τα ονόματα τα οποία τερμάτισαν πάνω από τον Βολικάκη, αλλά και ορισμένους σημαντικούς ποδηλάτες που βρέθηκαν κάτω από τον Έλληνα αθλητή.


Ο Βρετανός Μάθιου Γουόλς, ο 22χρονος ο οποίος ήταν πρωταθλητής Ευρώπης πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο αγώνισμα, στη Γλασκώβη, αλλά και "χάλκινος" στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου φέτος, στο όμνιουμ.

Ο Πορτογάλος Ιούρι Γκάμπριελ Νταντάς Λεϊτάο επίσης 22 ετών, από τους καλύτερους νέους ποδηλάτες πίστας στη χώρα του και πρωταθλητής Ευρώπης στο σκρατς στη Φιλιππούπολη.


Ο 23χρονος πρωταθλητής Ρωσίας Σεργκεϊ Ροστόφτσεφ και παγκόσμιος πρωταθλητής νέων στο σκρατς στο 2014.


Όλοι αυτοί ανέβηκαν στα τρία σκαλιά του βάθρου, όμως υπήρχαν κι άλλα μεγάλα ονόματα, όπως αυτό του 33χρονου Ελβετού Τριστάν Μαργκέ (πρωταθλητής Ευρώπης στο μάντισον το 2019), του Αυστριακού Αντρέας Μίλερ (ασημένιο στο σκρατς στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ 2019), αλλά κι εκείνο του 26χρονου Ιταλού Φραντσέσκο Λαμόν έμπειρου σπρίντερ με αμέτρητα μετάλλια στο ομαδικό χρονόμετρο και στην ομαδική καταδίωξη.


Οι παραπάνω πλασαρίστηκαν κάτω από τον Ζαφείρη Βολικάκη, κάτι που για μένα σημαίνει πολλά. Εκεί ακριβώς φαίνεται η μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο Έλληνας ποδηλάτης στη Φιλιππούπολη.


"Χαρούμενος για την 6η θέση"


Τον Ζαφείρη Βολικάκη τον παρακολουθώ στενά από την επιστροφή στη δράση μετά από την πρώτη καραντίνα. Από τις δύο διοργανώσεις στην Ιταλία, μέχρι και το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ.


Μπορώ να πω ότι η εξέλιξη αυτού του παιδιού είναι μεγάλη. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε την 6η θέση, όταν το 2019 (Άπελντορν) έπαιρνε την 13η, ενώ το 2018 (Γλασκώβη) τερμάτιζε 12ος.


Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος για το πλασάρισμά του αν και πάντα, όπως είπε και ο ίδιος, θα μπορούσαν να αποφευχθούν.


"Είμαι πολύ χαρούμενος για την 6η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ωστόσο, βλέποντας το βίντεο της κούρσας σίγουρα θα μπορούσα να κάνω κάτι λιγότερο αν φυσικά διόρθωνα ορισμένα μικρά λάθη. Όμως από την άλλη έτσι είναι οι αγώνες. Όλα τα βλέπεις αργότερα", θα πει χαμογελώντας.


"Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα πολύ έτσι ώστε να βρίσκομαι σε μια καλή κατάσταση. Απλά και στην Ιταλία και τώρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν είχαμε αγώνες στα πόδια μας κι έτσι ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε μέτρο σύγκρισης για το αν θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους αντιπάλους μας."


"Στόχος είναι πάντα ένα μετάλλιο"


Η εξέλιξή του Ζαφείρη Βολικάκη, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι σημαντική, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Έχοντας ως "προίκα" μια αρκετά καλή χρονιά και μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη ελέω πανδημίας, τον ρωτάω που μπορεί και θέλει να φτάσει σε μια σεζόν που έρχεται και αναμένεται να είναι το ίδιο δύσκολη από πλευράς κορονοϊού.


"Πάντα για έναν αθλητή στόχος είναι ένα μετάλλιο το οποίο μπορεί να έρθει μπορεί και όχι, όμως αυτό είναι το μεγάλο κίνητρο για το οποίο προσπαθείς να παραμείνεις εντός πλάνου."


"Η νέα χρονιά που έρθει, που όπως όλα δείχνουν δεν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τις καραντίνες και τα lockdown, σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολη και λόγω Ολυμπιάδας. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά, ότι θα τελειώσουν τα προβλήματα και θα μπούμε σε μια αγωνιστική σειρά."